albérlet felmondása


SolnesM # 2021.04.20. 12:33

harmankardon !

Van bármi hosszútávon működő jogi megoldás erre a helyzetre amivel mégis elkerülhető lenne a kiköltözésünk ?

Senki sem kényszerít benneteket kiköltözésre.
Alacsony zajtűrő képességetek, erre megfutamodtok.
E meg felettébb érdekes :

valahol sejtettem, hisz a származása enged következtetni a hozzáállására de ebbe nem megyek bele.

Egy bérlő elkezd a felette lakó származása felől kutakodni, az felettébb érdekes.
Nos tanulmányozom az a közjegyző előtt kötött szerződést és majd jövök.

drbjozsef # 2021.04.20. 05:33

Kérdéseim azok lennének mielőtt bemásolom a szerződés egy részét, hogy az abban foglaltak alapján jól értelmezem-e, feltudom mondani anélkül, hogy a bérleti szerződés lejáratának idejéig ne kelljen fizetnem a havi bérleti díjakat tovább? Illetve jól értelmezem, hogy a kaució összege marad ezesetben és nincs több követelés?

Igen, +30 napot fizetned kell, de addig ott is lakhatsz - de ha elköltözöl, azt is bukod. Illetve, ha nem okoztatok kárt, mert azt pluszban természetesen követelheti (hiszen a kauciótok ment a bánatpénzbe).

Van bármi hosszútávon működő jogi megoldás erre a helyzetre amivel mégis elkerülhető lenne a kiköltözésünk ?

Nincs. Ez nem jogi probléma.

harmankardon # 2021.04.20. 00:57

Üdv!

Nemrég költöztünk egy társasházi lakásba 1 éves határozott idejű bérleti szerződéssel közjegyző előtt aláírt egyoldalú kiköltözési nyilatkozattal és sajnos nagyon rövid idő alatt elment a kedvünk a lakástól, mivel a felettünk lakó elviselhetetlenül zajong,dübörög,szaladgál, random a nap 24 órájában éjjel nappal hajnalban bútorokat húzgál.
Próbáltam szépen megkérni arra,hogy a társasházi együttélés szabályait tartsa be,mert teljesen kialvatlanok vagyunk,nem tudunk pihenni és szeretnénk nyugodtan élni, de mindhiába, magasról tesz rá, valahol sejtettem, hisz a származása enged következtetni a hozzáállására de ebbe nem megyek bele.
A tulajdonos eddigi hozzáállásáról leszűrve borítékolható,hogy szintén nem fog történni semmi változás.

Kérdéseim azok lennének mielőtt bemásolom a szerződés egy részét, hogy az abban foglaltak alapján jól értelmezem-e, feltudom mondani anélkül, hogy a bérleti szerződés lejáratának idejéig ne kelljen fizetnem a havi bérleti díjakat tovább?
Illetve jól értelmezem, hogy a kaució összege marad ezesetben és nincs több követelés?

Van bármi hosszútávon működő jogi megoldás erre a helyzetre amivel mégis elkerülhető lenne a kiköltözésünk ?

Íme a szerződés:
"A jelen szerződés egyoldalúan kizárólag írásban közölt azonnali hatályú, vagy a bérlők által – a 20. pont szerinti bánatpénz fizetése mellett – közölt rendes felmondással szüntethető meg. A felmondást ajánlott-tértivevényes küldeményként, postai úton kell kézbesíteni.

Azonnali hatályú felmondásra súlyos szerződésszegésnek minősül,különösen ha:
bármelyik fél az ingatlannal összefüggő, a jelen szerződés szerint őt terhelő bármely fizetési kötelezettségének (pl. bérleti díj, közös költség, közüzemi díj stb.) teljesítésével 15 (tizenöt) naptári napot meghaladó késedelembe esik, vagy bármelyik fél az erre irányuló írásbeli felszólítás közlésétől számított 8 naptári napon belül nem kezdi meg, vagy az elvárható időn belül nem (illetve nem megfelelő minőségben) végzi el az őt terhelő kijavítási, felújítási, karbantartási, csere, vagy pótlási kötelezettségét, feltéve, hogy ezzel nem elhanyagolható mértékű érdeksérelmet
okoz, vagy bármelyik fél az erről szóló értesítés kézhezvételét követően tevékenységével, vagy mulasztásával jelentősen akadályozza az épülettel, vagy az ingatlannal kapcsolatos,
szükséges munkálatok elvégzését, vagy
a bérlők a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül biztosítják harmadik személy számára az ingatlan használatának lehetőségét, vagy
a bérlők nem tartják meg az ingatlan szerződés-, illetve rendeltetésszerű használatára vonatkozó kötelezettségüket, vagy az ingatlan olyan állapotban van, hogy használata az egészséget veszélyezteti (abban
az esetben is, ha erről a tényről a bérlők a szerződés megkötésekor, vagy az ingatlan birtokbavételének időpontjában tudtak).

