Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


nonolet # 2018.11.07. 18:56

Frankline

Ne légy hülye! ezek az ötletek nem működnek....

bünti+visszabontás lesz belőle.

nanemaaa # 2018.11.07. 15:03

Van a baráti körünkben földmérő, aki ingyen felmérné és ha azzal mennénk a földhivatalba, mennyire lennénk védve?

Semennyire.

Ha nem akarsz bírságot fizetni, bontsd el az egészet, és egyszerű bejelentést tedd meg az E-napló készenlétbe helyezésével. Csatolni kell a naplóhoz a kiviteli tervet is.

angel0924 # 2018.11.07. 09:19

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Vettünk egy kockaházat - egy kis faluban, de jól szem előtt van - egy kis terasszal. A teraszt kibővítettük tavaly, és most pedig egy szobát és egy előszobát építettünk felére, de csak a falak állnak egyelőre.

Engedélyt nem kértünk egyikre sem, most viszont rajtunk van a pánik.

Mit lehetne tenni, hogy elkerüljük a bírságot? Ha elég lenne annyi, hogy a falakat visszabontjuk és utólag kérnénk engedélyt a bővítésre, akkor ezt megtennénk, de a teraszra is ugyanúgy kellett volna engedély?

Van a baráti körünkben földmérő, aki ingyen felmérné és ha azzal mennénk a földhivatalba, mennyire lennénk védve?

Köszi.

Frankline # 2018.11.03. 15:16

Tisztelt hozzáértők !
Egy egyszerű bejelentéses családi ház tetőtér beépítése kezdődne el. Az e-napló nyitva, a tervek feltöltve rég, semmilyen tevékenység nem lett még bejegyezve. A jogosult szakik és a pecsételő emberkék hiánya, valamint megbízhatatlansága miatt felvetődött, hogy jogosultsággal nem rendelkező, ismerős szakikkal csináltatnánk meg az egészet, szabályos terv szerint, majd a végeredményt valahogy hivatalossá tennénk. Ebben az esetben milyen költségekkel kell még számolnom a (140e Ft x nm x 0.5) büntetésen felül ? (Fennmaradási kérelem költségei, Statikus...?)

A másik kérdésem: Ha a jelenleg nyitott e-napló mellett, de bejegyzés nélkül megcsinálnánk a födémet és a térdfalat jogosultság nélküliekkel (aminél persze sem FMV, sem műszaki ellenőr nem lenne hajlandó bábáskodni, leigazolni), majd mikor kész, egy statikussal lezsűriztetnénk, visszatérhetnénk e az E-naplós folytatáshoz az Ács munkával, kisebb retorzió mellett ? Hogyan számítandó a büntetés vasbeton födémnél ?

Crystalheart # 2018.10.13. 12:42

@nanemaaa: Egészen sok mindent szeretnénk hozzáépíteni, és a jelenlegi tervben lévő dolgokat kihagyni, de az a probléma, hogy azóta jelentősen megváltozott a helyi építési szabályzat is, pl. nekünk 12 méter magas a házunk, az új rendelet 6 métert enged. Vajon engednének-e egy 12 méteres hozzáépítést, pl. tornyot? (Nincs semmiféle egységes utcakép, csak egy db. másik ház látszik.)

Azt hiszem, illetékes helyen kell megkérdeznem, csak tartok tőle, hogy "eszükbe jut" és elkezdenek valamit akadékoskodni

nanemaaa # 2018.10.10. 07:50

Nagyjából pontos.
3. fennmaradási engedélyt megkérni.
3/a. Mivel vélhetőleg nincs kivitelező, felelős műszaki vezető és építési napló, így azt szakértői véleménnyel kell pótolni. Viszont ha az érintett közművek nyilatkozatai nem lehetnek a nem létező építési naplóban, így a hatóság kérheti azok csatolását.

Illatos # 2018.10.09. 10:35

Üdvözletem!

Sikerült a Google eart pro. oldalon megkeresnem a műhold képeket :) ( időbe is vissza tudtam keresni )

Közben utána kérdeztem a fenn maradási engedély folyamatának is.

  1. két tanúval alá íratni a 10 évi állapot igazolást..
  2. tervezővel terveztetni ( ez komoly? )
  3. használatba vételi engedélyt megkérni
  4. földmérővel méretni.
  5. földhivatalba bejegyeztetni

kérdésem: most ,hogy már áll az épület stb, így gondolom semmiféle műszaki ellenőri igazolás, elmű stb nem szükséges a tervezési rajzon felül , ugye?


Köszönöm!

Illatos # 2018.10.05. 13:28

Sajna az emlékeim már megkoptak, de ha jól emlékszem magát a teraszt 2007-be valóban felépítettük az biztos , nyitott volt, mint minden terasz.. de körbe illetve zárttá a következő évben csináltuk meg , 2008-ba esetleg 2009-be ? , na ebbe nem vagyok biztos !

