szomszedok jogai


nanemaaa # 2012.08.23. 13:23

Rintintin73
A melléépítés természetesen meg fogja húzni az épületedet. Ez nem kivitelezési hiba, teljesen természetes folyamat. Az alap megkapta a terhelését, melynek okán a teherbíró talajban végbemennek a szükséges átrendeződések, tömörülések. Néhány év, és megáll az új épület süllyedése. Utána már elvileg nem fognak az általad tapasztalt problémák újra előjönni.
Feltöltés ügyében fordulhatsz a jegyzőhöz és kérhetsz birtokvédelmet.
A hozzájárulásodat már nem fogod tudni visszavonni.

Mfruz # 2012.08.22. 16:14

Tisztelt Fórumozók,
Egész biztosan található a fórumon hasonló kérdés, böngésztem is eleget, de ilyen rengeteg téma között nehéz eligazodni.

Az én történetem amiben tanácsot kérnék a következő:
Lakáshitelt fizetünk egy ici-pici kis lakásra még jó pár évig, de 15 évig biztosan. Sajnos a ház nagy része önkormányzati lakásokból áll.
Tudtommal a 25 lakásból összesen 3 darab ami nem önkormányzati lakás . Itt lenne az első kérdésem.
Honnan lehet megtudni, hogy a szomszéd lakás önkormányzati-e , vagy magántulajdon?
A szomszéd lakás évekig üresen állt, egy hónapja három roma fiatal férfi( nagyon kérem hogy ne gondoljanak rasszistának, eddig is több roma család lakta a társasházat probléma nélkül, jó viszonyban) költözött a szomszédunkba. Már az első este egész éjjel maximális hangerőn hallgatták a zenét, éberen hallgattuk egész éjszaka,olyan volt mintha nálunk hallgatták volna. Másnap kértük udvariasan, hogy legyenek kedvesek kissé halkabban zenét hallgatni. A válasz mindenre ,hogy jójó.. Minden napossá vált a hangos zene , ordítás kombináció mind éjjel mind nappal. A lakásunk folyamatosan dübörög a hangos zenétől.
Sajnos a mi és az ő lakásuk ajtaja közvetlen egy helyről nyílik ( egyik lakás jobbra másik balra folytatódik) ,így amíg éjszakánként ők és a vendégeik az ajtó előtt cigiznek, ülve beszélgetnek, az olyan mintha a mi konyhánkba történne mindez.
Szólunk, de mindhiába. De ezen már túlléptünk, éjszakára altatóval és füldugóval alszom.Ezek mellett a macskánkat nem tudjuk kiengedni , mert "fekete macska, ha idejön eltöröm a lábát" , így mióta ott laknak, csak csukott ajtóval tudunk élni, míg ők egy pillanatra nem csukják be az ajtót.
Következő lépésként beszereztek egy pitbull terriert , ami elmondásuk szerint agresszív a kutyákkal. Nekünk egy 15éves süket és vak kutyánk van,illetve egy pici tacskónk. A közös udvarban szabadon kint van a kutyájuk,ami következtében mi -akik az utcára pórázon hordjuk ki a kutyáinkat - csak nagy szervezés és körültekintés után tudjuk kivinni a kutyáinkat sétálni ( én egyedül nem is merem ).
Kértük, hogy a kutya legyen az udvaron pórázon, illetve ne az ajtónk elé végezze a dolgát,illetve hogy csukják az ajtót, hogy ne tudjon kirontani a kutyájuk,ahogy mi kimegyünk a mi kutyáinkkal. A válasz a szokásos jójó volt,de persze nem tartják be a kérésünket.
Ebben kérnék segítséget, hogy mit lehet tenni azügyben, hogy ne nekünk kelljen teljesen bezárkózni, félelemben ki-bejárni a lakásunkból azért mert az önkormányzati lakást olyan bérlőknek adják ki,akik semmilyen együttélési normát nem tartanak be.
Kicsit a feljelentéstől is tartunk,mert a fiatalemberek kigyúrt nagydarab "lakásukban" tetoválásból élő félelmet keltő egyének .

A választ előre is köszönöm!

Barátági # 2012.08.22. 10:24

Tisztelt Szakértő!

