Társasházak jogásza!


Youtuber # 2023.01.19. 08:50

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Lehet, hogy én nem látom, de mintha a bejelentő személyét nem írnák le a levélben, amit kiküldenek minden személynek. Vagy tévednék, és csak ebben a szövegben nincs benne?

Mert el tudnám képzelni, hogy csak azt közlik, a hivatal tudomására jutott :D De egyebet nem :D

Youtuber # 2023.01.19. 04:06

Megjött az email a postától, hogy tegnap végül átvette emberünk a levelet. Előzmény volt, hogy:
még tegnap:
"Hatalmas ... Az imént kopogott be hozzám a postás hölgy, hogy keresi a gyökeret... mondom neki, hogy én küldtem a levelet ... Mire ő, Úristen, köszi:) Most majd mehet érte a postára :D "
Elment, átvette. Ma lenne a szerinte megingathatatlan időpontú szerelés :D Kíváncsi leszek lesz e belőle valami.

Egy érdekesség még a társasházzal kapcsolatban. Az pedig az érték...
2019-ben amikor eljöttünk Berettyóújfaluból, egy 2 szobás 55 nm-es panel ára 7.5 millió Ft volt! Évekig fizettem az ingatlanárakat, és ebben a sávban mentek. Volt olyan ismerősöm is aki konkrétan ennyiért adta el... ő sem járt jól, mert 1 éven belül már ezek az ingatlanok drasztikusan megdrágultak. Most egy 40 nm-es, nem lelakott panel 20 milliótól kezdődik ...
Ez ugye országos jelenség, csak grátiszként mondanám, hogy Berettyóújfalu egy hivatalosan hátrányos helyzetű kistérség, ahol sem munka, sem vásárlóerő nem nagyon van, de azért majdnem megtriplázódott az ingatlanok ára, holott még elkerülő út is épült, mert BVkórház.

Az utóbbi miatt költöztünk el, mert úgy láttuk, hogy ott be fog esni az ingatlanok ára.
Hajdúszoboszlón, 15.5 millió volt ez a lakás. Természetesnek vettük, mert híres, fürdőváros, ráadásul a fürdőnegyedben van. Fel voplt teljesen újítva. A lépcsőn kívül nem igazán lehetett belekötni, persze akkor a KK nem létéről nem gondoltam, hogy törvénytelen, pedig akkr nem vágok bele, de nem tudtam és így jónak tűnt.
Ami viszont durva, hogy Hajdúszoboszlón most annyiba kerül egy panel lakás mint Berettyóújfaluban, tehát a központban is. Maximum pár millióval kerül többe, ha nagyon rendben van. De ott sem maradt meg az újfalui és a szoboszlói ingatlanok között a korábbi döbbenetes méretű árrés.

Ami ezt a társasházat illeti, még lehangolóbb a helyzet. Az alattam lakó volt szomszéd 17 millióért adta el a saját lakását (úgy, hogy előtte még a fürdőszobát is teljesen szétszedte és felújította, maga a lakás addig is rendben leledzett), és az földszinti volt. Ez a fickó aki most ugye vergődik 16 millióért vásárolta 2021-ben (de aki előtte volt tulaj, pont komoly munkálatokat és pénzt fektetett bele, hogy el tudja adni) ... A másik lépcsőházban meg volt egy szocreál, na ott nem volt felújítás és 13 millióért ment el.

Szóval mondtam anyámnak, hogy itt nemcsak arról van szó, hogy borult az a terv, ami 2019-.ben még létezett, miszerint Berettyóújfaluban ennek az árából kettőt tudtam volna venni (és még ki is marad 500 E Ft), hanem az, hogy most egyet sem kapnék érte, sőt én úgy saccolom, hogy 16-17 milliónál többért nem menne el, az iménti példákat szem előtt tartva, és már a balhé előtt is azt mondtam, hogy nem értem, mert:

A város is jobb, a városon belül is frekventált helyen a fürdőnegyedben van, nincs közös költség (akkor ugye még úgy gondoltam, hogy az pozitívum :D ), ha követték volna az árakat, akkor ennek a lakásnak 30-40 millió között kellene lennie minimum, mert nem is a 3x szorzóval számoltam. Ami öröm az ürümben, hogy Szoboszló többi panelja sem sokkal drágább az újfaluiéhoz képest.

Nekem azt mondták, hogy Újfaluban korábban nagyon alacsonyak voltak az árak... csak én meg visszakérdeztem, hogy értem én azt ... csak azt nem, hogy mi indikálta ezt a drasztikus áremelkedést, amivel fel tudott zárkózni Hajdúszoboszló mellé... A piac szabályozza az árakat, annak aki egy az egyben lakást akar csak cserélni, és ugyanolyan típust annak mindegy, hogy 7.5 millióért adja, és a másikat, ami szerinte jobb helyen van, mert pl közelebb van a munkahelyéhez szintén 7.5 millióért veszi meg... vagy 20.5 -ért adja el, és 20.5 -ért is vásárolja. Azok nyertek nagyot, akiknek megvolt 2019-ben mint tartalék, vagy felesleg lakás, aztán az elmúlt 2-3 évben eladták ...