Igen ezen a légi fotón én is elgondolkoztam ,hogy vajon mennyire részletes stb, mert felülről egész biztosan látszódott már 2007-be , de oldalról is vajon látható ?
Ezen aggódom, hogy megkockáztassam nehogy az orrom alá dugjanak egy fotót amin épp pihizek a nyitott teraszon...

Gondolom ilyen légi fotóhoz nagyon nem lehet hozzá jutni illetve betekinteni?

Senki földjén azt értettem, hogy az önkormányzat nagyon nem aktiválta magát azon a részen.


Köszönöm!

nanemaaa # 2018.10.03. 12:29

Illatos
A jogszerű megoldás a fennmaradási engedély lenne. Ha igaz a 10 éven túli építés, akkor nincs szankció. A „"később”"-be nekem belefér a két évvel ezelőtt is. Akkor már viszont van. ;)
Igazolni bármivel lehet, ami egyértelmű és beazonosíthatóan igazolja az állításodat. A bizonyítás eszközei nem korlátozottak. Arra kell figyelni, nehogy a hatóság rendelkezésére álló légifotók mást mondjanak. ;)
Senkiföldje” nem létezik, minden teleknek van tulajdonosa.

Illatos # 2018.10.03. 12:19

Üdvözletem!

Mi a menete az alábbi ügy elrendezésének?

11 évvel ezelőtt építettünk egy teraszt a házhoz, amit kis idő múlva beépítettünk. Ez a toldás nem szerepel a térkép másolaton ,most viszont szeretném eladni ezt az ingatlant, a vevő pedig csak hitellel tudná megvenni . Gondolom az ingatlan becslő egyből kiszúrná ezt az eltérést. Mi a menete ennek a hivatalossá tételére? Bírság gondolom az már nincs ..de milyen szankció várható? Illetve a 11 évet mivel lehet igazolni?(ez egy zártkert ingatlan, igazán a senki földje volt sokáig )


Köszönöm!

nanemaaa # 2018.10.02. 07:36

Crystalheart
Úgy jársz legjobban, ha elfogadod a tényt, hogy lejárt az építési engedély. Ebben az esetben új építési engedélyt kellene kérni az építkezés befejezéséhez, természetesen már aktualizált tervek alapján. Persze ehhez nem ártana valami olyan építési munkát is kitalálni, ami önmagában is építési engedély köteles (valahol célszerű lenne bővíteni legalább minimális mértékben).

Crystalheart # 2018.09.27. 14:53

Üdvözlet!

Ha minden igaz, szüleim 1995-ben kezdték el építtetni a házunkat. Egy ideig félbemaradt a puszta falakkal, majd 2001-ben az alsó szintet lakhatóvá tették és ideiglenes használatba vételi engedéllyel beköltöztünk. Hamarosan elváltak, és onnantól az építkezés semmit nem haladt, kívül csupasz tégla, az emeleten még válaszfalak sincsenek.

Mindez azt is jelenti, hogy nyilván minden valaha volt engedélyünk és minden korábbi szabvány elavult. Mi a teendő ilyenkor, ha tovább akarjuk építeni? Megbírságolhatnak-e? Éy egy több mint 20 éve indult építkezés esetén hogy működik egyáltalán az építési napló? (Nem hiszem, hogy ilyenünk van.)

Köszönöm...

nanemaaa # 2018.09.26. 07:11

A 10 év az 10 év, és nem 9 és fél, sőt az se igaz, hogy 5 fölött már 10-re kerekítünk. :D

Peaceliker # 2018.09.25. 11:17

nonolet

És a 10 évet hogy számolják? Tárgy év vagy hónap - nap ra? Tehát ha az ember 2009 őszén fejezte be a hozzá építést akkor 2019 elején már letelt a 10 év vagy az majd csak ősszel?

nonolet # 2018.09.21. 22:42

fbpojzondpt

Annak hozzáépítésnek az elbontása és a bünti (140 eFt/m2) az esélyes...

CSAAAAAK!!!! akkor vedd meg, ha MÉG az eladó tisztába rakja ezt a dolgot.

10 éven belüli ilyen dolgokkal terhelt ingatlant NEM vesz meg épeszű ember RENDEZETLEN állapotban.

Az eladó szépen intézze el és kész.

HA sikerül neki. akkor OKÉ és nyilván drágább lesz a rendezett ingatlan ára.

De általában NEM sikerül és ezért akarja egy baleknak eladni nagyon VONZÓ áron.

A kedvező ártól elvakult hülyék pedig bele is esnek a csapdába.

Ez a tipikus szívás és sokan megszívják.

- -

10 éven túli esetben már kicsit jobb a helyzet.

