Örökölt ingatlan eladása

monalisa1 # 2009.11.16. 17:49

6% illeték melyet a bíróság utóbb az alperessel megfizettethet - már amennyiben a másik fél lesz a pervesztes...

Ameddig a pénz nincs befizetve a bíróság nemigen tesz odébb egy ceruzát se.

Persze indokolt esetben lehet illetékmentességet és/vagy feljegyzést kérni, mindezt a bíróság heti egy panasznapján elmagyarázzák és az ehhez szükséges űrlap ott átvehető.

"Mona"
laikus hozzászóló

MajorDomus # 2009.11.16. 22:46

Emlékeim szerint a CS. Tv. Azt irja hogy 15 év után minősül minden közős szerzeménynek. 2-3 év házasság után a feleség nem tarthat igényt az ingatlan felére. Csak abban az arányban amivel a tartásához hozzájárult. A megoldás:mivel az eltartott még él, bontsa fel a tartási szerződést, ezáltal a tulajdonjog visszaszáll rá. A válás kimondása után kössenek egy másikat, de ugy hogy a fiu az eltartott halála után lép tulajdonba.az-átirási illeték sok pénz, de nem egy fél ház ára !!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.17. 08:08

Csak óvatosan az emlékekkel. Főszabályként a külön vagyon nem válik 15 (60) év után sem közössé. Önmagában a házasságban töltött időnek ilyen joghatása nincs.

Egyébként mire válaszoltál?

khru # 2009.11.17. 14:11

Az én esetemben állítólag, hiába az én nevemre szól az eltartási szerződés, akkor is közös szerzeménynek számít az így szerzett ingatlan.
Viszont ezek szerint a feleségemnek be kellene fizetnie az általa követelt rész 6%-át. (Na ez nem fog menni.)
Amíg ezt nem teszi meg a bíróság nem is foglalkozik az üggyel?
De akkor így minek számít az ingatlan? Akkor ha így marad, jöhet mehet amikor csak akar?
Ez így is erősen kellemetlen. Tudni, hogy kitől jön és kihez megy. Mit lehet ez ellen tenni?

khru # 2009.11.17. 14:13

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.17. 14:18

Kérhet költségmentességet, illetékfeljegyzést.

csicseri judit # 2009.12.12. 16:07

Üdvözlök mindenkit.

Én azt szeretném megtudni, hogy tavaly örököltem egy ingatlant két nővéremmel együtt.Aminek még rajtunk kívül még öt tulajdonosa van.És mindannyian el szeretnénk adni.Van is rá vevő de az ingatlan árának a töredékéért venné meg.Én és a nővéreim keveseljük azt az árat,de a többiek anyagi okokból ragaszkodnak az eladáshoz.Én ezért az árért nem szeretném eladni.Mit tudok tenni ilyen esetben ?Kötelezhetnek-e az eladásra ?
Előre is köszönöm válaszukat.

monalisa1 # 2009.12.12. 16:23

Bagóért nem vagy köteles eladni a saját tulajdoni hányadodat, ugyanakkor irreálisan magas árat sem szabhatsz - és ezzel hátráltatni az értékesítést.

Legjobb lenne közösen felkérni egy ügynökséget az értékbecslésre és annak eredményét mindenki fogadja el magára nézve kötelezően. (Lesz aki majd örül míg más továbbra is kevesli a pénzt, de amikor x számú a tulajdonostárs, muszáj kompromisszumra jutni.) Aztán már indulhat is a vevőkeresés...

Ha sehogy sem tudtok megegyezni per lesz a dologból: közös tulajdon megszüntetése, de ez hosszadalmas és költséges, melynek vége legtöbbször árverezés - abból meg nem lehet jól kijönni...

"Mona"
laikus hozzászóló

csicseri judit # 2009.12.12. 18:31

Nem akarok túl sokat kérni érte, de nem akarom ilyen olcsón elpotyázni.Viszont A jövőhéten jönnek a közvetítővel és ügyvéddel hogy írjuk alá az adásvételit.Még csak nem is szóltak hogy konkrét vevő van. Egyébként nem hallottam olyat, hogy az ügyvéd megy ki mindenkihez, házhoz a papírokkal. Szerintem ilyen nincs is. Én eddig minden alkalommal időpontra mentem ügyvédhez előzetes egyeztetéssel. ( Hát nem tudom ).