Youtuber # 2023.01.18. 13:45

Az nem kérdezhető le valahonnan - pl jegyzői hivatal -, hogy ténylegesen mikor volt itt utoljára közös képviselő? Ki volt? Miért hagyta abba? Illetve az is egy érdekes kérdés - ha egyáltalán volt ugye - , hogy amennyibe a közös képviselő abbahagyta bármilyen okból kifolyólag, akkor az aktuális illetőségű hatóságnál, bejegyzés nem készül? Pl arról, hogy elhunyt, nyugdíjba ment, állást váltott, leváltották stb... Valahol ez nincs jelezve? Illetve ha volt és megszűnt automatikusan nincs felszólítás... Mert itt én már hónapok óta - nem feltünően, csak interjúvolgattam, próbáltam kiszedni a legrégebbi tagoktól a dolgot, de nagyon úgy néz ki, hogy 2002-ben sem volt :D

Youtuber # 2023.01.18. 10:53

Osztap
A legutóbbi kérdésemre megvan a linken a válasz, amit küldtél, most olvasom, köszi ;)

Youtuber # 2023.01.18. 10:41

"vagy a költségei elérik a bevételét"

Mi számít költségnek? Azt tudtam, ha teljesen beforgatom az összes eladási bevételt új ingatlban, vagy még arra rá is fizetek akkor nem kell... de az költségnek számít gondolom, viszont ha kimarad x millió, és veszek belőle egy kocsit az feltételezem nem könyvelhető le... mert akkor mindenki igazolná, hogy vett pár LCD tévét, klímát stb... de lehet tévedek.

Youtuber # 2023.01.18. 10:37

osztap

Beszélj szomszéd nénivel, hogy vállalja! Nagyon nem volna jó ötlet egy ekkora ingatlant osztatlan közössé változtatni. Akkor megszűnnek a lakások önálló helyrajzi számai, és helyette az egész ingatlan (telek+lakások) egy helyrajzi számon lesz.

A néninek szerintem megmondja a fia + lánya és az unokája, az egyik pedig ügyész, és most szombaton fog jönni hozzá.
Az SZJA-szabályt biztos jól tudod? Adó alapja = nyereség*szorzó. Ahol nyereség kb. egyenlő eladási ár - vételár, a szorzó pedig évente csökken. Magyarul öt évig van ugyan adó, de egyre kevesebb.
Ennek utána nézek,

Ha eladott ingatlanát, lakását legalább 5 éve szerezte, vagy a költségei elérik a bevételét, vagy az ügylet adómentes, akkor nem kell az eladás után adót fizetnie és a bevételt nem kell feltüntetnie az szja-bevallásban. Adómentes például a váláskor a házastárs által megváltott ingatlan után fizetett összeg; magánszeméllyel kötött tartási, öröklési, életjáradéki szerződés során az ingatlanért cserébe kapott érték.

https://nav.gov.hu/…an-adasvetel

2019-ben eladtuk a családiházat, mondjuk azt csak én 38 évig laktam :D Tehát azután nem kellett fizetni adót. Itt vásároltuk ezt - kellemes volt, mert nekem kellett közvetlenül elővigyázatosságból tehermentesíteni, mert volt rajza 5.5 millió Fundamenta teher, és az ügyvédünk mondta, hogy 1. ne az eladónak fizessük ki az egészet, mert nem lenne jó utólag pereskedni, stb.. 2. Tartsunk vissza a kiköltözésig 500 000 Ft-ot, 3. tegyünk bele napi 10 000 Ft-os kötbért. Így is lett. Csak a lényeg hogy maradt ki pár millió Ft, és be is lett jelentve a NAV felé ügyvéden keresztül, kihozták (szerencsére), hogy 0 Ft-ot kell befizetni. Nem kérdeztem rá, hogy miért, de ha már itt vagyunk, akkor nem lenne rossz tudni, mert azóta sem kérdeztem, viszont azóta sem tudom :D

osztap # 2023.01.18. 10:25

Youtuber,

Beszélj szomszéd nénivel, hogy vállalja! Nagyon nem volna jó ötlet egy ekkora ingatlant osztatlan közössé változtatni. Akkor megszűnnek a lakások önálló helyrajzi számai, és helyette az egész ingatlan (telek+lakások) egy helyrajzi számon lesz.

A társasházban világos szabályok vannak arra, hogy kinek mi a külön tulajdona, mi a közös tulajdon, és ki mit használhat. (Hogy betartják-e, az más kérdés.) Az osztatlan közös tulajdonban mindenki tulajdonosa mindennek és elvben mindenki használhat mindent.
Ezzel az a gond, hogy a bank nem hitelezi az egyes tulajdoni hányadokat (a volt lakások), ellentétben a társasházi lakással (ami önálló helyrajzi szám). Csak akkor, ha van használati megosztási szerződés. Olvasva a történetedet, nem várnám, hogy a tulajok rohannának ilyet kötni. Akkor pedig maradnak a kp-s vevők. És ők sem fognak lelkesedni, amikor egy csomó társtulajdonosnak lesz elővásárlási joga előttük, ami társasháznál szintén nincs. Tehát jóval kevesebbet fognak érni a lakások.

