Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


nanemaaa # 2013.11.20. 09:46

Prasek
Befejezést jól érted.
A viszontra:

  1. félbehagyott épületnek, meglévő épületszerkezeteknek.
  2. Befejezéstől. Míg össze nem dől. ;)
  3. Nem.
nanemaaa # 2013.11.20. 09:50

Rebbeca
Nem.
Igen.
Ha az érintett telek nem forgalomképtelen, akkor talán.
Ez a helyi építési szabályzaton múlik.

editke1 # 2013.12.13. 19:21

Üdvözlöm Azt a segitséget szeretném kérni hogy megkaptam az épitési engedélyemet erre a szomszédom fellebezet hogy amit szeretnék épiteni be árnyékolom de viszont benapozási vizsgálat megtörtén megfelelt és igy fel került másodfokra de a szomszéd ügyvédjük küldöt nekem egy levelet hogy beárnyékolom meg a házának értékét csökkentem de ha peren kivül megegyeznék de oly modon házának értékének a 10 százalékát fizessem meg akkor meg engedi hogy épitsek ebben szeretném a segitségeteket kérni hogy innen hogyan tovább előre is köszönöm üdv

nanemaaa # 2013.12.18. 11:20

editke1
Ezzel a legtöbb szomszéd bepróbálkozik. Egy sajátosan magyar játék, a "ha nincs pénzed szerezz a szomszédtól, aki gazdag, mert épít" címűről van szó.
Építésügyi hatóságnál ezzel nem mennek semmire, kártérítést max bíróság ítélhetne meg. Az sem 10 %-ot. Leginkább semennyit se. ;) Ügyvédtől nem kell megijedni, neki is élni kell valamiből. :D

Tanzman # 2013.12.20. 08:47

Kérdésem az lenne hogy szomszédom engedély nélkül épített több garázst,és ezeket adja bérbe,ami zavaró a környezetre. Az építő hatóság tud róla,újra engedélyeztetésre kötelezte az tulajdonost, de a használatát nem tiltotta meg. Miért ? Használatba vételi engedély nélkül továbbra is használhatja ?

egyanya # 2014.01.19. 15:19

Kedves Fórumozók,
remélem,tudtok segíteni.Meglévő melléképületre 10 év után ha kérek fennmaradási engedélyt,ugye nincs bírság? Kell-e ilyenkor is műszaki dokumentáció,stb és milyen költségekre számíthatok?
plusz az épület kb 36 nm2 és a gerincmagasság kb 3m.
Másik:a melléképület tulajdonképp lakható,de a lakhatási engedély még bonyolultabbnak tűnik,így azt nem muszáj kérnem?
(nem lakik benne senki,de van fűtőtest,vezetétekek).

Utolsó:lehet-e már majd engedély birtokában a melléképületet az építtető (magam) nevére bejegyeztetni külön? az ingatlan többi része nem az én nevemen van.Előre is köszönöm.

nanemaaa # 2014.01.21. 15:06

Tanzman
Akkor fogja kötelezni bármire is, ha nem tud fennmaradási engedélyt adni.

nanemaaa # 2014.01.21. 15:48

egyanya
Nincs.
Először azt kellene eldönteni, hogy most kellene-e rá építési engedély? Mert csak arra lehet fennmaradásit kérni (és kapni). Lakóépületre mindenképpen kell. A fennmaradási kérelemhez kellenek tervek.

Meglévő épület rendeltetésének megváltoztatásához nem kell az építési hatóság engedélye. Ugyanakkor elképzelhető, hogy kell a polgármester településképi hozzájárulása, vagy bejelentés megtétele (erre külön közgyűlési rendelet kellene).

Elvileg elképzelhető, hogy a felépítményt külön jegyezzék be, de nem a tulajdoni részbe, csak a teherlapra lehetséges. Ez által az ingatlan tekintetében nem leszel tulajdonos. Megoldás lehet ugyanakkor, ha a tulajdonos beleegyezik és te vásárolsz telekhányadot, akkor akár társasházzá is lehet alakítani az ingatlant.

efi99 # 2014.01.21. 17:53

Ha nincs érte büntetés, mi értelme van, annak, hogy ha az ember szabályosan 5 év után használatbavételit kér?

