Ingatlan adás / vétel


MajorDomus # 2010.01.14. 22:19

Az előszerződésben ez nem is fontos,a véglegesben legyen benne!
Az Apeh nem ad ki adóitkot s ez az.
Deritsd ki hogy ki inditott végrehajtást,a területileg illetékes önálló birósági- végrehajtó ezt elmondja neked. A foglaló duplája- jár- vissza ha az eladó hibájából hiusul meg az eladás.

danizo # 2010.01.16. 10:25

Folyamatban vannak a dolgok.
Mi történt volna, hogyha a végleges adás-vételi szerződés után derülnek ki a dolgok?
Mint új tulajdonos, hogy tudnám megszűntetni a cég székhelyét? (Mi lenne a menete?)
A cégbírósággal kellene leveleznem vagy az Apeh-el?
Kb: Mennyi ideig tartana az intézése?
Köszönöm válaszukat.

flamingo2 # 2010.01.16. 16:17

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi ügyben szeretnék tanácsot, segítséget kérni:
2005-ben, házasságkötésünk előtt anyósom miatt házassági szerződést kötöttünk, mely kimondja, hogy az ingatlan- mely valóban a férjem tulajdona- eladásából származó bevétel a férjemet illeti. A napokban eladtuk az említett lakást-jövő héten megyünk az ügyvédhez-. Új ingatlant fogunk vásárolni, melyhez hitel felvétele is szükséges a felújítás miatt és a lakásvásárlási hitel- a bérem miatt- az én nevemen fog futni.
Na már most ugye miután én leszek az adós, az eladott, a megvásárolt ingatlan és a hitel értékének arányában igényt kívánok tartani bizonyos tulajdoni hányadra, de nem tudom, hogy pontos hogyan illet ez meg engem.
A paraméterek a következőek:

  • eladott ingatlan: 6,4 M HUF
  • vásárolt ingatlan: 7,1 M HUF
  • igénylet kölcsön: 2,5 M HUF

Milyen részben illet meg engem a vásárolni kívánt ingatlan???

Segítségüket, válaszukat előre is köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.01.16. 18:39

igénylet kölcsön: 2,5 M HUF

Ennek a fele.

MajorDomus # 2010.01.16. 21:45

Im (maculatlan) válasz. De pontos is. Az uj ingatlanban 17,6 %-ban leszel tulajdonos.

feketepárduc # 2010.01.18. 20:12

Kedves Mindenki!

Kérlek Titeket segítsetek, hogyan lehet az alábbi dolgot kivitelezni, jól gondolom-e.
Házasságban élek 2008. óta, viszont az édesanyámtól kapott külön pénzből szeretnék ingatlant vásárolni, oly módon h az ingatlannak kizárólagosan én legyek (100%) a tulajdonosa. Hogyan kell ezt megtennem??? ha a férjem ügyvéd előtt kijelenti h ez az én külön vagyonomból származik és h nincs követelése felém az ingatlant illetően, az igy már jó??? illetve a másik kérdésem az lenne, hogy a banki hitelnél, mivel hitel is lenne a lakáson, a férjem adóstárs fentiek ellenére? vagy a banknál adóstársam legyen édesanyám? Mit tanácsoltok?

MajorDomus # 2010.01.18. 21:22

Ha a férjed adóstárs lesz akkor az közös szerzemény.
A mama legyen az adóstárs,az adás-vételi szerződésben rögzitsétek,hogy a mama által adott pénzből vetted meg, s az kűlönvagyonodat képezi. Ha a hitelt közösen fizetitek akkor a hitelösszeg fele részében a férjed követelheti a tulajdonrészt. A mama vegye fel a hitelt s törlessze.

feketepárduc # 2010.01.19. 09:11

Köszönöm a gyors választ.
Addig talán ok. h anyukám az adóstárs, de ő nyugdijas tehát biztosan nem kaphat ő hitelt, csak én. A hitelt nekem kell felvenni, adóstárs anyukám. Eddig ok. a törlesztést ha egyedül fizetem, és a férjem egy külön dokumentumban rögzitve aláirja ügyvéd előtt h neki abból az ingatlanból semmiféle követelése nincs, kizárólagosan az én tulajdonomat képezi igy már oké????

