Társasházak jogásza!


MINDIANA # 2012.07.10. 13:44

Mindenki nyaral, vagy ez tényleg párját ritkító ügyleírás?!

osmi # 2012.07.10. 14:01

Kedves Mindiana!
Jó lenne...! Ennél az esetnél is látni kéne a dokumentumokat és mint minden tházi történetnél, ha a tulajokat nem zavarja, másokat aztán végképp nem. A leírásod alapján - sztem - ez mindig is egy társaház volt és "van". A bili feltehetőleg ott fog kiborulni, amikor - esetleg- a tházi hitel visszafizetésénél bonyodalmak lesznek és bírósági út is keveredek a dologba. Akkor ugyanis nehezen lesz bizonyítható az elkülönített gazdálkodás és ezen belül csak az egy ház fizetési kötelezettsége. Mint a többi esetben is csak Ti tudjátok a saját problémátokat megoldani. Tudom, hogy a legnehezebb a tul.társak felrázása....

MINDIANA # 2012.07.10. 18:10

Osmi!

Végre! Tehát ha a tulajokat nem zavarja.. Nem tudják, ,mert más néven fizetik a kk-et. Aki eddig megtudta, azt zavarja. Igen nagyon jól gondolod, hogy a hitelfelvétel visszafizetése esetén, a sortartó kezesség jogán, majd azoktól a tulajoktól kérik a hátralékot, akik nem is tudtak arról, hogy a másik házban hitelt vettek fel. A kk. másik házánál, ahol szintén kk. már elindult egy ilyen folyamat. Én pontosan ezért próbálok, válaszokat kapni, hogy nálunk mi várható a későbbiekben. Ott már megpróbálták leváltani, de egy szavazat híján meghiusult. Ott viszont senkinek sincs társasházkezelői végzettsége, és feltételezem, mint ahogy nálunk is többször, nem volt teljesen jogszabálynak megfelelő a leváltás folyamata. Információim szerint a tulajok,akik nem mentek el berezeltek, hogy BM-es az illető.
Ja, és még egy információ. A lépcsőházakban Gipsz Jakab néven szerepel, mint kk, de a számlázás cégnévre történik A cég neve fel sincs tüntetve, mint a ház kezelője.

Erázs # 2012.07.10. 18:31

Tisztelt Jogi Fórum!

9 albetétes társasházban lakom, egy éve próbáljuk leváltani a közös képviselőt, akivel 2005 óta nem vagyunk megelégedve. Sajnos 5% hiányzott a leváltáshoz…. A tavalyi közgyűlésről pl. nincs hitelesített jegyzőkönyvünk (illetve semmilyet nem küldtek a tulajdonosoknak). A 2011 évi elszámolás nem történt meg, a rendes évi közgyűlés holnap lesz. /tudtommal május 31-ig a legkésőbb/. 2005 – 2011 között a ház áramra kb 10000 kw-al többet fizetett ki, mint amit tényleg használt (havi 30kw helyett fizettünk 180 kw) ezt sem sikerült a közös képviseletnek elintézni 6 év alatt, annak ellenére, hogy írásban és szóban is közöltük vele a helyzetet. Miután az Elműnél jeleztük a problémát, aki jóvá is írt 300ezer forintot a háznak, a közös képviseletnek fogalma nem volt, hogy mi ez az összeg és hónapokig nem intézkedtek, hogy a bankszámlára kerüljön a pénz (mondván: készpénzt nem vesz át)
Ez csak egy „csepp” a pohárban, mert kezdetektől több olyan kifizetés és intézkedés is történt a közös képviselet részéről, amihez a tulajdonosok nem járultak hozzá és előzetes tudomásuk sem volt (ráadás ez egy kis közösség 7 tulajdonossal). Sajnos van olyan tulajdonos, akit a tényekről „valamiért” nem lehet meggyőzni. Kérdésem: Van e lehetőség a többségi tulajdon hiányában a közös képviselet leváltására? Hány albetéttől kötelező a közös képviselő? Köszönöm a választ:

Erázs

MajorDomus # 2012.07.11. 18:51

Nincs. Ha a hétből 4 nem tud összefogni,akkor tűrjetek.

6 albetét felett kötelező a társasházi törvény alkalmazása,vagyis szmsz közgyűlés,közös képviselő és egyéb kellemetességek.

osmi # 2012.07.11. 21:38

Kedves Erázs!
Ha nem tudjátok leváltani, akkor talán olyan helyzetet kellene létrehozni, amelyben ő maga lemond...

david1788 # 2012.07.12. 05:45

Tisztelt Jogi Fórum!

