Ingatlan adás / vétel


nickik # 2010.04.21. 12:09

Biztos banálisnak tűnik majd a kérdésem, de annyira győzködnek, hogy kezdek össza zavarodni. Ingatlan adásvételnél, van-e egy elvárható, úgy mond piaci ár, vagy a vevő megveheti mondjuk a tényleges érték akár 10-edéért is az ingatlant? Gondolom már csak az illeték (adott esetben az adóvonzat) miatt sem lehet pusztán alku kérdése, vagy még is?

MajorDomus # 2010.04.14. 21:10

Nem adja ki a bank, s nem köteles megindokolni a hitelkérelem elutasitását. A saját pénzét kozkáztatja, ő dönti el -kinek ad kinek nem.

Piqlet # 2010.04.14. 09:25

Tisztelt Fórumozók!
Senki nem tud segíteni a 04.08-án feltett kérdésemre..? Hogy ki szokta–e (ki kell-e) adni a hitelügyéntézőnek a banki hitelelbírálásról szóló döntés papírjait a vevőnek(ügyfélnek)??? Mert elég érdekes, hogyha egy ilyen jellegű dokumentumon a személyes adatok szerepelnek, abból nem adnak egy fénymásolatot minimum...
Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni!!!

MajorDomus # 2010.04.11. 11:52

Végső-soron árverezésre-ahol 70 %-on megveheted az ő részét !

Ildi11 # 2010.04.11. 10:29

Ő ilyen.Nagyot csalódtam benne ilyen téren, mert másnak meg előadja magát és amerre csak megy mindenfele engem mocskol. Ha elindítom a közös tulajdon megszüntetését ott mire számíthatok?

MajorDomus # 2010.04.11. 09:26

Hát akkor inditsd el a közös tulajdon megszüntetését.
Ilyen görény nem lehet egy apa(!?) hogy a gyerekeitől veszi el a pénzt.

Ildi11 # 2010.04.11. 07:24

Ez jó kérdés!
Lakva ismeri meg az ember egymást.
Teljesen kivan fordulva önmagából, csak az élteti,hogy nekem keresztbe tegyen. A gyerekek sem érdeklik ebből a szempontból.

MajorDomus # 2010.04.10. 20:37

Akkor-hogy tudtál hozzámenni ?

Az elmaradt tartásdijat beszámithatod a tulajdona rovására a vagyonmegosztáskor ! Kérdés hogy ez -mennyire érint anyagilag, de az állam megelőlegezi s rajta-behajtja ! Addig a ( tulajdoni ) %-ok peregnek a te zsákodba !

Ildi11 # 2010.04.10. 19:42

Ezzel az emberrel 5 percet nem lehet együtt lakni. Ekkora patkánnyal nem sűrűn találkozni. Őt nem érdekli, hogy a gyerekek fedél nélkül maradnak. Csak arra hajt,hogy velem kicsesszen, de nem velem tol ki hanem a gyerekekkel.Azt mondta ha neki nem lesz háza nekem sem. Valami más megoldás kell.Most azzal jött elő, hogy felmond a munkahelyén, hogy ne kapjak gyerektartást.

MajorDomus # 2010.04.10. 17:47

Ez-utóbbi- bölcs tanács Immától mert a nyomott (lakott) ár-neked- kedvez !-néhány hetet kibirtok együtt az eladásig.

Ildi11 # 2010.04.10. 17:44

A bank beleegyezik a hitelátvállalásba ha meg van a közös tulajdont megszüntető szerződés. Nem tudunk visszaköltözni mert kicserélte a zárat a beleegyezésem nélkül és nem is akarok addig odaköltözni amíg ő ott lakik. A lányok és a magam biztonsága érdekében költöztünk el. Minden este zárt szobaajtó mögött aludtunk és ha részegen jött haza attól féltem mikor töri ránk az ajtót. Cirkuszolt a nagyobbik lányt hitegette hazudozott neki és volt, hogy 3 hétig nem látta őket pedig egy lakásban laktunk. A hűtőt is be vittem a szobába mert megette az ennivalónkat és a rezsit se fizette.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.04.10. 15:50

A hitellel kapcsolatban a bankot kérdezd, mibe megy bele, és mibe nem.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.04.10. 15:48

Kedves Ildi, váláskor kizárólagos lakáshasználatot kellett volna kérned, ez független a tulajdoni viszonyoktól.

A férjed csak a saját tulajdoni hányadát hirdetheti meg, a tiedet nem. Ha van vevő arra a fél ingatlanrészre, akkor elővásárlási jogod van rá. A vevő nem fogja tudni megvásárolnia a nyilatkozatod nélkül, de ha megpróbálnának téged kijátszani, az ő adásvételi szerződésük veled szemben hatálytalan.