Budapest XI.kerületében élünk, családi házban. A szomszéd feljelentett, hogy a tűzfalához telepített gyorsan növő sövényünk /csodasövény/ akadályozza az amúgy ronda, kb.15éve elhanyagolt, fal rendbe hozását, és, hogy nem kap fényt, levegőt, a falának, az alja, és ,hogy bemászik a gyökér az Ő háza alá, és meggyengíti a régi tégla alapját. Természetesen amennyiben szólt volna, hogy kezdenék a tűzfal bepucolását, azonnal, lenyírtuk volna a sövényt olyan alacsonyra, hogy ne zavarva az állványozást, és a munkálatokat. Kérdésem, milyen távolságban kell kiszednem a sövényt , hogy szabályos legyen?
Másik pedig, hogy ez a sövény folytatódik 12méter hosszúságban,drótkerítés mentén, azért telepítettük a növényt mert nem szerettük volna, hogy egész nap átlásson, és azt hallgassuk ,amit ők , és mi beszélünk a kertben. Ezzel is gondja van, nem tudja a mi oldalunkon a drótot lefesteni, szerintem azt nekünk okozhatna csak problémát, hiszen azt az oldal a mi feladatunk karba tartani.
Itt kötelezhet arra bárki is ,hogy megcsonkítsam a sövényünket?

Amúgy meg ezek után mit szólna, ha húznánk teljes hosszában a mi telkünkre, egy ytongból készült 2,5 méter magas falat, azt is lebontatná?

Előre is köszönöm a válaszát!

Rintintin73 # 2012.08.20. 15:16

Sziasztok!

A következő problémám lenne,egy pár éve a szomszédom egy boltot épitett a házam oldalára,sajna akkor jo viszonyban voltunk és aláirtam,hogy engedélyezem,a gond az,hogy miota a létesitmény megépült a házam oldalán a tűzfalamrol a vakolat elkezdett lemálni,hogy miért nem tudom de a háztető két oldalt is megrepedt,arra gondolok hogy a szomszéd épülete nem lett normálisan alapozva,és igy jelentösen a házam oldalára terhelődik,a gondom az hogy legutobb a biztositom kifizette az ő kárát saknos az enyémet nem..a lényeg hogy megcsináltatom a házam tűzfalát ,de mindenéven nem fogom kifizetni a kárát..a másik gondom a nyárikonyhám bepenészedett mert a külsüfalán ugyanez a szomszéd kb 3-méter magasságban földet rakott és kertészkedik..mikor szoltam neki,hogy ezt jogilag nem is teheti csak okoskodott hogy az nem az ő kertjétől van csak talajviz..nos ha talajviz lenne akkor nem csak az az oldala penészedne ahol az ő földje van nem de bár???-A kérdésem az lenne mi a jogi utja,hogy ezeket megszüntessem mert sajnos vele nem lehet zöldágra vergődni..Az is fontos lene számomra visszavonhatom e az engedélyemet..amit aláirtam amikor épitete a falamra ezt a ugynevezett tákolmányt...előre is köszönöm a választ...sajnos mint egyedülállo,nehezen tudom megoldani azt hogy minden évem javitgassam a falat..

nanemaaa # 2012.08.13. 14:30

A határozatát végrehajtani szándékozó hatóság első ízben 50, majd 100, 250, 500 ezer forinttal dolgozott volna. Nagy valószínűséggel már a második bírság elérte volna a kellő célt.

nanemaaa # 2012.08.13. 14:28

Ez valami szolgalmi jog? Gondolom a házad előtt is a te telkeden van.
A jegyző (nevében eljáró ügyintéző...kiadmányozó) is elég gyenge hatékonysággal dolgozik. Ilyen alacsony bírságok ma már nem bírnak elegendő visszatartó erővel. Persze szomszéd majd rájön, hogy nem érdemes dacolnia, ha jön majd a NAV és egyben hajtja be a már kiszabott bírságokat kamatostul. Sajna nagyon sokan vannak, akik homokba dugják a fejüket és önként nem fizetnek határidőben. Utólag meg a kamatos összeg előtt ríva fakadnak.

