Társasházak jogásza!


Majordomus # 2023.02.17. 20:33

Kissé zavaros amit írsz.
.
Az osztatlan közös tulajdonu terület amin mindenki barkácsolt valamit a kizárólagos használatu területén,az mitől lett társasház?
Van Alapitó Okirat?
Van legalább 6 lakás és használatbavételi engedélyek?

Aquamarine # 2023.02.17. 08:42

Kedves Fórumtagok!

Társasházi telekről van szó, amely telekrészekre van felosztva, az egyes részek a tulajdonostársak kizárólagos használatában állnak (ügyvédi megosztás). Kicsit vegyesek a kérdéseim, de előre is nagyon köszönöm annak aki válaszol és segít!

A társasház egyes kizárólagosan használt telekrészein 10 éven belüli szabálytalan és jogszerűtlen építéseket végeztek az egyes tulajdonostársak (épületek, tárolók, vasból készült lépcső, stb.) a többi tulajdonostárs beleegyezése nélkül. Az egyes építményekre fennmaradási engedély lett benyújtva.

Kérdéseim:

  1. A fennmaradási engedélynél egyszerre kell teljesülnie a zöldfelületi mutatónak és a beépítési százaléknak? Ha igen, akkor ennek pl. egy vasból készült lépcső esetén is egyszerre kell teljesülnie, amely alatt fű van?
  2. Az építéshatóságnak meg kell-e győződnie arról, hogy a fennmaradási engedély során az építész által benyújtott iratokon, rajzokon az adatok valósak? Tehát hogy a fizikai valóságot tükrözik a benyújtott dokumentumokon lévő adatok, vagy úgymond a hatóság elhiszi ami a rajzokon szerepel és valósnak fogadja el? Ha meg kell győződnie a hatóságnak a valóságról, azt milyen jogszabályhely írja elő?
  3. Amennyiben a társasházi telekből az egyik szomszéd elbirtokolt egy részt, azonban ez a nyilvántartásban (térképmásolaton) nem szerepel, ettől függetlenül a hatóság köteles a döntése során az elbirtoklás tényét figyelembe venni, főleg hogy a helyszíni szemlén a hatóság is érzékelte és jelezve lett feléjük írásban az elbirtoklás ténye? A beépítési százalék számításakor köteles figyelembe venni az elbirtoklással kisebbé vált telekméretet?
  4. Mi van abban az esetben, ha még a hatósági döntés (határozathozatal előtt) az ellenérdekű ügyfelek jelzik azt a tényt a hatóság részére, hogy a fennmaradási engedélyezési kérelemben szereplő rajzokon az adatok hiányosak és nem a valóságot tükrözik az abban megadott méretek?
  5. Egy telken található átlátszó polikarbonáttal fedett, oszlopokon álló kerti tetőt (kocsibeállót), illetve az olyan tető hosszabbítást, amely teraszra fut és oszlopon áll azt bele kell számítani a telek beépítettségi százalékába?
  6. Kisebb, pl. 2-3 négyzetméter alapterületű, tetővel rendelkező szerszámos kisházat (tárolót) be kell-e számítani a beépítettségbe?
  7. Társasházi telek esetén az egyes külön használatban álló telekrészeket (ügyvedi megosztás) használó egyes tulajdonosokat kötelezheti-e a hatóság a saját telekrészükön történő burkolat bontásra azért, hogy a másik tulajdonostárs által használt telekrészen szabálytalanul és jogszerűtlenül létesített építmény/épület fennmaradhasson (a zöldfelületi mutató nem teljesül)?

Köszönöm!!

Majordomus # 2023.02.14. 20:44

Osztap
Nyilvános közzétételi kötelezettség van 2023.május 1-ig az OKNYÍR-ban.
.
Július 1-től a közös képviselő tisztség megszűnik. Ügyvezetők leszünk és a teljes vagyonunkkal felelünk a tevékenységünkért.
.
Mind a jogi személyek nyilvántartásáról szóló új törvény, mind az új ingatlan-nyilvántartási törvény egységes és gyors eljárási szabályokat, valamint egységes eljárási szempontokat vezet be elvileg!

