Társasházak jogásza!


salem007 # 2023.06.15. 10:42

A várakozásoknak megfelelően 2026. január 1-ig halasztásra került a jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szóló 2021. évi XCII. törvény (Jsznytv.) hatálybalépése. A Jsznytv. által bevezetni kívánt egységes jogi személy nyilvántartás 2023. július 1-től váltotta volna fel a cégek, civil szervezetek és más jogi személyek eddigi különálló nyilvántartásait. Emellett, hatályon kívül helyezére kerültek volna a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Ctv.) végelszámolásra és kényszertörlésre vonatkozó rendelkezései is.

salem007 # 2023.06.15. 10:15

drbjozsef,

Értem amit mondasz, és valószínü ezért is lesz 2023.07.01 jogi személy a társasház amint irtad is,
így egyértelmüvé teszik a szabályokat ebben az esetben is.
Azért hogy véletlen se legyen gond ezzel 2023.06.30.-val lemondok, hogy ne legyen gond a változás miatt.
Egyébként 2023.05.12.-én az éves beszámoló végén meg lett említve , hogy ez be fog következni,
hogy találtak-e valakit az a következő lakógyülésen kiderül.
Személy szerint,hogy segítsek mivel nem az én dolgom hanem a többi lakó-é beszéltem kettő közös képviselővel akit én is szivesen látnék,de nem válalják sok a melójuk.
Sajnos én sem várhatok arra , hogy majd valamikor ha lesz kedvük akkor majd találnak valakit,volt rá másfél hónap hogy gondolkodjanak.Saját maguk közül nemigen válalja senki mert hát ugye ingyen úgy elég macerás a dolog.Úgy hogy nem csak az ő szemszögüket kell nézni,hanem az enyémet is.Ha már nem fogok itt lakni akkor nekeljen már visszajárnom intézni az ügyeiket ki tudja
mennyi ideig.

drbjozsef # 2023.06.15. 09:40

salem007,

Én nem akadékoskodnék sokat, mert itt sokkal-sokkal okosabbak vannak nálam - bár, fontos tényezőként megjegyezném, senki sem jogász, beleértve engem is -, akik megmondták a tutit.
Én azért tőlük függetlenül tartom, hogy a Tht. idézett rendelkezését igenis kiterjesztően kell értelmezni, és habár csak a lemondatásról ír, azt analógan alkalmazni kell a lemondásra is.
(Most gondolj bele : ha a ház le akar mondatni egy kk-t, akkor keres egy másikat eleve, és általában még szükség sincs a 90 napra, de kettőre se, pláne, hogy ha le akarják váltani, eleve gond van, és örülnek, ha egy percig sincs átmeneti, ügyvivő állapotban. Mert érdekük. Viszont fordítva? Egyszer csak bejelenti a kk, hogy akkor én ma lemondok, estig valaki vegye át és vigye a papírokat, oszt holnaptól haggyatok békibe? Ez életszerű? Fordítva meg nem?)

salem007 # 2023.06.15. 06:48

Mindenknek nagyon szépenköszönöm a hozzászólást!
Most már tudom mit kel csinálnom (nem akartam hülyeséget csinálni), mert ahány helyen kérdezősködtem
annyi féle választ kaptam,de így most már tiszta a dolog.
Mégegyszer mindenkinek köszönöm.

Szomorú örökös # 2023.06.15. 04:18

Majordomus

többen a Ptk vezető tisztségviselőire vonatkozó szabályozásra hivatkoznak de az itt nem játszik.
Miért? Mert a Ptk a jogi személyekre tartalmaz törvényt, a társasáz pedig nem az.

Már nem sokáig:

Jogi személy lesz a társasház: a jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szóló 2021. évi XCII. törvény 2023. július 1-jén lép majd hatályba, és számos érdekességet tartalmaz cégeknek, szervezeteknek egyaránt. A törvény rendelkezése alapján a társasház is jogi személynek minősül majd. A jogszabály indokolásából kiderül, hogy a szervezet gyűjtőfogalom alá tartoznak majd a cégek és a civil nyilvántartásban szereplő jogalanyok, valamint a társasház.

