Örökölt ingatlan eladása

kriszta1975 # 2010.08.14. 08:43

Kedves Fórumozok!

A következőben szeretném a segítségeteket kérni.
Az adásvételi szerződést valamennyi tulajdonosnak alá kell írnia, de mi a helyzet a foglalóval? Pláne akkor, ha hagyatéki tárgyalás már volt, de nincs hagyatéki végzés? Lehetséges e az jogilag, hogy csak az egyik tulajdonos, vagy akár a nagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdon írja alá az erről szóló dokumentumokat? És természetesen ilyen esetben szükséges a többi leendő tulajdonos beleegyezése, illetve egyikük sem zárható ki a foglalóból? Vagy ez teljességgel kizárt?

Válaszotokat előre is köszönöm!

kriszta1975 # 2010.08.14. 15:00

Menetközben utána néztem egy-két dolognak. Amennyiben nincs hagyatéki végzés köthető előzetes adásvételi szerződés és ki lehet benne kötni foglalót. Mivel ez a majdani adásvételi szerződésben foglaltakat rőgzíti le előre, ezek után gondolom nem lövök bakot, ha a tulajdoni hányadtól függetlenül, az összes tulajnak, örökösnek alá kell írnia az előzetes adásvételit.
Ugye jól értelmezem?
Köszönöm, ha megnyugtatólag válaszol valaki!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.14. 16:37

Jól gondolod, de nem csak előszerződést lehet kötni, hanem magát az adásvételi szerződést. Az örökösök nem a hagyatékátadó végzéstől lesznek tulajdonosok, hanem az örökhagyó halálától.

Enikő_MMM # 2020.04.14. 17:07

Kedves Fórumozok!
A következőben szeretném a segítségeteket kérni:
Édesapám halálát követően én és két húgom örököltünk egy házat, amelynek tulajdoni részei úgy oszlanak meg, hogy édesapám testvéréé (keresztanyámé) a ház tulajdoni részének az egyik fele, a másik felén pedig a húgaim és én osztozunk három egyenlő részben.
Az ingatlanban valójában senki nem lakik, azonban most sikerült kideríteni, hogy tartózkodási jogcímen vannak oda bejelentve mások (a bejelentőlapon édesapám aláírását a testvére hamisította).
Kulcsot a házhoz nekünk nem adnak. A kertet teljes mértékben ők használják.
Egy fél éve kértük, hogy vegye meg a részünket, mivel azt teljes mértékben ők használják, nekünk pedig pénzre van szükségünk. Akkor azt mondta, hogy keressünk rá vevő, mert ő nem szeretné a mi részünket megvenni. A házat meghirdettük, de mindig talált vmi kifogást, amiért a ház végül nem került eladásra.

Hogyan tudnánk ebben az esetben a mi részünkből „pénzt csinálni”? A mi részünket nem szeretné megvenni, viszont a lehetséges vásárlókat is „elhajtja”.

Szomorú örökös # 2020.04.15. 03:25

Enikő_MMM

Hogyan tudnánk ebben az esetben a mi részünkből „pénzt csinálni”? A mi részünket nem szeretné megvenni, viszont a lehetséges vásárlókat is „elhajtja”.

Ez egy patthelyzet. Ő nem akarja eladni, viszont valószínűleg baromira élvezi, hogy így ti se tudtok hozzájutni az örökségetekhez. Ha senkinek nincs rá haszonélvezeti joga, akkor kulcsot kellene, hogy kapjatok hozzá, nem igazán zárhatnának ki belőle. Az, hogy mások tartózkodási helyre vannak oda bejelentve, az sem jelent semmit, mert ez semmilyen jogot nem keletkeztet számukra.