Sanyi86 # 2014.01.23. 07:39

Kedves Fórumozók!

Most vásároltunk egy telket, melyen áll egy szerkezetkész ház (kész falak, tető, vakolás, ablakkeretek, elektromos hálózathoz kész becsövezés). Az építési engedélyt 2007 elején adták meg, ami azóta lejárt. Voltunk az építési hatóságnál, ahol azt mondták, hogy nincs bejegyezve, hogy elkezdték volna az építést... A ház szerencsére a tervek szerint épült nagyon jó anyagokból. Kérdés, hogy hogyan tovább, kell-e nyilatkoztatni valakit? Kérni kell fennmaradási és továbbépítési engedélyt? De, ha jól tudom ilyen esetben bírságra is kell számítani, ami gondolom nem kevés. Örömmel venném ha valaki tájékoztatna, hogy hogyan tovább és mennyi lenne a bírság.

A választokat előre is nagyon köszönöm!

nagypapi123 # 2014.01.23. 12:59

Kedves Fórumozók !
Tisztelt Szakértők!
Egy 3 szintes társasház (földszint, első emelet, tetőtér)
Az első emeleten lakunk. Felettünk a padlás - vagy padlásnak nevezett helyiség . A padlás rész kB 20-25 négyzetméter, feljáró hozzá csak a közös lépcsőházon keresztül van,külön bejárati ajtóval rendelkezik. Pár évvel ezelőtt ezt a padlást megvásároltuk. Az építtető amikor a házat építette felvitte a vizet, villanyt, csatorna csatlakozást és a tetőtér egy részét leszigetelte. En ezt a padlásteret leszigeteltem és burkolatot tettem le,továbbá kialakítottam egy zuhanyzót és WC-t.Ezt a helységet arra használom ha valaki vendégségbe jön hozzánk gyerekek unokák stb. akkor.akkor itt alszanak 1-2 éjszakát,havonta.Azt szeretnem kérdezni hogy kellett volna hozzá engedélyt kerni,vagy bejelenteni kellet volna a szigetelést,burkolást és a tusolót ? Vagy ehhez a munkákhoz nem kell engedély.
Esetleg ha valaki feljelent akkor mire számíthatok? Van valami elévülési idő? lehet fennmaradásit kérni?
A válaszukat előre is köszönöm !

nanemaaa # 2014.01.23. 18:35

Sanyi86
Mivel az eredeti építési engedély lejárt, így neked újra építési engedélyt kell kérned a lejárt engedély alapján megkezdett építés befejezéséhez.
Gyakorlatilag "meglévő szerkezetek felhasználásával új lakóépületet" fogsz építeni.
Célszerű megkeresni az eredeti tervezőt, hogy aktualizálja a terveket, hogy azok a jelenlegi szabályoknak is megfeleljenek. Kell még egy szakértő is, aki megvizsgálja a meglévő szerkezeteket, hogy elbírják-e a további terheléseket. (Ez utóbbi egyébként se árt, hiszen nem ártana tudnod, hogy mit veszel, félkész házat, vagy romhalmazt?)

Sanyi86 # 2014.01.23. 18:59

Kedves nanemaaa!

Nagyon köszönöm válaszát! Még egy kis akadékoskodás, ha nem bánja. Akkor engem nem büntethetnek meg? (gondolok itt a fennmaradási engedély esetén kiszabott bírságra, ami 120m2x140000x1 lenne)A tervezőt megtaláltuk. Most azt gondoljuk, hogy készíttetünk vele egy tervet a jelenlegi állapotról és nyilatkoztatjuk, hogy nem maradt engedélyköteles munka, kivéve a víz, gáz, villany (remélem ez működik így), persze ezeket a munkákat bejegyeznénk az e-naplóba. Nem szeretnénk milliókat fizetni bírságra (igazság szerint nem is tudnánk).

Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel:

Sanyi86

dybl # 2014.01.23. 23:05

Kedves nanemaaa,

Télikertünk csak üveg tetővel kapott engedélyt. Amennyiben mégis bádog tetővel építenénk meg, kaphatnánk rá fennmaradási engedélyt, vagy lebontatnák?

stk5 # 2014.01.24. 16:37

Üdvözlöm.
Azt szeretném megkérdezni, hogy egy olyan építmény amelynek a magassága 0,65 m-től 1 m-ig emelkedik, és található rajta 3 db 3 nm alapterületű 2 m magas kiugrás, milyen mértékben számít bele a beépítettségbe?
Az 1 m magasan húzott vízszintes síkban mért vetületi összegében, vagy ha az egybefüggő építmény akár 1-2 m2 alapterületű kiemelkedő része is már túllépi az 1 m-es magasságot, akkor a teljes építmény alapterületében?

Előre is köszönöm válaszát.

drotos5 # 2014.01.24. 21:35

Üdvözlöm.Egy olyan kérdésem lenne,vettem egy zártkertet amin van egy kb 12m2 es fából készült pala tetős épület.A tulajdoni lapon viszont csak úgy szerepel hogy gyümölcsös.Ezt az épületett kb 20 éve építette az előző tulaj.Én leszeretném cserélni a tetőt újra és belül egy vas vázat csinálni hogy biztonságosabb legyen.Azt szeretném megtudni hogy ez mennyire megvalósítható.Lehet e nekem bármilyen gondom abból hogy a tulajdoni lapon nincs rajta a ház.Köszönöm.

nanemaaa # 2014.01.29. 12:17

Sanyi86
Építési engedélyt csak engedély köteles építési munkára lehet kérni. Jó lenne találni valami hátralévőt ami engedély köteles, mert akkor lehetsz építtető és felelhetsz az építési munkáért. (Bírság természetesen nincs szabályos építési munkáért.)
Ha semmiképpen sem tudsz engedély köteles építési munkát produkálni, akkor nem tudsz engedélyt kérni. Ha nem tudsz engedélyt kérni, akkor nem lehetsz építtetője sem e hátralévő munkák körének, hiszen az engedély érvénye már lejárt. Magyarán semmit sem tudsz csinálni.
Kénytelen leszel megvárni az építési hatóság intézkedését (melyet köteles lenne megtenni egy lejárt engedély ügyében). Ennek keretében a hatóság a helyszínen szemlét tart, megállapítja, hogy a rendeltetésszerű használathoz milyen hátralévő munkák elvégzése szükséges, és a teljesítésre határidő megállapításával ezek elvégzésére kötelezi az eredeti építtetőt, majd azok elvégzése után a használatbavételi (most már) bejelentés megtételét is előírja.
Ha mindezeket az eljárásokat, valamit az eladó építtető általi végrehajtást végig várod, szerintem addig nyugdíjba vonulsz. Minden esetre ha az elkövetkező 50 évben sem zárulna le az ügy, majd újra megbeszéljük. ;)

nanemaaa # 2014.01.29. 12:20

dybl
Ha csak ez az eltérés, akkor az nem gáz, mert a tető héjalás nem teherhordó szerkezet, így annak anyagában történő eltérés nem engedély köteles. Persze bizonyos településeken előfordulhat, hogy a tetőhéjalás anyaga kötelezően elő van írva az építési szabályzatban és attól akkor sem lehet eltérni, ha az egyébként nem engedély köteles.

nanemaaa # 2014.01.29. 12:23

stk5
Az 1 m feletti építményrész kontúrvonala által határolt terület.
OTÉK fogalommeghatározásai szerint:
114. Telek beépített területe: a telken álló épület 1,00 m-nél magasabbra emelkedő részeinek, az 1,00 m-es vízszintes síkban mért vetületi területeinek összege. A vetületi területek számítása során figyelmen kívül kell hagyni

