Ld. 2008.07.31. 19:30
Az örökség közös vagyon?
A házasságkötés előtt szerzett dolgok sem feltétlenül tartoznak a különvagyonba (bár ez a főszabály), de a házasság alatt szerzettek sem feltétlenül közösek (bár ez is főszabály). De valóban nem az az elkülönítő körülmény, hogy mi "kinek a nevén van".
Köszönöm a választ. A házasság előtti különvagyont értjük a külön vagyonon? Tehát amit e házasságban közösen szereztünk, de egyik ingatlan az én nevemen van, másik a férjem nevén, az közös vagyonnak számít ennek ellenére is?
Hogy van-e végrendelet, vagy nincs, az nem érinti azt, hogy mi az, ami közös vagyon, és mi az , ami különvagyon. Végrendelettel, vagy anélkül, mindenki után csak a saját különvagyonát és a közös vagyon rá eső felét örökölheti bárki.
Ha nincs végrendelet, akkor a gyermekek egyenlő arányban örökölnek, a túlélő házastárs haszonélvezetével terhelten. Ha van, akkor az öröklés a végrendeletben írtak szerint alakul, azzal, hogy a kötelesrészére minden örökös jogosult akkor is, ha egyébként a végrendelet kizárja; így a túlélő házastárs használati jogra tarthat igényt.
Második házasságban élünk. Mindkét előző házasságból vannak gyermekek.
Minden ingatlan, vagyontárgy és pénz a második házasságunkban keletkezett. A férjem nevén is vannak ingatlanok, és van külön bankszámlája és nekem is van ingatlanom és bankszámlám. Nem azonos értékben vannak az ingatlanok és nem azonos mennyiségű pénz van a banszámlákon.
Mi a szabály az öröklésre akkor, ha van végrendelet és minden ingó és ingatlan vagyonomat a gyermekemre hagyom. (A férjem nem tarthat igényt arra, amivel több értékem van? és valóban a gyermekem örökli?)Akkor haszonélvezeti joga sem lesz a férjemnek? És mi a szabály akkor, ha nincs végrendelet. Illetve ha nincs végrendelet, akkor a teljes vagyont (férjemét és enyémet) megfelezik, és a "részem"-re haszonélvezete lesz a férjemnek?
Csjt. 28. § (1) A házastárs különvagyonához tartozik:
- a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy,
- a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy,
- a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy,
- a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.
(2) Az a különvagyonhoz tartozó tárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, valamint a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, tizenötévi házassági együttélés után közös vagyonná válik.
Sissike!
Erre már tegnap reggel válaszoltam a másik topicban. Nem voltam kielégítő?
Goodwitch
32 évi házasság után a férjem elhagyott egy másik nő miatt.
A szüleimtől 6.3 millió forintot örököltem 4 éve, amit közös lakásunk felújítására és autóvásárlásra költöttünk. Az autót most eladnám, /bár a férjem nevére írattuk, nem tudom hogyan tudom rávenni/ feleznünk kell-e az árát? Tehát az örökségem közös tulajdonnak számít-e?
Én egy ismerősömtől azt hallottam, hogy nem.
Az utolsó fillérig el tudok számolni, mire ment a pénz, ugyanis naponta vezetem 10 éve a kiadásokat és bevételeket.
Ezt elfogadja-e a bíróság bizonyítékként?
Feleznünk kell-e mindent, vagy az örökség által több jár nekem, mint a férjemnek?
Köszönöm szépen a segítséget előre is.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02