szomszedok jogai


nanemaaa # 2012.07.09. 10:30

A meggyőzés egyszerű módja lehet az is, ha a kiteregetett ruhák száradás közben foltosodnának a "folyosó levegőjétől". Pl megfürdetett kutyát hagyni, hogy lerázza a vizet magáról..., sáros lábbal nem közlekedni a folyosón...max a ruhákig.
Sokszor gyorsabb és szemléletesebben érvényre tudja juttatni a többség akaratát, mint az egyébként némileg szabályosabb közgyűlési döntések garmada.

Mufurc_nagyon # 2012.07.07. 06:59

Kedves Gina79!

Szabályozni kell az SzMSz-ben a teendőket.
pld. Tértivevényes felszólítás a tűzvédelmi szabályok betartására. A Katrasztófa védelem a th.- t bírságolja. A bírság továbbhárításának módját ismételten az SzMSz-ben szabályozni.

Lehetőleg a szabályzást minél gyorsabban.
Amennyiben érdektelenség miatt nem megy át (50th%+1), akkor "SIMA" közgyűlési határozattal szabályozni a teendőket;-)

A Katasztrófa "védelem" most vérszemet kapott.
Nem tudni milyen gyakran és komolyan;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Gina79 # 2012.07.06. 22:37

Tisztelt szakértők, fórumozók

Kérdésem: A közelmúltban összehívott lakógyűlésen a kk. ismeretette a társasházakra vonatkozó tűzvédelmi szabályozást. A lakók jelentős része eleget is tett a megfogalmazott követelményeknek, viszont van olyan aki az előírást nem hajlandó tudomásul venni, konkrétan a lépcsőházban tereget.

kérdésem a következő lenne

  1. Esetleges ellenőrzés esetén kiszabott bírság a társasház egészét érintené, vagy csak azon lakót aki nem törödik az előírással?
  2. Mit lehet tenni, hogy a probléma megoldódjon?
  3. Valójában milyen ellenőrzésekre lehet számítani?
nanemaaa # 2012.06.29. 22:15

szőrimöri

  1. Nem a hatályos jogszabályi szöveget nézed.
  2. Mint már írtam, a rendeltetés a lényeg. Ha a hatóság arra a következtetésre jut, hogy a térburkolatot is az építmény építésének szándékával építetted, ergo az annak a része, akkor egyben bontatják az egészet.
  3. Ha köteleznek a bontásra és te végrehajtod, akkor más büntetés nincs.
Rnéni # 2012.06.29. 18:38

Ez lehet? Meg lehet ilyet tenni?

Barocsi Éva jogalkotói munkáját a Város Rendezési Tervét megváltoztatva építési engedélyt adtak ki. Ikerház építésre. (Akkor szó sem volt idegenforgalom kialakításáról.)
A méretek nem felelnek meg a szabályoknak, nagyobb az építémény, mely nem lakóháznak épült, hanem vendégfogadó háznak melyet üzemeltetnek is. Az építkezés során számtalanszor eltértek a tervrajztól is. ( teljesen más funkció, beépítési alapterület nagyobb, ablakok felülete nagyobb, zöldfelület kisebb stb. ) Visszabontásra kötelezték őket, melynek nem tettek eleget, sorozatosan visszavonták az építési engedélyüket majd újra engedélyezték.
A kialakított tetőtéri (kutyaól szerű) ablakok, francia erkély, rálátást ad a szomszédos lakóépületemre (udvar, előszoba, hálószoba). Ezen ablakok a reggeli órákban betükröződnek a fent említett helyiségekbe.
Mind ezek miatt elveszett a családiház intimitása, építményem (életem gyümölcse) elveszett, károsodtam. Szakértők szerint, bíróság szerint nincs károm valamint az idegen forgalom nem lehet zavaró, sem az átlátás, sem a zaj, sem az udvaromra átdobált cigicsikkek.
Ha modernizálni akarom a házamat építkezéssel, az említett építési terület felé, abban az esetben nyílászárókat nem tehetek arra az oldalra, mert beperelhetnek, büntethető lehetnék. Tehát ebben az esetben is az én jogaim kerülnek háttérbe, sérülnek tehát károsodom.
Itt mindent meg lehet tenni akinek sok pénze, bora van? Dúl a korrupció!