A jövőben a cégek, civil és egyéb szervezetek, sőt a társasházak nyilvántartási szabályai is gyorsabb, egyszerűbb eljárást hoznak létre. Az ingatlan-nyilvántartás pedig teljes körű és naprakész elektronikus adatbázis lesz. Hihihi.
.
A Ptk szerint a társasházakra külön jogszabály vonatkozik.
.
Ez rendelkezik a társasház mrgszüntetéséről.
.
Ezt nem irja felül az ügyészség hatásköre. Szerintem.

osztap # 2023.02.14. 07:31

Szerintem nem is olyan ritka az

Majd kiderül, ha végre hatályba lép a társasházi törvény többször elhalasztott módosítása, mi szerint minden társasháznak regisztrálnia kell a közös képviselőjét a földhivatalban, és ez nyilvánosan elérhető lesz. Állítólag 2024-től már tényleg, tutira, úttörő becsületszóra hatályba lép...

Majordomus # 2023.01.23. 20:11

Valamit félreolvastatok.
.
"Felejtős.
Szoboszlón is van sok társasház onnan keressetek"
Éppen én javasoltam hogy helyben keressetek képviselőt.

Szomorú örökös # 2023.01.23. 04:20

Youtuber

Nem vág a portfóliómba. Rengeteg meló lesz vele, bürokrácia,
igényli a társasházi törvény mély ismeretét, könyvelési feladatokat ró a közös képviselőre

Mindebből az alapokat megtanítják neked egy közös képviselő képző OKJ tanfolyamon.
Ha már társasházkezelőként is szeretnéd kezelni a házadat, akkor szükség lesz rá.
Azon kívül meg regisztráltatni kell magad az országos nyilvántartásban.
Ha csak szimplán közös képviselő szeretnél lenni, akkor ezek nem kellenek.
Viszont ez esetben lehet külsős könyvelőt alkalmazni, nyilván azt is külön pénzért. :-)

konfrontálódni kell azon lakókkal, akik közös költségből akarják megoldani az egyéni problémájukat...
ha borul a bili lesz itt konfrontáció megválasztott tisztség nélkül is :D

Ezt én is már most borítékolom. :-)

majd megy a veszekedés, hogy miért annyi, miért nem amannyi, meg "én csak nyaranta vagyok itt, nem itt élek" stb... szóval meghagyom a KK-nak. Itt minden bizonnyal hivatalos KK lesz.

Ellentétben Majordomus javaslatával én kapásból találtam egy hivatásos társasházkezlőt Hajdúszoboszlón. Agárdi Gyulánénak hívják. Szerintem keressétek meg, hátha elvállalja, főleg hogy nagy eséllyel az ilyen társasüdülők kezelésében is lehet neki már jelentős gyakorlata. Forrás: http://kozoskepviselok.hu/…to-rendszer/

ha eladják a vevő fogja fizetni, ha kiadják, akkor az aki kivette, ha meg megtartják akkor ők :D

Ha kiadják, akkor is a tulajdonos fogja fizetni - pontosabban ha tartozás merül fel, azért ő lesz mindig a felelős, nem a bérlője - max. beszedi a bérlőitől.

Maga a közös képviselő mindig nyer - kivéve ha többségi szavazással le nem váltják -, mert ha valaki nem fizet, idővel azon is be tudja hajtani peres úton, vagy ha eléri azt a szintet, árverés útján.

No meg a közös képviselő ügyvédje is mindig nyerni fog a nem fizető lakótársakon, mert ő sem ingyen dolgozik.

Youtuber # 2023.01.23. 04:12

Majordomus

Ha már így felhozódott, hogy mennyi a díja... évek óta nézegetem, lassan 12 éve... az ingatlanpiacot - azért ilyen régen, mert az eredeti kertes ház eladást sokáig fontolgattuk, aztán kútba esett, utána kihúztuk a kútból, végül eladtuk... de azt megfigyeltem, hogy eladó társasházaknál - legalábbis Berettyóújfaluban, és Hajdúszoboszlón - fel van tüntetve a rezsidíj sűrűbben, de nem mindig, messze nem mindig, a közös költség meg kb 100-ból 2x... Pedig ez legalább olyan sarkalatos kérdés. Amikor ezt vettük, egyből megkérdeztem, hogy van e... mondta az ingatlanos, hogy nincs, és ezért is lett megvéve, de ezt egyébként mondtam. Szóval az egy dolog, hogy etikus lenne feltüntetni, de törvényileg erre nincs szabály? Azért is kérdezem, mert most két lakás lesz a nyakamban közös költséggel, az eddigi egy helyett, de az egyiket vagy kiadom (ha bereccsen az ingatlanár akkor nem éri meg eladni), vagy eladom. Olyan hülyeséget, mint az újfalui szomszédom, aki ahelyett, hogy épített volna egy többgenerációs házat, van neki egy 3.5-es a fiainak külön két panel lakást vett (nem is laknak még benne), és most az enyémet szeretné megvenni... - nem csinálok ... mondtam itthon, hogy vazze ez alapból három közös költség, és tervezi a negyediket :D