Stefan49 # 2012.08.09. 23:05

Tisztelt hozzáértők,fórumozók!
A Város Jegyzője 2010 decemberében hozott egy birtokvédelmi határozatot szomszédaim ellen,hogy nem az udvarunkon át,hanem a házunk előtti területet kell használnia az ingatlana meg közelítésére!A határozatban szerepel-esetleges jogorvoslat kérése-,a végrehajtásra nézve,halasztó hatállyal nem bír!
Ez ellen felebezést nyújtottak be a bíróságra és kérték a határozat felfüggesztését!Ezt a bíróság elutasította,tehát a határozatot nem függesztette fel!Bírósági ítélet nem született,de közben ők kérték a per felfüggesztését,anyagi okokra hivatkozva!
Azóta már háromszor rendeltek el végrehajtó végzést ellenük és háromszor büntették őket!Először 5 ezer,majd 6 ezer,végül 7 ezer forintra!Ezeket mindig meg támadták a Megyei Kormányhivatal illetékes osztályán,de minden alkalommal elutasították!Egyszer már az Ítélőtáblánál is felebeztek,de ott is elutasították!Szerintem a jelen helyzetben 13 hónapja folyamatos és állandó birtoksértést követnek el!
Most megint kértem a Közigazgatási osztályt,hogy a végrehajtásról intézkedjenek,de ahogyan látom,csak az idő húzás megy!Most három hét után,ismét szemlét tartanak,noha a kérelemben leírtam,hogy minden változatlan!!
Ebben az esetben a büntetés összege 5 ezer forintól 500 ezer forintig terjedhet és nem lehetnek tekintettel a kötelezett anyag helyzetére!Nem értem,miért ilyen kicsi bírságokat szabnak ki,amikor látják,hogy nem hajtja végre,sőt ki is mondták ezt!
Azt szeretném megkérdezni,Önök szerint a Jegyzői birtokvédelmi határozat van-e olyan hatályos,mint egy bírósági határozat?(tudtommal igen)Vagy egyszerűen mit tehetnék,hogy végre ne az udvaromban járkáljon szabadon akárki!
Meg köszönök minden segítő tanácsot és minden olyan hozzászólást,ami segítségemre tud lenni!

Gabicsek # 2012.08.09. 08:33

Még ha köteleztetnéd is a szomszédot kerítés építésére, azt nem fogják megszabni, hogy olyat gyártson, ami a te kutyáidnak megfelel.
Bruszt helyett egyszerűbb lenne, ha bekerítenéd saját magad és úgy, ahogy a kutyáidnak megfelel.

nanemaaa # 2012.08.09. 07:11

Felszólíthatod. Bár megkérni értelmesebb lenne, de ha egyből erőből szeretnéd, úgy se rossz. Legalább hamarabb tisztázódnak a szomszéd viszonyok.
Az, hogy mit fog szólni a szomszéd a felszólításra, 99 %-os eséllyel megjósolható. Általában szeretni szokták azokat az embereket, akik bekerülnek egy közösségbe, és elkezdik átszervezni a többiek életét.
Amikor vetted a telket nem zavart, hogy nincs kerítés? Mit fogsz csinálni akkor, ha kiderül, azon a területen nem is szabad kerítést építeni? Mit fogsz akkor csinálni, ha a bíróság se fogja kerítés építésére kötelezni? Elmész Strasszburgba?

flacanori # 2012.08.08. 15:59

Szép napot!!! vettem egy 2600nm telket szőlő hegyen. az a problémám,hogy mindenhol van szomszédom de sehol sincs kerítés.igazából van kerítés de én azt nem nevezném annak.szeretnék kint lenni sokat van egy kutyusom és így nem tudom elengedni szabadon.ha jól tudom a bal oldali szomszédomat tudom kötelezni a kerítés építésére.na már most ha jól tudom a bal oldali szomszédomat felszólíthatom e kerítés építésre?????és ha igen akkor milyen kerítést köteles építeni.főleg ha a kutyámat el szeretném engedni.

nanemaaa # 2012.08.06. 06:26

Margherita
A hatóságnak nem dolga (és nincs is rá lehetősége), hogy terveket küldözgessen a szomszédoknak. Azért küldenek értesítést az eljárás megindításáról, hogy akit érdekel, az bemehessen és megnézhesse, netán elmondja észrevételeit, aggályait. Akinek nem éri el az ingerküszöbét az államigazgatási eljárás, az később már nehezebben tudja az érdekeit képviselni.

