albérlet felmondása


kisskata751107 # 2016.08.04. 17:30

Az első alkalommal,amikor felajánlotta a tulajdonos lánya(valójában mindent vele beszéltem meg korábban is, ő intézkedett az édesanyja helyett), a bérleti díj és a rezsi elengedését, még nem vettem fel a beszélgetést. Amikor ismételten találkoztunk a bérleményben,akkor màr felvettem,mert a megegyezés ellenére mégis ki akarták fizettetni a díjakat,de a főbérlő lányával ismét abban maradtam,hogy mivel nem vagyok hajlandó ingyen dolgozni senkinek ezért azt mondta, majd ő rendezi az édesanyjával és legfeljebb majd ő átutalja a hölgynek a nevezett díjakat. A főbérlő egy idős hölgy, aki nagyon vérig lett sèrtve azzal,hogy a házát koszosnak mondtam. Készítettem amúgy fotókat is, hogy milyen kosz volt,bàr mire ez a vita kibukott,már sok mindent kitakarítottam. A hangfelvételen az is hallatszik, hogy a hölgy,ugyan elég mérgesen,de kimondta,hogy "akkor megkapod az összes pénzt",ami arra vonatkozott, hogy visszadják a két havi kauciót és nem vonják le belőle a korábban "elengedett" rezsit és lakbért. Készült egy olyan hangfelvétel is általam,ahol elmondom a főbérlő lányának,hogy ő ajánlotta a rezsi+lakbér elengedését,pedig én csak egy havi lakbér nem kifizetézét kértem a munkámért. Ugyan nem szólt erre semmit, ami azt jelenti,hogy nem is tiltakozott, hogy ez nem így történt volna. Mànsnap,azaz tegnap kaptam az írásos bérletfelmondást,amit közös megegyezésre hivatkozva írt meg, jóllehet semmiben nem egyeztünk meg, csak abban, amit most nem akarnak betartani.

Bea1 # 2016.08.04. 16:26

Hol készült a hangfelvétel? A tulaj ingatlanában? Vagy felvette a telefonbeszélgetést?

kisskata751107 # 2016.08.04. 12:11

Üdvözletem! Segítséget kèrnék az alábbi esetben: albèrlő vagyok.A bérleti szerződés aláírása után derült ki,hogy mennyire koszos a bérlemény. A beköltözés előtt két héttel látam a házat, feltételeztem,hogy ennyi idő elég volt a takarításra és költözési mizériában nem mèrtem fel az állapotokat.Két hétig takarítottam,mire elfogadható tisztaság lett a házban. Szóvá tettem a főbérlőknek
és kompenzációt kértem. Elismerték,hogy nem volt módjuk a takarítást elvégezni és megegyeztünk szóban, hogy eltekintenek egy havi bérleti díj és rezsi megfizetésétől (hangfelvételem van róla),amit persze nem akarnak betartani. Most felmondták a bèrleti szerződésemet, hivatkozva a kötelező díjak meg nem fizetésére.
Mit tehetek, hogy érvényt szerezzek a szóbeli megállapodásnak? Amennyiben bíróságra kerül az ügy,kilakoltathatnak a bírósági eljárás alatt is vagy csak a végén?
Köszönöm a válaszokat

ObudaFan # 2016.08.03. 21:27

Ha a bérlő a bérfizetésre megállapított időpontig a lakbért nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérlőt - a következményekre figyelmeztetéssel - a teljesítésre írásban felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak nyolc napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további nyolc napon belül írásban felmondással élhet. A felmondás az elmulasztott határnapot követő hónap, utolsó napjára szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál.

Joco43 # 2016.08.03. 16:21

Bérbeadó felmondása.
A bérleti szerződés szerint a bérleti díjat a tárgyhót megelőző hó 15. napjáig kellene fizetni. A bérlő rendszeresen 20-30 napot késik ,de akkor is már szóban figyelmeztetjük.Most még nem fizete ki a július és az augusztus havit.Megelégeltük és szeretnénk felmondani.
1,Ha felszólítom,hogy 8 napon belül fizessen és netán fizet akkor milyen jogcímen mondhatok fel ,mikor csak rendszeresen többszöri(szóban) felszólításra fizet
a szerződésben benne van,hogy a felek bármikor felmondhatnak. A közüzemi díjakat is rendszeresen késve fizeti.A helységeket(fürdőszobát) nem rendeltetés szerűen használja nem szelőztett és ezért teljesen penészles lettek a falak.
1, szólítsam fel hogy fizessen és utána mondjak fel?
Köszönöm a válaszokat.

Bea1 # 2016.08.03. 10:43

Most készülök felmondani a közjegyző által kilakoltatási záradékolt határozott idejű szerződésemet, a közjegyző szerint ez lesz a menetrend.

lopicigaspar # 2016.08.03. 07:59

Köszönöm!
Át akarom venni természetesen a levelet, de ha az átvétel időpontjának van ráhatása a felmondási idő lejártára, akkor a 2. kézbesítésnél veszem át.

Bea1!

