albérlet felmondása


symoonka # 2018.02.06. 19:33

Köszönöm, nonolet!
A szerződésünk szerint minden hó 15 a fordulónap, nem 1-e; ezért január 3-án mondtam fel, február 15-i kiköltözéssel.
Az ajánlott levél visszajött, nem vette át (az e-mailt elolvasta, és válaszolt rá); az grátisz, hogy előbb kiköltöztünk 2 héttel, attól 15-ig kifizettük a bérletet, ezen nem problémázunk.
Gondoltam, hogy 2 tanú jelenlétében (közös képviselő?) lefotózzuk az óraállásokat, írásban rögzítjük, és a lakást is körbevideózzuk, hogy milyen állapotban van.
De egyszerűen a kulcsokkal mit csináljunk, ha nem hajlandó szóba állni velünk? Kinek adjuk, hogy ne történjen semmi olyan a lakásban, amit esetleg ránk terhelhetne?
Hogyan igazolom, hogy időben átadtam neki, ha nem reagál semmire? (Valószínűleg gondban van a kaucióval, mert szerencsejáték-függő- de erre csak most jöttünk rá....)

nonolet # 2018.02.06. 14:58

A felmondást ÍRÁSBAN

  • az adott hónap 15.-ig lehet közölni
  • a következő hónap utolsó napjára szóló határidővel

vagy attól későbbivel....

Így, ha Január 15. előtt írásban felmondtatok,
akkor alapesetben Február 28.-ig vagytok bérlők.

Eddig kell bérleti díjat előre megfizetni.

ÉS

Ekkor kell majd

  • kiköltözni, legkésőbb
  • a kauciót visszaadni teljesen, ha nincs károkozás

ha van károkozás, akkor azt jegyzőkönyvezni, a kár értéket megállapítani, ha lehetséges és az értéket a kaucióból levonni
Ha a kaució nem elég a kárra az egy külön műsor lesz/lehet...

  • a közművek és rezsi tartozás

már ismert részét megfizetni
a nem ismert részéhez az óraállásokat jegyzőkönyvezni
(és később megfizetni a fennmaradt részt)

Ez a normál ügymenet.

- -

Amitől közös megegyezéssel ellehet térni!
Tetszés és alku szerint...

Jelen esetben van egy idő előtti költözés és más alkuk is az elszámolásra.

A kiköltözés napján NYILVÁN dokumentáltad (két tanú!)

  • az óra állásokat

és

  • az otthagyott lakás állapotot is!

A doksit pedig átadtad a bérbeadónak is.
A kulcsokkal együtt.

- -

Persze nem így tettél...

Ezért esélyes, hogy lesznek gondok az elszámolással.

Amit nem tudsz a közös megegyezéses alkuból bizonyítani, dokumentummal-tanúkkal, annál a fentebb írt alapeset lép érvénybe egy vita esetén.

Szóval én pótolnám, ami pótolható!

  • óraállások
  • kiköltözés ténye
  • lakás állapota
  • kulcsátadás !!!

Aztán kiszámolnám a várható pénzügyi egyenleget is.
Az egyenlegtől függően lennék nyugodt vagy kicsit aggódó...

A bérbeadó vélhetően arra játszik, hogy ne kelljen a kauciót visszaadnia.
Sőt netán maradjon is neki belőle egy kicsi a végén bonusznak.
Ezért húzza az időt és kavar.

Ki tudja mivel jön majd elő esetleg később.
Ezért javasolt a dokumentálás
és fontos a kulcs visszaadás!!! is,
ha
már nem laksz ott, nehogy meglepi érjen.