Majordomus # 2023.01.22. 20:35

Youtuber
B.ujfaluból ezt senki sem fogja elvállalni. Felejtős.
Szoboszlón is van sok társasház onnan keressetek.
A közös képviselő díja minimum 15 ezer/hó. Meg is érdemli mire társasházat csinál belőletek.
.

Szomorú örökös # 2023.01.22. 10:09

Zoltanuss

az új , modern műanyag nyílászárók hang szigetelése általában jó, ugyan ez a hőszigetelésről kevésbé mondható el.

Egyetértek! Én pl. special ezért is preferálom inkább a hasonló hőszigetelt ablakkal ellátott fa nyílászárókat.

Zoltanuss # 2023.01.22. 09:30

Írja az előttem szóló :

Viszont látom azt is, hogy előtte igen, voltak projektek, pl négy lakás itt ebben a lépcsőházban is lecseréltette a nyílászárókat - egyébként feleslegesen, mert a rangidős ittl lakó szerint egyrészt a régi jobb volt, másrészt nyáron meleg, télen meg hideg, és 750 E Ft-tba került.

Az egy divat.
Amúgy az új , modern műanyag nyílászárók hang szigetelése általában jó, ugyan ez a hőszigetelésről kevésbé mondható el.

Youtuber # 2023.01.22. 08:22

Szomorú örökös

Te tudod, hogy ez a nyűg, vagy nevezzük inkább feladatnak, mennyit ér meg neked. Ugyanis utána sem éjjeled, sem nappalod nem lesz, legalábbis egy jó ideig, amíg be nem áll a társasház működése. Az tuti, hogy minden apró-cseprő bajjal téged fognak utána csesztetni, mert te vagy a közös képviselő. Szóval jó erősen gondold át, ilyen háztban sokszor egy külsős sokkal jobb ötlet.

Szerintem három részre osztható, és ezeket kell mérlegelni, egyébként már megtettem a mérlegelést, és az alapján köszi, de mégsem vállalom.

  1. Eddigi tapasztalatok. 4. éve lakom itt, ha csak az elmúlt 3,5 félév tapasztalatait venném alapul a jövőre nézvést, sok dolgom nem lenne, de nem csak azt kell... eddig ugyanis nem fizettek. Most viszont fognak, és nem is keveset, tehát a pénzükért szolgáltatást is várnak, és nem is akármilyet.. Ha a saját lépcsőházamat nézem, ott semmi sem történt az elmúlt csaknem 4 évben. Viszont látom azt is, hogy előtte igen, voltak projektek, pl négy lakás itt ebben a lépcsőházban is lecseréltette a nyílászárókat - egyébként feleslegesen, mert a rangidős ittl lakó szerint egyrészt a régi jobb volt, másrészt nyáron meleg, télen meg hideg, és 750 E Ft-tba került. A másik lépcsőházban megcsinálták ugyanezt, de még ráadásul a tetőt is szigetelték. Gondolom úgy számoltak, hogy most belevernek 1-1,3 millió Ft-ot aztán 40 évig nincs kiadás, és olcsóbb ez így mintha közös képviselőt fogadnának. A gond csak az ezzel, hogy hirtelen van ilyenkor egy nem tervezett jelentős összegű kiadás.
  2. Anonimitás. Mert egy dolog, hogy sosem léptem volna meg magamtól, tehát a Dominót a szomszéd lökte fel, és én meg ráhúztam a hivatalt a kommunitásra :D Így viszont nemcsak a szomszéd érzi a törődést mely visszafelé is jár, de én is meg mindenki más is fogja.
  3. Nem vág a portfóliómba. Rengeteg meló lesz vele, bürokrácia, igényli a társasházi törvény mély ismeretét, könyvelési feladatokat ró a közös képviselőre, konfrontálódni kell azon lakókkal, akik közös költségből akarják megoldani az egyéni problémájukat... ha borul a bili lesz itt konfrontáció megválasztott tisztség nélkül is :D