Az SZJA-szabályt biztos jól tudod? Adó alapja = nyereség*szorzó. Ahol nyereség kb. egyenlő eladási ár - vételár, a szorzó pedig évente csökken. Magyarul öt évig van ugyan adó, de egyre kevesebb. https://ingatlanangyal.hu/…tani-adozas/

Youtuber # 2023.01.18. 09:28

https://www.imagebam.com/view/MEI69W0
Megtaláltam a 2021-es indítványozó levelét. Akit megnevez, az a néni, aki KK-nak jó lenne, csak látható, hogy a levél után elfogyott a bátorság, egyébként a 8-ból csak ketten fizették ki...

Youtuber # 2023.01.18. 09:18

Osztap:

"A közös képviselő keresését azért írtam, mert ha megjön a jegyző levele, nem fognak kopogtatni az ajtón a külsős közösképviselő-jelöltek, ahogy eddig sem tették. Valakinek fel kell 2-3-at hívni, ajánlatot bekérni, stb. Már ha a szomszéd néni nem vállalja. Bár 78 évesen én nem tenném.”"

De lehet úgy fogja gondolni, hogy Neki van itt a legtöbb gyakorlata, eddig is ő szedte be a szemétszállítási díjakat a szomszédoktól ... és így olcsóbb lesz, Neki is olcsóbb... persze lehet, hogy mégsem vállalja.
Nekem az lenne a legjobb ha vállalná, mert ameddig él akkor nincs gond, beleszoknak a lakók, amikor meg új közös képviselőt kell választani, akkor meg már megszokott, bejáratott rendszer lesz.

A pert (jegyző kontra társasház) mindenképp érdemes elkerülni, mert drága, és bukni fogjátok. És a végén, ha nincs semmi változás, akkor a társasházat megszünteti a bíróság, és lesz egy nyolclakásos osztatlan közös tulajdonban levő ingatlanotok. Sok sikert az eladáshoz akkor!

Az a helyzet, hogy eddig így működtünk. Lényegében meg lettem tévesztve, hiszen ingatlanoson keresztül vásároltam, ügyvédi ellenjegyzéssel, aztán szó sem volt arról, hogy ez egy bűnbarlang, mely az illegalitás ingatag mocsarán alapszik. Most meg borul a bili...

Csak ez is olyan érdekes jogi hungaricum lehet... van egy lakó, történetesen én, aki ezt bevállalja, annak minden ódiumával együtt, aki felfedi, a hatóság előtt, hogy szabálytalanul működik az egész társasház, amely papíron társasház, gyakorlatban meg nyolclakásos osztatlan közös tulajdon... és akkor a "feljelentő is azzal van fenyegetve, hogy nem kap mentességet, hanem fizeti a bukott pert".

A pert (jegyző kontra társasház) mindenképp érdemes elkerülni, mert drága, és bukni fogjátok.
Magunk között szólva, ezt tartom a legvalószínűbbnek, meg azt, hogy gyorsan akik nem akarnak fizetni, megpróbálnak majd menekülni, és eladni, még a per előtt a sajátjukat. Persze vannak itt olyanok akik még nem laknak 5 éve, és nekik mérlegelni kell, hogy akkor ingatlandót kell fizetniük, ami nem kevés pénz. Csak mindegyik azt fogja csinálni, amit eddig, a jó magyar mentalitást, hogy várja a másik tegye meg ezt a szívességet. Lesz olyan amelyik azt gondolja majd, csináljam én... hát nekem itt nincs ismerősöm ilyen téren, ez az egyik, a másik hogy a magam részét, az oroszlánrészt már megtettem, annak a levét fogják inni :D

És a végén, ha nincs semmi változás, akkor a társasházat megszünteti a bíróság, és lesz egy nyolclakásos osztatlan közös tulajdonban levő ingatlanotok.

De most akkor, ha beáll ez a helyzet, onnantól kezdve ugyanúgy nincs közös költség, közös képviselő sem, kifizetik a bukott pernek az összegét mindenki kollektíve, és miután kifizette attól még, tehermentes lesz... a Bíróság ha nem fogja őket kötelezni a perköltség megfizetésén túl, hanem feloszlatja a társasházat, akkor egyedi ingatlanok lesznek, osztatlan közös telken. Mondjuk a helyrajziszám alatt már gondolom akkor nem azt fogják írni, hogy társasház :D

Azért meglincselni szerintem nem fognak a t. tulajdonostársak. Egyrészt, az alapító okiratba ütközne (szocialista együttélés szabályai!!), másrészt tudtommal a maffia mindig rendesen fizeti a rezsit, mert nagyobb dolgokra hajt. :)

Ezt a részt imádom, ez nagyon tetszett :D Köszi :D

osztap # 2023.01.18. 08:28

Youtuber,

A közös képviselő keresését azért írtam, mert ha megjön a jegyző levele, nem fognak kopogtatni az ajtón a külsős közösképviselő-jelöltek, ahogy eddig sem tették. Valakinek fel kell 2-3-at hívni, ajánlatot bekérni, stb. Már ha a szomszéd néni nem vállalja. Bár 78 évesen én nem tenném.