Szóval most még lehet, hogy így van, de július 01-től már ez sem lesz igaz, amit írtál. Akkor viszont PTK.
Egyébként meg én laikusként nem tudom elképzelni, hogy bejelentem a lemondásomat egy közgyűlésen
és utána már az anyag-átadáson kívül semmi kötelezettségem nem marad. Így amit én írtam,
hogy a ház törvényes üzemeléséhez kell a mindenkori közös képviselő közreműködése, azt továbbra is tartom.
Ha semmilyen felmondási idő nem vonatkozik rá, akkor gáz lenne, mert nem tudna működni a ház,
nem lenne senki, aki az átutalásokat elindítaná a beérkező csekkekre, nem lenne senki, aki közös költséget beszedne, stb.
Ez max. akkor megoldható csak, ha nem rendelkezett a ház számlával, nem hivatalos társasház,
azaz Ptk. alapján működnek, de ezt nehezen tudom elképzelni 20 lakás esetében. Annak viszont oka van,
hogy senki nem akarja elvállalni a lakók közül. Márpedig az lenne számukra a legolcsóbb megoldás.

Majordomus # 2023.06.14. 19:28

Szóval semmi 30 vagy 60 vagy 90 nap.

Ha jó a viszony a ázzal persze segíthetsz,szólsz néhány kollegának jöjjenek el a közgyűlésre.

De kötelezettséged nincs.

Majordomus # 2023.06.14. 19:23

Ezt már kiveséztük ha jól emlékszem.

Ha a képviselő mond le onnan semmiféle kötelezettsége a munkavégzésre nincs.
.
Van viszont felelőssége a társasház anyagáért. Nem tűnhet el a csekkfüzet,az Alapító Okirat stb.

Ezt meg tudod beszélni az utódoddal hogy mikor és jol találkoztok.
De ha összehívsz egy közgyűlést június 20-ra és lemondasz június 30-al (vagy akár aznap) Akkor június 30 után semmi közöd a társasházhoz.

Erről sok vita folyik, többen a Ptk vezető tisztségviselőire vonatkozó szabályozásra hivatkoznak de az itt nem játszik. Miért?

Mert a Ptk a jogi személyekre tartalmaz törvényt, a társasáz pedig nem az. Ennyi.

Olvassátok:

Ha én, mint közös képviselő mondok fel egy társasháznak, akkor milyen kötelezettségeim vannak? Nincs szerződésem a társasházzal, közgyűlés választott meg. Milyen módon mondhatom fel a közgyűlés megbízását, milyen határidökkel, és meddig vagyok köteles ügyvivőként ellátni még a közös képviselői feladatot? Egyáltalán köteles vagyok-e ellátni bármilyen feladatot, és ha igen, akkor milyen jellegü feladatok ezek. Az SzMSz sem és a Thtv. sem tér ki erre az esetre.
Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

• A Thtv. ezt az esetet nem szabályozza, ezért a mögöttes jogszabály, Ptk. rendelkezéseit kell alkalmazni:
• 3:25. S
• A vezető tisztségviselő megbízatásáról a jogi személyhez címzett, a jogi személy másik vezető tisztségviselőjéhez vagy döntéshozó szervéhez intézett nyilatkozattal bármikor lemondhat.
• Ha a jogi személy működőképessége ezt megkívánja, a lemondás az új vezető tisztségvise/ő kijelö/ésével vagy megválasztásával, ennek hiányában legkésőbb a bejelentéstől számított hatvanadik napon válik hatályossá.
• Az ügyvivői feladatkör a közgyűlés által felmentett közös képviselőre vonatkozik: Thtv. 28. S (3) bek.
• (3) A közgyűlés a közös képviselőt, az intéző-, illetőleg a számvizsgáló bizottságot bármikor felmentheti. A felmentett közös képviselő - intézöbizoftság esetén annak elnöke - a közgyűlés határozata alapján, az abban meghatározott feladatok végzésével és változatlan díjazás ellenében köteles az új közös képviselő (intézőbizottság) megválasztásáig, de legfeljebb felmentésétől számított kilencvenedik nap leteltéig ügyvivőként ellátni a közösség ügyeinek intézését.
Az ügyvivői feladatok közé a társasház működésének fenntartása érdekében szükséges feladatok tartoznak, pl. közmű számlák kifizetése, de új szerződések (pl. hitelszerződés) kötése már nem.