Azonnali hatályú felmondás esetén a szerződés a felmondás közlésével megszűnik.

20. Súlyos szerződésszegés hiányában – bánatpénz ellenében – a bérlők közölhetnek rendes felmondást. Ebben az esetben a felmondási idő a felmondás közlésétől számított 30
(harminc) naptári nap. A szerződő felek megállapodnak abban, hogy a bánatpénz összege megegyezik a jelen szerződésben óvadékként kikötött összeggel. A bérbeadó a jelen pontban írt esetben jogosult arra, hogy bánatpénz követelését az óvadék terhére elégítse
ki, s a bánatpénz igény azon részét, amelyet az óvadék esetlegesen nem fedezett, a bérlővel szemben érvényesítse.

21. A szerződő felek a 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 6:339. § (2) bekezdése szerinti idő előtti felmondás lehetőségét kizárják. "

Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2020.11.26. 06:06

Jogosan hivatkozok a rendkívüli felmondásra, ha igen kaucióra is jogosult vagyok?

Szerintem nem jogosan, de legalábbis határeset - de a kaució szempontjából főszabály szerint ez indifferens. HA nem szabályoztátok máshogy ezt a kérdést a bérleti szerződésben.

Rendes felmondás esetén is visszajár a kaució.

Ha hat hónapot kibírtatok, még bírjatok ki egyet - feltéve, hogy a szokásos 30 nap a rendes felmondás ideje, mondj fel rendes felmondással.

A kaució akkor jár vissza, ha nincs tartozásotok és kárt sem okoztatok az ingatlanban.

De a rovarirtás költségeit meg Te követelheted tőle, mert a lakás rendeltetésszerű használatáért a bérbeadó a felelős.

Természetesen, közös megegyezéssel bármit lehet. Te elengeded neki a rovarirtás költségeit, ő meg eltekint a felmondási időtől. Szerintem ez jó deal lenne.

Bubuka67 # 2020.11.25. 18:31

Üdv!

6 Hónapja költöztem be mostani albérletembe (határozatlan időre), második hónapban ágyi poloskák jelentek meg a lakásban. Tulajdonossal való egyeztetés után megkezdtem az írtást rovarírtó cégen keresztül (saját költségen). Immáron 6. alkalomnál járok, szakvélemény alapján más lakás átfertőz, így a probléma nem lokális. Az írtás ellenére utóbbi hónapokban durvult a helyzet, olykor aludni sem tudunk a párommal, ami kihat a szakmai és magánéletünkre is (időnként új ágyneműhuzatok, gyakori mosás, piros foltok az egész testünkön). Tulaj állítása szerint elindított egy folyamatot a lakásszervezetnél, de nem belátható az intézkedés folyamata. Idén nem valószínű nagyobb változás.
Jogosan hivatkozok a rendkívüli felmondásra, ha igen kaucióra is jogosult vagyok?
Köszönöm a válaszukat!
Anna

drbjozsef # 2020.11.12. 17:55

harmankardon,

Szerintem nem.

Jó ez így is. Benne van, hogy nincs követelése, és benne van, hogy elfogadja a felmondásodat.
Ezek után érdekes próbálkozás lenne lobogtatnia a bérleti szerződést, hogy ja bocs, inkább mégse fogadom el, mert nem lehet 1 éven belül felmondani.

Alapvető, hogy közös megegyezéssel bármit lehet. Alapvető, hogy a szerződéseket a tartalmuk alapján kell megítélni, nem a címük alapján.

