Közös tulajdon megszüntetése.


paqwe # 2014.01.28. 20:45

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Ketten vagyunk testvérek. Testvérem, még szüleim életében megvette az ingatlan 1/2 részét. Szüleim unszolására én is megvettem a fennmaradó 1/2 részt. A szülők holtig tartó haszonélvezeti jogával, mely bejegyzésre került.
Jelenleg az ingatlanba az én családom lakik, férjem két pici gyerek és az egyik haszonélvező.
A ház teljes fenntartását (rezsi+állagmegóvás mi végezzük)
Kérdéseim a következőek:
Mik a jogaim? Megteheti-e a tulajdonos társ, hogy a lakótéren kívül, ő bármit is kiadjon? (életvitel szerűen lakunk benne) Pincét, garázst használhatja-e, illetve, kiadhatja-e? Beleegyezésem nélkül, eladhatja-e harmadik félnek? Hogy tudom megvédeni a családom, esetleges kilakoltatástól? Ha meg akarom venni az ő részét, milyen jogaim/ kötelezettségeim vannak? Piaci áron, meg tudom-e venni, vagy más összeggel kell kalkulálni? Joga van-e bérleti díjat szedni tőlem?
Állandóan felesleges feszültséget gerjesztenek, ami nem hat jól a családra, ez ellen jogi orvoslás van?
Mivel tudnék végleg megszabadulni tőlük?
Megtisztelő válaszukat várva.


Tisztelet!

Kérdésem: Vagyonvédelmi cég (ingatlan ?rzés-védés, távfelügyelet)
követelhet-e 2015 évi számlatartozást, 2017-ben?
Köszönettel

Gy.Zoli # 2014.01.25. 11:34

Tisztelt Szakértők !

Szeretnék jogi tanácsot kérni abban hogy nővéremmel van egy közös ingatlanunk ,amit részben örököltünk a szüleinktől.Amely úgy nézz ki,hogy az Anyai részt anyukám
még életében átírata rám.Vagyis az ingatlannak az 50% az enyém.Édesapánk utáni rész osztodott 1/2 -1/2 arányba.Így nézve az ingatlannak a 75%-a az enyém ,míg nővéremé a 25%.Ehhez még hozzá tenném hogy nővérem kapott anyutól
egy építési telket ,amit nővérem eladott és felélt.
A nővéremmel azt beszéltük meg ,hogy értékesítjük az ingatlant,amely már másfél éve nem sikerül.Azóta a nővérem a mi közös ingatlanunkba lakik mondván neki nincs hol laknia,mert albérletekben lakott.Ez mind az előzmény volt.
Most jönn a lényeg amiben a tanácsukat kérem.
Nővérem felajánlotta ,hogy megvásárolná a részemet,de az a baj hogy csak részletre tudná megvásárolni.Mert Ő a bankoktól nem kap hitelt a nagyon kevés bejelentett bére után.Havi 60.e.ft.-ot tudna nekem adni,kb.9.5 évig.
A kérdésem az lenne ha bele mennék ebbe a "űzleti dologba " milyen szerződést kellene vele kötnöm ,hogy a tulajdonjogom akkor szünjön meg mikor kifizette a teljes vételárat.Vagy vannak szakaszos megoldások?
Közjegyzővel vagy ügyvédel írasam meg a szerződést,de úgy hogy mindkettőnk joga érvényesíthető legyen a teljes vételár kifizetéséig.
Mert érdeklödtem máshol is és azt mondták ha bele megyek ilyenbe az nem rossz,de mi van ha mondjuk 2 év múlva nem fizett ,nem tudok mit tenni mert fizetet és futhatok a pénzem után.Ebben van igazság??
Ezt szertném elkerülni.
Kérem tanácsukat.Köszönettel :Gyurnik Zoltán

ObudaFan # 2014.01.09. 10:37

Noémi1180

A közműtartozást tőled nem lehet követelni, a közös költséget viszont igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.08. 22:24

Már amiatt vissza kellett volna fizetni, mert nem laknak ott a gyerekek.

A közös tulajdont - ha egyezséggel nem megy - a bíróság bármely fél kérésére megszünteti.

NinaGergő # 2014.01.08. 21:42

Tisztelt Ügyvéd Úr,

A volt férjemmel közös tulajdonú házat építettünk, és két gyerekre felvettük hozzá a szoc.pol-t is. A ház még félkész állapotban van, nincs lakhatási engedély. A férjem alakítgatja, ő nála maradt a ház, mert az ő szülőfalujában építettük. Van valami módja annak hogy a közös tulajdont megszüntessem? Eladni nem hajlandó. A szocpolt vissza kell fizetni, ha a házat eladjuk?