Szomorú örökös # 2023.06.14. 19:09

salem007

Akkor én is idézek neked:

A közös képviselő a lemondását követően 30 napig köteles a munkát teljes egészében ellátni

Ebben eddig nem tévedtél, de utána is van még dolga, ha közben az új közös képviselő megválasztása nem történik meg:

ezután csak ügyvivőként kell átutalnia a hozzá beérkezett számlákat és teljesíteni az egyéb fizetési kötelezettségeket.

Tehát ha 30 napig nem találják meg az új közös képviselőt, akkor még mindig te maradsz az ügyvivő - immáron korlátozott jogokkal.

Ez pedig már a lakók dolga a lemondásodat követően:

Mindenképpen szükséges azonban, hogy a tulajdonosok döntsenek arról, hogy amennyiben 30 napon belül nem tudnak saját maguk közül közös képviselőre javaslatot tenni, úgy a közös képviseletet ellátó – volt – közös képviselő jogosult külső személyektől ajánlatokat kérni a közös képviselet ellátására. Ha van három ajánlata külső személyektől, akkor össze kell hívnia a közgyűlést és napirendi pontként fel kell venni a közös képviselő választását, valamint a számvizsgáló bizottság megválasztását, vagy megerősítését. Nem lehet ilyen kérdésben arra várni, hogy a tulajdonosok majd valamilyen módon intézkednek az utód megtalálásáról, arról még a lemondott közös képviselőnek is gondoskodnia kell. Tehát a munka végzésének időtartama Önön is múlik, s azon, hogyan tudja megoldani az utód belépését a munkába.

Szóval itt én tévedtem, ha a lakók nem keresnek maguknak új képviselőt, akkor neked áll a lehetőség ajánlatokat kérni külső közös képviselőktől. Viszont az már pénzbe fog nekik kerülni, erre próbáltam célozni, hogy nem lesz könnyű eldönteni, kinek és mennyit akarnak majd fizetni.

Egyébként a forrás: https://www.markotan.hu/…epviselonek/

salem007 # 2023.06.14. 18:47

Szomoru örökös,

Ez egy idézet ezért gondoltam hogy 30nap elég.


MajorDomus 2021.06.17. 18:21

Ne keverjük a fogalmakat!

"A közgyűlés a közös képviselőt, az intéző-, illetőleg a számvizsgáló bizottságot bármikor felmentheti. A felmentett közös képviselő - intézőbizottság esetén annak elnöke - a közgyűlés határozata alapján, az abban meghatározott feladatok végzésével és változatlan díjazás ellenében köteles az új közös képviselő (intézőbizottság) megválasztásáig, de legfeljebb felmentésétől számított kilencvenedik nap leteltéig ügyvivőként ellátni a közösség ügyeinek intézését."

A felmentett közös képviselő és a lemondott k.képviselő esete nem ugyanaz.

Ha a képviselő mond le,akkor csak a tv-ben előirt átadás-átvétel szabályai vonatkoznak rá.
.
Éppen ezért tiltotta meg a vészhelyzetben a k.rendelet a lemondás lehetőségét.

A közös képviselő jogai és kötelességei a tv-ben szabályozott átadás kivételével,a mai napon megszüntek.