Kinek mi a véleménye? Várom a témával kapcsolatos meglátásukat, szívesen veszem segítségüket!

Egy idős hölgy.

zsuzso12 # 2012.06.29. 08:36

Tisztelt Szakértők!

Most kapcsolódtam be egy egyesület működésébe, tag lettem. Az egyesület 5 éve működik. Nem közhasznú, nonprofit.
Még csak egy alkalommal vettem részt a közgyűlésen, de már rengeteg kérdés felmerült bennem, sok minden nem tiszta számomra.
Az alapszabályt nem láttam, mert nem kértem, ettől függetlenül a kérdésemim a következők:
1.Lehet e olyan, hogy az elnök azt mondja: márciusban nem kell tagdíjat fizetni.( a tagdíj nem évre van megállapítva)Hogyan kell a tagdíjat bevételezni? Házipénztárba? A tagok nyugtát kérnek, de azt mondják ez nem szabályos. Egy füzetbe van vezetve és aláírással igazolják a tagok, hogy befizették.
2. Házipénztár kötelező-e, hisz készpénzmozgás van.
3. A tisztségviselők: elnök + 2 vezetőségi tag, nincs titkár. A titkári teendőket az elnök párja látja el, aki nem tag.
4. A közgyűlésen kívül a vezetőség kérhet e negyedévenkénti beszámolót?
5. Az elnök egy személyben miben dönthet? Milyen jogai vannak? Ami költséggel jár, arról dönthet-e az elnök? Illetve a tagok kizárásáról a vezetőség vagy a tagság dönt?
Köszönöm: Zsuzso12

Szőrimőri # 2012.06.29. 05:51

Kedves nanemaaa,
Köszönöm a választ. A társasház 4 lakásból áll, a két szomszéddal megbeszéltem, hozzájárultak (bár ennek írásos nyoma nincs, de a jó viszony tekintetében nem is érzem szükségesnek), a 4-ik lakás távolabb van tőlem, de azok hozamosabb ideje külföldön tartózkodnak és árulják a lakást...
A 37/2007 ÖTM rendelet szerint az alábbi nem abba a kategóriába esik, ami nem engedélyköteles, építmény, azaz oldalkertben engedély nélkül építhető?:
10 m2 vagy annál kisebb bruttó alapterületű és 2,5 m vagy annál kisebb építménymagasságú, huzamos emberi tartózkodásra nem alkalmas vagy nem emberi tartózkodására szolgáló építmények (pl. állattartási építmény, vadetető, árnyékszék, mozgatható WC) építése.
Amennyiben felépítem, de a hatóság kéri annak lebontását:
számíthatok egyéb büntetésre, vagy csak a lebontás költsége/vesztesége a büntetés?
Miért bontathatja le a beton járda kiegészítést is, ha azt jogszerűen építettem fel? (az oszlopok nem azon, hanem mellette, külön betonalapba épített zártszelvényeken állna.

Köszönöm előre is!

macmazsola # 2012.06.28. 18:52

Tisztelt szakértő,tisztelt fórumozók,

segítséget szeretnék kérni kerítés ügyben.
A történetem a következő: 2010 építkezésbe kezdtünk, közben a szomszéd is el kezdett építkezni, de mivel ő előbb kezdte felhívott minket hogy csináltassuk meg a kerítést, mert az az oldal a mi részünk,le is szerveztük a mesteremberrel ,mire megjöttek hogy neki állnak kiderült hogy hoppá az nem is dolgunk lenne, de mivel már ott voltak megcsináltattuk a saját részünket is és akkor felhívtuk a szomszédot, hogy az az ő része és neki kell megcsináltatni,megkérdezte hogy mi mennyiért csináltatjuk, megmondtuk és kiderül hogy neki több lett volna, ekkor arra kér hogy csináltassuk meg neki ha már felálltak az emberek,majd kifizeti.Nos ennek 2 éve de azóta se történt meg,mivel januárban kiköltöztünk most elkezdtem kérdezgetni hogy mikor fizeti ki és mindig más választ kapok, holnap vagy a héten stb.Mivel azt mondta egy összegben nem tudja belementem a részlet fizetésbe is, többször felszólítottam már , de még 5 forintot se láttam, persze ígérget,de semmi előrelépést nem látok,többszöri felszólítás ellenére sem( 230.000 Ft)amit mi 2 éve kifizettünk érte.