Noémi1180 # 2013.12.12. 22:52

Tisztelt Szakértők!
Örököltem édesanyám révén egy ingatlant a bátyámmal közösen 1/2 1/2 arányban. A lakásban a bátyám lakik,az ő nevén vannak a közművek is. A bátyámmal nagyon rossz a kapcsolatunk,nem vagyunk semmilyen szinten beszélőviszonyban, továbbá hallani sem akar a közös vagyon megszüntetéséről. Utcára nem szeretném,hogy kerüljön, ezért hagytam,hogy ezidáig a közös tulajdonunkban lakjon. A minap kaptam egy ügyvédi levelet,hogy a lakáson több hónapos közös költség elmaradás mutatkozik és fizessem ki, mint tulajdonos a tartozást. A bátyám évek óta munkanélküli, valószínű nem fizeti a közműveket sem egy ideje. Szeretnék érdeklődni,hogy a felhalmozott közműtartozást az ingatlanra ráterhelhetik-e, illetve az én fizetésemből vonhatják-e a közműtartozásokat? Nem tudom mitévő legyek, de szeretném magamat jogilag függetleníteni ettől az ingatlantól, úgy,hogy a jogos örökségemről nem szeretnék lemondani. Válaszukat köszönöm.

nanemaaa # 2013.11.25. 10:59

Megegyezés hiányában a közös tulajdon megszüntetését kérheti a bíróságon, melynek keretében magához válthatja a társak tulajdoni hányadát. Ott viszont a szakértő által megállapított érték alapján számol a bíróság.

Jutkus77 # 2013.11.24. 19:35

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő,

A problémánk a következő:

Édesanyám és két féltestvére örökölt egy komfort nélküli családi házat vidéken. Édesanyám a többségi tulajdonos, a két rokon 1/8, 1/8 arányban tulajdonosa a háznak, tehát édesanyámé a 6/8 ad rész. Az édesanyám teljesen meg szeretné venni az ingatlant. Elővásárlási joggal rendelkezik-e? Mik ennek a feltételei? Az ingatlan jelenleg is eladó, 2.600.000 forintra felértékelt. Komoly "külső" vevő nem jelentkezett, nyilván egy komfort nélküli majd összedűlő házért ennyit nem szeretnének fizetni. A maximálisan ajánlott összeg 1.600.000ft volt. Ennyiért édesanyám is szeretné megvenni a két féltestvér részét, ami ezesetben 200, 200 ezer forint. Ők azonban ennyiért nem adják el. Legalább 300, 300 ezer forintot kérnek. Mit tehetünk, van e valami lehetőség arra, hogy az egyébként nem eladható ingatlant édesanyám meg tudja vásárolni? Kötelesek e eladni a féltestvérek a részüket? Milyen lépéseket kell, lehet tenni?

Válaszát előre is köszönöm.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.20. 18:42

Az önkormányzati bérlő hivatalosan leadhatja az ingatlant az önkormányzatnak, ha tovább nem kívánja bérelni. Arra is van lehetőség az önkormányzat bevonásával, hogy a bérlő maga helyett egy másik bérlőt ajánljon, de ebbe az önkormányzatnak bele kell egyeznie.
A bérlemény bérleti díját évente emelik, érdemes utána nézni, hogy a mostani összeg az milyen mértékkel emelkedett ezidáig.

Az a fajta megállapodás, hogy a bérlő a te javadra csak az ingatlanod fejében mond le, az a te döntésed.

marcimárk # 2013.11.20. 18:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy saját tulajdonú házam hirdettem meg ingatlan csere vagy eladásként. Az ingatlanostól egy csomó önkormányzati cserét kaptam ajánlatként és nem tudom ha esetleg ezekből választanék, mi a jogalapja a magántulajdon önkormányzati csere esetén, szabályos-e, ha netán igen onnan bármikor kirakhatnak? Valamint majdnem hasonló értékűre szabja az árát, mint a saját tulajdonnak. Milyen alapon szokták ilyenkor az önkormányzati értékét megállapítani. Üdvözlettel és köszönettel: Marcimárk

