Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


nanemaaa # 2019.04.08. 08:09

Megteheti. A lehetősége adott.

MajorDomus # 2019.04.05. 18:39

Ez komoly?
a világűrből monitoroz a hatóság?

nanemaaa # 2019.04.04. 05:57

mivárható?

  1. 99% A jó hír, hogy bontás elrendelésekor nincs építésügyi bírság
  2. Nyugi, fel fog jelenteni. Egyébként a hatóságnak van egy légifotós digitális alaptérképe (Építésügyi Monitoring Rendszer - ÉMO), ami kijelzi, ha egy telken tisztázatlan körülmények között építés történik, vagy történt.

Megjegyzem, jogszerűen a lakóépület bővítés egyszerű bejelentés alapján történik, amihez kiviteli terv is kellene.

mivárható? # 2019.04.01. 20:27

Kedves Fórumozók!
16 évvel ezelőtt épített családi házunkat bővítenénk 33 nm-el, így viszont meghaladnánk a beépíthetőséget 5%-kal. A büntetésen kívűl, mekkora az esélye hogy lebontatják az új ingatlanrészt? Második kérdésem, hogy hogyan veszi észre a hatóság? Csak ha a szomszéd "feljelent" ? Vagy máshogy is a tudomásukra juthat? Előre is nagyon köszönöm!

nanemaaa # 2019.03.27. 08:45

Kérdező111
Elég kurta-furcsa indokolás, ha ezt alaposabban nem fejtették ki. A tervnek nyilván tartalmaznia kellett a tervezett továbbépítési munkákat.
Amit írtál, abból azt feltételezem, hogy azért nem rendelkeztek a továbbépítésről, mert azok már nem minősülnek építési engedély köteles munkáknak. Erre utalhat az is, hogy kimondták, a fennmaradási engedély egyben használatbavételi engedély is. Így a hatóság szerint az épület a jelenlegi állapotában is rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas.
A fentiek alapján határidőd sincs a befejezésre. Legfeljebb arra kell figyelned, nehogy közben változzon a jogszabály, és megint építési engedély kötelessé váljon a hátralévő munka. De egyelőre nem ez a tendencia, bár ezt előre soha nem lehet tudni.

nanemaaa # 2019.03.27. 08:38

Palexa86
Abból kiindulva, hogy nőtt az épület térfogata, a bírságot az alábbiak szerint tudod kb kiszámítani:
a.) 200.000 Ft alapbírásg
b.) 40.000 Ft x a tető teljes felülete
c.) 40.000 Ft x térdfal összes felülete (ha épült)
d.) 90.000 Ft x a koszorú összhossza
e.) b+c+d összeadva, és annak az 50 %-a
Végösszeg: a+e

nanemaaa # 2019.03.27. 08:30

MajorDomus
Ezek szerint nőtt. ;)

Kérdező111 # 2019.03.26. 18:20

Kedves Fórumozók!

Az alábbi kérdésben szeretném a segítségüket kérni. Egy épületre két éve kaptam fennmaradási engedélyt - bírság fizetési kötelezettség mellett, melyet határidőben befizettem. Az épület vasszerkezetes, tető alatt van. A fennmaradási engedélyhez csatolt tervdokumentáció alapján még aljzatbetonozni kell, és a most nyitott szín zárttá tétele érdekében könnyűszerkezetes lemez oldalfal kerülne kiépítésre és előre kapukat készítenék.

A fennmaradási és egyúttal használatbavételi engedélyben a továbbépítésről nem rendelkeztek. "Építési tevékenység végzésénél a vonatkozó Kormányrendelet előírásait kell figyelembe venni, ezért annak továbbépítéséről nem rendelkeztem".

Véleményük szerint a 312/2012. (XI.8.)Korm. rendelet (mert gondolom erre gondoltak a határozatban)alapján a fenti tevékenységek (aljzatbeton, oldalfal, hátfal lemezelése, előre kapuk) újabb engedélyhez kötöttek, vagy bejelentéshez kötöttek? Vagy simán elkezdhetem?