És ahogy Majordomus mindig mondja, nem a legolcsóbb közös képviselő a legjobb. A fehérvári ismerősöd nem azért kap a pénzéért annyi mindent, mert Fehérvár már a Nyugat, hanem mert ők jó kk-t válaszottak. Ha van olyan helybeli ismerősöd, akinek jó a kk-ja, kérdezd meg, hogy vállalna-e titeket is.

A pert (jegyző kontra társasház) mindenképp érdemes elkerülni, mert drága, és bukni fogjátok. És a végén, ha nincs semmi változás, akkor a társasházat megszünteti a bíróság, és lesz egy nyolclakásos osztatlan közös tulajdonban levő ingatlanotok. Sok sikert az eladáshoz akkor!

Azért meglincselni szerintem nem fognak a t. tulajdonostársak. Egyrészt, az alapító okiratba ütközne (szocialista együttélés szabályai!!), másrészt tudtommal a maffia mindig rendesen fizeti a rezsit, mert nagyobb dolgokra hajt. :)

Youtuber # 2023.01.18. 07:17

Ha majd felelősségre vonnak - lehet akkor már az aranyos normális szomszéd néni sem lesz utána kedves veled - akkor magyarázd el mindenkinek, hogy honnan indult az egész sztori. Szóval igyál még egy pohárral és fogd rá a nyuszira! :-)

Nem lesz módjukban, tudod költözöm :D

Szomorú örökös # 2023.01.18. 07:00

Youtuber

A szomszéd paraszt viszont átlépte a vörös vonalat, amikor kitalálta, hogy ekkor meg ekkor megcsináltatja a lépcsőt és az én kontómra is az általa meghatározott módon. Innentől ez elvi kérdés volt számomra, hogy végérvényesen megoldom a kommunitás gondjait, lesz ami lesz, és ha kell költözöm, mert megtehetem.

Ha majd felelősségre vonnak - lehet akkor már az aranyos normális szomszéd néni sem lesz utána kedves veled - akkor magyarázd el mindenkinek, hogy honnan indult az egész sztori. Szóval igyál még egy pohárral és fogd rá a nyuszira! :-)

Youtuber # 2023.01.18. 06:51

Amit még fontosnak tartok leírni!
Amikor én ideköltöztem csak azt tudtam, hogy nincs közös költség! Azt viszont nem tudtam, hogy törvénytelenül nincs! Ha tudom, akkor nem vásárolom meg magamnak a bajt!
Berettyóújfaluban mint említettem van egy lakótelepi lakásunk, onnan voltak tapasztalataim. Ez nem volt lakótelep. Amiben azonban ténylegesen éltem az kertes, családi ház volt. Ez a társasház átmenetnek látszott a kettő a között, mert szemben egy lakóteleppel itt azért van egy elkerített udvar, és nem az van, mint ott, hogy az ember lemegy a lépcsőház előtti padra, ami közterületen van, és az is az utca népéé. Az itteni lakók egyike-másika pedzegette, hogy törvénytelenül működik az egész hóbelevanc, és gondolkoztam rajta, hogy mit csináljak, ezidáig vártam. De az évek alatt elegem lett a mindenki a másik megkérdezése nélkül építkezik dologból, de úgy voltam vele, ameddig nekem nem okoznak közvetlen kárt - a közvetett az már akkor megtörtént amikor alattam élő csaj kitalálta, hogy új szintre emeli a társasházi élet élményét azáltal, hogy lényegében családi házat csinál magának a társasházon belül saját kerttel - addig nem piszkálom. A szomszéd paraszt viszont átlépte a vörös vonalat, amikor kitalálta, hogy ekkor meg ekkor megcsináltatja a lépcsőt és az én kontómra is az általa meghatározott módon. Innentől ez elvi kérdés volt számomra, hogy végérvényesen megoldom a kommunitás gondjait, lesz ami lesz, és ha kell költözöm, mert megtehetem.

Youtuber # 2023.01.18. 06:27

Szomorú örökös

Hmmm....szép kis firma vagy! Elindítod a balhét majd angolosan távozol onnan? :-D :-D :-D

Egy ismerősöm mondta, hogy szégyen a futás... de hasznos... én meg kiegészíteném azzal, hogy egészséges, és kifejezetten jót tehet a várható életkilátások tekintetébe :D Mindenkinek itt, meg kellene értenie, hogy én nem akartam ezt. Kényszerhelyzet volt. Ráadásul ez a jogszerű. De nem alapozhatok arra, hogy ezek különösebben pallérozott elmék lennének, abból kell kiindulnom, hogy nem vizsgálják mélyebben az ok-okozati összefüggéseket... és van egy olyan lehetőségem, hogy ameddig elül a vihar, addig átköltözöm :D

Most úgy saccolom, hogy a balhé kitörése előtt 1-2 héttel célszerű ezt meglépni. Utána meg 2-3 hónap, ameddig csillapodnak a kedélyek.
Igazából már az ingatlan eladását is fontolgattam volna, de 2024 nyaráig 15%-os SZJA befizetési kötelezettség terhelné, hiszen csak akkor jár le az 5 év. Ráadásul ezt az ingatlant le tudom úgy zárni, hogy 0 Ft legyen a havi rezsije, kivéve majd a közös költséget :D

Magyarul ha nem sikerül a 8 lakásnak megegyezni, akkor te is ugyanúgy felelős leszel a perben.