Ez is sok-sok összetevőből jön össze. Általában kiszámolják, hogy mekkora költségeket fizet a társasház rezsire, azaz szemétszállításra, vízre (ha van közös használatú vízcsap vízórával) esetleg ha van közös villanyóra, akkor áramra, közös helyiségek fűtésére, stb. Emelett célszerű felújítási alapot is létrehozni, amihez hozzá lehet nyúlni akkor, ha közös területeken bármihez komolyabban hozzá kell nyúlni. Ha ez nincs, akkor minden egyes alkalommal a lakóknak mélyen zsebbe kell nyúlni. És hát ott a közös képviselő havi tiszteletdíja is, amit szintén bele kell építeni a havi összegbe.

Igen, majd megy a veszekedés, hogy miért annyi, miért nem amannyi, meg "én csak nyaranta vagyok itt, nem itt élek" stb... szóval meghagyom a KK-nak. Itt minden bizonnyal hivatalos KK lesz. Illetve eddig is folyamatos volt a cserélődés, én arra számítok, hogy miután rádöbbennek, hogy: a kirobbantókat nem éri meg lividálni, az eljárást meg nem lehet leállítani, csak három lehetőségük marad:

  1. Eladni
  2. Kiadni
  3. Fizetni.

A harmadik az univerzális, mert ha eladják a vevő fogja fizetni, ha kiadják, akkor az aki kivette, ha meg megtartják akkor ők :D
Maga a közös képviselő mindig nyer - kivéve ha többségi szavazással le nem váltják -, mert ha valaki nem fizet, idővel azon is be tudja hajtani peres úton, vagy ha eléri azt a szintet, árverés útján.

Matthiasi
Felénk a házon kívül van irodájuk,fizetett alkalmazottakkal. Sok - sok társasház tartozik a hatáskörükbe.
Csak így gazdaságos.

Nekem itt két dolog jutott eszembe. Az egyik, hogy nyilván olyan közös képviselőt kellene külsősök között választani, aki nem pályakezdő, és nem úgy indul, hogy itt van ez a 8 lakásos társasház, ezek majd eltartanak engem ... mert ezek tuti nem fognak annyit fizetni! Ha főállásban tolja, és csak mi lennénk, akkor olyan 30 E Ft lenne a közös költség :D

A másik, hogy vajon lehet e másik városban élő közös képviselő? Nem arra kell gondolni, hogy Pécsről internálunk egyet, hanem ha nagyon szerencsétlenkednek, akkor tudnék nekik egy hivatásos társasházkezelőt mondani, Berettyóújfaluból, a másik lakásunkból (más kérdés, hogy mennyire vagyok megelégedve vagy mennyire nem vagyok megelégedve vele) :D

Osztap
Ha ezt 10.000 eFt bruttóért csinálod havonta, akkor mennyi is lesz az órabéred? Inkább menj el az ABC-be joghurtot pakolni, jobban fizet. :)
Igazából két legyet akartam ütni egy csapásra, de azok egyike sem arról szólt, hogy ebből akarnék megélni. Az egyik legyecske lett volna az az anonimitás megmaradása, a másik meg az, hogy nekem ugyanúgy ne legyen közös költségem... de már mind a kettőt elengedtem... mert a feladat komplexitása, és az, hogy ez tényleg egy különálló szakma, ráadásul még azoknak is sok kellemetlenséggel jár vagy járhat, rádöbbentett, hogy ez nem fog menni, lesz ami lesz :D Legfeljebb benne leszünk a tényekben :D

Szomorú örökös
Nem beszélve arról, hogy ha egyszer csak az egyik rosszindulatú lakótárs hűtlen kezelésért feljelenti, akkor majd neki kell magyarázkodnia.

Na ez meg pláne nem hiányzik! :D

Szomorú örökös # 2023.01.21. 10:52

osztap

Ha ezt 10.000 eFt bruttóért csinálod havonta, akkor mennyi is lesz az órabéred? Inkább menj el az ABC-be joghurtot pakolni, jobban fizet. :)
Amellett egy külsős kk-nak van tapasztalata, minta-iratai, stb.

Nem beszélve arról, hogy ha egyszer csak az egyik rosszindulatú lakótárs hűtlen kezelésért feljelenti, akkor majd neki kell magyarázkodnia.