symoonka # 2018.02.06. 14:18

Albérlőként szeretnék segítséget kérni albérletünk felmondása ügyében. Minden hó 15-én van a forduló, 30 napos felmondási idővel, 2 havi kaució letétele mellett költöztünk a mostani albérletbe.
Január elején közöltük a főbérlővel, hogy február 15-ével felmondjuk az albérletet. A tulaj magán kívül volt, minősíthetetlen hangnemben melegebb éghajlatra küldött, és napokig nem vette fel a telefont. Postai úton (ajánlott-tértisen), e-mailben és messengeren is közöltük a felmondás tényét, hogy írásban legyen nyoma. Időközben átcsapott mézes-mázasba, bár a levelet nem vette át. Szóban megegyeztünk, hogy a kaució felét lelakjuk, a másik felével az óraállások szerinti költségek levonása után számolunk el. Mi már február elején kiköltöztünk, és kértük, hogy közösen olvassuk le a közmű-órákat, illetve át szeretnénk adni a lakás kulcsait. A főbérlő húzza az időt; most ezért nem jó, a héten nem ér rá, nincs itthon, adjuk oda az anyjának a kulcsot stb. Most már a telefont sem veszi fel, az üzeneteinket nem nyitja meg... Mit tudunk ilyen esetben tenni? Eddig mindenről papírunk van (szerződés, számlák kifizetése, kaució...)
Köszönöm a segítséget!

Pali85 # 2018.02.04. 13:04

A szerződésben benne van hogy ha idő elött felmondjuk a szerződést 1 havi bérleti díj nem jár vissza. Ha rezsi vagy bármilyen tartozás merülne fel a kaucióból a bérbeadó levonhatja azt.

Raktam félre eddig összesen 180000 ft-ot rezsire csak mivel az órák alapján elég nehéz kiszámolni a rezsit számlák nélkül, lehet hogy rá kell fizetnem.

Ez nem is probléma ha nem számolnak fel minden egyes porszemet, karcolást a lakásban a 150000-es kaucióra.
Abban reménykedek hogy a maradék kaucióra még max 100000ft-ot fizetek és akkor rendben leszünk.
A tulajjal alig tudom felvenni a kapcsolatot, több száz km-re lakik, nem veszi fel a telefont, facebookon szokott néha válaszolni.
Ezt a hónapot még kifizettem, ha megvan a biztos hely ahova megyek elküldöm a felmondást. A szerződésben 8 napos felmondási idő van írva a bérbeadó részéről, az én oldalamról történő felmondásra semmi nincs.

Ha mi elküldjük tértivevényesen a felmondást aláírva és ő nem írja alá akkor amíg nem írja alá vagy csak kidobja akkor addig nekem fizetni kell a további időre is az albérletet? Ha marad nálam 1 példány amit csak én írtam alá az szerintem nem sokat ér.
Vagy 1 hónapot köteles vagyok még fizetni mindenképpen? Van olyan hogy ha nem fedezi a kaució a rezsi költséget akkor nem vagyok köteles kifizetni? Hiszen szóban megállapodtunk hogy küldik a számlákat mi meg utaljuk, számlák nélkül miért fizetnék hasraütésre? A bérbeadónak nincsenek kötelezetségei?
Sajnos nem igazán tudom hogy ez így hogy szabályos.

Nem akarok tartozást hagyni akár részletekben is ki fogom fizetni csak olyan lehúzós szaga van az egésznek.
Őket eddig semmi sem érdekelte én hívtam fizettem a szerelőt is amit persze majd levonok ha belemegy, mivel a központi berendezések üzemképes állapotáról a bérbeadó köteles gondoskodni.

Bocs ha tömör voltam, köszönöm a tanácsotokat.

nonolet # 2018.02.04. 11:45

Pali85

Mi tartott vissza attól,
hogy
minden hónapban utalj egy kb. jó összeget a rezsire is?!
Későbbi elszámolásra...

Hisz tudtad, hogy azt is ki kell fizetned.

Sőt kb. azt is tudtad és tudod mennyi is a rezsid.
Hisz a mérőórák ott vannak nálad a közös költség pedig ismert.

drbjozsef # 2018.02.04. 09:18

5 havi rezsitartozásra 150.000.- Ft?
Ugye, viccelsz?

Ha jól számolom, azért július-szeptember környékén fizettél valamennyi rezsit, tehát nagyságrendileg képben kell legyél azzal, hogy mennyi lehet a fogyasztás. Azt a pénzt az öt hónap alatt illett volna félrerakni, mert előbb-utóbb ki kell fizetni.

Mondj fel rendes felmondással, hivatalos úton, személyesen vagy tértis-ajánlott levélben, ahogy azt a szerződésed előírja. És jelezd, hogy ha majd tudják igazolni, hogy miért és mennyit kell fizetni, akkor jelentkezzenek, és rendezed a tartozást. Ha ez nagy összeg lesz- és valszeg az lesz -, majd kérhetsz részletfizetést, amit nekik is illik megadni, lévén hogy az ő hibájuk, hogy nem tudtál fizetni, de ha nem kapod meg, akkor is fizess mindig amennyit tudsz, legalább havonta egy havi elmaradást. De ezzel már előre futottunk. Egyelőre mondj fel, és várjuk meg mit reagálnak.