Igen, pontosan.

Nagy tévedés, rosszul tudod! Nem kell hozzá ekkora lakásszám esetében semmilyen szakirányú végzettség. Bárki elvállalhatja a 8 lakásból a közös képviselői feladatot, még tiszteletdíj fizetése sem kötelező érte - bár bolond lenne bárki ezt így vállalni - de félek, hogy nem lesz egyszerű. Tudod, mikor ott lakik a közös képviselő, egyesek - főleg az idősebbek - úgy gondolják, hogy a közös képviselőnek nincs privát szférája, bármikor, akár az éjszaka közepén is zavarható, ha épp az egyik lakónak problémája merül fel, sokszor nem is közös jellegű. Ha viszont külső céget bíztok meg, akkor annak már bizony fizetni kell érte havonta. Szóval valljuk be, magadat is későbbi költségekbe verted ezzel. Viszont az sem hátrány, ha pl. lesz felújítási alapja a társasháznak, amiből később a felmerülő komolyabb beavatkozásokat lehet majd finanszírozni. Ha pedig adószámot is kap a ház, akkor lehet már akár lakáskasszás megtakarítás is, amiről gondolom nem kell leírnom, hogy mennyire hasznos tud lenni a későbbiekben. Persze ezt akarni is kell mindenkinek.

Annak örülök, hogy nem kell hozzá külön szakirányú végzettség, és van tippem, hogy ki vállalná ezt be ... a lenti néni, kvázi házinéniként működik, szóval ... de amúgy én sem vállalnám, csak akkor, ha ezek képtelenek választani egyet, és jön a per... bár azzal is úgy vagyok, hogy még nem tudom, hogy ilyenkor milyen mértékű a büntetési összeg, és mivel az egész társasházat sújtja, 8 felé oszlik.

Ezek mind-mind csak akkor kerülnek célkeresztbe, ha az építési irodánál valaki bejelenti őket.
Gyanús, hogy az nem az esetlegesen új közös képviselő lesz, mert az kockáztatja a rövid határidejű leváltását vele.

Akkor ezt jól éreztem... viszont a kinevezéstől kezdve már ha valamelyik akciózik, lehet jelezni a kk-nak. A leváltás csak akkor necces neki, ha pénzért csinálja... ha ingyen, akkor kb megváltás kategória :D

Youtuber # 2023.01.18. 06:15

drbjozsef

"Ahogy maga a Tht. is az, szóval hajrá, legyen közös képviselő, de ez valóban sokba fog fájni mindenkinek, ami nem fogja növelni a népszerűségedet a házban..."
Igen, én is érzem ... , hogy a jogkövető magatartás folytatása néha életveszélyes ... szó szerint. Ráadásul amikor költöztünk Berettyóújfaluból, az egyik szempont ami miatt NEM lakótelepi lakást választottunk, mert nem akartam én sem közös költséget fizetni. Pusztán azért, mert láttam, mi megy a lakótelepi lépcsőházban ahol lakom. Ami fix ott - és az is 40 nm-es - hogy havonta 8000 Ft a közös költség.. 1982-es az a lakás, a 2015 körül panelprogramban vett részt. 1982 és 2015 között eltelt 33 év. Addig is mindenki fizette a közös költséget, aztán megszavazta a többség, hogy két lépcsőház váljon le a távhőről, legyenek lecserélve a lépcsőházi ajtók műanyagnyílászárók, a radiátorokra kerüljenek fel a termosztátok, a panel pedig legyen leszigetelve... aztán hát ... valahogy nem járta ki a dolog, így a 8000 Ft-ból 20 000 Ft lett ... sok-sok éven keresztül, és nem is ez volt a legrosszabb, ami kimaradt, pedig az eredeti tervekben benne volt:

A távhőszolgáltató nem engedélyezte a leválást, mert nem kettő hanem egy csöves a rendszer. Felkerültek a termosztátok, de használhatatlanok, nincsenek egyedi mérő órák, így teljesen mindegy, hogy hány fok van a lakásban, fix díjat fizetnek a lakók ...

A múltkor beázott a pince, valamelyik lakásról. A pince tulajdonosa jelezte a közös képviselőnek, az meg azt mondta, hogy nem az ő kompetenciája, erre nem terjed ki a díj. De ez Berettyóújfaluban van. A lakók egymás között osztják be, hogy a lépcsőház takarításánál ki a soros ... meg a kuka mosásnál.

Van egy ismerősöm Székesfehérváron. Nagyságrendileg ugyanennyi közös képviselői díjat fizet. Ezért cserébe amit kap
A lift karbantartása
  • A lépcsőházaknak van takarító szolgálata
  • A kukák tisztán tartása sem az ők feladatuk

és az is felújított panel.