Szomorú örökös # 2023.01.21. 07:26

matthiasi

Eltávolítani nem lehet , mert be van betonozva.

Ez egészen addig tart, amíg a beruházó el nem adja az összes lakást, mert addig többségi tulajdonos.
Utána viszont úgy s...ggbe lehet rúgni az ilyen közös képviselőt, hogy zúgva száll, mint a győzelmi zászló.

matthiasi # 2023.01.21. 06:12

Külön csemege az új építésű házaknál a bebetonozott közös képviselő.

Nem 8 vagy 18 lakásnál, hanem általában 100 lakás felett.
A beruházó építő -kivitelező általában mielőtt a lakó tulajok elfoglalják áhított lakásukat kinevezi -felfogadja közös képviselőt... általában saját emberét.
Nos ezeknél a képviseleti díj a legfontosabb.
Gyűlnek, szállingóznak az új tulajok, majd szembesülnek, hogy a közös képviselő inkább a beruház ó embere mint az övéké.
Eltávolítani nem lehet , mert be van betonozva.

Mondjuk egy új építésű nagy háznál ezer féle dolog akad.
Ja és nem lehet a sok naív ember igénye - vélt igénye szerint ugrálni.
De hát vannak annyira dörzsöltek, hogy lerázzák a sok elégedetlenkedő embert

matthiasi # 2023.01.21. 05:59

A közös képviselet profi szakma.
Felénk a házon kívül van irodájuk,fizetett alkalmazottakkal. Sok - sok társasház tartozik a hatáskörükbe.
Csak így gazdaságos.

Yuo... figyelj az alul írottakra.

Szomorú örökös # 2023.01.21. 05:36

Youtuber

Három dologra gondoltam, az egyik, hogy nyilván tiszteletdíjat kérnék érte (ez az optimális lehetőség), nem túl magasat, csak annyit, hogy az én közös költségemet kijárja :D Reális ezért havonta 10 000 Ft-ot bekérni? Illetve a tiszteletdíj hány százalékos adókulccsal működik?

Te tudod, hogy ez a nyűg, vagy nevezzük inkább feladatnak, mennyit ér meg neked. Ugyanis utána sem éjjeled, sem nappalod nem lesz, legalábbis egy jó ideig, amíg be nem áll a társasház működése. Az tuti, hogy minden apró-cseprő bajjal téged fognak utána csesztetni, mert te vagy a közös képviselő. Szóval jó erősen gondold át, ilyen háztban sokszor egy külsős sokkal jobb ötlet.

A Közös képviselő, vagy a társasházi törvény szabja e meg, hogy mennyi legyen a közös költség?

Ez is sok-sok összetevőből jön össze. Általában kiszámolják, hogy mekkora költségeket fizet a társasház rezsire, azaz szemétszállításra, vízre (ha van közös használatú vízcsap vízórával) esetleg ha van közös villanyóra, akkor áramra, közös helyiségek fűtésére, stb. Emelett célszerű felújítási alapot is létrehozni, amihez hozzá lehet nyúlni akkor, ha közös területeken bármihez komolyabban hozzá kell nyúlni. Ha ez nincs, akkor minden egyes alkalommal a lakóknak mélyen zsebbe kell nyúlni. És hát ott a közös képviselő havi tiszteletdíja is, amit szintén bele kell építeni a havi összegbe.

Youtuber # 2023.01.21. 05:24

Majordomus

Akkor az lesz, hogy mivel 2023 szemptemberig van biztosításom, ha addig megalakul a társasház és lesz KK (az egyik izgalmas pont az SZMSZ megírása lesz, de szerintem ott ha az rám marad, akkor a lakótelepit "nyúlom" le, vagyis kérek belőle egy példányt, aztán azt módosítom, testre szabom, hogy erre a társasházra legyen érvényes, meg hiteles - de ez csak egy terv, még jövő héten kap mindenki levelecskét azt mondták a hivatalban :D Izgalmas hétnek ígérkezik :D ) , hogy a jelenlegit nem hosszabbítom meg, hanem majd azt használom.

Jut eszembe...
Nagy tévedés, rosszul tudod! Nem kell hozzá ekkora lakásszám esetében semmilyen szakirányú végzettség. Bárki elvállalhatja a 8 lakásból a közös képviselői feladatot, még tiszteletdíj fizetése sem kötelező érte - bár bolond lenne bárki ezt így vállalni - de félek, hogy nem lesz egyszerű.

