Ingatlan adás / vétel


MajorDomus # 2010.03.26. 22:01

Igy van, Nanestb jól mondja, az illeték 4 milio ft-ig 2 %, 80.000 ft azt kibirjátok

nanemaaa # 2010.03.26. 19:39

Adásvétel sokkal kisebb illeték, mint az ajándékozási. (valahol itt a fórumon a pontos értékekekt is beírtam már) De ha pontosan érdekel, a neten megtalálod. Keress rá az illetéktörvényre.
A másik részére Imma már válaszolt.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.03.26. 19:08

Van olyan lehetőség, hogy nem kell fizetni, ha 4 éven belül beépítjük

üres építési telek vásárlásakor

petibogy # 2010.03.26. 14:00

Tisztelt Fórumozók!

Ingatlan vásárlás vagy ajándékozás (mi kapjuk ajándékba a nagyszülőktől)előtt állunk. A kérdés, hogy mi lenne a legkedvezőbb megoldás, hogy ne-, ill. csak minimális illetéket kelljen fizetni. A teleken egy 70 éves ház áll amit szeretnénk 80%-ban átépíteni és teljesen felújítani. Olvastam olyan lehetőséget, hogy első ingatlanvásárlás esetén, 35 év alatt 50% kedvezmény jár az illetékből. Van olyan lehetőség, hogy nem kell fizetni, ha 4 éven belül beépítjük. Ebben az esetben lehet erről szó? (80%-os átépítés) Az ingatlan ára kb 4millió Ft. Mi a legkedvezőbb megoldás? Ajándékozás vagy vásárlás? Milyen lehetőségeink vannak? Kérem Önöket aki tud segítsen! Köszönöm!

nanemaaa # 2010.03.26. 13:23

Keress olyat, aki ki tudja fizetni a lakást, ill hitelképes.
Ha a nyugdíjas vevőd lakásfelújításra vesz fel kölcsönt a banktól, azzal el is kell majd számolnia. A banknak ne azért van sok pénze, mert hülye, és pláne nem jótékonysági intézmény.

colored # 2010.03.26. 11:42

Üdv!

Szeretnék tájékozódni, mielőtt bármilyen hülyeséget csinálok.
Adott a helyzet: van egy ingatlanom, amit eladnék. Lenne rá vevő, nyugdíjas, aki hitelből szeretné fizetni a vételárat. De ő hitelt csak lakásfelújításra kap. Tehát kell, hogy ingatlan legyen a nevén, akkor kapja csak meg. Én nyilván nem leszek jótündér, hogy tessék magukra iratom a lakást, persze, aztán majd ha megkapják a felújítási hitelt, kifizetik nekem. Nincs az a bizalom, pláne idegennel. Lehet ezt a helyzetet olyan szerződéssel megoldani, ami biztosítja az én érdekeimet? Gondolok itt olyasmire (laikus vagyok, lehet, hogy teljesen hülyeség), hogy egy szerződés arról, hogy adás-vétel megtörtént- és pénzt ezért nem kapok és egy másikat rögtön mellé, hogy adtam nekik kölcsön és ha nem fizetik ki x.hó y.napig, akkor enyém a lakás.
Mondom, lehet, hogy teljes blődség az elgondolásom, csak a lehetőségeket keresem.

Vagy inkább hagyjam az egészet?

Köszönöm!

Stewie75 # 2010.03.26. 10:50

Kedves dr.KTK!

Nem szerepel a szerződésben, hogy iroda volt, de az igen, hogy megtekintett állapotban vásároltuk meg. Megpróbáltam utánanézni, hogy ez a "megtekintett állapot", mit jelent pontosan jogilag, de nem találtam semmi hivatalosat.

Tulajdonképpen, ha ők erre hivatkoznak, akkor mi is hivatkozhatnánk arra, hogy a megtekintett állapot során bútorokkal volt tele, azaz, ha abban az állapotban vásároltuk meg, akkor vigyék vissza a bútorokat az átadásra :-) De ezt már csak kínomban írom...

Nagyon köszönöm a segítséget!!!

Gyurcsánné # 2010.03.26. 07:21

Köszönöm a tájékoztatást!
További kellemes napot!

MajorDomus # 2010.03.25. 19:13

Utaljátok a bankszámlájára !