Kérem a segítségüket,mit lehet tenni?

Válaszukat előre is köszönöm.

nanemaaa # 2012.06.27. 21:40

Az alapkérdést kifelejtetted: Mit szól mindehhez a társasház? Ha a közgyűlés hozzájárult, akkor:

  1. Igen
  2. Az attól függ. Épületet nem. A kerékpártároló épület még akkor is, ha nincs fala. Egyébként min építés bejelentés köteles.

2/b. max 20 m2 alapterületű, és kifejezetten pihenés céljára szolgáló kerti tetőt igen. (mindenféle engedély nélkül)
2/c. A kettő között alapvetően a rendeltetése az eltérő, ezért az eltérő szabályok.
3. Ha bontat, mindent bontat(hat).

Szőrimőri # 2012.06.27. 17:34

Tisztelt Szakértő!
Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, amire a fórumokon hosszas keresgélés után sem találtam egyértelmű választ.
Soroksáron pár éve épült társasház oldalában, már az oldalkertben (telekhatárhoz 3 méternél közelebb) fut a betonjárda, amin keresztül a lakások elérhetők. Természetesen jogerős építési engedéllyel, használatba vételi engedéllyel került átadásra a lakás. Kerékpár és robogó tárolására a lakásomhoz tartozó oldalkert részre, az előbb említett járda szintjét folytatva (ami a nem sík föld miatt 10-20 cm-rel magasabb a földszintél) építtettem betonból és lapokból egy kb. 2.5mx2m területű alapot a járda és a szomszéd telek kerítése között. Ezt reményeim szerint jogszerűen tettem, nem számít épületnek (1 méternél alacsonyabb), így engedély- és bejelentésmentes, valamint az oldalkertben is megépíthető. Erre most az időjárás elleni védelem érdekében szerettem volna építeni egy 4 oszlopon álló nyitott tetőt, mivel ide alig süt a nap, nyaranta "kiülőhelyként" is használnánk. Tudtommal 21nm alatt ezt sem szükséges bejelenteni. A szomszéd ez ellen felemelte a hangját, ezért utánajártam a kerületi építési osztályon és azt a választ kaptam, hogy az oldalkertben (a telekhatártól számított 3 méteren belül) semmi nem építhető, amin én viszont csodálkozom...
A kérdéseim az alábbiak lennének:
A járda "kiegészítésnél" jogszerűen jártam el?
A terület felé oldalkertben valóban nem építhetek építési engedély és bejelentési kötelezettség nélküli kategóriába eső építményt?
Amennyiben mégis befejezem azt, maximum elbontatja a hatóság velem, de az (igényes) járdafelület nagyobbítás maradhat? (az anyagot 80/%-ban megvásároltam, én építeném)

Előre is köszönöm a segítségét!

MajorDomus # 2012.06.12. 20:39

Kérdezd meg a jogalkotót !

efi99 # 2012.06.12. 18:44
  1. Ventillátor felfele irányítva.
  2. Kifigyelni, hogy ő mikor alszik nyitott ablaknál, sőt még jobb: épp mikor bagzik és akkor pálpusztai sajtot 5 napos mosatlan zokni társaságában kitenni a saját erkélyre.

MajorDomus
Ahol 1 erkélynél több van, érdekelne, hogy technikailag hogyan lehet betartani az 5 métert minden másiktól, esetleg kilép a légtérbe, vagy 5 méteres szivart szí?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.06.12. 15:27

Aki meg valaha bagózott, annak még a sáros láb sem lehet gond.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.06.12. 15:26

Nagyon vicces, csak a kérdezőnek ez tényleg probléma.

nanemaaa # 2012.06.12. 06:43

Tegyél ki az ablakba egy "cigarettafüstnek belépni tilos" táblát.
Egyébként hozzám bejön a ház előtt elvonuló dohányostól származó füst is. Ilyen az a füst, nem csenget, nem kopog, csak jön befele sáros lábbal.