Most kell Fortuna szekerén okosan ülni. Három dologra gondoltam, az egyik, hogy nyilván tiszteletdíjat kérnék érte (ez az optimális lehetőség), nem túl magasat, csak annyit, hogy az én közös költségemet kijárja :D Reális ezért havonta 10 000 Ft-ot bekérni? Illetve a tiszteletdíj hány százalékos adókulccsal működik?

A Közös képviselő, vagy a társasházi törvény szabja e meg, hogy mennyi legyen a közös költség? Mert az egy dolog, hogy a lakótelepen 40 nm-es lakásnál 8000 HUF, de nem biztos, hogy minden lakótelepen, az sem biztos, hogy minden lépcsőházban ugyanazok a társaság igényei.

Majordomus # 2023.01.20. 20:18

Jól tudtad. Ha a Társasháznak kollektív biztositása van akkor csak kiegészítő ingóságbiztositást célszerű kötni mert a tapétád is bztositott.

Ettől függetlenül köthetsz bztositást a lakásodra ha kevesled a társasházi biztositást. De csak egy jogcímen kapsz kártalanitást. Neked kell eldöntened melyikre nyújtod be.

Youtuber # 2023.01.20. 07:08

SolnesM:
"Egyébként is egy ingatlanos hirdet,lakásokat mutat bé és néha hazudozik-”"
Jó példa erre, hogy van udvar, hozhatom a kutyáimat. Amikor megérkeztünk láttam, hogy itt e kutya kiesik menetből... Találtam nekik Berettyóújfaluban jó gazdát, gondoskodtam róluk. A macskámat tudtam elhozni, de egy év alatt elérték, hogy oda kelljen adnom az állatvédőknek, Újfaluból jöttek el - ott volt az állatvédelemnél ismerősöm ... A macska bűne az volt, hogy a Mama nem engedte ivartalanítani, és hát kandúr, egyesek szerint van szaga, és speciel vagy hozzászoktam, vagy nem éreztem. Kinti macska volt, nem maradt a lakásban, így nyávogott beengedtem, nyávogott, hogy menni akar kiengedtem... nem tudtam beszokatni, és féltem, hogy "baleset" éri, ezért inkább mentve az életét odaadtam.

Azóta se kutyám, se macskám ...

Majordomus
Az övé volt az ingatlaniroda.

Éppen most voltam a Hotel Thermalban (József A. utca)
4 napot. Majd rátok nézek ha arra járok megint.

Szívesen látunk ;)
Lehet, hogy kicsit meglepő lesz a társasház látványa.
A hirdetésben ennyit láttam: https://www.imagebam.com/view/MEI7LNW
Nem tudom, hogy mondtam e, de én a Nagymamámmal együtt költöztem. Együtt néztük az Interneten. A hirdetésben ez látszott, meg az udvarról egy kép, a társasház nélkül. Debrecen az irreális ingatlanárak miatt kiesett (ugye akkor jelentették be a BMW gyárat, ami azonnal megemelte a telkek árát, aztán még pár hete tették le az alapkövét ...), Hajdúszoboszlón meg csak olyanokat találtam, amelyek van panelek voltak ezen az árszinten, cserébe 3.-4. emeleten (igen, akkor kétszer annyiba került mint Újfaluban az itteni panel is legalább), vagy volt még egy a Gábor Áron utcán, de az bár földszinti volt, erősen szocreál ... az amolyan vésztartalék, arra az esetre ha minden kötél szakad, mert már megvolt kötve a családi ház adásvételi-szerződése.

Ez a lakás viszont elsőnek megfogott, már a kép alapján. Láttam, hogy szép belülről, korszerű, minden oké ... úgyis a lakásban fogunk lakni nem a lépcsőházban, és hát 1. emelet, nem a legjobb, de mégsem a 2. vagy 3. ...
Amit nem láttam:

  • Azt ,hogy milyen a lépcső vezet fel az elsőre
  • Milyen a ház mérete kívülről
  • Azt, hogy nincs éjszakai áram bevezetve
  • hogy minden felújítottak csak a konvektorokat nem.

