Késedelmi kamat számítása

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.25. 08:28

6 781 460,- Ft, és a kamat naponta 1082,- Ft-tal nő.

(Ki találta ki ezt a 3%+az alapkamat harmada trükköt? Jól jártál vele. A törvényes kamattal 7,2M körül lenne már, és naponta majd 1800-zal nőne.)

Majordomus # 2024.02.24. 20:37

A bíróság általában középarányosan számitott kamatot állapít meg.
Az a kérdés ki tudod e fizetni a tőkét,és mennyi idő alatt?
Azt követően kell matekozni a kamaton.

drbjozsef # 2024.02.24. 20:08

Laci423,

Ilyen esetben nem kell kamatos kamatot számítani.

Kiszámolod a pontos kamatot, ha szükséges félévenként, és azt mindig a tőkére vetítve kiszámolod minden fél évre, valamint ha a kifizetés félév közepére esik, akkor időarányosat számolsz a félév napjai és a tényleges kifizetésig eltelt időre. A teljes összeget megfizeted.
(megjegyzem, én nem értem, hogyan kellene kiszámítani a kamatodat. Adott félév első napján érvényes bank alapkamatnak a harmadát kellene venni és hozzáadni hármat? Biztos a harmadát? Fura.)

Laci423 # 2024.02.23. 12:39

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a jogi szakértőktől. Megkaptam az ítéletet, aminek alapján marasztalt a bíróság. 6 millió forint tőkét és annak 2022. január 1. napjától a kifizetés napjáig járóan, évi 3%+ a késedelemmel érintett naptári félévet megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamat 1/3-ának megfelelő mértékű késedelmi kamatát kellene megfizetnem. Ez pontosan mennyi, hogyan tudom kiszámolni? Kamatos kamattal vagy anélkül, tudtok segíteni? Előre is köszönöm!