Én az szeretném, megkérdezni, hogy egy társasháznál, a padlást le lehet zárnia a közös képviselőnek, ha igen a kulcsot köteles másolnia, vagy ha nem akkor köteles oda adnia másolásra? A mi közös képviselőnk önhatalmúan lezárta a padlást, és a kulcsot magánál tartja, és nem akarja oda adni másolásra, azt mondja ha kell valami kérjük el a kulcsot. Egy így jogszerű?

nanemaaa # 2012.07.12. 14:09

Ha azt veszem, hogy osztatlan közös tulajdont képez, akkor nem jogszerű, de életszerű. Ha mindenki szabadon bejárna, akkor előbb-utóbb az is lomraktár lenne, ami a tűzvédelmi szabályok szerint tilos. A padlásnak alap esetben egy dolga van, hogy üres legyen, és hogy onnan ki lehessen jutni a tetőre, illetve ellenőrizhetők legyenek a kémények. Ehhez viszont elegendő, ha a kk-nak van kulcsa.

(A beépített padlástér már más eset, akkor viszont már nem padlás, hanem építményszint.)

Mufurc_nagyon # 2012.07.12. 15:04

Kedves david1788!

Milyen célból kell a kulcs?
Mondjuk a tetőantenna beállítása.
Mit ad isten a kulcs osztódásnak indult.

Ez vicc volt, vagy beugrató kérdés?


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

nanemaaa # 2012.07.12. 15:34

Mellesleg ha Józsi bácsi telepakolja lommal a padlást, és a tűzoltó észreveszi (mert leéget a ház), akkor az egész társasházat valamennyi tulajdonosával együtt fogja megbüntetni. Szerintem köszönet érte a kk-nak, hogy nem lesz szabad préda a padlás.

MINDIANA # 2012.07.12. 16:02

Helló!

3 hónapja kértem a kk-től, a Főtáv felé leadott elszámolás hoz szükséges korrekciós számokat. Azóta srm kaptam meg. Milyen felügyeleti szerv van akihez fordulhatok, hogy kikényszerítsem ezt? A leolvsás előtt 1 héttel levette a képviseleti iroda ajtajáról az elmúlt évi korrekciós számokat tartalmazó listát. A szomszédom jelezte, hogy az övé változott nem kicsit, és én is úgy érzem, hogy sokkal többet fizetek mint tavaly, tavly előtt. Milyen felügyeleti szerv foglalkozik ezzel.? Kihez tehetek panaszt SOS lenne, mert ma van fogadóórája júnis óta.
Babos

david1788 # 2012.07.12. 16:25

Köszönöm a válaszokat, de én arra vagyok kíváncsi, hogy jogszerűen zárta-e le? Természetesen nem lomtároló, hanem ami a 47 nm-es lakásunkban nem fér el bútor, kerékpár alkatrész, stb. Ilyenek vannak fent. De ha nincs kk, akkor nem tudok hozzá férni a dolgaimhoz sem. De most éppen az internet antenna miatt jött szóba, mert nem voltak egy hétig itthon, elromlott a vihar következtében az antenna, és a szolgáltató nem tudta javítani.

MajorDomus # 2012.07.12. 18:52

A közgyüléshez !

Mufurc_nagyon # 2012.07.13. 05:23

Kedves nanemaaa!

Nagy baj, ha csak a tűzoltó veszi észre a lomokat az oltást követő vizsgálat során.

  • közös helyiségekhez kulcsot, csak bizonylattal adunk ki.
  • tulajdonosi jogaiban nem illik korlátozni a tulajdonost.
  • a munkaidő és a képviselet "fogadóórája" egybeesik.
  • mi van a havi műszaki bejárással? Ez nem szerepel a megbízási szerződésben;-)
--------------------------------------------------- -----------------------------------------------------

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

joke # 2012.07.13. 06:22

Miután semmi jele annak hogy átment a hozzászólásom, újra felteszem röviden a kérdésemet!
Joga van-e a banknak megtagadni a Számvizsgáló Bizottságtól a társasház számlájának aktuális állásáról szóló információt, amikor a közös képviselő kórházban van, elérhetetlen? És legalábbis hűtlen kezelés gyanúja merült fel?

nanemaaa # 2012.07.13. 06:47

david...
Természetesen nem lomtároló, hanem ami a 47 nm-es lakásunkban nem fér el bútor, kerékpár alkatrész, stb. Ilyenek vannak fent.

Na pont ezt hívják lomtárnak. :D
Ha a kk elutazik, meghal stb esetére nem ártana helyettest megbízni, vagy megválasztani. A ház ugyanis a távollétében is "üzemel".

Mufurc
Szerintem is nagy baj lenne. De látván david1788 álláspontját a kérdésben, mindenképpen jogos a lezárás.
Szerintem azzal nem korlátozzuk a tulajdonost a jogaiban, ha nem engedjük meg neki, hogy a padlást a rendeltetésétől eltérően használja. Erre ugyanis eleve nem lett volna joga. Nem a tulajdonosi jog korlátozása az sem, hogy a saját autóval is be kell tartani a KRESZ szabályait a közúti közlekedésben.

MajorDomus # 2012.07.13. 07:11

nanestb
Egyetértünk.

Joke
Igen, joga van.