Nem feljelenteni fognak, hanem ha felszólításra nem fizetsz, akkor fizetési meghagyást fogsz kapni, és ha nem mondasz neki ellen, akkor végrehajthatóvá válik. Ez nem jó, mert borsos a költsége, és azt is behajtják rajtad. De ellentmondani nem igazan tudsz, mert nincs rá alapod, a rezsi költség jár nekik, akkor is, ha nem küldtek számlákat.

A legjobb a közös megegyezés lesz.

Egyébként biztos vagy benne, hogy idő előtti felmondás esetén csak 1 havi bérleti díjat fognak követelni? Explicite benne van ez a szerződésetekben? Csak mert a határozott idejű szerződések jellemzője általában, hogy az egész időt ki kell fizetni, ha felmondasz - persze, ettől eltérően is meg lehet állapodni.

Bea1 # 2018.02.04. 05:20

Közös megegyezéssel, miszerint semmi tartozásod sincs, sem bérletidíj, sem rezsi. Ezek után csak így.

Pali85 # 2018.02.04. 00:10

Üdv
Segítséget szeretnék kérni az albérletemmel kapcsolatban.

2017.07.25.-én ingatlan közvetítői irodán keresztül szerződést kötöttünk egy székesfehérvári lakás bérléséről.
1 éves határozott idejüt, 1 havi bérleti díjat + 2 havi kauciót (450000ft-ot) kifizettünk és beköltöztünk.
Megálapodtunk szóban hogy a rezsi számláit minden hónapban elküldik az én email címemre amit én majd elutalok az albérlettel együtt, nem iratnak semmit a nevünkre..

Innentől kezdődtek a bajok. Nem küldték a rezsi számláit sokadik kérésemre se, mindig az volt a válasz hogy a titkárnőjük vagy valami ilyesmi hamarosan küldi, ne aggódjak. Utoljára januárban tudtam beszélni az építésvezetőjükkel, általában hozzá irányítottak ha valami gondom volt (pl. le volt plombálva a gázkazán).
Most ott tartok hogy 5 havi rezsitartozásom van azért mert sokadik kérésemre se kaptam semmiféle infót a rezsiről. Elvileg be vannak fizetve, azt mondták és végülis nem is kötöttek ki semmit.
Erre a címre semmilyen számla nem jött. Teljesen új az ingatlan mi vagyunk az első lakók ha hihetek a tulajnak.
A bérleti díjat minden hónapban a szerződés szerint elutaltam.

Ebben a hónapban még mi kiköltözünk családi okok miatt. Mivel nem telt le az 1 éves szerződés, a szerződés szerint 1 havi bérleti díj nem jár vissza.

Mivel nem tudom körülbelül se mennyi a tartozásom és nem az én hibám miatt nem fizettem, elég ha ottmarad a maradék 150000ft kaució?
Számithatok arra hogy feljelentenek ha így majdnem fél év után megfizethetetlen rezsit nem tudom kifizetni?
Nem akarok pereskedni de sajnos a költözés miatt nincs több százezer forintom.
Hogyan zárjam le ezt a lakásbérlést?

Előre is köszönöm az ötleteket, jótanácsokat!

GuTi20 # 2018.02.01. 11:54

@nonolet
Köszönöm a gyors választ!

@Zoltanuss
Jó lenne, ha a világ ilyen egyszerűen működne, feb. 25-én este megkapja a kulcsokat a lakáshoz. Ettől még a szerződés szerinti teljes hónapot nyilván kifizetem.

A kitalált plusz költségeket nem csípem, meg azt amikor nem mondja valaki a szemembe a problémáját, hanem a gyengébb ellenállás elé haladva (asszonnyal beszél) inkább megüzeni, hogy Ő márpedig másképp gondolja.

Zoltanuss # 2018.02.01. 11:43

Ezzel kapcsolatban mi a vélemény?

Pl. hogy addig jár neki a díj, amig ott laktok.
Törthónapot is egyszerű számolni !

nonolet # 2018.02.01. 11:35

A 3 hónap felmondási idő alapban nyilván a felmondás közlésétől indul.
Azaz március 31. lett volna... legkorábban.