Jobb lett volna szerintem amit én írtam, de ez is megteszi. Formailag ez egy közös megegyezés végül is.

rigoz # 2020.11.12. 17:37

@drbjozsef: Ha ezt nem támadja meg, akkor az ráutaló magatartással való beleegyezés ugyebár. :) A közlés meg - formálisan - egyoldalú...

harmankardon # 2020.11.12. 17:25

drbjozsef:

Lényegében ha amit bemásoltam szerződés felmondás szöveget, az alapján akkor mégis követelheti a fennmaradó 6 hónapot a bérbeadó, még úgyis, hogy a 3.pontban az szerepel, hogy egyik félnek sincs további követelése?

drbjozsef # 2020.11.12. 13:16

harmankardon,

rigoz valami okból csak a felmondásról beszél, holott ez nem az.

Jó amit írtatok, csak ne "bérleti szerőzdés felmondása" legyen a cím, hanem "Bérleti szerződés megszüntetése közös megegyezéssel", és a " való tekintettel felmondja" helyett "való tekintettek a felek közös megegyezéssel megszüntetik", és így tovább, ahol "felmondás" van, ott "megszűntetés" legyen.

Mert ez az. Ezért mind felesleges, amit rigoz írt.

harmankardon # 2020.11.12. 09:24

rigoz:

Lényegében akkor így, ha így marad ebben a formában, akkor megfelelő, és nem tudja követelni a fennmaradó 6 hónapot ugye?
Bocsánat az értetlenségenért.

rigoz # 2020.11.12. 09:17

@harmankardon: Abszolút. :)

Én - de nem kötelező - beleírnám, hogy a felmondás a közléssel hatályossá válik, ellen a bérbeadó 1 éven belül annak érvénytelenségének, semmisségének megállapítása iránt a bérlő lakóhelye szerint illetékes járásbíróság előtt pert indíthat. (....)

De ez Én vagyok, egyáltalán nem kell ez egyébként bele! :)

Igazából egy hatályos felmondásnak a legfontosabb feltétele, hogy szabályosan közölve legyen a másik féllel és ha indokolva van, az indoklás legyen egyértelmű, világos és tartalmilag valós. :) Mivel azonban nem kell, így felesleges amúgy. :) És egyértelműnek kell lenni, hogy felmondás. :)

A továbbiak nem képezik feltételét a felmondás érvényességének, hiszen amiket ír, már magában a bérleti szerződésben benne kell lenniük. :)

harmankardon # 2020.11.12. 09:12

Lényegében így szól a felmondás:

Bérleti szerződés felmondása

amely létrejött egyrészről.... mint bérlő......
valamint...... mint bérbeadó között.
A.......... -én kötött bérleti szerződést a bérlő rendkívüli helyzetre való tekintettel felmondja, amit a bérbeadó elfogad.
A bérlő tudomásul veszi, hogy az idő előtti bérletiszerződés felmondásával a kaució összegét.......
Ft-ot elveszíti.
A bérbeadó és a bérlő megállapodnak abban, hogy a bérlő a kiköltözésig (2020.12.25.) a decemberi bérleti díjat arányosítva fizeti meg a bérbeadó felé és az addig keletkezett költségeket (víz, villany, stb.) utólag, a számla kézhezvételétől 5 napon belül megfizeti a bérbeadó felé készpénzben.
Amennyiben a 3. pont teljesülését mind a két fél aláírásával igazolja, úgy a bérbeadónak és a bérlőnek további követelésük és kötelezettségük egymás felé nincs.

Így ebben a formában jó ez a szerződés felmondás, így nem követelheti a bérbeadó a fennmaradó 6 hónap bérleti díjat?

Köszönöm.

harmankardon # 2020.11.12. 08:59

Üdvözlet!

Korábban kérdeztem, hogy határozott bérleti szerződés esetében milyen opciók léteznek, ha a 12 hónapot nem tudom kitölteni hanem a 6ik hónapon szeretnék kiköltözni.
A bérleti szerződés egyik pontjában az áll, hogy közös megegyezéssel megszüntethető a szerződés.
Értelemszerűen a kaució a bérbeadónál marad.
A bérbeadó azt mondja, ne közös megegyezéssel szuntessuk meg a szerződést, hanem hivatkozva általam a rendkívüli helyzetre amit ő elfogad, írjuk bele hogy a kaució nála marad, és a kiköltözés napjának dátumával pedig írjuk bele azt, hogy további követelés az ő és az én részemről nincs.
Ez így jó lehet valóban?
Így, hogy ezt alairom, a kaució marad, bele írjuk hogy további követelés nincs egyik fél részéről sem, így nem követelheti valóban a fennmaradó 6 hónap bérleti díjat?