Ha a számvizsgáló bejelentett banki aláíró akkor megkapja a felvilágosítást,ha nem ,annyi információt ad ki a bank mint neked,vagyis semmit és ez így helyes, mert egy bank nem kocsma.

joke # 2012.07.13. 08:52

MajorDomus

Történetesen én vagyok a számvizsgáló és 3 és 1/4 év könyvelése itt van a kezemben!
Viszont, engem az utolsó 1/4 év történései érdekelnek, amit - úgy tűnik - csak a banktól kaphatnék meg!
Kissé érdekes, hogy a saját számlánkba nem nézhetek bele!
Az, ebben az esetben teljesen indifferens, hogy a kk. kezeli a számlát!
A MI,tehát az ÉN számlámról és pénzemről van szó, nem a közös képviselő számlájáról!
(Azt majd a yard vizsgálja...)
Engem - felhatalmazás alapján - a MI számlánk érdekel!

Kocsmai hasonlatod roppant frappáns, csak semmi köze az adott problémához!
Már bocs...

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2012.07.13. 08:57

Kedves Mindiana!
6. melléklet a 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelethez
A korrekciós tényezők
Megnevezés A korrekció*
mértéke %-ban

1. Földszinti korrekciók:
1.1. földszint, ha nincs alatta helyiség -15
1.2. földszint, alatta levő, fűtetlen helyiség fölött -10
2. Legfelső emeleti korrekciók
*:
2.1. lapostetős épületnél, közvetlenül a tető alatt -20
2.2. nem beépített, fűtetlen tetőtér alat t -15
2.3. beépített, fűtetlen tetőtér alatt, illetve tetőtérben -10
3. Sarokhelyiségek korrekciói:
3.1. minden olyan helyiség, amely legalább két külső határoló-felülettel (lehűlő falfelülettel)
Rendelkezik -10
4. Égtáj szerinti korrekció:
4.1. északi oldal -5
5. Egyéb korrekciók:
5.1. fűtetlen átjáró és kapubejáró feletti helyiség -15
5.2. fűtetlen földszinti helyiség feletti helyiség -10

MINDIANA # 2012.07.13. 09:06

senkiobuda!

Köszönöm szépen. A probléma az, hogy a leolvasás előtt 1 héttel leszedte, és nem hajlandó megmutatni. Ez csak szabálysértés. Van olyan lakás, ahol 4 mérőóra, és van olyan ahol 6 méőóra alapján számolnak. Nem értem, hogy a FŐTÁV, vagy a Techem akit megbízozz a kk. mert Ő ugyan le nem olvassa, nem veszi észre?
Mit tudunk mi tenni akik 6 mérőóra alapján kapjuk a számlát?

MINDIANA # 2012.07.13. 09:10

Mufurc_nagyon4

Nagyon jó a leváltás folyamata, segítség. De mit tudok tenni akkor, ha a tulajok nem tudják, hogy nem érvényes az SZMSZ, és nem úgy hívják a th-at, ahogy eddig a kk. a közgyűlési meghívóban feltüntette. A legitim SZMSZ alapján hívjunk össze közgyűlést, amit, mondjuk megtámadhat a kk. bár ezzel saját magát ásná el, de sosem lehet tudni?!
Mi az ötleted?

MINDIANA # 2012.07.13. 09:18

Major Domus!

Régi levelező, és tanácsadó társam. Az előbbi felvetést neked is címeztem.

Továbbá, mi van a Vodafone antenna bérleti díjával, és a szeméttároló építésének költségével?
A 3 ház közül az egyik kivált, de nem volt AO. módosítás. Tehát mintha meg sem történt volna. A kk 1/1 személyben úgy döntött, hogy mivel kiváltak, (holott tudta, hogy nem) nem juttatott részükre, a bevételi díjból. Most az egyik lakó megtudta, hogy nem volt AO. módosítás, és perelni akar, méghozzá kamatos-kamattal. Ugyanez a közel 2 MFT-ért épített 12 nm-es szemétároló építési díjával. Azt is kamatos kamattal perelmék. Mint írtam nincs SZMSz. A felelőst tudjuk ki, de mit tehetnek azok a lakók akik nem tudják, hogy nincs SZMSz, más a társasház neve mint amit a kk a számlákra ír, azon kívül, hogy leváltjuk?
Azt tudom, hogy a szerződések, attól függetlenül, hogy más néven írta alá érvényesek.

Erázs # 2012.07.13. 09:48

Kedves Osmi!

a mostani közgyűlésen a közös képviselő maga mondta, hogy már senkivel nem beszélnek a házból.(???)Így a költői kérdésem: akkor miért nem mondanak le?

Mufurc_nagyon # 2012.07.13. 11:03

Kedves MINDIANA!

A kk. csak akkor tud határozatokat megtámadni, ha maga is tulajdonos!!!!!!


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

MINDIANA # 2012.07.13. 13:17

Mufurc!

Az.