Én belengetném a makacs testvér felé a közös tulajdon megszüntetése iránti pert. Akkor a bíróság fogja legrosszabb esetben elárverezni az ingatlant és a tulajdoni részek arányában felosztani az összeget. Azonban ez egy költséges per-forma, amit a tulajdonosok a tulajdonrészük arányában megosztva térítenek meg (tehát nem csak az fizeti, aki elindítja a pert). Nyilván minden költség levonásra kerül az árverezett ingatlan ellenértékéből és csak ami marad, azt kapják meg a tulajdonosok. Ezzel viszont sajnos annak is ártasz, aki gyakorlatilag jelenleg csendes tulajdonos. Szóval ez egy bonyolult helyzet, de talán így jobb belátásra térnek. Ez az én laikus véleményem.

drbjozsef # 2020.04.15. 07:07

Enikő_MMM,

Minél előbb szólítsátok fel egy tértivevényes-ajánlott levélben, hogy adjon kulcsot, engedje hogy Ti is használjátok a tulajdonotokat. Kérjetek 8 napon belül írásos választ. Ha ez nem történik meg, én két tanúval keresném fel és kérném a kulcsokat - sajnos ez most a vészhelyzetre való tekintettel akadályba ütközik.

Ha igazolhatóan megakadályoz benne, hogy a tulajdonodat birtokba is vehesd, ONNANTÓL követelhetsz tőle többlethasználati díjat, onnantól számítva tudod majd akár később is, végső esetben FMH-val, vagy perben érvényesíteni. Előbbre nem, hiszen nem kérted.

És igen, érdemes felvetni neki, hogy ha megvenni nem hajlandó a részeteket, és a közös eladást akadályozza, akkor bíróságtól kéritek majd a közös tulajdon megszüntetését. Ha nem reagál, vagy nem tudtok együttműködni, én azt is tenném. Lehetőleg itt is igazolható legyen, hogy ti megpróbáltatok megegyezni vele, volt vevő, mert az a perköltségeknél számíthat.

MajorDomus # 2020.04.16. 09:43

Hárman vagytok! Azonos cipőben.
Fogjatok össze,fogadjatok egy ügyvédet,háromfelé osztva nem egy ökör ára.
.
Viszont megóv benneteket attól,hogy hibát kövessetek el.
.
Ha a tartózkodási hely bejelentése édesapátok halála után történt akkor ahhoz kellett a ti hozzájárulásotok is.
.
Ha előtte,akkor lehet bizonyitani a hamisitást.
..
Ha a "tartózkodók" ellenérték fejében tartózkodnak,annak fele hármótoknak jár.
.
Ezt könnyen ki lehet deriteni.
.
Az ügyvéd rendezi a felszólitásokat és a megkereséseket. Készüljetek fel a közös tulajdon megszüntetésére irányuló perre.
.
Hárman nem tudjátok kifizetni a negyedik tulajdonost???

Enikő_MMM # 2020.04.23. 08:27

„Hárman vagytok! Azonos cipőben.
Fogjatok össze,fogadjatok egy ügyvédet,háromfelé osztva nem egy ökör ára.”
Két húgom közül az egyik még tanul. De ha oda kerül a sor – és nyilván oda fog – akkor az ügyvédet persze ki kell fizetni.
Addig is próbálunk minden információt, lehetőséget és adatot mi magunk megszerezni és intézni.
„Ha a tartózkodási hely bejelentése édesapátok halála után történt akkor ahhoz kellett a ti hozzájárulásotok is.”
Az „ott tartózkodás” bejelentése még apukám halála előtt történt. A bejelentett soha nem élt/él ott, és mint kiderült az adott személynek erre azért volt szüksége, mert ifjúgazda pályázatot nyújtott be, ez a település pedig hátrányos helyzetűnek számít, a pályázat elbírálásakor + pontokat kapott.

„Ha előtte,akkor lehet bizonyitani a hamisitást.”
Próbáltam már megtudni, hogy az akkori bejelentő lapról hogyan és honnan lehet egy másolatot kikérni, de azt a választ kaptam, hogy adatvédelmi okokból erre szinte semmi esélyem nincs. Sőt nem minden esetben van szükség minden tulajdonos aláírására a bejelentéshez.
(Pedig ez jó lett volna, mert egy szántóföldet is próbálnak tőlünk elcsaklizni, amire 2004-ben apa hamisított aláírásával bejelentette magát családi földhasználatra, és azon egyértelműen látszik, hogy nem apukám írta alá.)

„Hárman nem tudjátok kifizetni a negyedik tulajdonost???”
Ezen még nem is gondolkodtunk, mert nekünk a pénzre lenne szükségünk és ezért eddig az eladáson gondolkodtunk. (Az én fejemben már az albérletbe való kiadás is megfordult…)