Tehát, ha jól értem, ezt egy jogszabály szabályozza, mikor kell kiköltöznöm? július 28.-án írták a felmondást, ezt aug. 15-én tudom legkésőbb átvenni. Ezek szerint szept. 30.-a a kiköltözési határidőm és tudok is erre hivatkozni törvényesen?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.03. 06:20

OFF
Lópici Gáspár nem lókupec, hanem az utca hírmondója.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.03. 06:19

Attól, hogy nem veszed át a levelet, az még kézbesítettnek számít.
Egyrészt nem azonnal, másrészt nem egységes ebben a gyakorlat. Szóval ha nyerni akar pár napot, ráér a második kézbesítéskor átvenni.

Bea1 # 2016.08.03. 05:03

Ha most, augusztus 15.-éig felmondok neked írásban, akkor szeptember 30.-áig kell kiköltöznöd.

Ha július 16.-a és augusztus 15.-e között jött a felmondásod, akkor a szeptember 30.-a a jogszabály szerint a kiköltözésre adott határidő.

Attól, hogy nem veszed át a levelet, az még kézbesítettnek számít.

Szerintem vannak azok a feltételek, amivel én tíz nap alatt elhagynám az ingatlant, ha anyagi érdeke fűződik hozzá, dobjon neked is valamit, és egyből együttműködőbb leszel.

Mondjuk ha valaki egy rég elhullott, megnyúzott Sanyi nevű lovat tart a bérleményben, én sem akarnám, hogy ott lakjon, tisztelt Lópici úr. :-)

lopicigaspar # 2016.08.03. 04:54

Sziasztok, szeretnék kérdezni, bérlő vagyok, a tulaj 5 év után egyik napról a másikra szóban felmondott és közölte, jó lenne ha 10 nap alatt elhagynám az ingatlant. Váratlanul ért a dolog, nem volt rossz viszony közöttünk.Futottam pár kört, 4-5 nap alatt és realizáltam, hogy nem tudok elmenni ennyi idő alatt az ingatlanból, közben kiderült az is, hogy a szerződésünk szerint minimum 30 nap felmondási időt kell biztosítania, viszont nekem kb 60 napra lenne szükségem a szóbeli közléstől számítva, ezt közöltem is vele. Időközben felszólítottam, hogy írásban közölje a felmondási szándékát, amit a napokban meg is tett egy tértivevényes levélben, amit még nem vettem át. A kérdésem az, hogy mikortól számít törvényesnek a felmondása, tehát melyik időponthoz kell tartanom magam, ha a törvényes lehetőségeim közül a minél későbbi kiköltözésben vagyok érdekelt. Honnan számít a 30 napos felmondási idő? Szóbeli közlés, levél megírásának napja vagy a tértivevényes levél átvételének napja, amikor tudomást szerzek róla bizonyíthatóan.

Köszönöm a segítséget.

MajorDomus # 2016.08.02. 18:21

Szerintem még korrekt is!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.02. 09:42

Nézd csak mit írtam lejjebb: „Bérleti szerződést nem lehet szóban felmondani.
Ergo: nem vagy jó tárgyalási pozícióban, nem nagyon vitatkozhatsz a bérbeadóval. Örülj, hogy belemegy a visszamenőleges felmondásba, és hogy elfogadja helyetted az új bérlőt a felmondási idővel érintett időre is.

alma27 # 2016.08.02. 07:11

Sziasztok,

2 hónapja költöztem egy albérletbe,viszont felmondtam 1,5 hónap után. A szerződésben 2 havi felmondási idő van.Mivel júli közepén mondtam fel, így szeptember közepével jár le a 2 hónap, viszont én már augusztus végével költözöm az új lakásba. Találtam új lakót a helyemre (ahol felmondtam), aki szeptember 1-vel fogja bérelni a lakást. Most a főbérlő azt szeretné, hogy felmondólevelet írjak, írjam bele mikor mondtam fel és hogy augusztus végéig maradok a lakásban. A kérdésem az, hogy ha megírom a felmondólevelet (és nem az adott 2 hónap szerepel benne), akkor a kauciómat bukhatom?

Válaszokat és a tanácsokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.30. 11:42

Ptk. 6:338. § (1) Ha a határozott időre kötött bérleti szerződésben megállapított idő eltelte után a bérlő a dolgot tovább használja, és ez ellen a bérbeadó a szerződésben megállapított idő elteltétől számított tizenöt napos jogvesztő határidőn belül nem tiltakozik, a határozott időre kötött szerződés határozatlan időtartamúvá alakul át.

Ugyanígy szabályzott a régi Ptk. is.