PJoe # 2010.03.24. 20:48

Közös tulajdonban lévő ingatlan egy hónapja eladásra került. Hárman vagyunk eladók, szerződéskötéskor előleget kaptunk, ami még nem került szétosztásra, mert a vevő nem kapott még hitelt. Az egyik tulajdonos igényt tart a jogos részére, de van adóssága a másik tulajdonos felé. (hagyatéki eljárás közjegyzői díja, eladással kapcs. költségek, rezsiktg.-ek) Mi szeretnénk ezeket levonni és úgy átadni neki az összeget, de ő ragaszkodik a teljes összeghez. Hogyan lehet eljuttatni neki a kiadásokkal csökkentett részt, hogy hivatalos legyen? Ez azért fontos, mert később perelhet. Előre is köszönöm a segítséget.

nanemaaa # 2010.03.24. 17:15

Hát ez az.... :(

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.03.24. 17:12

A szerződéskötés ingatlanvásárlásnál alapvetően ügyvéddel történik. A kérdés csak az, hogy ki fizeti...

nanemaaa # 2010.03.24. 17:08

"Szerintetek el kell-e ezt fogadnunk esetleg érdemes jogi képviselőhöz fordulnunk? Hogyan érvényesítheti az ember az érdekeit?"

Igen, kellett volna. Még szerződéskötés előtt.
Egyébként van annak is szépsége, ha az ember használt lakást vesz. Ez legalább ki van próbálva, be van járatva. És mivel iroda volt, így a hibák sokkal hamarabb kijöttek, mint ha csak laktad volna. Örülj, hogy ezért nem kértek felárat. :D

A szóbeli ígéretekre csak egyet tudok:
Józsi bácsi panaszkodik az orvosnak, hogy a szomszéd Pista 80 éves és még mindig áll neki, mint a cövek.
Naponta 3-szor!!!

  • Honan tudja?
  • Ő mondta. - Mit tegyek, hogy az enyém is álljon?
  • Mondja maga is.
dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.03.24. 17:04

A szerződésben nem szerepel semmi arra vonatkozóan, hogy a lakás az átvételeteket megelőzően iroda volt? De az benne van, hogy megtekintett állapotban veszitek meg?
Ha még nem fizettétek ki az utolsó részletet akkor erre az állapotra való hivatkozással mondjátok meg, hogy ha nem javítják ki akkor elálltok a szerződéstől és kéritek vissza a pénzt. Vagy kérjetek árengedményt, amiért az iroda lelakta és abból álljátok a "felújítást", mert a bútorozott állapot több hibát elrejtett, amiről az eladó elmulasztott titeket tájékoztatni ezekről.
Lehet hivatkozni arra is, hogy az, hogy nincs értékkülönbözet e lakás és a többi között, az méltánytalan és tisztességtelen. Azért a megtekintett állapot nem azt jelenti, hogy miután megtekintettétek szétverhetik a lakást és akkor úgy kell megvenned.

Újépítésű lakásnál egyébként ha jól tudom akkor 1 évig áll a kivitelező garanciája is a rejtett hibákért, bár azt hirtelen nem tudom, hogy pl a fuga kipotyogása annak számít e, de a fal repedés úgy gondolom igen.

Stewie75 # 2010.03.24. 15:44

nandy:

Köszi a választ! Valóban volt engedmény a lakásra, több ingatlannal együtt ezt is akciós áron árulták azért, mert ezek voltak az utolsók. A többi ingatlanban persze nem volt iroda, tehát az engedmény amiatt járt, mert egy bizonyos időpont előtt kellett az épület valamennyi lakását eladniuk, ezért kiárusították őket. Soha, egyetlen szóval sem hangzott el, sőt a szerződéseben sem szerepel az, hogy amiatt annyi amennyi, mert irodaként hárman használták.
Remélem lesz valami jogalapom a vitában.
Mégegyszer köszi,
Stewie

nandy # 2010.03.24. 15:15

Stewie75:

Nem vagyok jogász, de az szinte biztos, hogy kaptatok valamilyen árengedményt azért, mert két évig az a lakás volt a cég irodája.
Ha valóban kaptatok, akkor nem biztos, hogy van esélyed, mert írásos megállapodás nincs a lakás helyreállításáról.

Mindenesetre vegyetek fel jegyzőkönyvet a lakás mostani állapotáról, hogy legalább legyen valami papír a kezedben, ha mégis lépsz az ügyben.

nandy # 2010.03.24. 15:10

Gyurcsánné:

Azért az a kirakás nem lesz olyan egyszerű... Ha maguktól nem hajlandók elmenni, akkor bírósághoz kell fordulni, ami általában hosszú idő.

A szolgáltatónál mindenesetre le kellene mondani a vizet, áramot stb., hogy legalább a tartozást ne növeljék.

aditte # 2010.03.24. 14:50

Köszönöm a választ.

Stewie75 # 2010.03.24. 13:25

Sziasztok!
Kérlek, aki tud segítsen tanáccsal, javaslattal.

