nyugdíjból történő letiltás

buboka # 2008.04.17. 10:52

Kedves Mona Lisa, Kedves Gittus!

Köszönöm a válaszokat, de a válaszok szerint a nyugdíj összegéből csak a mindenkori nyugdíjminimum vonható le, vagy félreértettem a válaszokat.
Sajnos az önkormányzattól - bármennyire is segítőkészek - nem tudunk semmit igényelni, mert a pénzintézeti levonást nem vehetik figyelembe, így az egy főre eső jövedelem meghaladja a támogatáshoz szükséges jövedelmet.

gittus # 2008.04.16. 09:48

A bírósági végrehajtásról szóló tv szerint levonható több tartozás esetén a járandóság ill nyugellátás 50 %-a de a maradék nem lehet kevesebb mint a mindenkori nyugdíjminimum összege

monalisa1 # 2008.04.16. 08:26

Pontosítok: együttes tartozás esetén letíltás maximálisan legfeljebb a nyugdíjminimum összegéig lehetséges, ez mult évben 27.130 Ft/hó volt.

monalisa1 # 2008.04.16. 08:20

Egyéb esetben a nyugdíjból csak 33% vonható le - osztozkodjanak a pénzintézetek...

Részletfizetést a végrehajtótól lehet kérni, a méltányosságból történő esetleges csökkentést a letiltást foganatosító pénzintézettől.

Kérjenek az önkormányzattól lakásfentartási támogatást, igaz csak havi néhány ezer forint, és az sem készpénz, hanem az egyes közüzemi szolgáltató számlákhoz némi hozzájárulás. És lehet kérni a nehéz anyagi helyzetre és az egészségi állapotra hivatkozással átmeneti szociális segélyt.

buboka # 2008.04.15. 18:41

Kedves Fórumozók, Kedves Válaszadó!

Szeretném megtudni, hogy valóban lehetséges-e, illetve jogos-e, hogy a nyugdíj 50%-át levonják tartozás címén két pénzintézet részére. Én úgy tudom, hogy csak gyermektartásdíj esetében lehetséges a maximum 50%-os letiltás, egyéb esetekben a 33%-a megengedhető. Egyébként a férjem - akinek a nyugdíjáról szó van - ráadásul súlyosan fogyatékos és már a megélhetésünket veszélyezteti ez az "eljárás".
A kettőnk nyugdíja összesen 82.000,-Ft. Szeretném megmtudni azt is, hogy amennyiben jogos a letiltás, méltányossági kérelmet lehet-e ezzel kapcsolatban benyújtani, ha igen kinek, a végrehajtást kérőnek, vagy a nyugdíjintézetnek.
A válasz előre is köszönöm.
További kellemes estét kívánok minden fórumozónak.

Üdvözlettel:

Axelka