kopasz14 # 2013.11.19. 20:55

egyenlöre nincs se árverés se semmi féle felszolitás mert a jelzáloghitel fizetve van rendesen csak egy másik bejegyzés ami nem az egész házra szol és svájci franku volt de forint lezz belöle amit kifizettek ez se normális meg az se hogy semmi féle birosági tárgyalásra nem volt meghivo tértivevénnyel de az én részemet szerintem nem árverezheti el mert én nem tartozok senki fele vagy tévedek a másik felét meg probálja meg eladni ha tudja vagy tévedek és nem gyerekekröl van szo hanem a csalo bankokrol meg a birosági végrehajtorol mert rábeszéltek a svájci frank alapu kölcsönre a lakáshitel forint alapon volt és nincs is vele gond és mindez egy jogtalan inkaszotol indult amire a biroság nekem adott igazat és felszolitotta a végrehajtot hogy fizesse vissza a letiltott pénzemet ami meg is történt de a faktoringot ami nekem csinált azt igy utolag nem tudom potolni de ha kell biroságra megyek vele mert ezt ö csinálta nekem és nem vagyok beszari

monalisa1 # 2013.11.19. 20:15

A lakáskiürítési per el szokott tartani egy ideig, aztán tényleg mehetnek ahová tudnak...

monalisa1 # 2013.11.19. 20:13

anduska19

A hiteltartozással terhelt ingatlanrészedet "csak úgy" nem ajándékozhatod el, egy ilyen szerződés törvénysértő, ergo semmis. Ehhez az kellene hogy előbb rendezed a bank felé a tartozásodat.
Egyébként vélem a testvéred nem képes havi kétszeres törlesztőt fizetni...

----
  • laikus hozzászóló
Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.19. 20:13

Mi köze a három (vagy akár harminc) kiskorú gyermeknek az elárverezett lakás kiürítéséhez? Úgy képzeled, hogy a végrehajtó hordja ki őket, és amíg egyet kivisz, egy másik mindig visszaszalad?

monalisa1 # 2013.11.19. 19:58

kopasz14

Ha a végrehajtó rá is "pakol" mindent a házra és megkisérli az árverezést, vevő úgysem lesz a házra mert az adóst a 3 kiskorú gyermeke okán onnan "kirobbantani" nem tudja...

Nem azt mondom, hogy várj tűrelemmel, nem, de a jelzáloghitelesek országos problémáját valahogy el kell mozdítani a jelen kilátástalan helyzetből.

----
  • laikus hozzászóló
anduska91 # 2013.11.19. 13:18

Tisztelt ügyvéd úr!
Tanácsot szeretnék kérni! Nővéremmel fele-fele arányban van egy házunk, amin hitel es jelzálog van.Szeretnék az én részemről lemondani.Milyen lehetőségem lenne? Ajándékozás? Pénzügyileg engem ilyen esetben mi illetne meg? Én úgy gondoltam, hogy amennyit jelenleg ér a hàz, abból levonjuk a hitel összegét es a maradeknak a fele illet meg.Jól gondoltam? Vàlaszát előre is köszönöm!

kopasz14 # 2013.11.19. 08:49

Tisztelt forumozok azzal a kérdéssel fordulök önökhoz hogy 4 éve a feleségem vett föl egy személyi hitelt ami rendesen fizetve volt számlárol vonták de volt egy westel tartozás és a birosági végrehajto inkaszot tett a számlára családi potlék gyest letiltotta a rendszer ezért nem tutta levenni a törlesztést és szo nélkül elatta egy faktoring cégnek 1200000 forint volt svájci frankon ami most 4000000 fölött van ezt a faktoring odaatta ugyanannak a végrehajtonak aki ezt bejegyezte a feleségem 50% háztulajdonjogra mivel 22800 forintbol és 3 gyerek családi potlékbol élünk nem tudjuk fizetni most se de van a házon egy lakáshitel 10 év van vissza rajta 1300000 forint még ami rendesen fizetve van én csak adostárs vagyok rajta és 50-50% tulajdoni hányadba vagyunk plussz szoc-pol ami 2014 ben jár le csinálhat e árverést a végrehajto az egész ingatlanra ha a bank is beleeggyezik mivel ö az elsö számu bejegyzett kérnék válasz ha valaki tud rá

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.15. 11:29

eladosodott

Ha haszonélvező vagy, akkor megtilthatod a fiadnak, hogy a lakást használja.

A közös tulajdon megszüntetése lenne a legmegfelelőbb. Ha a fiad helyett fizettél hiteltörlesztést, a magadhoz váltás esetén ezeket az összegeket elszámolhatod.