Az utóbbiba majdnem belehaltunk, csak szerencsénk az volt, hogy én vettem CO érzékelőt. Még abban az évben sikerült bekerülni a médiába ... https://www.blikk.hu/…etet/q6f5fw6

Dobrepedés volt, meg egy kellemes több mint 700 000 Ft-os kiadás... vadonatúj konvektorokat vásároltunk, még zajlott a visszakötés összejött két hónap alatt 120 000 Ft villanyszámla ...Egy fiatal házaspártól vettük a kecót, azoknak CO érzékelőjük sem volt, ha maradtak volna, a fenti linken az lenne olvasható, hogy hárman haltak meg CO mérgezésben.

Szóval én 2015-ig nem jártam a városban sem :D Úgy indultunk neki, hogy megállapodtunk, ha az ingatlan megfelel megegyezünk egyből, és nem szaladgálunk itt több alkalommal, csak megnézzük, megegyezünk, ügyvéd, aláríás, költözés. Ránéztem a Google térképre napokkal korábban, láttam, hogy nem a belváros (sajnos), de azért nem is az utolsó utca ... amit nem láttam, hogy a belváros és negyed között van a fürdő, ami egy összefüggő olyan terület, hogy mind a két irányba kerülni 2 km-t jelent... Mondjuk a buszállomás csak 1060 méter :D De a Penny pl oda és vissza, majdnem 6 km, a Tesco és Aldi oda és vissza, 9 km... Szóval a Mamáé volt az elsőbbség, ha bólint, hogy oké, akkor letárgyalom, ha nem, akkor nem...

Három olyan pont volt amikor egészen biztosra veszem, hogy ezt csak megnézzük...

  1. Kocsival jöttünk, és hát a Böszörményin keresztül, két dolgot láttam, hogy kint van a Hajdúszoboszló elhagyását jelző tábla, a másik, hogy ez egy utca-labirintus
  2. Az egész utca 160 méter... és amikor megpillantottam a társasházat ... valami hihetetlen keskeny épületet kell elképzelni... gondoltam magamban, hogy ebbe vajon, hogy fért el a lakás?! :D A külső enyhén szólva nem volt összhangban a belsővel.
  3. A meredek lépcső. A Nagymama 78 éves volt ekkor. Tutira vettem, hogy ez már udvariassági látogatás lesz, benézünk, megnézzük, köszönünk, és aztán kitaláljuk, hogy melyik legyen a következő cím.

Viszont amikor feljöttünk a lépcsőn minden megváltozott. A lakás olyan otthonos, korszerű és modern volt, hogy már csak a Mama fúrhatta volna meg. Rám nézett, én meg rá, hogy akkor most mi legyen... és bólintott, hogy tárgyaljam le. 15.9 millió Ft volt a kikiáltási ára, elsőnek lealkudtam 15-re simán... majd a Mama közbeszólt, hogy a bútorokat is vegyük át - hiszen azok is újak voltak, felesleges lett volna lecipeltetni őket, nekünk meg felcipeltetni, majd összeszerelni, így 15.5 félben megállt a dolog.

Amit akkor külön érdemnek tartottam, hogy nincs közös költség. Akkor persze csak azt tudtam, hogy lakótelep = közös költség újépítésű társasház = közös költség, ez meg se lakótelep nem volt, se újépítésű, látszott, hogy eredetileg üdülőnek épült. Ráadásul úgy gondoltam, hogy 8-an laknak itt, csaknem full illegálba tolják, meg csak feltűnne a helyi hatóságoknak, hogy nem kóser a dolog. Tévedtem.

A lépcsővel úgy voltam, hogy amennyiben a meredeksége ellenére a 78 éves Mama bevállalja, akkor én 40 évvel fiatalabban csak ne kezdjek sipogni. Megjegyzem a meredekség az fix, nem változtatható azóta sem, és ameddig le nem dózerolják ezt a házat, így is marad.
A közös költséget felesleges, de garantált fix kiadásnak tartottam, mert az alapító okiratban tanulmányoztam, hogy milyen masszív alapja vannak a háznak, miből épült stb... A lakáson belül minden rendben volt, arra kötöttem és folyamatosan újítom a biztosítást ... bár most ezzel kapcsolatban felmerült egy kérdés... egyik unokatestvérem ezt írta nekem:

Tehát ha egy építmény társasház, akkor komplett az egész épületnek 1 biztosítása lehet. Külön akkor már a lakásoknak nem. A közgyűlés határozza meg melyik biztosító legyen