  1. mezőgazdasági, gazdasági és különleges beépítésre szánt területen a legfeljebb 9,00 m-es, egyéb területen a legfeljebb 4,50 m-es gerincmagasságú növényház (üvegház) és fóliasátor,
  2. az épülethez tartozó előlépcső, tornác, előtető, valamint a terepcsatlakozástól legalább 2,00 m-rel magasabban lévő erkély, függőfolyosó, ereszpárkány - az épület tömegétől kiálló részeinek - az épülettől számított 1,50 m-es sávba eső vízszintes vetületét.
nanemaaa # 2014.01.29. 12:27

drotos5
"bármilyen gondod" lehet, mindent én sem tudhatok. :D

Az épület tartószerkezetét is érintő felújítása, átalakítása önmagában is építési engedélyhez kötött tevékenység. Mivel vélhetően az épületre nem volt korábban építési engedély, így arra utólag fennmaradási engedélyt lenne célszerű kérned, mely tartalmazza a további tervezett építési munkát (felújítás, megerősítés...stb) is.
Ha a tervezett építési munkát is elvégzed, az ügy vélhetően használatbavételi engedéllyel fog zárulni, melynek utána intézkedhetsz (intézkedned kell) az épület feltüntetése ügyében is.

stk5 # 2014.01.29. 23:32

Köszönöm a válaszát!
Az idézett jogszabályban az 1 métert pontosan mitől kell mérni?
Egy korábbi meghatározásban benne volt, hogy a közvetlen terepcsatlakozáshoz képest, de a hatályos szerint nem tudni.
Kérdés még az is, hogy

  1. mi a helyzet ha pl. az építmény egyik oldalán 0,9 m, a másikon 1,2 m a magasság a terepcsatlakozáshoz vagy földszinthez képest? és nem azért mert az építmény magassága változik, hanem mert az azt körbevevő terep
  2. ha mondjuk a 0,9 m magas építmény körül lesüllyesztem a járdát/udvart 20 centivel akkor ezzel megnövelem a telek beépítettségét és ezzel szabálytalanságot követek el ha mondjuk így már túllépem a max. beépíthetőséget?
Vikt # 2014.01.30. 15:23

Kérdésem az lenne, hogy a lakóház jogerős építési engedély dátumától mennyi idő van a használatba vételi engedély megkérésére.
Mivel a médiában szociálpolitikai támogatás emeléséről van szó, szeretnénk várni hátha megemelik.
Üdvözlet

nanemaaa # 2014.02.04. 11:58

stk5
A környező, csatlakozó végleges, rendezett terepszinttől kell mérni. Lejtős terepen a magasabbtól. Erre pontos utalást nem találsz, de kerítések esetére van ilyen jogszabályban rögzített előírás, így gondolom az egységes jogértelmezés elve alapján nyugodtan lehet így kezelni a kérdést.
Elvileg valóban lehetséges, hogy a terepszint megváltoztatásával megváltoztatod a telek beépítettségét is. A terepszint változtatás jogszerűsége ugyanakkor kérdéses lehet. Egyrészt helyi építési szabályzatnak lehetne erről rendelkeznie, másrészt van egy általános szabály erre az OTÉK-ban, mely szerint általában a terepszint változtatás nem támogatott, kivéve, ha a szomszédos telkeken meglévő terepszinthez történő igazodás a cél.

nanemaaa # 2014.02.04. 12:00

Vikt
Általánosságban a kivitelezés megkezdésétől számított 5 éven belül. Kivéve, ha jogszabály ennél rövidebb határidőt állapít meg, vagy ha az építési hatóság - külön kérelem alapján - az engedély érvényét egy alkalommal egy évvel meghosszabbítja.

dybl # 2014.02.05. 07:46

Köszönöm a válaszát(01. 29.)!

Lehet rosszul fogalmaztam meg a kérdésem, elnézést.
Tehát a ház szerves részét képező télikert tetőfedésébe kellene elhelyezzünk tetőtéri bevilágító ablakokat. Ezek elhagyása milyen következményekkel járna?

Köszönettel,