Szomorú örökös # 2023.06.14. 18:34

salem007

Mi kötelez arra hogy én visszajárjak a társasházhoz intézni a dolgait amikor jogilag nem csinálhatnám?

Amíg nincs meg az új közös képviselő, addig te vagy még jogilag a közös képviselőjük.
Ez nem egy társadalmi megbízatás volt, amiről bármikor lemondhatsz és onnan kezdve semmi teendőd. Itt jelenleg mindenhol te kezelheted csak jogilag a társasházatokat - lsd. bank, ahol te kezeled pl. a számlájukat, adóhivatal, egyéb hivatalok - szóval nem léphetsz csak úgy le, hogy „Üdv, itt vannak a papírjai a háznak, viszlát, én elköltöztem, csinálja tovább, aki csak akarja!

salem007 # 2023.06.14. 17:35

drbjozsef,

„Tht. 28.§(3) A közgyűlés a közös képviselőt, az intéző-, illetőleg a számvizsgáló bizottságot bármikor felmentheti. A felmentett közös képviselő - intézőbizottság esetén annak elnöke - a közgyűlés határozata alapján, az abban meghatározott feladatok végzésével és változatlan díjazás ellenében köteles az új közös képviselő (intézőbizottság) megválasztásáig, de legfeljebb felmentésétől számított kilencvenedik nap leteltéig ügyvivőként ellátni a közösség ügyeinek intézését.”

Ezt értem, de nem ők mentenek fel, hanem én mondok le,
mivel eladtam a lakást elköltözök jó pár km.-re, a dijazásom ingyenes mivel nincs végzetségem.
Mi kötelez arra hogy én visszajárjak a társasházhoz intézni a dolgait amikor jogilag nem csinálhatnám?
Plusz nem kis kötség lenne.

drbjozsef # 2023.06.14. 17:00

salem007,

Tht. 28.§(3) A közgyűlés a közös képviselőt, az intéző-, illetőleg a számvizsgáló bizottságot bármikor felmentheti. A felmentett közös képviselő - intézőbizottság esetén annak elnöke - a közgyűlés határozata alapján, az abban meghatározott feladatok végzésével és változatlan díjazás ellenében köteles az új közös képviselő (intézőbizottság) megválasztásáig, de legfeljebb felmentésétől számított kilencvenedik nap leteltéig ügyvivőként ellátni a közösség ügyeinek intézését.

Folytatja tovább. Megbeszélik a közgyűlésen, hogy a lakók keressenek másik kk-t. Ha találtak jelöltet (akár többet is), adják meg az adatokat neki, és ő hívjon össze közgyűlést az új kk megválasztására. Ha ez megtörténik, és meg is választja a közgyűlés, akkor a következő napokban tartásk meg az átadás-átvételt, adjon át neki minden iratot, aktát, számlát.

Ha a 90 nap végéig a lakók nem intéznek új közös képviselőt, akkor bármelyik tulajdonosnak átadhatja az iratokat. Ha ilyenre senki sem vállalkozik, a társasház egy zárható helyiségbe bezárja az iratokat, és addig nincs ügyintézés, amíg ők nem választanak új közös képviselőt. Vagy ha ilyen nincs, magánál tarthatja. Erre a lemondáskor érdemes felhívni a figyelmüket, a 90. nap után az iratokat csak jegyzőkönyvvel adja át bárkinek is, de fizetni a ház nevében nem fog semmit.

Szomorú örökös # 2023.06.14. 16:59

salem007

Összehívunk egy lakógyülést 2 pont-tal.

1. Közös képviselő lemondása
2 Új közös képviselő választása(ha van aki elválalja)

Később írtad, hogy lemondás után keresnek a lakók új másik közös képviselőt.
Egy a lényeg, hogy a párod mondjon le a következő lakógyűlésen.
Tehát nem kizárt, hogy ez egyetlen lakógyűlésen nem fog menni.