A problémám az, hogy vásároltunk egy új építésű ingatlant. A lakásban a lakópark értékesítési irodája működött 2 évig, tehát napi jelleggel használták a konyhát a fürdőket, a szobákat. Megtekintéskor az értékesítő ígéretet tett szóban arra, hogy az általuk okozott hibákat kijavítják. Ez a szerződésbe nem került bele, mivel azt gondoltam új építésű lakást vásárolok, természetes, hogy újszerű állapotban adják majd át.
A mai napon tekintettük meg az ingatlant, mivel most költöztek ki belőle és úgy állapodtunk meg, hogy mielőtt az utolsó részösszeget is átutaljuk és még a birtokba adás előtt megnézzük a lakást.
Bútorok nélkül most már egyértelműen látszik, hogy használva volt az ingatlan, a falak koszosak, repedezettek, a konyhabútor be van szakadva, az ajtófélfák lógnak, a fuga néhány helyen ki van esve a fürdőben, a vakolat itt-ott le van verve és számtalan fúrt lyuk ékesíti a falakat. A hibák feltérképezéskor közölték velünk, hogy csak azokat fogják kijavítani, melyek garanciálisak, tehát szerintük ez azt jelenti, hogy a fúrt lyukakat betömik és körbefestik, de például a koszos részeket és a többi hibát nem javítják ki, mivel a szerződésben, melyet megkötöttünk az szerepel, hogy megtekintett állapotban vásároltuk meg az ingatlant.

Szerintetek el kell-e ezt fogadnunk esetleg érdemes jogi képviselőhöz fordulnunk? Hogyan érvényesítheti az ember az érdekeit?
Előre is köszönöm a véleményeket,
Üdvözlettel,
Stewie

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.03.24. 11:21

aditte!

Mindkét vásárolt ingatlanra ki kell fizetni az illetéket, csupán arról van szó szerintem, hogy az egyik esetében alkalmazható a hivatkozott illetékkedvezmény.

Ami azt jelenti, hogy a 10.9 milliós lakás esetén az illeték 626.000,-, míg a kedvezmény nélkül álló vételnél 10.2 millió esetén az 452.000,- lesz. Illetékkedvezményt pedig csak akkor állapít meg a hatóság, ha azt a szerződésben vagy külön kéri az érintett fél. Vagyis az is előfordulhat, hogy nem kaptatok kedvezményt az eladott ingatlan után.

Az egész fellebbezéssel úgy gondolom az a probléma, hogy amikor megkaptátok a fizetési meghagyást akkor arra megvolt a lehetőség, hogy fellebbezetek, de akkor kifizetétek. Mostanra nem merült fel semmilyen új körülmény, ami változtatna az akkori információkon.
Másrészről az illetékkiszabása óta eltelt idő nem tudom, hogy áll az elévüléssel. Valószínűleg hamarabb kellett volna megnézni a dolgot.

Számítási hibák előfordulnak, illetve félreértések is pl. arról, hogy a kedvezményeket kérni kell, és nem alapesetben alkalmazza azokat a hivatal. Sőt sokszor kacifántosan alkalmazzák a jogszabályokat is, de szándékos átverésről szerintem nincs szó.

Gyurcsánné # 2010.03.24. 09:52

Tisztelt monalisa1!
Köszönöm válaszát.Most akkor csak ugy nem rakhatom ki őket?Bár figyelmeztettük anyósomat(78éves)és nem akartuk neki ezt engedni, de idős és jóhiszemű és nem hallgatott ránk.A szerződés megirására is felhívtuk figyelmét.A napokban utazom haza hozzá és egyébként hozzánk költözik el.Otthontartózkodásunk ideje alatt szeretném elintézni a ház lebontását.Csak a telekkel mi lesz? És mennyibe kerül a lebontatási engedély?Mert ha ugy hagyjuk és nem is vagyunk a közelben, életveszélyessé nyilvánitják és megbüntetnek.
Az adóssággal kapcsolatban pereskedni nem nagyon tudunk mert azt a felvilágosítást adta a polgármester hogy nincs miből behajtani, levonni.Mert nyugdíjasok(fejenként 27 ezer ft),és más jövedelmük csak a családi pótlék.Hátrányos helyzetű családról van szó!
Bár(tégla,ablak,cserép jó állapotban van, csak a falak romosak) romos a bontásból származó pénzből szeretnénk fedezni a tartozást.Valamint igy a vizórával és a villanyórával mit kell csinálni. Marad az anyósom nevén?Az önkormányzatnak nem lehet nekiajándékozni a teleket?Valószínű sok butaságot kérdezek.
Köszönettel Gyurcsánné

solisoft # 2010.03.23. 18:41

Tisztelt Majordomus!
Nagyon köszönöm a gyors frappáns válaszát!
Azt hiszem az ön által leirtak szerint fogok eljárni.
Tisztelettel:solisoft.

monalisa1 # 2010.03.23. 16:21

Gyurcsánné

Amennyiben az ingatlan egyedüli tulajdonosa az anyósa akkor tőle kell egy közjegyzői okirat melyben Önt teljes mértékben felhatalmazza hogy a házzal/telekkel kapcsolatosan helyette és nevében eljárhasson. (20-30 ezer forintért megvan egy ilyen közjegyzői okirat.)