Azt már nem lehet hatóságilag elbontatni, átalakíttatni, büntetni.

Legalizálni általában lehet ezeket.
De ezt is jobb, ha MÉG az eladó teszi meg!!!

Felújítani-átalakítani is lehet ezeket már.

Bővíteni viszont gyakran nem, mert nem a "szabályos helyen" vannak és/vagy nem oké a méretük.

fbpojzondpt # 2018.09.21. 10:20

Sziasztok,

Szeretném kérni a segítségeteket, tanácsotokat.
Házvásárlásban törjük a fejünket, és sajnos nagyon sok olyan hirdetés van, ahol az alapterülethez hozzáépítettek, de ez nem lett sem bejelentve sem engedélyeztetve.
Elképesztően sok az ilyen eset. Alapból nem szeretnék ilyenekkel foglalkozni, de most belefutottam egy olyan házikóba, ami nagyon tetszik, és az ára lehet hogy megengedi majd, hogy kifizessem a fennmaradási engedéyt vagy bírságot, ezt még nem tudom. Egyrészt azért nem, mert nem tudom hogy így milyen hitel-lehetőségeim lennének egyáltalán.. az önrészem körülbelül 40% a jelenlegi árából, de ha nagyon megugrik a bírságok miatt, akkor már nem tudnám vállalni..

egy 90 nm-es házról van szó, ami 60 papíron, és egy könnyű szerkezetes részt építettek hozzá. így tulajdonképpen a ház egyharmada akkor illegális...?
ez az elmúlt 8 hónapban történt, tehát elavulás, ilyesmi egyáltalán nem is jön szóba.

Tudja valamelyikőtök esetleg hogy mi a menete egy ilyen házvásárlásnak, illetve a hozzáépítés legálissá tételéhez? az ingatlanos szerint hitelt még lehetne rá kapni, de magasabb kamattal. és ha engedélyeztetni kellene akkor ott a bírságot pl nekem kell kifizetnem..?
szerinte nem drága, inkább csak hosszadalmas procedúra, de azt a büntetést csak bevasalják valakin és akkor négyzetméterenkénti összegről beszélhetünk ami már milliós is lehet, és végül még túl is lépheti a limitemet..

Van ilyen jellegű tapasztalatotok esetleg?

Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat, tanácsokat.
E.

nonolet # 2018.08.16. 15:28

VikThor

CSAK akkor kezdd el a bejelentés+15 nap előtt....

HA

  • leakarod bontatni

és

  • büntetést is kívánsz fizetni

- -

Amúgy biztosan akad tervező.
Csak nem elég tág körben keresed.

Persze alighanem drága lesz.
Ha azonnal kell és gyorsan is.

De van az az extra pénz amiért a sor elejére kerülhetsz.
Gyakorlatilag bárkinél.
Mi az az 1 milliócska ezért... bagatel.

nanemaaa # 2018.08.16. 13:07

Nincs. Az egyszerű bejelentés az elektronikus építési napló készenlétbe helyezésével történik meg.

VikThor # 2018.08.16. 10:28

Sziasztok Fórumozók!

Szeretnék érdeklődni, hátha valaki tud róla, létezik-e olyan hogy utólagos bejelentés? Gondolok én arra hogy most elkezdem az építést de csak 3 hónap múlva jelenteném be, akkor számíthatok büntetésre? Nem lenne beköltözésre alkalmas a bővítés még 3 hónap múlva, csak fal és tetőszerkezet lenne, így is bele tudnának kötni? Tervezőt akiket találtam, mindegyik 2-3 hónap múlva tudna kijönni és megcsinálni a tervet, akkor meg már elkezdeni felesleges...

Válaszaitokat és segítségeteket előre is köszönöm

Szomorú örökös # 2018.08.02. 06:30

F.Laca

Mondhatnánk úgy is egyébként, hogy gyakorlatilag te a „jóindulatú szomszédot” hibáztatod, ha az esetleg a törvények betartására próbál rávezetni téged azzal, ha jelzi a hatóságok felé, mit is művelsz otthon. Nem az a való világ, amiben te élsz. A való világ a csekk, amit a sok hülyeséged után előbb-utóbb kapni fogsz. És azt viszont kőkeményen be kell fizetni, nem fogod semmilyen nagy pofájú dumával megúszni.

Szomorú örökös # 2018.08.02. 06:24

F.Laca

Érdekes, a hozzászólásom eme részét eléggé figyelmen kívül hagytad...pedig az a hazugságodat támasztotta alá, mivel azt írtad: „Nem buzdítok én senkit semmire, de minden bizonnyal folyamatosan szöveg-értelmezési problémáid vannak.