Lemondás után 30 napig ügyvivő(feltéve ha addig még tulajdonos) ez idő alatt kell a többi lakónak új közös képviselőt találni,
ha találtak lakügyülést összehívni és megválasztani

Ügyvivőnek ügyvivő egy darabig, de hogy meddig, azt majd a szakosok megmondják.

ha nem találnak akkor 30 nap után az összes iratot egy dobozba berakni, és egy lakónak atadni.A házi pénztárt befizetni a számlára, és az összes szolgáltatót értesiteni, hogy mint közös képviselő megszüntem, a számlákat meg egyéb dolgokat tartsák vissza az új közös képviselő jelentkezéséig.

Ha nem aktiválják magukat új képviselő keresésére, az legyen az ő gondjuk. Ne foglalkozz ezzel a részével, ez az ő gondjuk (lenne).

salem007 # 2023.06.14. 16:24

Tehát ha jól értelmezem.
Összehívunk egy lakógyülést 2 pont-tal.

1. Közös képviselő lemondása
2 Új közös képviselő választása(ha van aki elválalja)
Lemondás után 30 napig ügyvivő(feltéve ha addig még tulajdonos) ez idő alatt kell a többi lakónak új közös képviselőt találni,
ha találtak lakügyülést összehívni és megválasztani, de ha nem találnak akkor 30 nap után az összes iratot egy dobozba berakni,
és egy lakónak atadni.A házi pénztárt befizetni a számlára, és az összes szolgáltatót értesiteni, hogy mint közös képviselő megszüntem
a számlákat meg egyéb dolgokat tartsák vissza az új közös képviselő jelentkezéséig.

Szomorú örökös # 2023.06.14. 15:55

salem007

Mivel eladtuk a lakást, most készülünk lakógyülést összehívni a közös képviselő lemondásáról.
Úgy nézz ki a tulajdonosok között nem lesz aki elválalja.
Kérdésem mi a pontos menete a lemondásnak és milyen kötelességeink vannak?

Az új közös képviselő keresése már nem a ti dolgotok. Keressenek mielőbb a lakók másikat maguknak.
Külsős képviselő nyilván már nem fogja elvállalni szeretetből, szóval ez lesz szerintem a legnagyob gond.
Erőszakkal sem tarthatnak meg, és egyébként is az már jogszabályba ütközne végzettség nélkül,
mivel nem lesz a párod tulajdonos. Pontosan és tételesen át kell adni az újnak az anyagot és utána pápá!

salem007 # 2023.06.14. 15:19

Üdv!
Párom a közös képviselő egy 20 lakásos társasházban, mint tulajdonos végzetsége nincsen.
Mivel eladtuk a lakást, most készülünk lakógyülést összehívni a közös képviselő lemondásáról.
Úgy nézz ki a tulajdonosok között nem lesz aki elválalja.
Kérdésem mi a pontos menete a lemondásnak és milyen kötelességeink vannak?
Válaszokat előre is köszönöm.

Majordomus # 2023.06.13. 19:35

Az egyik lakásomban is csináltam ilyent. Azóta sincs semmi gond pedig végfal.

"A felső szomszéd hozzáállása pozitiv". Meddig?
Ameddig te a közös költségből akarod ezt megcsináltatni. Pedig ehhez a társasháznak nincs köze.

A szakszerű szigeteléshez az egész teraszt szét kell verni,ennek már nem fog örülni a szomszéd.
drb..
"szigetelni kívűlről kell".

Valóban.
Ha most annyi milliód lenne ahány hőszigetelést csináltam 4 és 10 emeletes épületeken,megvennéd a repülőjegyet Balira.

Ebben az esetben ez a megoldás,mert nem kell az épületet szétverni és mindenki jól jár. Alsó és felső szomszéd is,és a társasház is.