MajorDomus # 2012.08.03. 22:45

És miért nem jártál utána hogy mi épül ?
És ha bölcsöde nyilt volna ?
Egyébként erre találták ki a fellebbezést.

Margherita # 2012.08.03. 15:06

Hát nem közölték velem a tervrajzokat, sőt csak egy levelet kaptam az önkormányzattól miszerint "köteles vagyok az épitkezés kényelmetlenségeit (zaj) tűrni!"

virag81 # 2012.08.03. 09:43

nanemaaa
A lakógyűlés a saját ingatlan területén adott engedélyt a játszóház üzemeltetésére. A közös helységeket (pl. tároló) sem használhatják a határozat szerint. Ahogyan a kertet sem. Ezek szerint első körben a közös képviselő jogosult fellépni feléjük? És ha az nem használ?
Az üzemeltető szerint minden engedélyük megvan, amit előírtak az beszerezték.

nanemaaa # 2012.08.02. 19:49

virag81
A lakógyűlés mit döntött a kérdésben? Én ezzel kezdeném.
Családi napközi működésére a Kormányhivatal ad engedélyt. (Ha kérnek tőle.)

nanemaaa # 2012.08.02. 19:47

Margherita
Bárki beperelhet bárkit. Akár az egyházat, vagy a magyar államot is. Ez alapjog.
Egyébként akkor hol voltál, amikor építési engedélyt kapott az átépítésre? Szomszédként ügyfél voltál, így betekinthettél volna az iratokba, és akár fellebbezhettél is volna.
A pap valószínűleg épp olyan laikus építészeti kérdésekben, mint te. A tervező felelőssége már más kérdés.

Margherita # 2012.08.02. 16:02

Kérdésem. vajon indithatnék -e kártéritési per a szomszédjogi szabály alapján az egyház ellen,?
Mellettünk egy kápolna épült (még egyik rokon épitette a 30-as években)hozzá egy "paplak " is tartozott.Nemrég a paplakot átépitették, hasonló stilusban de jóval nagyobb méretben.A paplak nagyobb mint a templom.Az keritésemtől kb 2-3 méterre van a szélső fala.Az épület hosszukás, ahogy az enyém is hátra nyulik. A hosszu épület előtt terasz ,mellette garázs.Igy ha kiülnek a teraszra mivel a fal lehatárolja a teret, a hang csak az én házam és ablakaim felé terjed, a legkisebb nesz is hallatszik benn a szobában.Kocsival jönnek,vagy a garázs redőnyét huzogatják, minden hallatszik,mellette kutyaház - az ablakomtól 2 méterre van a kerités és innen kb 2 méter a kutya, ha ugat felébredünk.Zongora is van a hosszukás épitményben, mely egy széles folyósohoz hasonlit,tágas, üres .igy valósággal visszhangzik.Csak 3 hónapot vagyunk lenn a nyáron. de a 2 szobában igy sokszor nem lehet pihenni.az egészet megépithették volna
ugy is hogy a másik oldalra nyiljon minden.A lakók viszonylag csendesek,de az épittető papot hibáztatom mert mi van ha egyszer zajosabbak költöznek ide. Ugy épitette meg hogy abszolut nem érdekelte hogy a szomszégban is laknak.Ugyérzem a házam is igy értékcsökkent lett.

virag81 # 2012.08.02. 13:43

Társasházban élünk, földszinti lakásba, ami egy közös kertre néz. Itthon dolgozom, munkám odafigyelést és koncentrálást kíván. Mit lehet tenni, ha a másik házba, de közvetlenül mellénk (falszomszéd) egy játszóház költözött? Elvileg nem kaptak engedélyt a közös területek használatára, mégis használják a kertet. Ez roppant zavaró, mivel a gyerekek az ablak alatt rohangálnak és folyamatos a zajongás. A másik, hogy a játszóházból a nyitott ablakok mellett hatalmas hangzavar szűrődik ki. Van valakinek valamilyen ötlete? A segítséget előre is köszönöm.