Köszönöm szépen.

Zöldövezeti11 # 2020.11.08. 13:58

További észrevétel erre a h horviwtt féle problémára.

Anno amikor kialakították ezt a lakást és a szomszédját, műszakilag valami nagyon elbaltáztak.
Ugyanis majd mindig kerülik azt amikor vizes helyiség
mellett szoba van, főleg azt, hogy magát a vizes szerelvényeket tegyék rá a szomszéddal határos falra.

Leválasztásoknál persze ilyen előfordulhat, de akkor meg általában vastagabb falat építenek oda. Tehát helytelen telepítés és helytelen falvastagság.
Majd a tekintetes bíróság ezt is fogja vizsgálni. Mármint azt, hogy ki építette így.
Ha a konyhás szomszéd, akkor neki kell falat vastagítani, ha a hálószobás szomszéd, akkor pedig neki .
A tulajunk mar regota igeri hangszigetelo fal beszereleset, de eddig nem tortent semmi, a szomszedban (a fal masik oldalan) pedig fizikailag az ablak miatt nincs lehetoseguk ilyen falat csinaltatni.
Speciel egy ablakot arrább lehet helyezni.. egy falvastagítás sem hatalmas költség.
Tény hogy ezeket azért nem egy bérlőnek kell elvégeznie.

Zöldövezeti11 # 2020.11.08. 13:43

horviwtt !

Felmondanád a szerződést fél évvel korábban és még a kauciót is vissza reméled !
Nem fog menni !

drbjozsef # 2020.11.07. 20:44

horviwtt,

Szigorúan jogi értelemben, ha nincs külön passzus a szerződésetekben a felmondásról (mert a főszabálytól, hogy nem mondható fel, közös megegyezéssel eltérhettek), akkor az sajnos nem felmondható.

Megteheted, hogy elköltöztök, nem fizeted ki a hátralévő hónapokat, jó eséllyel nem is kapod vissza a kauciót. Aki akar pénzt, az pert indíthat. Ott eldől, hogy mi jár kinek, nem mondom, hogy ha a leírásod valós, akkor nincs esélyetek, de azért nem lenne egyszerű. Ez nem egy hirtelen bekövetkező hiba, fél éve ott laktok, eddig is tudható volt, hogy zavarjátok a szomszédot. Nemigen tudható a körülmények pontos ismerete nélkül, milyen ítélet születne (de valószínűleg még azok ismeretében sem igen).

A legjobb megoldás a megbeszélés a bérbeadóval. Döntse el, hogy jó-e az a fal szerinte, vagy nem jó. Ha jó, akkor menjen át ő a szomszédokhoz, és kussoltassa el őket. Ha nem jó, akkor meg közösen találjatok megoldást, ha mást nem, fogadja el, hogy nektek ez így nem felel meg, váljatok el békében, keressen másik bérlőt, ti se akartok pereskedni. Lehet, ez kompromisszummal jár részetekről is, és inkább veszni hagyod a kauciót, vagy egy részét. Azt azért remélem tudod, hogy ha jogellenesen mondanál fel, akkor a teljes hátralévő fél évet is követelheti a bérbeadó. Szóval lehet a a kaució lenne a kisebb veszteség...

horviwtt # 2020.11.07. 15:38

Udv,

Segitseget szeretnek kerni, a helyzet a kovetkezo.
1 eves hatarozott ideju berleti szerzodes felenel jarunk parommal. A lakas 2 szobas, a konyha es a nappali egybe van nyitva. A konyha fala mogott pedig a szomszed haloszobaja talalhato, nagyon vekony fallal elvalasztva...