De, mivel aláírta-elfogadta
ez így "közös megegyezés" jellegű lett
és emiatt
első körben a március 18. lett az érvényes.

- -

Ha jól értem 3 havi bér áll benne.

  • 1 hónap előre fizetve
  • 2 hónap kaució

Amivel "tartozol" neki az pedig

  • az elmúlt havi rezsi

    és

  • a kifestés költsége

Mennyi a 2+1 havi pénz?
Mennyi a várható rezsi?
Mennyit szánsz te a kifestésre?
Mennyit gondol ő kifestésre?

Utána lehet matekozni-ötletelni ...

GuTi20 # 2018.02.01. 11:06

Kedves Hölgyek/Urak,

2015 december 19-én kötöttem albérleti szerződést. A szerződés kötéskor átadtam két havi kauciót és egy havi bérleti díjat. A szerződésben szerepel egy kitétel miszerint, ha egy éven belül felmondom a szerződést akkor a kaució nem jár vissza. A bérbeadó minden hónap végén jelentkezett a bérleti díjért és az üzemeltetési költségekért. Ezt mindig rendesen fizettük, papírt sosem kaptunk róla, de eddig nem is zavart mert minden rendben zajlott.

Múlt év december 30-án jött szokásos módon a főbérlő én pedig felmondtam a szerződést mivel vettünk saját ingatlant. A szerződésben három hónap felmondási idő szerepel. Ezért én úgy számoltam, hogy dec. 19-jan 18, jan. 19-feb. 18 és feb. 19-márc. 18 a három hónap felmondási idő és bele is írtam a felmondásba hogy az ingatlant legkésőbb március 18-án átadjuk a bérbe adónak. Ezt december 30-án dec. 30 dátummal alá is írta a főbérlő és békességben elváltunk egymástól.

Ma jött a főbérlő (nem voltam otthon csak a feleségem) és közölte a feleségemmel, hogy mivel dec. 30 a felmondási idő ezért még egy hónap bérleti díjra igényt tart.

Jár-e neki még egy havi bérleti díj, vagy tört hónap? Én úgy gondolom, hogy a felmondást aláírta a márc. 18 elhagyási dátummal akkor Ő azt elfogadta és nem jár már plusz pénz. Egyéb költségeket is emelt, de ezekkel nem akartam kötekedni nem sok pénzről van szó.

Eddig úgy gondoltam, hogy bár csak egy éve lakunk a lakásban, szépen kifestek és úgy adom vissza, de már ebbe is belekötött (festőt akar hívni az én kontómra). Habár a falak olyan állapotúak ahogyan átvettük. Két ablak melletti faltól eltekintve, ahol az állandó pára miatt (hiába szellőztettünk) a szekrény mögött penészesek lettek a falak. Ezt sem az én hibámnak gondolnám, ez a lakás szigeteletlenségének hibája szerintem, de kifestenék. De festőt ne az pénzemért hívjon.
Ezzel kapcsolatban mi a vélemény?

Csak egy közvetítő # 2016.11.14. 21:54

Budapesti ügyvéd munkatársaink állnak rendelkezésükre polgari mint büntetőjogi képvisetben egyaránt.

http://kompromisszum.com

drbjozsef # 2016.10.28. 06:33

Albikerdes,

csak a berbeado joindulatatol fugg. Semmi nem kotelezi mar semmire ilyenkor.

Keressetek valami alternativ megoldast is.

drbjozsef # 2016.10.28. 06:32

Malek,

ez a Ti kockazatotok. Az osszkomfortos szo nem azt jelenti, hogy hibamentes es szuper. Ha megvannak, mukodnek, meghibasodas eseten javitva vannak azok a berendezesek, amik az osszkomfortossaghoz szuksegesek (furdo, wc, futés), akkor a szerzodes valoszinuleg ervenyes.

Ha 1 evre kotottetek, akkor nem mondhatjatok fel. A hatarozott idore kotott szerzodes akkor is a lejaratig tart, es addig is kell fizetni, amig a szerzodesben van.

Ami tortenhet :

Ti elkoltoztok, a kauciot nem fogjatok visszakapni.
Ha a berbeado koveteli a hatralevo fel evre a berleti dijat, akkor ti vagy kifizetitek, vagy nem.