MajorDomus # 2009.12.12. 20:32

Csicseri...!
Az adásvételi szerződés akkor hatályos ha azt minden tulajdonos aláirta. Élhetsz elővásárlási jogoddal is, de megtagadhatod az aláirást. Én azt tenném hogy a 2 nővéremmel megegyeznék az egységes fellépésben, s az elfogadható árban. A vevő alkudni fog, de meg fog veletek egyezni. Ne legyen irreális az ár amit kértek, mert érdeketek az eladás, de valószinüleg tényleg nagy űzletet köt a vevő, ha házhnoz megy az űgyvéd. 3-an lépjetek fel egyséágesen, szerintem 20 %-al magasabb árat el tudtok érni, de a többi 5 tulaj ne tiudjmoin róla

MajorDomus # 2009.12.12. 20:33

Csicseri...!
Az adásvételi szerződés akkor hatályos ha azt minden tulajdonos aláirta. Élhetsz elővásárlási jogoddal is, de megtagadhatod az aláirást. Én azt tenném hogy a 2 nővéremmel megegyeznék az egységes fellépésben, s az elfogadható árban. A vevő alkudni fog, de meg fog veletek egyezni. Ne legyen irreális az ár amit kértek, mert érdeketek az eladás, de valószinüleg tényleg nagy űzletet köt a vevő, ha házhnoz megy az űgyvéd. 3-an lépjetek fel egyséágesen, szerintem 20 %-al magasabb árat el tudtok érni, de a többi 5 tulaj ne tiudjmoin róla

csicseri judit # 2009.12.12. 21:14

Ma olvastam egy helyen, hogy földre csak három év után vagyok jogosult elővásárlási jogra. De nem rossz ötlet megegyezni a vevővel.Ha annyira meg akarja venni lehet hogy belemegy.

MajorDomus # 2009.12.12. 21:42

Ez más ! PTK. A közös tulajdon....
Várjátok meg amig a többi 5 aláirja. Éppen nem értek rá,de másnap délelőtt be tudtok menni az ügyvédi irodába....
Innentől kezdve alku kérdése.- majd számolj be az eredményről.

adri0809 # 2010.01.23. 19:12

(tudom, hogy volt ehhez egy kicsit hasonlo, de nem értettem teljesen az ö ügyét, igy azért irtam külön)

Szeretnék segitséget kérni, édesapám örökölt szülei után 1/3-ad részt egy családi házbol, 6 éve. De a testvérei nem mentek bele a ház eladásába, azota se, és nem is akarják kifezetni a részét.
Mi a teendö?
Lehet e öket arra kényszeriteni, hogy fizessék, ki, vagy adják el??(amugy 1/3-ad az öccse része, és a maradék 1/3-ad 3 ember nevén van)

köszönöm a válaszokat

MajorDomus # 2010.01.23. 22:59

Rá-kell őket kényszeriteni -!
Jelölje meg az összeget amit kér.mondjuk 3 milló ft ha 9 milliót- ér a ház. Adjon 60 napot a kifizetésre, ennyi kell a hitelügyintézésre is.
Ha nem reagálnak vagy elutasitanak:
Inditson pert a közös tulajdon- megszüntetése érdekében.
Ennek vége általában az ingatlan árverezése amivel mindenki rosszul jár mert a piaci ár feléért fog elkelni. Legrosszabbul az jár aki most -benne lakik,tehát ez nagymértékben- meggyorsitja -a- megegyezést.

monalisa1 # 2010.01.23. 23:47

Én a 90 nap türelmi időt javasolnám mert a bankok/takarékpénztárak nemigen tartják be a 60 nap hitelelbírálási határidőt.

Az valóban abszurd hogy valaki végtelen időkig ráül a másik vagyoni értékére., igen, végső soron egy peres eljárás sokat mozdíthat a dolgon - akár már elég csak a "szele" is.

"Mona"
laikus hozzászóló

adri0809 # 2010.01.24. 10:16

köszönöm a gyors válaszokat,megprobálom elintézni a dolgokat.
üdv

Minimóni # 2010.02.25. 08:39

Üdvözletem!

A kérdésem a következő:

Hagyatéki eljárás előtt törvényes a feltételezetten (nem tudjuk, hogy volt-e az illetékes önkormányzattal vagy más szervezettel az elhunytnak szerződése, de a tulajdoni lapon nem látszik erre vonatkozó bejegyzés) örökölt ingatlan értékesítése, illetve az eladás hirdetése? Illetve több örökös van, és nem mindenki ért ezzel az eladással egyet az eljárás hiánya miatt.