További kérdésem, hogy van-e határidő a fennmaradási engedéllyel és használatbavételi engedéllyel rendelkező épület végleges befejezésére vonatkozóan - akkor, ha a határozatban erről nem írtak semmit sem?

Köszönöm szépen a segítségüket!

MajorDomus # 2019.03.25. 17:20

Nőtt a térfogat vagy nem?

Palexa86 # 2019.03.25. 14:04

nanemaa

Nincs tervezonk. Az ingatlan megvetelekor beszeltunk egy epitesszel, most tetocsere utan a veletlen folytan eljutottunk ehhez a masikhoz, aki a 18millas birsagot vazolta, de aztem valamit nagyon felreertett..ezert vagyunk teljesen bizonytalanok. Probalumk felkutatni egy harmadik epiteszt, de nem egyszeru, eleg elfoglaltak...
Azert koszonom a valaszt.

nanemaaa # 2019.03.25. 08:38

Palexa86
Ha a tető csere folytán az épület térfogata növekedett, akkor építési engedélyhez kötött építési munkát végeztetek. Aki látatlanban, pontos adatok hiányában is pontos választ tud adni a kérdésedre, azt úgy hívják, hogy mágus!
De kérdezd a terveződet, ő biztosan ki tudja számolni, hiszen a kormányrendelet eléggé egyértelmű, nehéz eltéveszteni.

Ha az épület térfogata nem növekedett, akkor nincs mitől félned.

MajorDomus # 2019.03.24. 21:00

Nem kell épitési engedély!
településképi bejelentési eljáráshoz kötött,amiatt meg kapsz 60.00 ft épitésrendészeti birságot és pont!
ha kiderül.

mondd azt,hogy beázott és felújitottad.

Palexa86 # 2019.03.24. 07:00

Sziasztok. Vettunk egy regi kockahazat, amin lecsereltuk a tetot. Betonkoszorut kellett onteni, es szerkezetileg teljesen uj tetot kapott. Utolag megtudtuk, h engedely kellett volna hozza. (Epitesz mondta, h nyugidtan csinaljuk...) Milyen birsagra szamithatunk? A megkerdezett masik epitesz 140ezer/m2 birsagrol beszelt, igy a ver is meghult az ereinkben...de utana olvasgatva egyre jobban belekeveredtunk. Ez csak egy teto, nem huztunk fel egy uj hazat, es nem is bovitettunk. Kerlek, segitsegek tisztazni az infokat, h pontosan mi alapjan szamoljak ilyenkor a birsagot. Koszonom.

peggy99 # 2019.03.23. 08:15

Sziasztok! Olvastam a topikot, de nem találtam meg a választ a kérdésemre. Van egy ház amire fennmaradási engedélyt kell beadnunk, hogy lakóingatlanná minősítsék, na most a szomszédok vagy félnek vagy nem tudom, de nem akarnak nyilatkozni. Ortofotón megtaláltam az ingatlant azt mint igazolást elfogadják Önmagában, vagy mindenképpen kell a szomszéd nyilatkozata?Illetve van-e bármilyen jogi következménye ha aláírja a nyilatkozatot? ( Csak mert nem értem miért nem akarják aláírni)Nem azt kérem hogy azt nyilatkozzák hogy egy kacsalábon forgó palota áll ott, hanem a valóságot, ezért nem is értem.

Előre is köszönöm!

csubuka # 2019.01.01. 15:58

Sziasztok!

Végolvastam a topikot itt és úgy érzem, hogy ide való a kérdésem leginkább.

Két külön ingatlan vagy egy kertben. Az egyikkel minden rendben. A másik 1990 körül "okosba" épült (légifotókkal bizonyíthatóan), sosem papírozott, legalábbis én már nem láttam semmi papírt róla soha, engedélyeztetve sem volt szerintem. Mondjuk ilyen távlatból már az sem számítana szerintem. Most bővíteni kellene.