A probléma az hogy a közjegyzőt oda kell vinni az anyóshoz hogy a jogász által előzőekben elkészített okiratot őelőtte az anyós aláírhassa. (Előzetesen beszélje meg a dolgokat a közjegyzővel.)

Annak bírtokában eljárhat "a" lakókkal szemben, egyrészt bírtokháborítás miatt tértis levélben bejelentés az önkormányzat jegyzőjéhez, másrészt a felhalmozódott közüzemi tartozás okán fizetési meghagyás kezdeményezése ellenük a bíróságon keresztül.

Az épület bontása és a tereprendezés stb. a fentiek után csak, valamint a közművek kikapcsoltatása stb. - számlatartozás rendezést követően.

Lehet hogy mire a fentiek mind meglesznek az épület tán magától is összedől...

Javaslom vegyen magához egy hivatalos helyen is eljárni tudó szomszédot/ismerőst - segítendő a dolgoknál.

Külön: ingatlant szóban nem lehet eladni (!) az csakis írásbeliség alapján történhet - és ügyvéd is kell hozzá, tehát amiről az anyós megállapodott "a" vevőkkel az lényegében nem volt más mint bérbeadás.

"Lisa"
laikus hozzászóló

aditte # 2010.03.23. 15:38

Köszönöm a választ, akkor valószínű jól átvertek. De ez hogy lehet? Az illetékhivatal tévedhet ekkorát??
Igen, már kifizettük az illetéket és igen, 1/1-ről beszélünk. Még 2005-be történt. (2004. évvégi az adásvételi megkötése, pár hónappal később jött az illeték kiszabás)
Nekünk kiszabták a 2 vétel után egyenként az illetéket, több, mint 1 milliót fizettünk összesen!
Akkor valahogy fel sem merült, hogy nem így van, valaki mondta, hogy ilyenkor külön-külön kell fizetni a 2 vétel után és el is hittük neki :( meg persze az illetékhivatalnak is.
Lehet tenni valamit ennyi idő után? :(

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.03.23. 14:07

Már fizettetek illetéket? Ha igen akkor mikor szabták azt ki? Az illeték kiszabásáról rendelkező fizetési meghagyásban leírják a fellebbezési határidőt is.

Egyébként a mostani módosítás, illetve a 2004-es jogszabályok szerint az illetékszámítás nagyjából a következő ha 1 tulajdonosról (1/1 tulajdoni hányadról) beszélünk:

eladott ingatlan: 24 millió

Az Itv. 21. § (5) bek. úgy rendelkezik, hogy ha lakástulajdon vásárlását megelőző vagy követő 1 éven belül eladsz ingatlant, akkor az illeték alapját a két ingatlan különbözete fogja adni, kivéve ha a különbözet magasabb, mint a cásárolt ingatlan értéke, mert ebben az esetben azt kell figyelembe venni. Na most ti két ingatlant vetettek 10.2 és 10.9 értékben. Mindkettőt nem lehet beszámítani csak a magasabb összegűt, amely számotokra kedvezőbb. Jelen esetben a 10,9 milliós lakást.
Vagyis az illeték alapja 24-10,9=13,1 millió
4 m-ig az illeték összege 2 %, azaz 80.000,- Ft, az azon felüli részt (13,1-4=9,1m) 6 % illeték terheli, azaz 546.000.- Ft.

Vagyis ha az eladott és vett ingatlanok között 1 éven belül voltatok, és ugyanannak a személynek az 1/1 tulajdoni hányada volt a szerződésekben, akkor a fizetett illetéketetk 626.000,- Ft.

Ezt nyilván befolyásolja ha pl. férj-feleség (1/2-1/2 arányban) vásárol, vagy ha az egyik eladja az övét, viszont a vásárlásban már a másik is tulajdont szerez, ha bármelyik ingatlanon van haszonélvezet stb.

Ugyanakkor ilyen esetben lehet adókedvezményt igényelni tudomásom szerint, bár 2004-et tekintve arról már nem beszélhetünk...