Youtuber # 2023.01.18. 05:58

Az alapító okiratból kiszedtem azokat a részeket amelyek tartalmazzák a közös képviselő intézményét (is).
https://www.imagebam.com/view/MEI66AX
https://www.imagebam.com/view/MEI66AZ
https://www.imagebam.com/view/MEI66B3
https://www.imagebam.com/view/MEI66B6
Van érdekes rész is számomra például:

11 -12. oldal:
"Minden lépcsőfeljáratot és ennek előteréhez tartozó részt az érintett négy-négy üdülőlakás tulajdonosa egyhangú döntéssel elhatározhatja, hogy beüvegezik, és födémszerkezetet emelnek a szükséges engedélyek megszerzése után. Az előtér bejáratát a négy érintett tulajdonostárs - míg a lépcsőfeljáratot csak az emeleti tulajdonosok - az építményrész rendeltetésének és a szocialista együttélés szabályainak megfelelőn szabadon használhatja , akár bérlet útján, akár egyébként másnak átengedheti a beüvegezés elvégzése után is"

Ebből úgy jön le, mintha 1978-ban a felső emeletieké lett volna a lépcső annak minden előnyével és hátrányával ...

Szomorú örökös # 2023.01.18. 05:47

Youtuber

Az alapító okirattal az a gond, hogy 1978-ban íródott. Abból a csapatból már senki sem él itt, de lehet, hogy már szó szerint egyáltalán nem is élnek.

Attól mégis az az érvényes alapító okirat. Ez pont olyan, mint osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetében egy használati megosztási szerződés, minden jogutódra kötelező jelleggel érvényes.

Nekem azt mondta a jegyzői hivatalnál az ügyintézésre kijelölt tisztviselő, aki már iktatta is a bekért anyagokat, hogy:
mindenki kap egy szép hivatalos felszólítást. Abban lesz egy határidő. Ha a határidőig nem születik meg a házszabály + a közös képviselő kiválasztása és megbízása, akkor az egész társasház lesz beperelve kolletktíve és mindenki aki benne van, tekintet nélkül arra, hogy ki indította el, ki volt együttműködő és ki nem.

Magyarul ha nem sikerül a 8 lakásnak megegyezni, akkor te is ugyanúgy felelős leszel a perben.

A közös képviselőséghez megfelelő szakirányú, társasházkezelői végzettség is kell, szóval nem valószínű, hogy itt a 8 lakásban bárki is megfelelne. A közös képviselőt fizetni is kell.....Nem merte rajtam kívül ezt senki sem meglépni, mert egyrészt kisebbségben voltak a támogatók, másrészt meg ez azt is jelenti, hogy - amennyiben kiderül, hogy ki indította el, és a hivatal nyilván leírja - annak a hátára egy céltábla lesz rajzolva.

Nagy tévedés, rosszul tudod! Nem kell hozzá ekkora lakásszám esetében semmilyen szakirányú végzettség. Bárki elvállalhatja a 8 lakásból a közös képviselői feladatot, még tiszteletdíj fizetése sem kötelező érte - bár bolond lenne bárki ezt így vállalni - de félek, hogy nem lesz egyszerű. Tudod, mikor ott lakik a közös képviselő, egyesek - főleg az idősebbek - úgy gondolják, hogy a közös képviselőnek nincs privát szférája, bármikor, akár az éjszaka közepén is zavarható, ha épp az egyik lakónak problémája merül fel, sokszor nem is közös jellegű. Ha viszont külső céget bíztok meg, akkor annak már bizony fizetni kell érte havonta. Szóval valljuk be, magadat is későbbi költségekbe verted ezzel. Viszont az sem hátrány, ha pl. lesz felújítási alapja a társasháznak, amiből később a felmerülő komolyabb beavatkozásokat lehet majd finanszírozni. Ha pedig adószámot is kap a ház, akkor lehet már akár lakáskasszás megtakarítás is, amiről gondolom nem kell leírnom, hogy mennyire hasznos tud lenni a későbbiekben. Persze ezt akarni is kell mindenkinek.

Tippre, a közös képviselő megválasztási folyamata is perbe fog fulladni elsőnek ... de amikor ki lesz jelölve, átveszi, és a már szabálytalanul kialakított részek felszámolásával nem fog foglalkozni, ha tévednék, akkor pl a mobilkerítéses rattan hatású bútoroséknak több százezer Ft káruk lesz... ahogyan a garázst vagy fészert engedély nélkül építőknek is.

Ezek mind-mind csak akkor kerülnek célkeresztbe, ha az építési irodánál valaki bejelenti őket.
Gyanús, hogy az nem az esetlegesen új közös képviselő lesz, mert az kockáztatja a rövid határidejű leváltását vele.