Eravera # 2012.08.02. 07:17

Mit lehet tenni ha a szomszéd egyfolytában zavarja a nyugalmamat?
Ikerházban lakunk, és a szomszédtól az utobbi időben lehetetlen pihenni :( Vagy a 3 kutyája ugat, vagy a gyerek visít a kertben, akire még rá sem szólnak, vagy társaságot csődít a kertbe akik szintén hangoskodnak. Ha néhány napról lenne szó, természetesen semmi gond nem lenne, de ez mostmár mindennapos.... Mit lehet ebben az esetben tenni ??? Muszály elviselnem ? Édesanyám nagy beteg, aki szintén nem tud pihenni, sokszor még a TV-t sem lehet nézni tőlük :(

korfu # 2012.07.24. 11:39

WC kötelező elhelyezésével kapcsolatban kérek segítséget.
Sajnálatos, hogy a XXI. században ilyen előfordulhat, a történet a következő. Vidéki kistelepülésen élünk, az egyik faluszéli utcában egy néninek összeomlott az udvari WC-je. Azóta a dolgát vödörbe végzi és azt szétöntögeti az udvaron. Most a nagy nyári melegben sokat szenvedtek a szomszédok a szag és a rovarok miatt, az egyéb fertőző veszélyforrásról már nem is beszélve.
Kérdésem: Milyen hatósági előírások írják elő a WC meglétét egy ingatlanon, továbbá ki kötelezheti a tulajdonost az illemhely elhelyezésére és annak nem teljesítése esetén ki alkalmazhat valamilyen szankciót a tulajdonossal vagy használóval szemben?
Köszönettel várom a válaszokat!

mizsu77 # 2012.07.23. 10:56

Kedves fórumozók!

A szomszédommal kapcsolatos problémák lehet, hogy kicsinek tűnnek, de napi szinten már borzasztó zavaróak. A szomszéd és mi közöttünk van egy kb. 2,5 méter magas drótkerítés, mely bal oldali, elvileg nekünk kell "rendben" tartani. A kutyájuk egyfolytában szétszaggatta (igaz, a mi kutyáink is tettek hozzá), a gyerekek szétrúgták a labdával. Folyamatosan átrúgják a labdát hozzánk, utána meg ráfekszenek a csengőre. Addig állnak a kapu előtt és kiabálnak/csengetnek, amíg nem megyünk ki. Ha visszaadjuk a labdát (mint eleinte tettük), egy-két óra múlva megint jönnek érte. Pár hete ültettem egy kis meggyfát az utcára, és amikor a fiunk megmondta nekik, hogy megtiltottuk hogy visszaadja a labdát, kitépték a helyéről a fácskámat. Szinte nem tudok úgy kimenni az udvarra, hogy ne szóljanak, ha teregetek, vagy kertészkedek, egyből jönnek. Kismamaként itthon vagyok egész nap, de persze náluk is van mindig itthon valaki, mert nem dolgoznak. Ez a gondunk első része.
A második ami szintén érzékenyen érint, a szag ami jön tőlük. Ugyanis nem tudom hogyan, de időnként aminek a csatornába kéne kerülnie, azt az udvarra egy gödörbe temetik (mint ahogy a háztartási hulladék nagy részét is). Iszonyú szag jön olyankor, és ezt semmilyen keríts nem akadályozná meg. A feljelentéstől tartunk, mert nagyon sokan vannak, a fiunkkal egy osztályba is járnak a gyerekeik. Nem mondom, hogy elviselhetetlen, de pl. 3 hónapja volt az esküvőnk (az udvarban tartva), és sorban lógott a kerítésen 8-9 gyerek és bámészkodtak. Igen kellemetlen volt. A kerítés 36 méter hosszú, szóval nem kis pénz lenne, de hosszú távon a tervünk, hogy betonkerítést építünk a két ház közé, fogalmam sincs, hogy mi módon még, mert lebontani ezt a másikat nem lenne jó még pár napra sem amíg a másik megépül. Elnézést, hogy hosszúra eresztettem, ha valakinek van egy jó tanácsa, azt szívesen fogadnám akár privátban, akár itt a fórumban. Köszönettel: Zsuzsi