Ha a férjed bíróságra viszi a közös tulajdon megszüntetését, a tiltakozásod ellenére a bíróság nem fogja árverésre bocsátani az ingatlant, ha az úgy is megszüntethető, hogy te kivásárolod a társad.

Nincs félnivalód, csak légy résen.

Jelenlegi szabályozás szerint a társtulajdonosnak az árverésen nincs elővásárlási joga.

A milyen áron jó kérdés, ezért kellene visszaköltöznötök, mert úgy csak lakottan lehetne értékesíteni az ingatlant, ami jóval kevesebbet ér, mint beköltözhető állapotában.

MajorDomus # 2010.04.10. 14:57

Előzd meg !

Kérd Te a közös tulajdon megszüntetését !
Ha nincs megállapodás árverezés lesz, de fél ingatlant nem vesz- senki. Ha 4 millióra értékelik a házat akkor 70 %-ra lemegy a kikiáltási- ár, az ő 50 6-át 1,4 millioért meg- tudod venni.

Ildi11 # 2010.04.10. 12:39

Kedves Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni. Van egy közös ingatlanunk a volt férjemmel amiben ő lakik. A válásunkkor a bíróság közös lakáshasználatot állapított meg, de én a két kislányommal elköltöztem a biztonságunk érdekében. Próbáltam vele egyezséget kötni de nem sikerült mert az ő ajánlata számomra irreális. Kért 1.5 millió forintot és hogy vállaljam át a 2 milliós lakáshitelt. Most ott tartunk hogy meghirdette az ingatlant 3 millió forintért. Én nem szeretném eladni, mert élni szeretnék az elővásárlási jogommal amibe valószínű, hogy nem egyezik bele. Van a házra vevő. Azt mondta, hogy rákényszerít , hogy eladjam a házat. Ha nem egyezek bele az eladásba akkor kéri a bíróságot hogy árvereztesse el.Kérdés, hogy hogyan tudok okosan élni az elővásárlási jogommal? Ha bírósági árverésre kerül a sor ott is tudok élni ezzel a joggal? Kérheti úgy az árverést ,hogy én meg akarom váltani az ő részét? Ha a bíróság engedi, hogy megváltam tőle akkor itt milyen ingatlan értéket vesznek alapul, elég ha csak átvállalom a hitelt? Tudom jó sok kérdést tettem fel, és előre is köszönöm a segítségeket, válaszokat.

Köszönettel: Ildi

MINDIANA # 2010.04.09. 18:36

Kérdező!

Teljesen jól jártatok el. Amennyiben az adott feltételek mellett, adott határidőn belül nem él az elővételi jogával, az ingatlant, értékesíthetitek másnak. Ezt a tényt, hivatalossá kel tenni, megfelelő időpont kitűzésével.( Itt nem 3 napra gondolok) Nincs mit megtámadni.

A jog a következőt írja:

A tulajdonos közlési kötelezettsége:
A tulajdonosnak a vételi ajánlat minden lényeges eleméről tájékoztatni kell az elővásárlási jogosultat, hogy ezek mérlegelése alapján hozhassa meg döntését. A közlésnek - ingatlan esetében - írásban és utóbb igazolható módon kell megtörténnie. Nem terheli a közlési kötelezettség a tulajdonost, ha a közlés a jogosult(ak) tartózkodási helye vagy más körülményei miatt rendkívüli nehézséggel vagy számottevő késedelemmel járna.

A jogosult nyilatkozata:
Amennyiben az elővásárlásra jogosult úgy nyilatkozik, hogy nem kíván élni az elővásárlási jogával, vagy nem nyilatkozik egy bizonyos határidőn belül, akkor az ingatlan tulajdonosa eladhatja az ingatlant a vevőjének az adásvételi szerződésben rögzített vagy, számára kedvezőbb feltételekkel.

Anna

harmony # 2010.04.09. 06:29

Köszönöm a válaszokat! Sokat segített, így nyugodtabban adom el a lakásom.

Üdv
Judit

MajorDomus # 2010.04.08. 23:09

Mona ....