Korrekt teljesen, "apró" gond, hogy nem tartja be az oldaltelek távolságot, 2m-re van a kerítéstől az oldala.

Lehet a kerítés sem pontosan a jó helyen van, ismerve a kor sajátosságait. Lehet, hogy a valóságban, ha kiméretnénk a kerítést meg lenne a 3m. Ezt nem tudhatom.

A beépíthetőségi százaléknak megfelel a legális, nagyobb épülettel együtt is.

  • Azt jól értem, hogy bírságot nem kaphat, mert több, mint 10 éve áll?
  • Ámde így, hogy az oldaltelek távolságot nem tartja be fennmaradásit sem kaphat?

Szóval egy jogi hézagba került az épület, ha jól értem. Bár a fennmaradási ebben az esetben talán nem is jelentene plusz értéket a hatósági bizonyítványhoz képest elvileg 10 évesnél idősebb épületnél, ha jól értem.

  • Ha jól értettem a topik fejtegetéseit, akkor a hatósági bizonyítvány az egyedüli megoldás számunkra?

Olyan esetben meg reménykedni kéne, hogy el tudjuk lakóépület funkciósnak fogadtatni a procedúra alatt az épületet.

  • Ámde a nagy kérdés az, hogyha legalizálódik is az ingatlan, akkor is illegális lesz-e mindenképpen a bővítése, hiszen az eredeti épület nem tartja be az oldalsávot? Vagy ezt hogyan látjátok?
  • Ha lakóépület lenne a hatósági bizonyítványon - és ezáltal egyszerű bejelentéssel bővíthető -, akkor lehet, hogy mégiscsak lehetne bővíteni kis szerencsével?
nanemaaa # 2018.11.27. 09:37

Kérdező111

Mi lehet a háttérben? Nyilván valaki feljelentett. ;)
Egyébként bármilyen épület engedély nélkül bontható, ha az nem csatlakozik szomszédos telken álló másik épülethez.

Kérdező111 # 2018.11.23. 13:46

Tisztelt Nonolet!

Köszönöm a megerősítést és a plusz információkat!

nonolet # 2018.11.23. 12:14

Az egyéb feltételek betartandók...

  • munkaügyi-vállalkozási
  • munkaterületi
  • munkavédelmi
  • környezetvédelmi
  • HULLADÉK kezelési!!!

Egyébként a korlátok.
http://bontas-foldmunka.hu/…gy-nem-kell/

Kérdező111 # 2018.11.23. 09:29

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni:
Egy nagyon régi, szabadon álló lakóépületet szeretnék lebontani, vályog a fala, cserepek már lecsúsztak itt-ott. Kell-e hozzá bontási engedélyt kérni (nem áll helyi védelem alatt az épület), vagy csak elegendő, ha az épület lebontását követően bejelentem a helyi építési hatóságnak, és úgymond "tudomásul veszik.", plusz kitöröltetem az épületet a földhivatali térképről? Szerintem az új szabályozás alapján ez a tevékenység nem engedélyhez kötött. A tető szerkezet elbontásra került a napokban (cserepeket+tetőléceket, faanyagot leszedtük), a kémény és a falak következnének, viszont most helyszíni ellenőrzésre kaptam "meghívást", az épület műszaki állapotát szeretnék ellenőrizni. Mi lehet vajon a háttérben?

Válaszukat előre is köszönöm szépen!

nonolet # 2018.11.15. 22:43

cyrano12

Helytelen az olvasatod...

HA kivered a hatóságból a "hatósági bizonyítvány"-t a létezésről és funkciójáról.
(ami viszont általában nem sima ügy, mert fennmaradási engedély mániában szenvednek a hatósági ügyintézők)

Akkor a földmérő vázrajza alapján felkerül a térképre.