Nem vagyunk koran kelo emberek, altalaban fel 8 elott ki sem szoktunk menni a konyhaba, es akkor is rendeltetesszeruen hasznaljuk (reggeli keszites, mosogatas...). A szomszed par viszont rendszeresen 10ig szeretne aludni minden nap. Eleinte doromboles volt, mostanra viszont mar ordibalassa es a reszukrol fenyegetozesse eszkalalodott a dolog.
A tulajunk mar regota igeri hangszigetelo fal beszereleset, de eddig nem tortent semmi, a szomszedban (a fal masik oldalan) pedig fizikailag az ablak miatt nincs lehetoseguk ilyen falat csinaltatni.
Az eletunk most mar egy folyamatos stresszforrassa valt, vagy nem hasznaljuk reggelente a konyhat (ami dolgozo emberekkent eleg rosszul erint), vagy a folyamatos kiabalassal kell szembeneznunk.
Sokan mondjak, hogy egyszeruen ne foglalkozzunk a szomszeddal, eleinte probaltuk, de ez a veszekedes annyira mindennapossa valt, hogy mar utalunk ott elni.
A szerzodesbol viszont van meg hatra fel ev... Es akkor felteszem vegre a kerdesem. Van barmifele jogalapom arra, hogy ugy mondjam fel a berleti szerzodest, hogy a kauciot visszakapjam? Pl. mert a szerzodes kotesekor nem ismert tenyezo ez a szomszed, aki ellehetetleniti az ott elest.
Ja es ha esetleg szamitana, kozjegyzo altal hitelesitett a szerzodes.

Koszonom elore is a valaszokat

Zoltanuss # 2020.11.07. 04:41

harmankardon kérdezőnknek a helyzete

Az 1 éves határozott szerződésből 6 hónap van még hátra.
Fel akarja mondani a szerződést és az után érdeklődik ,hogy
a bérbeadó igényt tarthat e a másik félév bérleti díjára.
Igen. De azért ezt nehezen lehet realizálni, így jobb ha megegyeznek.
A bérlő lelép azonnal, fizet még egy vagy kéthavi bérleti díjat a bérbeadó pedig nyomban keresheti az új bérlőt.

drbjozsef # 2020.11.06. 11:42

Irreleváns.

Legfeljebb az egyezkedésnél tudod revolverezni vele, másra nem jó.

harmankardon # 2020.11.06. 11:21

Azt elfejtettem leírni, hogy a bérleti szerződés megkötésével egyidejűleg írtunk közjegyző bél egy kiköltözés nyilatkozatot viszont a lakást úgymond feketén bérlem,bekoltozeskor megkert arra, hogy senkinek se említsem, hogy bérlő vagyok, hanem mondjam azt, hogy barát vagy rokon.

drbjozsef # 2020.11.06. 11:19

harmankardon,

Nem, nincs semmilyen könnyítés. Igen, jól érted, azt kér amit akar, abban állapodtok meg, amiben meg tudtok állapodni. Ha nem, nincs megszüntetés.

A határozott idejű szerződés az ilyen.

harmankardon # 2020.11.06. 11:16

drbjózsef

Tehát ha a bérbeadóval megtudom beszélni, hogy közös megegyezéssel bontsuk fel a szerződést, akkor lényegében az ő jóindulatán múlhat, hogy igényt tart-e a bérleti szerződés határidejéig fennmaradó bérleti díjakra a nála maradó kaució kívül... jól értelmeztem?
Illetve a fennálló virushelyzetre való tekintettel nincs semmilyen törvény, vagy szabály ami miatt a fennmaradó bérleti díjakat nem kellene kifizetnem a kiköltözés után?
Az 1 éves határozott szerződésből 6 hónap van még hátra.

Köszönöm.

drbjozsef # 2020.11.06. 10:57

harmankardon,

Ha más rendelkezés nincs ezzel kapcsolatosan, akkor nem.

Felmondani nem lehet egyoldalúan. Ha megegyeztek benne, akkor meg lehet szüntetni a szerződést. Ahogy írva van.

harmankardon # 2020.11.06. 10:37

Üdv!

Szerintetek egy határozott idejű lakásbérleti szerződést fel lehet mondani korábban fizetési kötelezettség nélkül (a kaució természetesen maradna a bérbeadó bál), ha s szerződés egyik pontja így szól :(?)
"A határozott idejű szerződést felek rendes felmondással nem mondhatják fel, azt közös
megegyezéssel azonban bármikor megszüntethetik."
Esetleg a virushelyzetre hivatkozással lehet élni?

Köszönöm.

MajorDomus # 2020.05.14. 19:16

Így korrekt.