Várom mielőbbi válaszukat.

Köszönöm

monalisa1 # 2010.02.25. 11:54

Azért csak kellene tudni hogy az elhunyt "miben is" lakott és milyen jogcímen, mert pl. önkormányzat és/vagy szervezet tulajdonában lévő lakást nem lehet megörökölni és mint ilyen eladni sem.

Ha egyértelmű hogy tulajdon volt a lakás akkor a halál beáltával az öröklés megtörtént, elkezdhető az értékesítés.

Ha többen is örököltek akkor ha az eladás dolgában nincs egyezség akkor bírósághoz kell fordulni és kérni a közös tulajdon megszüntetését.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.02.25. 12:02

Azért csak kellene tudni hogy az elhunyt "miben is" lakott, mert ha önkormányzati és/vagy szolgálati lakásban akkor azt nem lehet megörökölni - eladni se.

Ha tulajdona volt a lakás akkor a földhivatali tul.lapon egyértelműnek kell lennie. Ebben az esetben a halál beáltával megtörtént az öröklés.

Ha többen is örököltek és az eladásban nincs egyezség akkor bírósághoz kell fordulni és kérni a közös tulajdon megszüntetését.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.02.25. 12:02

(A gép késve jelenteti meg a beírást, így az ujabb beírás.)

MajorDomus # 2010.02.25. 20:33

Moni.

Az örökös a halál pillanatában azonnal tulajdonos lesz.
Ha minden örökös egyetért el lehet adni.
Ha nem akkor kár a gőzért,mert az adás-vételit-minden tulajdonosnak alá kell irnia.

Minimóni # 2010.02.27. 13:09

Köszönöm.

csicseri judit # 2010.08.04. 17:15

Jó estét !
Még decemberben írtam.
Megígértem az eredményt.
Anyukám után örököltem ingatlant szántóval és erdővel.Két nővéremmel, aminek még rajtunk kívül 5 tulajdonosa volt.
Mindenki el akarta adni, de én keveseltem az árat amit ajánlottak érte.
Úgy volt hogy én és nővéreim nem írjuk alá az adásvételit, de végül a nővéreim is aláírták.
Egyedül maradtam. Felajánlottam egy összeget az ingatlanközvetítőnek és mondtam neki hogy beszélje meg a vevővel.( A vevővel egyszer sem tudtam beszélni.)Választ a mai napig nem kaptam.Viszont kaptam a földhivataltól papírt hogy a vevő és én lettünk a tulajdonosok.Mindenki aláírta az adásvételi szerződést, úgy hogy a mai napig nem kaptak belőle egy példányt sem és egy forintot sem.
Szerintem jól átverték őket.
Gondolom pereskedni sem tudnak, mivel aláírták az adásvételit.
Hát nem tudom mi lesz velük.
De én legalább tulajdonos maradtam.

Üdv. Judit

andaxin # 2010.08.05. 12:30

Sziasztok, tanácsot kérnék tőletek.

2003-ban anyósomék eladták a házukat, melyben 1/3 tulajdonrésze volt a páromnak (akivel már 20 éve vagyok papír nélküli élettársi kapcsolatban).
Megkaptuk a pénzt, lakást vettünk, én pedig nagyon szerettem volna, ha az addig befektetett pénzem (volt egy örökségem, amit feléltünk, sokat befektettem a házrészünkbe) elismeréséül valamennyi tulajdonjogot kapok az új lakásból. Ez nem történt meg és nem részletezném, hogy ki mit hazudott, hogy elaltasson - a lényeg, hogy a jelenlegi lakásunk 100%-os tulajdonosa mégis a párom, akivel most készülök felbontani az életközösséget.

Kérdésem, hogy igényt tarthatok-e tulajdonhányadra ebből a lakásból amíg itt lakom, érdemes-e pereskednem.

Ezzel párhuzamosan van egy másik történetünk is, melyben szintén van egy tisztázatlan pont:

2008-ban örököltem egy fél ingatlant, melyet eladtunk öcsémmel, az árából+ hitelből vettem most egy lakást. Kérdésem, hogy jogot formálhat-e a párom ennek az ingatlannak a felére? Úgy tudom, hogy az örökség csak addig szent, amíg el nem adják.

Köszönöm az esetleges választ:
H.Andrea