Ha nem fizettek, akkor kozjegyzotol fizetesi meghagyast kerhet, vagy birosaghoz fordulhat.
Ha az FMH-nak nem mondtok ellent, ez fontos, akkor jogeros lesz, es vegrehajthatjak, ha ellentmondtok megint csak birosagra kerul az ugy.

Ha a birosag elfogadja, hogy lakhatatlan a lakas, nem kell kifizetnetek semmit. De ha nincs a szerzodesben pontosan leirva mi kell legyen, akkor erre nem sok eselyetek van.

Ha a birosag a berbeado eloadasat fogadja el, vagyishogy megfelelt a lakas a szerzodesnek, voltak hibak, de javitotta, mukodott minden, akkor a hatralevo idot is, kamatot is, perkoltseget is ti fizettek.

Lehet, es latatlanban persze nem megmondhato ez, de valoszinubb, hogy a birosag a ketto kozott dont valahol, ha tenyleg nem minden mukdott jol, nektek kellett javitani, akkor megosztja a koltsegeket.

Az biztos, hogy bizonyos berendezesek problemaja miatt a szerzodes nem lesz ervenytelen teljes egeszeben.

Malek # 2016.10.28. 04:27

Köszönöm a választ!
De nem tekinthető a szerződés érvénytelennek, ha a ház egyáltalán nem olyan állapotban van, mint ahogy a szerződésben szerepel?

Bea1 # 2016.10.28. 04:10

"Mivel a szerződéssel ellentétben a ház nem összkomfortos, elköltözünk.
Ilyen esetben is jogos, hogy a tulaj visszatartja a kauciót? Illetve, van lehetősége a kaució visszafizetését elhalasztani áprilisig amikor a szerződés lejárna?A felmondást októberben adtuk be."

"Nem mi rongáltuk meg, és nem is időközben hibásodott meg. Már akkor is rossz volt, amikor a szerződést megírtuk"

A kaució visszafizetését akkor halaszthatja idáig, ha ő nem megy bele a szerződésbontásba, hanem ragaszkodik a szerződéshez.

Ez esetben áprilisig az elmaradt lakbért is követelheti Önöktől, hiába költöznek el.

Nem határozott idejű szerződés esetében is 30 napig van lehetősége visszatartani a kauciót, tekintve hogy a számlák csúszva érkeznek.

A szerződés rendelkezhet ettől eltérően.

Malek # 2016.10.27. 18:49

Kedves Válaszadók!

Férjemmel áprilisban költöztünk be a jelenlegi albérletünkbe. A szerződésünk egy évre szól. Viszont az a problémánk adódott, hogy bár a szerződés szerint a ház összkomfortos, idővel kiderült, hogy az áramhálózat veszélyes. Ami további gondokat okoz, mert a vizet is hidrofor szolgáltatja.
A bérleményhez tartozó hidroforról szintén kiderült, beköltözéskor, hogy működésképtelen és ki kellett cseréltetnünk( ezt a főbérlő kifizette).
A szennyvízcsőre a tulaj szilfasort ültetett, ami azt eredményezte, hogy elhajlott, és mi ástuk ki, és javítottuk meg, hogy használni tudjuk.
Többször kellett másokhoz bekérezkednünk, mert a ház lakhatatlan volt. Nem mi rongáltuk meg, és nem is időközben hibásodott meg. Már akkor is rossz volt, amikor a szerződést megírtuk. persze a falakba, és a föld alá nem láttunk be.Illetve a szerződésen nincsenek tanúk.

Mivel a szerződéssel ellentétben a ház nem összkomfortos, elköltözünk.

Ilyen esetben is jogos, hogy a tulaj visszatartja a kauciót? Illetve, van lehetősége a kaució visszafizetését elhalasztani áprilisig amikor a szerződés lejárna?A felmondást októberben adtuk be.

Köszönöm a választ!

Albikerdes # 2016.10.27. 17:07

Tisztelt Fórumozók!