SolnesM # 2023.06.13. 12:48

.egy része felett a 4. emeleti lakás fedetlen terasza van,

(A 4. em-i tulaj hozzáállása pozitív)

Voltak bizonyos un. kis és közép társas házaknál az eltolásos teraszok. Ha nem túl nagy a terasz lakásfőlé nyúlás,akkor lent érdemes belső szigetelést készíteni. A teraszhoz annak burkolatához csak akkor érdemes hozzányúlni,ha a vízszigetelés nem tökéletes.Mert a terasz padozat szintje feljebb kerül. A hőszigetelés helyigényes feljebb kerül a padozat szintje. Ilyenkor a hőszigetelésen kívűl új vizszigetelés is kell és a megemelt szint miatt az esőbefolyást is meg kell oldani.
Tudja vajon a„ pozitív” hozzáállású szomszéd ezeket.?
Mennyi a lakás( a 4. em.-i ) alapterülete? Legyen 65 nm.Mennyi a terasz? Legyen 10 nm.
A lakás fűtött fűtött felület sok mindentől függ ( felső em, emeletközi stb.) Tegyük fel a legfelső,tehát 65 nm plusz az oldalfalak mondjuk fele (elől -hátul) 50 - 60 nm,Az össz külvilággal érintkező falrész 100nm felett.Az a nem szigetelt teraszfödém lényegesen nem befolyásolja a fűtésköltségét.
Hozzányúlni csak akkor érdemes -kivül-ha beázás van.

ezért a lakás alatta hidegebb.
Ja, na de mennyivel ??

SolnesM # 2023.06.13. 12:18

Olcsóbb és egyszerűbb - és helytelen, és káros, és pénzkidobás.
Úgy általában az esetek 95- 96 % ában.
De néha akadnak speciális esetek...pl. egy felettünk lévő terasz.Ilyenkor kényszerűségből valamilyen hőszigetelés kerülhet a plafonra -belül.
De ezt még párazáróváiskelltenni.Megoldható.

A mennyezetet általában nem furkáljá és így megfelel a célnak.
Parafa vagy kemény-hab mint MD is ajánlotta.

drbjozsef # 2023.06.13. 04:18

Olcsóbb és egyszerűbb - és helytelen, és káros, és pénzkidobás.
Hőszigetelni kívülről kell.

Majordomus # 2023.06.12. 19:27

Semmilyen indoklással,mert a társasháznak van a legkevesebb köze a te hideg szobádhoz.

Olcsóbb és egyszerűbb ha 8 cm parafa szigetelést teszel a plafonodra.

drbjozsef # 2023.06.12. 11:24

falsu,

Nem várható el.
Ha az a hőszigetelés hiányzik (értsd, ott kellene lennie, rétegrendi vagy építéshatósági előírás, benne van az eredeti engedélyezett tervekben), akkor neked - eltérő megállapodás hiányában - az eladóval szemben szavatossági igényed lehet, amely a vásárlást követő 5 év alatt évül el.
Aztán ugyanezen alapon az eladódnak az építtetővel szemben milyen igénye lehet, az más történet, téged nem érint.

falsu # 2023.06.12. 09:28

Egy négy emeletes társasház (10-15 éves) 3. emeleti lakásának egy része felett a 4. emeleti lakás fedetlen terasza van, amelynek rétegsorrendjében építéskor kimaradt a hőszigetelés, ezért a lakás alatta hidegebb.
A 3. em.-i lakás tulaja (aki a lakást már használtan vette) szeretné ezt pótoltatni. Joggal elvárható-e, hogy a költségeket (az újraburkolást is) a társasház fizesse és milyen indoklással? (A 4. em-i tulaj hozzáállása pozitív).
Köszönöm!
PM

Majordomus # 2023.06.09. 20:30

Ebből a tulajdonságból kevés van belőlem.
Kissé szerénytelen vagyok. Szerencsére van mire....

drbjozsef # 2023.06.09. 19:47

"Szerénység! Ne tömjénezze magát! Szerénység! Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység."