szomszedok jogai


wers # 2012.05.09. 10:50

nem azért tarolta le, mert zavazta a szemét, hanem mert zavarta az állagmegóvási munkálatok elvégzésében.
Fuga nélkül a fal labilis, veszélyes. Örülj neki, hogy nem pottyant a fejetekre belőle egy sem.

jácintka # 2012.05.09. 10:46

Igen tudom,de látta, hogy nő a növény és fut rá a falra ,de egy árva makogást sem tett.

wers # 2012.05.09. 10:42

ilyen megközelítésből a borostyánt sem futtathatod fel rá

jácintka # 2012.05.09. 10:40

Mert nem enyém a fal nem nyulhatok hozzáá!

wers # 2012.05.09. 10:30

A te oldaladon miért nem csináltad meg magad?

jácintka # 2012.05.09. 10:25

Szoval akkor 2.5 magas borostyánt szabályosan letarolhatja?

ius latratus # 2012.05.09. 10:20

"De mi a legcsekéjebb mérték ki mondja meg?Én nem szándékozom bíróságra menni.de ha valaki évekkel ezelőtt trehány munkát végeztetett és megvárta mig a növény teljesen benője a falat gondolom , hogy némi szándékosság is volt ,hogy a növénybe kárt tegyen.Mit lehet tenni?"

Az a legcsekély(!)ebb mérték, ami még éppen szükséges a munkálatok elvégzéséhez.
Tűrni.

jácintka # 2012.05.09. 10:15

Tanácsot szeretnék kérni.
A szomszéd kb 10 éve egy 2.5 magas betonblokból készült falat épitett a két telket elválasztó részen kb 10 méter hosszan.Akkor nem végeztek pontos munkát a kifugázás hiányos lett.Most rájött a szomszédra a fugázás kijavitása.Ezzel nem lenne gond ,de nekünk már akkor volt ezen a részen borostyán amit kb a betonblok építése elött fél- egy évvel ültettünk.Mivel nagyon ronda a tömör falat nézni rá lett futtatva a betonfalra.Tudom , hogy a szomszédé a fal ezzel nincs gond ,de ugy letarolta a borostyánt egy részét a falról , hogy épp hogy kis csonkok maradtak meg.Az önkormányzat igaz felhívta figyelmét , hogy csak a legcsekéjebb mértékben vághat a növényből.De mi a legcsekéjebb mérték ki mondja meg?Én nem szándékozom bíróságra menni.de ha valaki évekkel ezelőtt trehány munkát végeztetett és megvárta mig a növény teljesen benője a falat gondolom , hogy némi szándékosság is volt ,hogy a növénybe kárt tegyen.Mit lehet tenni?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.05.09. 10:10

Hogy a fenébe lehetett ezt így kiépíteni? Hogy átvezetik a csövet a telken, az renden van. Na de így?

:) A ház oldalát követi.

ius latratus # 2012.05.09. 09:23

block50

Ha a telekszomszéd ennyire barom, akkor barom. Valami nem stimmelhet nála, úgy értem, hogy vagy szabálytalanul vételez, vagy hasonló.
A jegyző igénybevételét én magam csak a szolgáltatónak javasolnám, ugyanis a Gesz értelmében -hasonló esetekben- a jegyző segítségét kérheti a gázszolgáltató. Az, hogy ezt nem tette meg arra a szolgáltatói impotenciára utal, ami miatt éppen az ilyen esetek bekövetkezhetnek, mint a tiéd is. Hülye tanács lehet, de végső soron én rájönnék, hogy iszonyatos gázszagot érzek az egész udvaron egy hete...
(ebben az esetben a szomszédodat már nem nagyon kérdeznék meg arról, hogy beengedi-e őket...)

wers # 2012.05.09. 08:59

Az nehezn tudom felfogni, hogy a gázszolgáltató nem kötelezheti a szomszédot a gázóra leszerelésére, ill. nem is kötelezni kellene, hanem egyszerűen odamegy és leszereli a munkálatok idejére. Ezt kellett volna tennie, amikor a tieteket leszerelte.
Azért kell leszerelni, mert a munkavégzés során balesetveszélyes a zárt rendszerű vezeték, a gázóránál nyitni kell. Pl. hegesztéskor, vágáskor felmelegszik, tágul a gáz.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.09. 08:58

Hogy a fenébe lehetett ezt így kiépíteni? Hogy átvezetik a csövet a telken, az renden van. Na de így?

nanemaaa # 2012.05.09. 07:33

Lehet, szegényes a fantáziám, de jobb ötletem nincs. Joggal való visszaéléssel is lehet akadályozni a tulajdonost a birtokának használatában. Lásd pl a te esetedet. Ez közel olyan, mint ha lecserélte volna a kapun a zárat és ez által nem tudnál bemenni a telkedre. A jegyző ilyen esetben kötelezhet.

block50 # 2012.05.08. 19:16

nanemaaa

Köszi az eddigi válaszokat.
Jól érzed és én is ettől tartok, hogy a portán belüli gázszakasz már a mi tulajdonunk és pont ezért nem akar a szolgáltató eljárni. Pont ezért lehet a szomszéddal kölcsönös földhasználati jogunk egymás telkére (amit én korábban szolgalmi jognak hívtam). Ebben az esetben ez semmiféle jogot nem biztosít nekem?

A jegyzőt javasoltad, de az utolsó mondatod elbizonytalanított... Szerinted nem fog tudni ő sem határozottan fellépni a probléma megoldására?

szafika # 2012.05.08. 16:29

Visszaolvastam 1 oldalt , a kerti tűzrakóig . A mi szomszédunk közvetlenűl a kettőnk közötti kerítésük melé rakták a tűzrakójukat , nem zavart , egészen addig , míg a 2 fenyő meg nem perzselődött nálunk , mikor a férjem szólt , h a fenyőket leégették , azt mondta a kedves szomszéd, h valami más baja lesz annak ! Közbe a saját fenyőjük is megégett már , az is olyan közel van a tűzrakóhoz , mint a mieink , de odébb nem vinnék , pedig csak kővel kirakott terület , ráadásul a saját házuk ott van az ő fenyőjük közelébe , mi lesz ha nem csak a fenyő kozmál le ?! Hogy lehet valaki ilyen felelőtlen ?!

nanemaaa # 2012.05.08. 15:07

OK. Kezdjük elölről.
Van egy főcsap és két óra. Az egyiket leszedte, a másikon vidáman szolgáltatja továbbra gázt, annak ellenére, hogy a vezeték szabálytalan, esetleg életveszélyes. Én úgy tudom, az óráig alapból a szolgáltatóé a vezeték. Esetleg a nyomásszabályozóig, ami rossz esetben a főcsapnál van. Jó lenne tudni, hogy kié a kérdéses vezeték.
Nálam ha nem engedem be a gázost leolvasni, akkor egyből elzárással fenyeget. Ugyanez igaz az óra cserére is. Ezek alapján nem igazából tudom elhinni, hogy nem tudja a szomszédban leszerelni. Olyan érzésem van, hogy a szolgáltató nem szolgáltatóként, hanem mezei kivitelezőként (mesteremberként) viselkedik és gondolkodik. Ez csak akkor tűnik logikusnak, ha kiderül, mégis a tiéd a kérdéses vezeték. Ebben az esetben viszont a jegyzőhöz kellene fordulnod birtokvédelemért, mivel a szomszéd magatartása következtében akadályozva vagy az ingatlanod zavartalan használatában. Kérhetnéd, hogy a jegyző kötelezze tűrésre. Bár így első olvasatra....

(Jó lett a rajz :))

block50 # 2012.05.08. 14:27

nanemaaa

Tényleg nem egyszerű helyzet.
Az alábbi linken csináltam egy móricka ábrát a problémáról. Ebből látható, hogy van egy csap a telkünkön belül (ez egy ipari kivitel, csak szolgáltató tudja elzárni), illetve 1-1 csap a gázóra előtt (ez hagyományos golyóscsap).

A problémát a két csap között kellene elhárítani, e miatt kell mindkét órát leszerelni a szolgáltató szerint. Csapda helyzet, mert amíg nincs lent mindkét óra, addig nem háríthatjuk el, de ha nem hárítjuk el, én nem kapom vissza az órámat, így lakhatatlan az ingatlanom... :-(

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

nanemaaa # 2012.05.08. 07:03

Mármint milyen szolgalmi jogoddal? Szolgalmi joga nem neked, hanem a közmű tulajdonosának (üzemeltetőjének) van a te telkeden.
A méretlen vezeték és az óra a szolgáltatóé. Azt előle elzárni nem lehet. Innentől kezdve nem értem, hogy mit problémázik a szolgáltató. Egyébként meg ha nálad már nincs óra, a főcsap a két óra előtt van - elzárva - akkor jelenleg a szomszédnak sincs gáza. Előbb-utóbb neki is hiányozni fog.
Ha a "közös szakaszon van a technikai probléma" az méretlen vezetéket jelent, ami a szolgáltatóé, így hát az ő sara. Ezek alapján azon kezdenék gondolkodni, hogy van egy szolgáltatói szerződésed, amit a szolgáltató a saját hibájából nem teljesít. Ha neki problémái vannak más szerződött partnereivel az sem a te gondod. Az, hogy ő visszaél a monopol helyzetével, már egészen más kérdés.
Egy kérdés ugyanakkor felmerül: A másik teleknek nincs közterületről megközelíthetősége? Akkor miért nem ott van bevezetve neki a gáz? A helyedben elgondolkodnék azon, hogy felmondjam a szomszédhoz vezető gázvezeték nyomvonalára vonatkozó szolgalmi jogot (már ha be van jegyezve az ingatlan-nyilvántartásba). Ha levágják és bevezetik a neki a másik utcáról, akkor onnantól az sem érdekel, hogy beengedi-e őket órával, vagy a nélkül. ;)
Egy határozott ügyvéd szerintem sokat érne.

block50 # 2012.05.07. 14:10

Önálló telkekről van szó. A gásszolgáltató központi csapja az én telkem elején van. Innen indul tovább egy telken belüli gerincvezeték, amely kettéágazik a házamhoz és a másik házhoz. Mivel ezen kell munkát végezni őt is ki kell zárni és a gázszolgáltató technológiai előírása, hogy a munkavégzés során nem lehet rajta óra sehol. Lehet azért, mert szennyeződés juthat bele...?
Ezt én sem értem, de sajnos szabály! :-(

Na most ő nem engedi leszerelni az óráját, addig pedig nálam nem tudnak dolgozni. Az én órám már le van szedve és addig nem is raknak fel másikat, amíg a csövön a mósosítást el nem végezzük. Ilyenkor élhetek a kölcsönös szolgalmi jogommal?

nanemaaa # 2012.05.07. 10:24

Erre én is gondoltam. Bár családi házas területeken a gázosokat nem szokta zavarni, hogy hol fektetik a csöveiket. Ahhoz meg nem vagyok elég vizuális képességekkel megáldva, hogy hogyan is nézhet ki, amikor a tulajdonosoknak pont keresztbe vannak "földhasználati jogaik...és pláne vezetékre vonatkozóan". Azt viszont változatlanul nem értem, hogy miért kellene leszedni a másik mérőórát is. Még bekötő vezeték csere esetén sem látom indokoltnak. Ha levágják a bekötőt, attól az óra még a helyén maradhat. Legfeljebb visszakötéskor az első 2 m3-t az óra levegő meghajtással fogja forogni. :D

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.07. 09:10

Fogadnék a zsebórámba (lánccal együtt), hogy nem önálló ingatlanok ezek, hanem osztatlan közös tulajdon, legfeljebb társasház.

block50 # 2012.05.07. 07:06

nanemaa

Én is így gondoltam, de idáig a gázszolgáltató azt kommunikálta, hogy a vezetéken lévő minden órának a leszerelését a saját tulajának kell kérnie.

A greincvezeték közös a szomszéddal, ami a telkemen megy végig és kapok belőle egy leágazást én is és a szomszéd is. A probléma, hogy a közös szakaszon van ma már szabálytalannak mondott műszaki megoldás amit meg kell szüntetni. Amíg ezt nem csináljuk meg, nem kapom vissza a leszerelt órámat. :-(

nanemaaa # 2012.05.07. 06:44

block
A gázóra a gázszolgáltatóé. Ha szükséges a leszerelése, akkor leszereli és nem kér rá engedélyt a szomszédtól.
Egyébként nem logikus, hogy a te gáz hálózatodnak mi a köze a szomszédéhoz.

nanemaaa # 2012.05.07. 06:41

azzo

  • TakarNet nem tartalmaz sarok koordinátákat, csak telekterületeket. Abból nem fogod megtudni a telekhatár helyét. Nyilván földmérőt kellene fogadni és kitűzetni.
  • Mármint a szomszéd tulajdonát akarod elbontani? Milyen jogcímen?
  • Bíróságra mehetsz, ha tudod bizonyítani, hogy milyen kárt szenvedtél a fal lététől, vagy mennyiben korlátoz az ingatlanod rendeltetésszerű használatában.
  • Miért ne lenne lehetséges? Egyébként erre a kérdésre is választ fogsz kapni a telekhatárok kitűzetésével.
block50 # 2012.05.06. 19:14

Helló!
Problémám a következő.
Fél éve vásároltam egy családi házat, amelynek az udvarán keresztül történik a mögöttem lévő ház gázellátása. A vezetékre kölcsönös földhasználati jogunk van, nekik a mi szakaszunkra, nekünk pedig az övékére.
A házunk megvásárlása után szükségessé vált a jelenlegi gázrendszerünk átépítése. E miatt néhány napra szükséges a teljes gázellátás kikapcsolása, sőt a mérőórák leszerelése is. Ez állítólag a gázszolgáltató technikai utasítása. Bonyolítja a helyzetet, hogy a hátsó ingatlanban is van néhány apró szabálytalanság amit meg kell szüntetni a kivitelezés során. A hátsó ingatlan tulajdonosa, azonban nem járul hozzá az óra leszereléséhez, pedig azt is felajánlottam, hogy kifizetem az ő szabálytalanságainak megszüntetésének költségeit is. Az igaz, hogy tervezési fázisban őt nem vonta be a tervező és a gázszolgáltató sem írta rá a jóváhagyott tervre, hogy szükséges lesz az óra leszerelése, így számunkra csak a kivitelezés felénél, - a mi régi rendszerünk megszüntetése után derült ki, - hogy ő ehhez nem járul hozzá. A szolgáltató pedig az én órámat sem szereli vissza, amíg a rendszer összes szabálytalansága nincs megszüntetve.

Kérdésem, visszaélhet-e a hátsó háztulajdonos a helyzetével és megakadályozhatja-e ilyen módon az újbóli bekötésemet? (Ezzel egy perrel együtt, akár több évre is lakhatatlanná válik a ház, mivel más fűtési lehetőség nincsen.)
A gázszolgáltatónak van-e ilyen esetben kötelezettsége, lehetősége közbeavatkozni? (Első körben lepattintottak, hogy egyezzünk meg mi a szomszéddal, de ez egyre inkább zsákutca.)

Válaszokat előre is köszönöm.