Viszont én már azt mérlegeltem, hogy ki kellene költözni az újfalui panelbe, de az sokkal rosszabb állapotban van mint ez, mert szocreál, ez meg nem az, azon egyszerű ajtó van, ezen meg 15+1 ponton záródó, csak kiérnek a rendőrök ha attackolnak :D Ráadásul azt a címemet is megtudják ha lekérik a hajdúszoboszlói ingatlanom adatlapját. A szép viszont az, hogy amennyiben én innen eltűnök, a gondjaik maradnak, mert ez már elindult, és nincs mód a leállítására

Hmmm....szép kis firma vagy! Elindítod a balhét majd angolosan távozol onnan? :-D :-D :-D

drbjozsef # 2023.01.18. 05:34

Az alapító okirattal az a gond, hogy 1978-ban íródott.
Miért baj ez? Az alapító okirat nem évül el - ha nem változott meg, ugyanúgy érvényes és hatályos, mint 1978-ban. Kivéve azok a részei, amelyet az új Tht. hatálybalépése semmissé tett, kötelező is lett volna az új szabályokhoz igazítani, de sose késő. Amit nem érint, az most is érvényes. Ahogy maga a Tht. is az, szóval hajrá, legyen közös képviselő, de ez valóban sokba fog fájni mindenkinek, ami nem fogja növelni a népszerűségedet a házban...

Youtuber # 2023.01.18. 05:27

osztap:
Az alapító okirattal az a gond, hogy 1978-ban íródott. Abból a csapatból már senki sem él itt, de lehet, hogy már szó szerint egyáltalán nem is élnek.

Majormodus:

Itt az a helyzet, hogy jóval előttem sem volt közös képviselő. A legrégebb óta itt élő szomszéd 2002-óta lakik itt, és már akkor sem volt. Azonban akadt aki ezt el akarta indítani, de nem merte... ami érthető, mert ez lakásonként évente legalább 100 000 Ft garantált kiadással jár, ha azt veszem, hogy minden lakás 38.9-40 m2 közötti, és nekünk van egy lakótelepi lakásunk Berettyóújfaluban ahol 8000 Ft a közös költség. Az egyik szomszéd srác alattam azért költözött el, mert itt nincs közös költség, és ez őt idegesítette. Engem akkoriban nem idegesített...
A nem teljesen 100-as szomszéd a lépcsős balhéjával viszont sikeresen elérte, hogy ezt elindítsam.
Innentől nem lesz megállás, mert a jegyzői hivatal megmondta, hogy NEM engedi tovább így működni ezt a társasházat!

"akkor elkezdhetsz közösképviselő-jelölteket keresni."
Nekem azt mondta a jegyzői hivatalnál az ügyintézésre kijelölt tisztviselő, aki már iktatta is a bekért anyagokat, hogy:
mindenki kap egy szép hivatalos felszólítást. Abban lesz egy határidő. Ha a határidőig nem születik meg a házszabály + a közös képviselő kiválasztása és megbízása, akkor az egész társasház lesz beperelve kolletktíve és mindenki aki benne van, tekintet nélkül arra, hogy ki indította el, ki volt együttműködő és ki nem.

A közös képviselőséghez megfelelő szakirányú, társasházkezelői végzettség is kell, szóval nem valószínű, hogy itt a 8 lakásban bárki is megfelelne. A közös képviselőt fizetni is kell.

Amint azt említettem, a házban van olyan aki támogatta, de elköltözött, egy másik szintén támogatta (természetesen még mielőtt elindítottam volna én már akkor is), csak annak az ingatlana van itt, ami ki van adva, ő meg két utcával lentebb lakik, és azt mondta, hogy támogatja, de tudnom kell, hogy mivel a férje elhunyt, az albérlő pedig kiköltözik, eladja a lakást, szóval ameddig itt van oké, az új meg már majd az új feltételek szerint kell, hogy beköltözzön.

Nem merte rajtam kívül ezt senki sem meglépni, mert egyrészt kisebbségben voltak a támogatók, másrészt meg ez azt is jelenti, hogy - amennyiben kiderül, hogy ki indította el, és a hivatal nyilván leírja - annak a hátára egy céltábla lesz rajzolva. Szó szerint veszélyes dolog.
Így, mielőtt belekezdtem volna, számításba vettem, hogy vajon kik lehetnek azok, akik esetleg ha már a jogi eljárást nem tudják megállítani célba veszik azt aki elindította.... és vajon mennyien értik majd meg azt, hogy én kényszerből cselekedtem . De ez egy ilyen helyzet, sajnálom, hogy nekem kellett meglépnem.
Ráadásul azzal is számoltam, hogy gazdaságilag sem jövök jól ki, mert ennek a szomszédnak kifizetem a 75K-t (amit jogtalanul követelt), elvileg vége a dolognak. 4. éve lakom itt, júniusban lesz 4 éve... Eddig olyan 360 E Ft közös költség maradt kifizetetlen minden családnál.
Csak ugye vannak itt érdekességek.
Példa: A másik lépcsőházban különösen igényesek. Megbeszélték még - az érkezésem előtt -, hogy rendbe hozzák a lépcsőházat közösen, négyen! 800 000 Ft-ból csinálták meg a nyílászárók cseréjét, 400 000 Ft.ot költöttek a tető szigetelésére. Mind a nyolc lakás le lett szigetelve külön. Pedig abban a lépcsőházban van olyan, aki télen egyáltalán nem itt lakik, hanem a Mátrában. Sőt abban a lépcsőházban van két albérlő is.
Az én lépcsőházamban csak egy a normális szomszéd. Az alattam lévők például azt csinálták, hogy a saját 40 nm-esük előtt közölték, hogy mobilkerítést építenek, elkerítik, még a fűnyírásba sem szállnak bele, csak saját maguknak nyírják le a füvet. A normális szomszédom, aki 78 éves néni, és 2002 óta lakik itt, ő tett a legtöbbet, mert veszekedett velük, hogy ez nem eljárás, de bár fenyegette őket bejelentéssel, vagy nem tette meg, vagy félbeszakította a dolgot. Ő nem közös képviselőt akart, nem ezt indította el, hanem azt akarta, hogy a hivatalos úton születő határozattal akadályozzák meg az elkerítést. Ugyanazok a szomszédok ilyen mobil fészert is felhúztak.
Szemétszállítás: 7 lakás egy 240 literes kukát használ + a szelektívet, abból én egyedül váltam ki, nekem van még csak egyedül szemetesem, egy 80 literes, + szelektív.