2 biztosítás 1 lakáson nem lehet. Ha van társasházi akkor az az összes lakásé

Eddig én úgy tudtam - a lakótelepen is például külön van a lakásbiztosítás -, hogy természetesen én a saját magántulajdonomban lévő lakásra olyan biztosítást kötök amilyet akarok. A lépcsőház meg közös dolog, az a KK feladata. Szóval szerintem az unokatestvérem rosszul tudja, de már azt sem zárom ki, hogy én tudom rosszul :D Tény, hogy 2019-ben leszakadt a mennyezet egy része, és a biztosítóm fizetett is! (Ja hát megszívta magát párával ...) Szóval a kérdés, hogy a lakásbiztosítás és a társasházbiztosítás két külön dolog e, ahogyan én tudom, és ahogyan én jártam el eddig?

Majordomus # 2023.01.19. 20:16

Youtuber

Éppen most voltam a Hotel Thermalban (József A. utca)
4 napot. Majd rátok nézek ha arra járok megint.

Majordomus # 2023.01.19. 20:14

Vagy fogalma sem voklt a lakásról csak őt küldték ki az irodáról.

SolnesM # 2023.01.19. 18:10

Lényegében meg lettem tévesztve, hiszen ingatlanoson keresztül vásároltam, ügyvédi ellenjegyzéssel, aztán szó sem volt arról, hogy ez egy bűnbarlang, m

Azért hogy ingatlanostól- annak közvetítésével vesz valaki egy ingatlant, nem tiltott a körültekintés.

Egyébként is egy ingatlanos hirdet,lakásokat mutat bé és néha hazudozik-
A hazugságon érjük szóvá kell tenni, finoman vagy néha kevésbé finoman.

Anno régen egy hirdetésre a megbeszélt időben találkoztam egy 'szerencsétlen' ingatlanos kisasszonnyal.Kiderült nincs liftésmég nekiállt feljebb , hogy elküldtem. Kimondottan liftes kéglit emlegettek. Vagy elírták.

Szomorú örökös # 2023.01.19. 17:26

Youtuber

Felhívtam az ügyintézőt azt mondta, hogy a levélben nem szerepel a bejelentő nevesítve.

Anno a régi lakhelyemen a szemétkedő szomszédom egyik móresre tanítása az volt, hogy mivel kummantott és nem fizetett a szemétszállításért - de azért a zsákját mindig kitette, a szemetesek meg jófejek voltak és elvitték - egyszer anonim érdeklődtem a szolgáltatónál, miként is lehetne ezt törvényes keretek közé terelni, azaz rávenni a szemétszállítási szerződésre - ami egyébként kötelező volt mindenkire nézve, ez egyfajta kommunális adó helyett van így. És jogos is, mert így ráveszik a lakókat a tisztességes szemétgyűjtésre-elszállításra. Na és mikor emailben a szemétszolgáltató cég azt válaszolta, hogy egy esetleges bejelentés esetén anonim maradok, meg is tettem a bejelentést. No erre kijött a hölgy, hozzám csengetett be, majd fennhangon azzal kezdte, hogy az én bejelentésem alapján jött ki...na itt akadtam ki és elmagyaráztam neki, hogy mintha anonimitást ígértek volna. Szerencsére a szomszéd nem volt otthon és nem hallott mindebből semmit. Lényeg, hogy onnan kezdve már inkább kitette a kukáját, ha már fizet érte. :D

Youtuber # 2023.01.19. 09:03

Felhívtam az ügyintézőt azt mondta, hogy a levélben nem szerepel a bejelentő nevesítve. Viszont ha kiválasztásra kerül egy személy közülünk, vagy megválasztásra kerül a KK, akkor az a személy megtudja, hogy ki volt, és a KK is. Erre mondtam, ha én bevállalom, akkor marad anonim? Azt mondta, hogy igen. Máris van motivációm :D

Youtuber # 2023.01.19. 09:02

Felhívtam az ügyintézőt azt mondta, hogy a levélben nem szerepel a bejelentő nevesítve. Viszont ha kiválasztásra kerül egy személy közülünk, vagy megválasztásra kerül a KK, akkor az a személy megtudja, hogy ki volt, és a KK is. Erre mondtam, ha én bevállalom, akkor marad anonim? Azt mondta, hogy igen. Máris van motivációm :D