Társadalombiztosítási díj
Aki után senki se fizeti a társadalombiztosítást, annak magának kell fizetni. Ez néhány éve van így, a híradóban hallottam. Nekem az a problémám van hogy nyelvvizsga miatt az egyetem után nem tudtam rögtön elkezdeni a doktori iskolát, és mivel keresztféléves képzésben nincs államilag finanszírozott képzés, ez egy egész tanévet jelent (2 félév). Nappali tagozat volt az egyetem és az lesz a doktori iskola is. A társadalombiztosításom a diákigazolvány érvényességének lejárata (2010.10.31.) után még 45 napig érvényes, vagyis 2010.12.15.-ig. A nappali tagozatosoknak van társadalombiztosítás, remélem a doktori iskolákban is. Ez gondolom 2011.09.01.-től lesz. Addig van 8,5 hónap. Hogy tudnám megúszni? Úgy hallottam nagyjából 4700 forint/hónap, vagyis 40 000 forint. Megkérdeztem az egyetemet, a sikeres záróvizsgát utólagosan nem lehet visszavonni. Nyilván 1-es beírni se lehet mert az meg hamisítás. Nyilván később kellett volna letenni a záróvizsgát. A 40 000 forint megúszására van 2 ötletem, de nem tudom mennyire jók.
Az nem megoldás hogy azt mondom hogy külföldre költöztem és nem árulom el az államnak hogy hova, mert van távhő-támogatás, és átalánydíjas gáztűzhelyemre is van gázár-támogatás. Ez az amit évente igényelni kellett, aztán mindig meghosszabbították és így már több éve igényeltem, de még mindig kapom. Ugyanis (gondolom) ekkor nem szabad hogy legyen Magyarországon bejelentett (állandó?) lakcímem, de akkor abba a lakásba se lehetek bejelentkezve amire kapom a 2 féle támogatást, akkor pedig az nem jár.
Nem tudok róla hogy létezne méltányosság (jövedelmem nincs). Ha egyszerűen semmit se teszek, akkor ugyan lehet hogy most nem veszik észre, de számítógépes nyilvántartás van, így akár még több év múlva is észrevehetik hogy korábban 8,5 hónapig nem fizettem. Több éve ezt már megcsinálták a gépjármű felelősségbiztosítással (aki nem használta, annak is fizetnie kellett, utólag, holott amikor nem használta, akkor még központilag nem ellenőrizték, csak közúti ellenőrzésnél). Úgy néz ki hogy azalatt a 8,5 hónap alatt egyáltalán nem kellesz mennem orvoshoz. Azt nem tudom, hogy ekkor is kell-e fizetni. Úgyértem hogy ha például több év múlva kiderül hogy nem volt korábban fizetve, de orvoshoz se mentem, akkor követelhetik-e utólag. Ez lenne az egyik kérdésem. Másik kérdésem, hogy ingyenessé tették a tavalyról megmaradt új influenza elleni oltást. Azt beadathatom-e még? Ugyanis ha az orvos nem aznap jelenti, hanem mondjuk a hónap végén, akkor ugye gáz lehet.
A regisztrált munkanélküli státusz lehetne a legjobb megoldás. A probléma az hogy pályakezdő vagyok. Érdeklődtem a munkaügyi központtól, ők azt írták álláskereső lehetek, a regisztrált munkanélküli kifejezést nem is említették. De: "1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 16. § (1) bek. i) pontja alapján a hallgatói jogviszonyban állók társadalombiztosítási szempontból nem teljes körűen biztosítottak, csak egészségügyi szolgáltatásra jogosultak." Ezalatt nem tudom mit kell érteni. Eddig nem kellett fizetni, tehát gondolom az hogy "egészségügyi szolgáltatásra jogosultak" azt is jelenti hogy nem kell fizetni a társadalombiztosítást.
"A Tbj. 5. § (1) d) pontja szerint biztosítottnak minősül az álláskeresési támogatásban részesülő személy (álláskeresési támogatás: az álláskeresési járadék, álláskeresési segély, keresetpótló juttatás).