Szóval, feltéve, hogy nem nyírnak ki ... kíváncsi leszek, hogy a közös képviselő miket tud majd itt tenni, amikkel rendezni tudná a dolgokat. Tippre, a közös képviselő megválasztási folyamata is perbe fog fulladni elsőnek ... de amikor ki lesz jelölve, átveszi, és a már szabálytalanul kialakított részek felszámolásával nem fog foglalkozni, ha tévednék, akkor pl a mobilkerítéses rattan hatású bútoroséknak több százezer Ft káruk lesz... ahogyan a garázst vagy fészert engedély nélkül építőknek is.

Viszont én már azt mérlegeltem, hogy ki kellene költözni az újfalui panelbe, de az sokkal rosszabb állapotban van mint ez, mert szocreál, ez meg nem az, azon egyszerű ajtó van, ezen meg 15+1 ponton záródó, csak kiérnek a rendőrök ha attackolnak :D Ráadásul azt a címemet is megtudják ha lekérik a hajdúszoboszlói ingatlanom adatlapját.

Egy szó mint száz, nem véletlen, hogy ezt páran akarták, de senki sem merte elindítani. A szép viszont az, hogy amennyiben én innen eltűnök, a gondjaik maradnak, mert ez már elindult, és nincs mód a leállítására :) Fizetni fognak mindenképpen, és végül rendezett lesz ennek a fürdőnegyedbeli társasháznak a jogi helyzete.

Majordomus # 2023.01.17. 20:21

Elég nagy katyvasz van.
.
Időrendben a lépcsőt ki kell vennie a nyakából youtubernek. Ez nem gond mert elég a kiröhögés.
.
A társasház totál szabálytalanul működik,sőt sehogyan sem működik.
.
Ha beleáll a belháboruba a társasház ügyében akkor érdemes írni a Jegyzőnek.

De igyekezni kell mert a Jegyző csak júniúsig lesz illetékes az ügyben.

osztap # 2023.01.17. 18:01

Youtuber,

Sok szerencsét! Ha nincs nálatok számvizsgáló bizottság (gondolom, ez a helyzet), akkor elkezdhetsz közösképviselő-jelölteket keresni. Előtte azért nézd meg, mit ír az alapító okiratotok, lehet, hogy intézőbizottság van kk helyett (tulajdonosok, nem külsős).

Youtuber # 2023.01.17. 16:56

https://www.imagebam.com/view/MEI5RT7

Ajánlottként, tértivevényesen, kézzel írva. Most már nyugi van :D

Youtuber # 2023.01.17. 12:05

Pont találkoztam a szakemberrel akivel csináltatni akarta emberünk ... tájékoztattam a jogi helyzetről. Emberünk nem volt itthon ... így mondta, hogy a fószertől felvett 80 E Ft előleget is visszaadja az ipsének, mert nem akar tanúskodni járni 2 év múlva egy perben :D Korrekt volt nagyon, ahogyan most láttam! Azt mondta akkor sem vállalja el, ha emberünk teljesen kifizeti, pont mert nem akar perre járni :D

Youtuber # 2023.01.17. 11:02

Nos "Alea iacta est" ... elindítottam az eljárást a jegyzői hivatalnál. Emailben bekérték az adatokat, digitalizálva elküldtem mindent.

"Telefonbeszélgetésünkre hivatkozással tájékoztatom, hogy az Ön által indítani kívánt eljárásnak nincs kötelező kérelem nyomtatványa. Bejelentésében kérem, írja le a társasházzal kapcsolatos problémákat és szíveskedjen csatolni egy 30 napnál nem régebbi, nem hiteles tulajdoni lapot. Ezzel igazolja, hogy jogosult az eljárás megindítására.'

A lépcső:
https://www.imagebam.com/view/MEI5J5N
https://www.imagebam.com/view/MEI5J5M
https://www.imagebam.com/view/MEI5J5L
https://www.imagebam.com/view/MEI5J5I
https://www.imagebam.com/view/MEI5J5E
https://www.imagebam.com/view/MEI5J5A
https://www.imagebam.com/view/MEI5J56
https://www.imagebam.com/view/MEI5GJB

Youtuber # 2023.01.17. 09:18

osztap

Köszi szépen, azt a részt módosítottam ;)