Bérleti szerződést nem lehet szóban felmondani.

hembi # 2016.07.30. 11:38

A határozott idejű szerződés után nem kötöttek újat,és a régi tulajdonossal 30 nap felmondási időben egyeztek meg szóban,ami aug.10-én jár le!Ha a 30.nap után sem tud/akar költözni,akkor mit tehetek?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.30. 11:32

Felmondta neki valaki a szerződését? Ha nem, akkor miért költözne?

hembi # 2016.07.30. 11:29

Üdvözletem!
A problémám a következő lenne.Vettem egy ingatlant,amelyben lakik egy albérlő.Határozott idejű szerződése volt az előző tulajdonossal,ami 2016 Májusában lejárt.Július 1-én megkötöttük a szerződést a régi tulajdonossal,és szóltunk neki is és az albérlőnek is,hogy Augusztus első hetében birtokba adás lesz(ez benne van az adás-vételi szerződésben ).Namármost az albérlőn nem látszik az igyekezet hogy keresne másik lakhatást,mi pedig már kezdenénk a felújítást!Az lenne a tiszteletteljes kérdésem,ha a "kedves" albérlő nem költözik ki,akkor mit tehetek/tegyek?Az építő jellegű segítséget előre is köszönöm!

MajorDomus # 2016.07.29. 19:46

Nézz utána az okmányirodában, van e valaki oda bejelentkezve. Ha igen, fiktivaltasd a lakcimét.

babijocska23 # 2016.07.29. 18:18

Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni. Ingatlanomat állagmegóvásért cserébe "bérbe" adtam, melyről szerződés készült. A lakók július elején szóltak telefonon hogy kiköltöznek, mert vettek egy lakást, és az egyik ismerősünket javasolták maguk helyett. Annyira gyorsan történt ez a folyamat, hogy már a héten el is költöztek az ingatlanomból. Azon a napon mikor mindent kipakoltak a "volt" lakóim, eljöttek az új "lakók" is, akikkel előzőleg szóban megállapodtunk, majd aláírtuk a szerződést. Ma viszont egyértelművé vált hogy nem költöznek be, telefonon beszéltünk. Az új "lakó", aki végül is nem az, azt mondta nem tépi össze a szerződést, de a kulcsokat visszaadta.
Kérdésem, tud-e nekem így kárt okozni? Milyen papírt írjak hogy biztosan megszűnjön ez a szerződés? Most jutott eszembe ennél a magamnak is feltett kérdésnél, hogy az előző lakóval semmilyen papírt nem írtunk a bérleti jogviszony megszűnéséről. Jelen pillanatban most 2 érvényben lévő szerződésem van? Mit tudok most tenni, mit csináljak? Mivel nem pénzért adtam oda a házat azonnali hatállyal meg lehet szüntetni? Nem szeretném ha kárt okoznának, vagy visszaélnének bármivel. Az előző lakó is csak egy szobát festett ki, bár nekem már az is jó ha nem nekem kell a számlákat fizetni, és nem kell 100 km-t utazgatnom télen hogy tüzeljek... Köszönöm szépen a segítséget előre is!

MajorDomus # 2016.07.09. 18:02

Szerinted mi lenne ebben a csalás?
Legalább másfél hónap mire a szolgáltatók lereagálják a változásokat és a számlák az új paraméterekkel kerülnek kikuldesre. Légy türelemmel.

Grave7 # 2016.07.08. 21:16

@Adrián38: Ne csak hívd, hanem írj is neki. A tértivevényes levél a legbiztosabb.

Adrián38 # 2016.07.08. 19:51

Üdvözlök mindenkit!

Elmodom az esetem, mert ilyet még szerintem senki nem hallott, de azért tanácsra szükségem volna.

Kb. 1 hónapja találtam egy nagyon kellemes vidéki albérletet. A tulajdonosok a fővárosban élnek. A helyi közös képviselő van megbízva az órák leolvasásával, és ő szedi be a közös költséget is. A rezsiről szóló csekkek a tulajdonoshoz mennek, és úgy állapodtunk meg, hogy e-mailben vagy sms-ben elküldi a számlák összegét. Ezt és az albérleti díjat befizetem az általuk megadott lakossági számlára. Eddig semmi gond nem volt, de amúgy ez az első hónap.
Na és ilyet nem hallottatok szerintem. Egy hete hívogatom a tulajdonost, hogy ugyan küldje már el nekem a csekkek összegét, mert fizetni szeretnék.
Ez nem fordítva szokott lenni? Az albérlő könyörög a tulajnak, hogy számoltasson el engem? Nem az ő érdeke lenne behajtani? Most attól tartok, hogy addig húzza halassza az információ megadását, hogy letelik a bérleti szerződésben megadott fizetési határidő, így utána már joggal hivatkozhat nem fizetésre. De én hogyan fogom bizonyítani, hogy án fizetni akartam?
Nincs ennek csalás szaga?

MajorDomus # 2016.07.07. 21:20

A szerződést csak közösen mondhatjátok fel, ergo kauciobol nem látsz semmit.

Grave7 # 2016.07.07. 09:45

@Galileo: Ne felejtsd el, hogy amíg a bérleti szerződés nem szűnik meg, bérlő vagy (hiába nem laksz ott), így a szerződés szerinti kötelezettségeket teljesítened kell (= pl. fizetned bérbeadó részére).

Bérbeadóval együtt módosítsátok a bérleti szerződést, hogy a jövőben tőled ne követelhessen semmit.

Egyébként lásd amit matthiasi írt.