Álláskeresési támogatás illeti meg azt, aki álláskereső, továbbá rendelkezik az előírt tartamú jogosultsági idővel. A jogszabályban előírt feltételek fennállása alapján kétféle ellátási forma nyújtható: álláskeresési járadék vagy álláskeresési segély.
Az álláskeresési támogatás az álláskeresővé válást, illetve a kérelem benyújtását megelőző 4 évben megszerzett jogosultsági idő alapján kerül megállapításra. Jogosultsági idő: amely alatt az álláskereső az álláskeresővé válást megelőző négy év alatt munkaviszonyban töltött, vagy egyéni illetőleg társas vállalkozói tevékenységet folytatott, feltéve ez utóbbi esetben, hogy vállalkozói tevékenysége alatt járulékfizetési kötelezettségének eleget tett.
Az álláskeresési járadék megállapításának feltétele, hogy az álláskereső az álláskeresővé válást, illetve a kérelem benyújtását megelőző négy éven belül legalább 365 nap, álláskeresési segély esetében legalább 200 nap jogosultsági idővel (munkaviszonnyal, vállalkozói jogviszonnyal) rendelkezzen.
Amennyiben álláskeresési támogatás nem kerül az Ön részére folyósításra, úgy biztosítottnak sem minősül. Önmagában az álláskeresőként történő regisztráció nem jelent biztosítotti jogviszonyt."
Megnéztem a munkanélkülieknek készített honlapot. Mivel pályakezdő vagyok, semmilyen pénzbeli dologra se vagyok jogosult, mert még sose volt munkaviszonyom. És mivel a saját lakásomban lakok, még szociális támogatásra se. Ott viszont ezen pénzbeli juttatások nevében nem az "álláskereső" hanem a "munkanélküli" szó volt. Azokra azért nem vagyok jogosult, mert mindnek feltétele hogy korábban már legalább valamennyi ideig volt munkaviszony. Az álláskeresésinél ugyanez a helyzet. Tehát álláskeresésinél nem leszek biztosított. Viszont nappali tagozatosan is csak részlegesen voltam az, mégse kellett fizetni. Tehát az egyik kérdésem az, hogy biztosított ekkor nem lennék, de kellene társadalombiztosítást fizetni? Hogy regisztrált munkanélküli lehetek-e (úgy hogy nem kapok semmiféle juttatást se) azt nem tudom. Ha lehetek, akkor abban az esetben kellene-e fizetni?
Tehát összefoglalóan: nem tudom lenne-e bármi értelme annak hogy bejelentkezek regisztrált álláskeresőnek vagy munkanélkülinek. Az is probléma hogy nyelvvizsgára is kell készülni, és valami kutatómunka is kell ahhoz hogy felvegyenek, ráadásul publikált, lehetőleg idegen nyelven, mert arra több pont jár. Tehát ha olyan munkát végeznék amiért fizetnek is, akkor nem lehetnék doktorandusz. Most is dolgozok, tanulok és kutatok, csak attól még nem lesz társadalombiztosításom. Tehát ha regisztrált álláskereső vagy munkanélküli lennék, akkor még valahogy el kellene kerülni hogy munkát kapjak, mert akkor nincs doktori iskola. Csakhogy a regisztrált álláskeresővel álláskeresési szerződést is kell kötni. Ötleteket is várnék hogy ha meglesz a nyelvvizsga bejelentsem-e hogy megvan, és ha kiállítják az egyetemi oklevelet akkor azt bejelentsem-e (okleveles fizikus, ez egyetemi szintű), megmondjam-e hogy rendelkezek számítógépes alapismeretekkel, stb. Még semmilyen szakképesítésem sincs.
Volt tehát 2 ötletem (lapítsak illetve legyek regisztrált álláskereső/munkanélküli). Kérdezném hogy ezek mennyire jó ötletek, és egyéb ötleteket is várnék.