Egy kérdésem volna, de előtte vázolom a helyzetet:

Albérletben élünk a családommal (anya, apa, kislány, kislány, kisfiú). A bérleti szerződésünk lejár, és nem hosszabbítottunk, mert a lakás tulajdonosa hazaköltözik külföldről, és Ő költözik a lakásba. A szerződés október 31-én lejár, viszont az új albérletbe csak 1 (maximum 2) héttel később tudnánk költözni. A kérdésem az volna, hogy ebben az esetben lehet valami megoldás arra, hogy azt a kis plusz időt a jelenlegi lakásban töltsük, vagy mindenképpen csak a tulajdonos hozzáállásán / jóindulatán múlik a dolog? Nem nagyon ismerjük egymást, banki utalással fizettük a lakbért és a rezsit, e-mailben kommunikáltunk, így nem tudom, hogy állna a dologhoz, telefonon sem értem el a napokban. Esetleges negatív hozzáállás esetén mivel lehetne 'érvelni'? Természetesen időarányosan bérleti díjat valamint a fennálló rezsit fizetjük, nem élősködés a cél.

A választ köszönöm szépen!

Luca_01 # 2016.09.14. 12:47

Kedves matthiasi!
Ok,de nem lehet bármi áron...
Tegnap este kihívták a rendőrséget, mert a tulaj lekapcsolta a hozzájuk tartozó biztosítékot, aztán hazament.Nem tudja elérni őket telefonon, így munka után este 20:30 körül érkezett meg hozzájuk, persze az ajtót sem akarták neki kinyitni...Egy viszonylag halk szóváltás történt köztük- arra a kis időre kinyitották az ajtajukat- a fiatalember aki egy csinos kis zsírtorony a maga kb.110 kilójával az 50 kg-os tulajjal szemben fenyegetően viselkedett.Aki már-már sírás közeli állapotba került tehetetlenségében.Persze a rendőr visszakapcsoltatta a biztosítékot a gyerekre hivatkozva -és bár nem tetszik ez senkinek sem, ez van a gyerek miatt valóban jogos volt-.Elment a rendőr a tulaj mostani lakhelyére és figyelmeztette, hogy ilyet többet nem tehet a gyerek miatt.
A pár is a gyerekkel "takarózik" állandóan..

matthiasi # 2016.09.14. 12:32

Pontosan minek kell szerepelnie a felmondásban”?

Evileg semminek, de lehet sok mindenre hivatkozni.
Pl. kell a lakrész !

Háborúzni kell fel kell venni a kesztyűt.

matthiasi # 2016.09.14. 12:29

Luca01 !

Röviden : nem abba a lakásba/lakrészbe való lumpen elemek. Meg kell szabadulni tőlük bármi áron.

Luca_01 # 2016.09.14. 11:23

Üdvözletem!
Igyekszem lényegre törő lenni.
Adott egy családi ház, melyben három, teljesen különálló lakrész található a mérőórák ( víz, áram) közösek.
A ház egyik tulajdonosa, albérleti szerződéssel. 2 lakrészt kiadott a harmadik felújítás alatt van a tulajdonos a napokban beköltözik.Segíteni szeretnék a tulajdonosnak, nagyon korrekt, ugyanakkor túl jóhiszemű ember, aki a saját jogai érvényesítésével sincs tisztában.Pláne ebben az ügyben. Mivel ilyen helyzetben még nem voltam én sem, tanácsot adni nem tudok.
Én volnék az 1 lakrész bérlője.A 2 lakrész bérlőivel kötött bérleti szerződés pontos részleteit nem ismerem ( a tulaj sem, mert nem kapott példányt, jóhiszeműen elhitte, hogy átadnak neki egyet a 2 lakrész bérlői- kár volt ).Kaució, óvadék nincsen megállapítva, az aktuális hónapot fizetik.
A 2 lakrész bérlői egy fiatal pár, 2 év körüli kisfiúval.Ideiglenes tartózkodási helyként megjelölve, bejelentkeztek az ingatlanba 2016 márciusában.2015. augusztus 29-én költöztek be ténylegesen a lakrészbe.Az ingatlanrészük 1 kis szoba,zuhanyzóból főzőfülkéből és egy kis előkertből áll.Maximum 30 nm lehet a lakóterük. Újabb gyermeket várnak, aki hamarosan megszületik.Nem fizetik meg időben a lakbért, továbbá, az általuk fogyasztott rezsiköltség töredékét fizetik meg.A kertrészük rendezetlen, szeméttel teli, a lakás koszos.A tulajdonos elmondása szerint a lakrészük sohasem volt penészes és vizes, most az.Az elektromos hálózatot túlterhelték ( télen villannyal fűtöttek), emiatt már csak két konnektor működik a lakrészükben.Az ablakok részben záródnak,illetve van olyan ablak is, amiből hiányzik a dupla üvegezés egyike.A mai napon a tulajdonos elment a Családsegítő Szolgálathoz és vázolta a család dolgait a segítségüket kérte,mert ez a lakrész ebben az állapotában nem alkalmas gyereknevelésre,újszülött lakhatására meg végképp nem.A tulajdonos nem tudja felújítani addig az elektromos hálózat vezetékeit amíg bent laknak, hiszen nincsen más helyiség ahol lakhatnának a felújítás alatt.Ugyanakkor így veszélyes lakniuk.A fiatalember családja tudna nekik helyet biztosítani,-régebben is ott laktak- nagy a házuk, viszont ők nem akarnak menni.Ez a kis család nem tartozik az etnikai kisebbséghez!Megrongálták a műhely 4 méter magas 3,5 méter széles lemezajtaját,nem javíttatták meg.A tulajdonos szóban felszólította őket,annak javítására, továbbá arra, hogy felmondja a bérleti szerződésüket, 30 napos határidővel. Ők közölték a tulajdonossal, hogy törvény szerint 90 napos határidővel mondhat fel nekik és írásban.-Az írásbeli felszólítás, felmondás kérdése persze jogos a részükről- A kérdésem az lenne ebben az ügyben, hogy hogyan lehetne tőlük teljesen jogszerűen megszabadulni, mihamarabb? Pontosan minek kell szerepelnie a felmondásban?Szerződésszegésre hivatkozhatna a tulaj vajon? A rendkívüli felmondás ebben az esetben, megállná a helyét? Milyen határidők szabhatóak ki?
Előre is köszönöm a segítségüket!