ObudaFan # 2013.11.15. 11:04

Nem is kell, hogy fizesse, ha egyszer te vagy a haszonélvező.

eladosodott # 2013.11.14. 15:28

Tisztelt Fórumozók!
A következő problémával fordulok Önökhöz:
van egy lakásom, amelynek 50% a fiamé 50% az enyém. Nekem az egész lakásra haszonélvezeti jogom van. Lakás devizaalapú hitellel van megterhelve. Sajnos a fiam, aki felnőtt és ráadásul munkanélküli, a lakás fenntartásával járó költségeket nem fizeti (közös ktg, rezsi, hitel 50%). Szeretném megkérdezni mi lehet a megoldás? A lakás eladása nem oldja a helyzetet mivel hitel van rajta, a fmh sem vezet(ne) eredményre mert a fiamnak nincs jövedelme. Szíves tanácsukat előre is köszönöm.

Géza1970 # 2013.11.13. 16:17

Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2013.11.13. 15:10

Tom7

Ennek a kérdésnek továbbra sincs sok értelme. Jelzálogjogot az egész ingatlanra, vagy ingatlan tulajdoni hányadra lehet bejegyezni. Ennek ahhoz semmi köze, hogy az ingatlant ki hogyan használja és milyen használati megállapodás van a tulajdonosok között.

ObudaFan # 2013.11.13. 15:07

Géza1970

Ha a kérdés arra irányul, akkor a bíróságnak figyelembe kell vennie az ingatlanban a különvagyoni hányadot, és csak a közös vagyoni részt kell megváltani.

Géza1970 # 2013.11.13. 10:25

Tisztelt Fórumozók!

A következő kérdésben szeretném segítségüket kérni.

Létezik e olyan jogszabály stb.. a föld és az ingatlan külön választható a közös tulajdon megszüntetése esetén.

A páromnak megvolt a volt férjével kötött házasság előtt a szüleitől kapott ingatlanja. Ezen a volt férjével együtt közös beruházás történt (garázsépítés) a volt férj kapott egy minimális tulajdon jogot, amit jövőre meg fog váltani a párom.

A teljes ingatlan értéke 18.500.000 Ft a telek értéke 10.000.000.millió forint a bíróság által kirendelt szakértő szerint. De az ingatlan megvolt a házasság kötés előtt ezért mi azt szeretnénk, hogy a maradék 8. 500.000.ft –ra számolja csak el a bíróság a volt férj tulajdoni részére fizetendő összeget.(megváltási ár)
Létezik ilyen megoldás ill. van e erre lehetőség Önök szerint?

Köszönöm

Üdvözlettel: Géza

Tom7 # 2013.11.07. 19:32

Tisztelt KBS ügyvéd úr

A kérdésfeltevés napján vagy előző nap beszéltünk telefonon és küldtem egy levelet Önnek, nem kapta meg?
Próbálom érthetően megfogalmazni:
Van egy jelzáloghitel szerződés, egy 2 lakásos családi ház egyik tulajdonosa vette fel.
A Megosztási megállapodásban 50-50% tulajdoni hányad szerepel.
A bank a jelzálogot viszont 6/10-ed részben érvényesítette, valószínúleg mert a "vázrajz" készítője hibásan adta be azt a Földhivatalba. A tévedés oka az lehetett hogy a telek sokkal előbb és 2 részletben, időben kb 7-8 év különbséggellett megvásárolva, mint ahogy a ház épült, és a telek 6/10-es arányban van megosztva, a "váz(lat)rajzot készítő tervező pedig tévesen a lakásokra is ezt alkalmazta az 50-50% helyett. Mivel már azóta kb 15 év telt el, állítólag nem lehetséges a javítás, arra csak 3 év haladékot ad a törvény.
Az értékbecslőnek viszont világosan el lett mondva, rögzítette is hogy ki melyik részt használja, ez alapján egyértelmű kellett volna legyen az 50-50% ténye.
A bank viszont mindezek ellenére 6/10-ed arányra jegyzett be jelzálogot, holott a megosztási megállapodásban is 50-50% van.
Ennek alapján lehet a hitelszerződés semmisségét kérni és az eredeti állapot helyreállítását?
És emelett a lehet kérni az 1997. évi
CXLI. törvény 62.§ 1. bekezdés d pontja alapján az ingatlan bejegyzés kiigazítását?
Ezzel a lépéssel ha megteszi a bíróság, akkor kijavítja a banki hitelszerződést is így az érvényben marad?

köszönöm szépen a választ