Másik kérdésem, munkáltatói kölcsönnél, anyukám szintén adóstárs, viszont oda kell egy kezes is, lehet az a férjem??

Köszönöm még 1X :)

megijedtem # 2010.01.19. 15:21

Tiszteletem!
A problémánk a következő:
most készülünk lakást venni, szerződés kötés már megtörtént. Az előző tulajdonos mindenféle papírok nélkül, kiadta az ingatlant egy "kiscsaládnak". Persze egy fészekalja gyerek is velük van. Mikor először jeleztük adás-vételi szándékunkat, november végén, kértük őket legkésőbb februárig hagyják el a lakást. Február 1-én megtörténik, az átadás-átvétel, de a "bérlők" a legkisebb jelét sem mutatják annak, hogy költözni szeretnének. Sőt, már a bérleti díjat sem hajlandók fizetni. Sajnos az eladó jó szándékúan bejelentette, őket.
A fő kérdésem az, hogy a lehető legkevesebb költséggel,miképpen tudom őket kitenni?
Mint bejegyzett új tulajdonos, van e jogom kijelenteni őket, majd kipenderíteni vagy az Önkormányzatnál jelezzem? igazából nem szeretném, ha erre kerülne a sor, de ha mégis, kb. mennyi időbe telik, amíg intézkednek?
ugyanis nem szeretnék másnak lakást venni, olyan jól pedig nem keresünk, hogy hónapokig fizessem az albérletet és a törlesztőrészletet.
vagy csak költözzek egyszerűen be melléjük, hátha elmennek?

nanemaaa # 2010.01.19. 16:52

Nem lett volna szabad magadra vállalnod a kiürítést. Bérlővel vetted át a lakást. Elméletileg elfogadtad az eredeti tulajdonos és a bérlők között fennálló szerződést. Most szépen felmondhatod, ha nem költözik ki, akkor meg mehetsz a bíróságra.

megijedtem # 2010.01.19. 17:54

köszi, de még nem fogadtam el semmit, szerződés nem volt, az eladó vállata, hogy kiteszi őket. mivel rá sem akarnak hallgatni, ezért készülök a legrosszabbra. állítólag március 1-ig jogilag sem lehet őket kitenni, a tél miatt. max kiköttetem a villanyt és csak elmennek...

MajorDomus # 2010.01.19. 21:42

Párduc !
A-férjed lehet kezes.
Azt értsd meg,hogy házasságban szerzett vagyon közös szerzemény.
Ha hitelt veszel fel,azt a közös jövedelemből törlesztitek.
Ha 2 milló hitelt veszel fel, 10 millió a lakás amit veszel,mama ad 8 milliót,akkor 90 %-a lesz a Tiéd 10 %-a a férjedé.
Az a megoldás,hogy házassági vagyonjogi szerződést-kötsz a férjeddel, abban rögziteni kell hogy ez a Te különvagyonod.előzetesen lemond az ingatlannal szemben bármilyen igényéről.
Most Ok. Kivánok Neked hosszu boldog házasságot,de az ördög-nem alszik, s szó elszáll...........

MajorDomus # 2010.01.19. 21:48

Akkor még szerencséd van!
A szerződést nyugodtan kösd meg,de vedd bele hogy a vételár 30 %-a akkor esedékes ha az ingatlant kiüritett állapotban átadja.
Kicsit zavarosan irsz. Ha nem kötöttél szerződést, hogy -lehetsz- bejegyzett uj tulaj. Vagy a jövőről beszélsz ?
Remélem nem fizettél még ki semmilyen pénzt maximum foglalót.

feketepárduc # 2010.01.20. 07:59

MajorDomus!