nanemaaa # 2012.07.16. 11:58

Ügyes. Alighanem tudta, hogy mit csinál.
Megjegyzem, szerintem nem nyúlhatott volna az antennádhoz, még ha jogos is a panasza amiért az átnyúlik.
Kérdés, hogy mivel az eljárás még csak most indul, és a jegyző még nem tartott szemlét, a szemle megtartásakor pedig nem fogja látni a sérelmezett antennát, akkor ki és hogyan fogja bizonyítani, hogy az eljárás megindításakor még fennállt a birtokháborító állapot? Az esetleges dátumos fénykép önmagában nem bizonyíték.

Vesco # 2012.07.13. 17:44

Tisztelt szakértők, fórumozók!
Kérem, aki tud, segítsen.A szomszéd ház három tulajdonosé. Ebből az egyik egy Bp.-i jogász végzettségű ember.Én két évvel ezelőtt megrendeltem a szolgáltatótól a Sat tv-t.A szolgáltató a házam hátodalára szerelte fel az antennát, ami kb.:30-40 cm-t belógott a szomszéd telkére.Nem én kértem, hogy oda szereljék az antennát. A szomszéd nem jelezte, hogy ez őt zavarná.Két év után szerelőt kellett hívnom, mert az egyik tv-men nem jött az adás. Kiderült, hogy a szomszédom kicsavarta a kábelt a vevőegységből (vasárnap).Ez a szomszéd egy évben kb.:2-3 hétvégét tölt el ebben a házban. engem sem szóban, sem levélben nem keresett meg azzal, hogy rakassam át az antennát, de ezek után egyértelművé vált számomra, hogy zavarja őt.Pár nap elteltével felhívtak az önkormányzattól, hogy a "kedves" szomszéd birtokvédelmi kérvényt nyújtott be az antenna miatt, valamint 50.000 Ft-ot követel ügyvédi költség és illeték címén (csütörtök).A levelet az önkormányzat másnap (péntek)postára adta a címemre. Csütörtökön felhívtam a szolgáltatót, akik pénteken ki is jöttek, és átrakták az antennát. A levelet valószínűleg hétfőn fogom kézhez kapni. A kérdésem az, hogy jogos-e a birtokvédelem kérése, ha már a probléma nem áll fenn és, hogy köteles vagyok-e fizetni, mikor semmilyen kára nem keletkezett? Hozzátenném, hogy pár éve a másik szomszéd miatt kért birtokvédelmet más ügyben, róla 200.000 Ft-ot akart legombolni. Egyébként nem kell hozzá feltétlenül ügyvéd, magánszemély is beadhat kérelmet, és az illeték 2200 Ft.Ha szólt volna azonnal átrakattuk volna az antennát, de ez nem történt meg. Igyekszünk mindenkivel jól kijönni, nem keressük a bajt magunknak. Anyagilag is nagyon megviselne minket ez az összeg. Kérek mindenkit, ha tud segítsen, hogy anyagi veszteség nélkül hogyan lehetne megoldani az ügyet!

nanemaaa # 2012.07.10. 12:16

Igen. Oldalhatáron álló beépítés esetén legfeljebb az épület eresze nyúlhat át a szomszéd telkére legalább 2 m magasságban. Minden ezen felüli átnyúlás szabálytalan.

Barátági # 2012.07.10. 08:35

Üdvözletem!

Kérdésem lenne a klíma felszerelésével kapcsolatban.
Családi házban lakunk, beszereltettünk egy klímát, vagyis még nem sikerült. A szomszéd kertjére néz a mi tűzfalunk amin el lehetne helyezni a külső egységét a klímának, kb.4-5 méter magason lenne, semmi nincs a kertjében amire rácsepegne a kondenz víz, csak az a fa ami súrolja a mi tűzfalunkat. Véleményem szerint, a fa takarná a készüléket is.
Jogosan tagadta meg a szomszéd a felszereléshez való hozzájárulást??

Köszönöm előre is a válaszukat : Ági