Ezzel ellenben elfelejtetted elolvasni a korábbi hozzászólásaidat, mielőtt ekkorát hazudtál „Münchausenke” :-)

A legegyszerűbb dolog - be sem kell jelenteni! Úgyse veszik észre soha, míg valami "jóindulatú" alak (pl. "kedves szomszéd") nem kezd el rajta rugózni.

Vagy erre is ezzel kívántál válaszolni?

Az általam felemlített dolgok pediglen mind állnak, nem kell belőle hozzá kitalálnom semmit!

Köszönjük Emese”! :-D
Azaz gyakorlatilag te vagy az egyik legrenitensebb állampolgára az országnak, aki sehol semmilyen engedély beszerzésével nem törődik, ergo szabálytalan nálad minden? Csak gratulálni tudok hozzá!

nonolet # 2018.08.01. 20:43

Mircica

Kéne inkább tájékozódnod... a butus pampogás helyett!

Mert pl

Jelenleg:
300 m2-ig az ÁTALAKÍTÁS és a FELÚJÍTÁS engedély és bejelentés nélkül végezhető.

https://epitesijog.hu/…esi-engedely

Építmény átalakítása, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, homlokzatának megváltoztatása

Kivéve: zártsorú vagy ikres beépítésű építmény esetén, ha e tevékenységek a csatlakozó építmény alapozását vagy tartószerkezetét is érintik.

Azonban az épület befoglaló térfogata nem nőhet meg, mert az már >> BŐVÍTÉS!

Ami viszont papírozás köteles...

Miricica # 2018.08.01. 14:10

Ezt értem, de akkor is túl szigorúak a szabályok. Például: a fabódé mögött van egy kisméretű téglából rakott támfalam, aminek egy része ledőlt, omladozik a föld. Nem javíthatom ki, nem építhetem újjá, nem erősíthetem csak, csak ha fogadok egy építészt meg egy statikust pár százezerért, és építési engedélyt kérek. Akinek nincs erre pénze, az így járt, omoljon rá a fal. Vagy meglévő épület HELYÉRE miért nem lehet egy ugyanakkora épületet tenni, csak szebbet, jobbat?Nem növelem a beépítettséget...Vagy ha a bejelentéshez kötött tevékenység valóban csak annyiból állna, hogy teszek egy bejelentést, nem kéne mindenhez építész, sokkal többen jogszerűen járnának el. Természetesen lakóházat csak tervezővel szabadjon építeni, de egy nyitott kocsibeállót vagy egy támfal felső részét ne lehessen megoldani? Lehet, nem értetek velem egyet, de úgy érzem, már semmihez nincs jogom a saját telkemen.

nanemaaa # 2018.08.01. 09:24

Miricica

Mondjuk véleményem szerint, ez abszolút igazságtalan, mert én azt a 4 m-t is megvettem a házzal együtt, az én tulajdonom,mégsem rendelkezhetem vele szabadon.

Hogy érthetőbb legyen a történet. Hiába van sok pénzed, és veszel 300 millió forintért egy drága sportautót, ahhoz, hogy azzal a közúti forgalomban részt vegyél, be kell tartani az egyéb szabályokat, mint pl érvényes forgalmi engedély, kötelező biztosítás és a sofőr részére érvényes személyazonosító igazolvány és jogosítvány. Ezért nem látsz pl csak parádék keretében Budapest utcáin forma1-es autókat cikázni. Pedig hidd el, sokan vannak, akiknek futna rá.
Magyarán a tulajdonjog nem mentesít az egyéb jogszabályi kötelezettségek betartása alól. Ha nem így lenne, a szomszédod a telkén megépíteni Paks2-t, és a tulajdonjogára hivatkozva lexarná a tiédet!

Miricica # 2018.07.30. 06:40

Kedves Nonolet, köszönöm a választ!
F.Laca:a településrendezési terv szerint abban a besorolási övezetben vagyunk, ahol 4 m a beépítési távolság. Mondjuk véleményem szerint, ez abszolút igazságtalan, mert én azt a 4 m-t is megvettem a házzal együtt, az én tulajdonom,mégsem rendelkezhetem vele szabadon. Viszont ha végignézek az utcában, mindenhol a felső szomszéd háza hátuljához tették a garázst, alig egy méterre...Persze azok biztos több mint 10 éve épültek...De azt nem értem, ha ez a ronda fabódé nem zavarja a településképet, a helyére miért nem rakhatok egy szép, új kocsibeállót falak nélkül? Valamint itt a telkek elég keskenyek, a házak max. 8 m-re vannak egymástól, az oké, hogy teljesen nem lehet beépíteni, de hogy semmit se lehessen kezdeni vele...Az egy dolog, ha mondjuk nem jelentem be,de teljesen belátnak az udvarba, észreveszik, ha igen, akkor sem adják meg az engedélyt, hogy odategyem.:-(