Köszönöm a segitséged, igen én is úgy gondoltam h joglemondó nyilatkozatot tesz az ingatlannal kapcsolatosan, úgy h a felvett hitelt is beleirjuk h azt is én törlesztem, és h semmiféle követelése nincs.
Köszi, de már házas vagyok egy ideje, nem az a gond, hanem h ezt a lakást tényleg különpénzből venném, amit édesanyámtól kapok, és igy van ha elválnánk netán akkor meg nehogy már.... de ha ez a fentiek alapján igy kivitelezhető akkor ok. minden.

orpheus967 # 2010.01.29. 13:21

Tisztelt Fórumozók!

Ház rész vásárlással kapcsolatban szeretném a segítsegetek kérni! Van egy családi házunk amiben jelenleg is lakunk(2 felnőt + 2 gyerek). A gyermekeink nevére kötöttünk lakáskassza szerződést a FUNDAMENTA Lakáskasszánál, ami nemsokára lejár. Az elgondolásunk az lenne, hogy a lakáskasszából járó összeget úgy "költenénk el", hogy a két gyermekünk (egyikük 18 év feletti) megvenné a házunk egy részét.
Azt szeretném megtudni, hogy van-e erre lehetőség?
Ha igen, mi a módja és milyen költségekkel illetékekkel kell számolnunk?
Üdvözlettel: orpheus967

anikol # 2010.01.29. 18:48

Tisztelt Fórumozók!

2002-ben eladtuk a házunkat,a mai napig a férjem nevére jönn a Bírósági levelek miszerint az ő nevén van még mindig a Villanyóra mi már többször szóltunk,hogy írasák át mert mi nem mehetünk oda,hogy az ő nevükre írja át az Elmű a villanyórát de még mindig nem történt semmi!!!A felszólitásokból mára elegem lett és küldtem a Bíróságnak egy adá-vételi szerzödés másolatot.Hát remélem nem nekünk kell kifizetni a tartózást és a per kölcséget.De,hogy kinek azt sajnos még csak nem is sejtem mert aki annak idején meg vette mostanra meghalt.Ilyenkor kihez kell fordulni???Köszönöm!!!anikol

monalisa1 # 2010.01.29. 19:12

arpheus967

Elnézést, de a gyerekek mi a fenének vennék meg azt ami egyszer majd örökléssel ugyis az övék lesz! A Kasszában összegyűjtött pénzt inkább fordítsa a család egy újabb ingatlan megvételére - akár kezdőtőke is lehet ez az összeg egy hitelfelvételnél.

És még annyit, hogy MINDEN fiatal önálló otthont szeretne magának, mégha legjobb is viszony a szülőkkel. Vagyis hát az önállósodás...

Hogy a kérdésre is vászoljak: ajándékozás és/vagy adásvételi szerződés a ház egy bizonyos tulajdoni részének átadásáról, ügyvéd fog kelleni hozzá. (A tulajdonszerzési illeték attól függően hogy a fenti két variáns közül végül is melyik valósul meg - pár százalék.)

A Kassza brosúráját el kell olvasni ill. a szerződéskötéskor kapott "apróbetűst", mert abban részletezve lehet hogy a pénzzel xy mit is kezdhet és mikor, nem utolsó sorban miképp.

Pár hónap biztos elmegy mire a kifizetést kegyeskedik eszközölni - vagyis nem sok jót hallani a Fundamenta felől.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.01.29. 19:14

Ha csak egy garzonlakást sikerül venni már az is főnyeremény egy fiatalnak - induló alap az önállósodáshoz.

Ne féltse a kedves anyuka szárnyukra bocsájtani egyiket se.

monalisa1 # 2010.01.29. 19:22

anikol

Ha még mindig a férjed nevén van a villanyóra akkor az ingatlan eladásakor valahogy nem lett elintézve az óra tulajdonosának leírása-átírása - és ezért a bírósági megkeresések.