Megnéztem a helikopter lakóparkost !
Érdekes ügy, de fizetnie kell ! ( irtam neki !)

kérdező- # 2010.04.08. 17:56

Értem. Ha viszont nem kér semmilyen módosítást az elővásárlásra jogosult, hanem az általunk közölt adásvételi szerződést elfogadja, azzal egyetért, azonban ennek ellenére mégsem írja alá a szerződést hosszabb időn át,akkor ezt tekinthetjük annak, hogy mégsem kíván élni az elővásárlási jogával? Vagy ha ő már egyszer tett egy olyan nyilatkozatot, hogy élni kíván elővásárlási jogával, akkor a végtelenségig kell várni, amíg kegyeskedik aláírni a szerződést?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.08. 13:51

Ez nem így megy. Amikor konkrét vevővel konkrét szerződés van, azzal mindig meg kell kínálni az elővásárlásra jogosultat. Viszont ő meg nem szabhat feltételeket: vagy elfogadja úgy ahogy van, vagy nem. Ha módosítást kér, az azt jelenti, hogy nem fogadja el; meg lehet kötni a szerződést a vevővel.

kérdező- # 2010.04.08. 12:49

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Egy ingatlan adásvételét bonyolítanánk le, azonban van egy elővásárlásra jogosult személy.
Az elővásárlásra jogosult még tavaly azt nyilatkozta, hogy élni kíván az elővásárlási jogával, de mindig pontosítani kívánta a szerződést, sőt egyéb feltételeket is teljesítenie kellett volna, azonban mindez idáig nem írta alá a szerződést, szerintünk húzta az időt. Kb egy hónapja az ő kívánságának megfelelően elkészített adásvételi szerződést küldtek el részére, felhívva többek között arra is, hogy ha most már nem írja alá, akkor úgy tekintik, hogy elővásárlási jogával nem kíván élni és eladják másnak az ingatlant. Erre a levélre már nem válaszolt semmit.
Kérdésem az lenne, hogy annak ellenére, hogy hónapokkal ezelőtt (még tavaly) azt nyilatkozta az elővásárlásra jogosult, hogy élni kíván a jogával, de azóta sem jött létre a szerződés köztük és a legutóbbi levél hatására sem írta alá és abban a levélben felhívták, hogy ha 15 napon belül nem válaszol, akkor úgy tekintik, hogy nem kíván élni a jogával, tehát ebben az esetben lehet értékesíteni másnak a szerződést és lehet úgy tekinteni, hogy nem kíván élni az elővásárlási jogával?
Nem szeretnénk úgy járni, hogy eladjuk a vevőnek az ingatlant, később meg pert indítana az elővásárlásra jogosult.
Köszönöm a válaszokat!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.04.08. 06:29

Kösz MD, de a legbiztosabb egy könyvelő, ha már ok nélkül kijavítottál.

Piqlet # 2010.04.07. 22:44

Tisztelt Fórumozók!
Egy ismerősöm levelét szeretném ide bemásolni, segítségkérés végett:
"A segítségedet kérném. Vagy tudsz rá válaszolni, vagy a jogi fórumon valaki.És elég sürgős is lenne.
X.Y. a hitelügyintézőnk. A múlt héten megérkezett hozzá a banktól a hitelelbírálás hozzá. Ennek a papírnak a "címe": Értesítés pozitív döntésről. Mivel párom nevén van a hitel, és én vagyok az adóstárs, így ezen a papíron párom neve, címe szerepel. Ez az értesítés 3oldalas. X.Y. ezt nem adja oda, azt mondja nem szokták kiadni az ügyfélnek. Párom volt nála, az első oldal fénymásolatát sikerült kicsikarnia. Mivel a mi nevünk, és a mi elbírálásunk van ezen a 3 oldalon, úgy gondolom meg kéne kapnunk. Arra gondoltam, X.Y. jutaléka is rajta lehet, ha ennyire n akarja odaadni. Ez engem nem is érdekel, de asszem a papírt nem tilthatja el előlünk. És ez maga a kérdés.
Mindeközben a bank kevesebb pénzt adott meg mint kértünk,ami miatt szerződésmódosításra volt szükség.De a módosítás feltételeit is ez a papír tartalmazza. Ezeket X.Y. telefonon diktálta be.Nekem ez így furcsa, ezzel amúgy is bonyodalmakat okozott, újra ügyvédhez kellett menni, és az eladónak is akadtak(megjegyzem jogos ) fenntartásai...
Ha tudsz segíteni, vagy valaki tudja, áruld már el légyszi ilyen ügyeknél ki szokta - e adni a hitelügyéntéző a banki hitelelbírálásról szóló döntés papírjait a vevőnek(ügyfélnek)azaz nekünk..."
Előre is köszönöm a barátom nevében, ha valaki tud segíteni!!!

monalisa1 # 2010.04.07. 22:31

MD!

Légyszív nézd már meg a polgári jog rovatban azt a "helikopterlakópark kérdező által felvetett problémát.

Üdv.

MajorDomus # 2010.04.07. 22:27

A legbiztosabb ha ügyvédhez fordulsz !