De ez többször részletezve volt már a linkelt fórumban... Keresd vissza.

nanemaaa # 2018.11.15. 08:42

Fennmaradási engedélyt kell kérni, tervezőt és egy szakértőt kell keresni. Bírság nincs, átalakítást, bontást elrendelni már nem lehet. Viszont csak abban az esetben kaphatsz fennmaradási engedélyt, ha a bővített épület megfelel a rá vonatkozó jogszabályoknak.

cyrano12 # 2018.11.14. 18:54

Itt tudtam kattintani. :)
Kedves nonolet!
Épp azért kérdezek mert ahány helyen olvastam annyi féle. 12m2 alatt nem kell bejelenteni. 10 évvel ezelőtti bővítésért nem bírságolhatnak. Én ezt szűrtem le. De nem tudom helyes e az olvasatom. Plusz a házat el akarják adni. A vevő fundamentával pótolja a vételárat. Az eredeti alaptlrajzon nincs ott a fürdő. A fundamenta nen fizet csak ha van fürdő. Elég egy saját kézzel szerkesztett méretezett alaprajz, mint pl. A CSOK-nál vagy van ennek valami hivatalosabb módja? Vagy elég ha azt írják az adásvételibe hogy van fürdő és slussz?

nonolet # 2018.11.14. 18:33

Ebből olvass el 10-15 oldalnyit...

http://www.jogiforum.hu/…32/24764.2.0

cyrano12 # 2018.11.14. 17:32

Tisztelt fórumozók!
Édesapámék szeretnék eladni a házat amit örököltek. Kiderült, hogy a 70es években történt bővítés (ami egy kb 10m2-es fürdőszoba, csak belülről megközelíthető, alappal tetővel) nem lett bejelentve anno. Az eredeti alaprajzon és térképmásolaton nem szerepel a fürdő. Lényegében a térképen ez egy kis kiszögellő kocka a házon, alaprajz tekintetében pedig egy kb 10m2-es fürdőszoba wc-vel egy légtérben. Hogyan lehet ezt így utólag feltűntetni térképen és kell e egyáltalán (12m2 alatt van), alaprajzot kivel kell csináltatni, eleg e a tulaj saját kézzel készített méretezett alaprajza, és a legfontosabb kérdésem, hogy mint örökös aki nem is tudott a dologról számíthat e bírságra? ( tudtommal 10 évnél régebben történt bővítésnél nincs bírság) A válaszokat előre is tisztelettel köszönöm.

Frankline # 2018.11.12. 16:20

nonolet

Miért bontatnának vissza egy jóváhagyott tervek szerint kialakított, statikailag rendben lévő tetőtérbeépítést ? Erős túlzásnak érzem amit írtál, pláne ha a második kérdésemre is így érzed. Vajon évente hány ezren építenek úgy e-naplósan, hogy becsúszik egy nem igazolt munkafázis ? Biztos akad ilyen, de nem nagyon hallottam olyat, hogy ezért bontatnak.

Mindezektől függetlenül, vélhetően minden lepapírozottan, végig lesz bohóckodva hivatalos szaremberekkel.
(2 hónapja indult az egész, megbeszéltük a szaremberrel, hogy e-naplósan ők fognak vasbeton födémezni, térdfalazni, stb. Abban állapodtunk meg, hogy a bontást még nem naplózzuk, elég lesz majd a zsaluzástól kezdeni. Leszedték a tetőt, aztán már ekkor kiderült, hogy tényleg szaremberek, így el lettek küldve, még mielőtt tovább pusztítottak volna. A ház tető nélkül, szaki nincs, én meg nagyon meg akartam idén oldani a födémig. Mindegy, már elfogadtam, hogy a telet így vészeli át a ház. Azóta is keresek szakembert, aki nem szarember, de úgy tűnik, kihaltak az országból. Csak hülyék, meg szélhámosok maradtak, akik remekül elélnek a bürokrácianövelésnek hála)