Az adásvételi szerződést elő kell keresni és elmenni az ügyfélszolgálatra - ezt most már nem tanácsos levelezéssel megpróbálni rendezni.

Az időközben felgyülemlett számlatartozás nem benneteket terhel, azt a szolgáltató rendezze a ház jelenlegi tulajdonosával, vagyis xy örökös a házzal együtt megörökölt egy csomó villanyszámla tartozást is...

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.01.29. 19:48

Ha nincs a férjednek pecsétes papírja az ELMŰ-től és 2002-ről az óra tulajdonosi változásáról akkor az mindmáig nincs átiratva - a férjed mulasztásaként. Ilyen egyszerű.

akinorev # 2010.01.29. 20:33

Tisztelt Fórumozók!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz hogy éppen egy új építésű 3 éves családi ház vételében vagyunk. Az eladó kizárólagos 1/1 tulajdonos tulajdoni lap szerint. Kérdésem: Ha az építkezés során az eladónak volt egy német anyanyelvű és állampogárságú élettása, de ez a kapcsolat nem volt sehol hivatalosan bejegyezve. Építési engedély 2 néven van de az ingatlan kizárólag az eladó nevén van.
A kapcsolat megszakadt. Szeretném megkérdezni hogy ha pár év múlva jelentkezne a volt élettárs akkor milyen következményei lennének a jelenlegi vevőre nézve?
Ha kérünk jogi nyilatkozatot az adás-vétel előtt a volt élettárstól hogy nincsen semmilyen követelsée akkor azzal bebiztosítom-e magamat! Szükséges a jogi ny9ilatkozat?
Válaszukat elóre is köszönjük!

anikol # 2010.01.29. 20:59

Mi 2002-ben leadtuk az adás-vételi szerződés másolatát bent voltunk személyesen de a kutya nem törödött velünk az Elműnél.Persze náluk nincs meg a másolat!!!A szerzödésben úgy van írva,hogy az új tulaj megy bejelenteni az ő adatait és a régi tulaj lemondja a nevéről .Na mi bevittük a papirokat de még az új tulaj nem jelent meg az ő adataival.Én úgy tudom,hogy az ő nevében én nem járhatok el.De lehet,hogy rosszul tudom.

monalisa1 # 2010.01.29. 21:13

Érthető hogy nem jelent meg az új tulaj hiszen egy rakat pénzzel tartozik a szolgáltatónak.

Ezzel együtt továbbra is kell "a" pecsétes papír miszerint a férjed nevéről leírták a villanyórát., az áramot éveken keresztül nem ti fogyasztottátok bizonyíték az ingatlan adásvételi szerződése.

Bocs, olyan nincs hogy valaki egy egyéb okiratban "távolról" lemond valamiről ami ővele kapcsolatos, azt a férjednek kellett volna intéznie 2002-ben, a szerződést meg ekként fogalmazni.

Sőt, mindig együtt megy az eladó és a vevő, így az átatás-átvétel óraállásról is egyidejüleg nyílatkoznak.

Ingatlan eladásakor van néhány egyéb más közműóra is, hát rá kell szánni egy napot a szolgáltatók végigjárására.

Mindegy, remélve a problémátok rövidesen megoldódik. És akkor egy újabb levél a bíróságnak hogy rendezve az ügy.

MajorDomus # 2010.01.29. 21:15

Akino..( honnan veszitek ezeket a neveket)
Neked ehhez semmi közöd.
A tulajtól megveszed, 1/1 arányban, ő nyilatkozik hogy per teher- és -igénymentesen adja el neked. -fődhivatal bejegyez,pont.

Ha ,,dajcs,, élettársnak valami -gondja van azt a volt párjával rendezi majd a vételár terhére.

anikol # 2010.01.29. 21:17

monalisa1 Köszönöm az információkat!Ezer hála!!!!!