MajorDomus # 2012.06.11. 21:24

A saját erkélyén már miért ne dohányozhatna ?
Egyébként a füst tényleg felfelé száll.
ha jól tudom a 5 méteres távolságot az erkélyek esetében is be kell tartani.

marcika # 2012.06.11. 11:13

A szomszéd az ablakban dohányzik? Szerintem semmit nem tehetsz, mert arra fog hivatkozni, hogy a füst felfele száll és nem lefele.
Ha kihajol dohányozni tegyetek ki az ablakba egy hangszórót és valami brutál alternatív rockot nyomjatok neki.

bajussz # 2012.06.11. 09:49

Kedves Fórumozók!

Mit lehet tenni olyankor, ha a fenti szomszéd cigarettafüstje beszáll az ablakon? Félóránként gyújt rá, így az ablakot mindig be kell csukni. Ez főleg akkor rossz, amikor már az ember lefeküdne aludni, és ömlik be a füst. Nyáron nem lehet megmaradni.

Volt már szép szó, durva beszéd is, de ez a szomszéd akkora paraszt, hogy nem lehet vele szót érteni.

Ötlet? Hivatalos és nem hivatalos is érdekelne.

Köszönöm

azzo # 2012.05.15. 11:44

köszönöm nanemaaa a hozzászólásod .

mondjuk az nem jó hír , hogy a telekhatár közvetlenül lehet a házfal is, ez nekem újdonság..:-)
A társasház telekhatárainak átmérése földmérő szakemberrel, gondolom ez nem olcsó mulatság, ezért szerettem volna megnézni valahol, esetleg egy régebbi mérési eredményt, vagy hasonlót. Viszont nálam van a társasház alapító okirata, ez említ rajzokat is, de az én példányomban ez nincs meg, ha megszerzem akkor ezen esetleg lehet-e a telekről, és határairól rajz ?
A kerítés annyiban gáz, hogy vizesedik tőle a falam, a szembe lévő nagy fal , pedig a fényt korlátozza a számomra.

nanemaaa # 2012.05.09. 12:22

Jácintka
Ha már úgyis elölről kezded a növény futtatást, akkor javasolom, hogy a fal elé kb 50-60 cm-re állíts egy virágrácsot és arra futtass. Legközelebb a szomszéd bármikor karbantarthat és nem fog borostyánt irtani.
Egyébként a Ptk szerint az okozott kárt köteles lenne helyreállítani, illetve a kár mértékében téged kártalanítani. Ennyiért viszont pert indítani annyira lenen értelmes, mint Block50 szomszédjának megakadályozni a saját gázhálózat hibájának kijavítását.

block50 # 2012.05.09. 11:32

Köszönöm mindnekinek a válaszokat!

Nem lesz könnyű menet, de valami megoldást találnunk kell, mert különben nincs hol laknunk.

wers # 2012.05.09. 11:01

ok. jácintka, egy jótanács:
Ha legközelebb látsz egy téglát meglazulni, ne várd meg, míg a gyereked fejére esik, javítsd ki, persze ezt egyeztesd a szomszéddal.

És igaza van ius latratusnak, hamar regenerálódik

jácintka # 2012.05.09. 10:57

us latratus! Csak sajnálom a növényt mert nagyon szép volt 10 méter hosszan egy zöld fal.Na , de legyen boldog aztán tünjön oda ahova éppen gondolom a szomszéd.

jácintka # 2012.05.09. 10:54

Most már úgy vagyok vele javítsa ki a trehány munkáját,de megmondom neki , hogy úgycsinálja meg hogy az elkövetkező 30 évben nem szeretném ha ezzel jönne.

ius latratus # 2012.05.09. 10:53

Nekem turkesztáni szil van végig a telekhatáromnál ültetve, a szomszéd kerítése egyszerű drótkerítés, a szilnek nem akadály, nő, mint egy biológia-technika szakos pártvezető önbizalma.
A sövény majd' két méter magas, kb. egy méter széles. Olyan, mint egy zöld fal. Nálunk már bajosan akarná megjavíttatni a szomszéd a kerítést, hozzá sem férne. (arról nem beszélve, hogy kisebb-nagyobb dolgait én rendezem, ha ügyvéd lennék már csak rajta meggazdagodtam volna...)

Szóval, nincs jó tanács, én sajnálom a borostyánod (nekem is van), valahogyan ki kellene egyezni a szomszéddal.
Annyi vigasztaljon, hogy hamar visszanő...
(vadszőlő még szebb is)