11Kérdezősködő11 # 2016.08.23. 10:41

Szia Bea1,
Köszönöm a kimerítő - és nem mellesleg számomra is érthető válaszodat.

Bea1 # 2016.08.23. 04:04

"a közjegyző előtt megírt bérleti szerződés az megvéd-e engem ilyen esetben attól, hogy a gyermekes bérlő a lakásban ingyen élősködjön?"

A közjegyző előtt megírt bérleti szerződés nem ad ilyen védelmet, kivéve, ha van pénzük a bankszámlájukon, a közjegyző előtt kötött bérleti szerződés a bíróságmentes pénzbehajtást szolgálja, amit én nem kötöttem, mert ez ellen annyit kell csak tennie, hogy ne a bankszámlájára érkezzen a pénze.

Ami védelmet jelent, az a közjegyző előtt kötött kilakoltatási záradék.
, befogadónyilatkozattal kombinálva.

A közjegyző elmondta a kilakoltatási záradék felolvasásakor, hogy a záradék nem alkalmas a kilakoltatási moratórium alatti kilakoltatásra, pláne, hogy 3 kiskorú is költözött... de teljesen megörült, amikor előhúzta az albérlő a saját tulajdonú, vidéki házára vonatkozó befogadó nyilatkozatokat, mert én az elején mondtam neki, hogy ebben az esetben csak így adom ki.

Elmondta, hogy ebben az esetben a téli kilakoltatási moratórium sem fog védelmet nyújtani neki, ha nem fizetnek,hiába a 3 kiskorú.

A befogadónyilatkozatot a kilakoltatási záradékhoz csatolta, illetve a bérleti szerződésünk része is. 13450 ft áfával, és mind a 6 költözőre érvényes, hiába csak 1 szerződő van, mindenkire vonatkozik a kilakoltatási záradék.

Mivel nem mindenki rendelkezik saját ingatlannal, ezért ha találnak egy olyan személyt, aki hajlandó befogadni őket kilakoltatás esetén, és ezt írásba is adja, tudva, hogy közjegyző elé fog kerülni a nyilatkozata, az is megoldás.

A legjobb, ha alapból így is hirdeted meg az albérletet, akkor nincs mese, hogy nem tudnak erről.

Akinek ezek nem tetszenek, azok alapból fel sem fognak hívni, ennyit vesztesz vele.

Hasznos lehet még, ha a téli időszakra tekintettel 3 havi kauciót és egy havi lakbért kérsz, ha baj van, némi kármentésre jó.