Elhalálozás utáni nyugdíj kifizetés

Izé82 # 2018.07.11. 13:40

Tisztelt Jogászok!
Segítségét szeretném kérni.
Édesanyám 2018.03.21.-én elhunyt. Amint megkaptam a kórházból a papírokat (pár nap) elmentem egy temetkezési vállalkozóhoz akire rábíztam minden ügyintézést, többek között a nyugdíjfolyósítóhoz való lejelentést is. Ennek elvileg eleget is tett, bár a halotti anyakönyvi kivonatot, majd egy hónappal később kaptuk kézhez.
A problémám az, hogy a nyugdíjfolyósító még átutalta 04. és 05. hóban is édesanyám nyugdíját. Kérdésem az lenne, hogy mi a teendő ilyenkor? A 04. hóban utalt összeg még jogos? Még senki nem keresett meg ezzel kapcsolatban, hogy vissza kéne fizetnem bármit is. Várjak amíg keresnek? Ha nem szólok lesz annak valami szankciója, vagy a halál után 90 nappal elévül ez a dolog?
Köszönöm a válaszokat.

sortie # 2018.07.13. 08:53

Izé82 2018.07.11. 15:40

Tisztelt Jogászok!
Segítségét szeretném kérni.
Édesanyám 2018.03.21.-én elhunyt. Amint megkaptam a kórházból a papírokat (pár nap) elmentem egy temetkezési vállalkozóhoz akire rábíztam minden ügyintézést, többek között a nyugdíjfolyósítóhoz való lejelentést is. Ennek elvileg eleget is tett, bár a halotti anyakönyvi kivonatot, majd egy hónappal később kaptuk kézhez.
A problémám az, hogy a nyugdíjfolyósító még átutalta 04. és 05. hóban is édesanyám nyugdíját. Kérdésem az lenne, hogy mi a teendő ilyenkor? A 04. hóban utalt összeg még jogos? Még senki nem keresett meg ezzel kapcsolatban, hogy vissza kéne fizetnem bármit is. Várjak amíg keresnek? Ha nem szólok lesz annak valami szankciója, vagy a halál után 90 nappal elévül ez a dolog?
Köszönöm a válaszokat.

T. Kérdező!

Nem évül el 90 napon belül. Az elévülési idő 5 év.

Az Nyt. 79. § ekként rendelkezik:

A nyugellátást havonta, forintban kell folyósítani, legkorábban attól a naptól kezdve, amelytől azt megállapították, a jogosultság megszűnésének (megszüntetésének) napjáig, de – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – legfeljebb a jogosult elhalálozásának napját magában foglaló naptári hónap utolsó napjáig.

(Ebből láthatja, hogy jogszerűen meddig illeti meg a nyugellátás.)

A 97. § így szól:

A 83. § (2) bekezdésében megjelölt személyek vagy a nyugellátás felvételére jogosított más személy a jogosult halálának tényét és annak időpontját tizenöt napon belül kötelesek bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek.

Ebből láthatja, hogy a bejelentési kötelezettség nem a temetkezési vállalkozót, hanem az elhalt gyermekét/házastársát/testvérét/örökösét terheli.

Végül a 86/A § ezt írja:

86/A. Aki a jogosult halála esetén a kiutalt nyugellátást jogalap nélkül vette fel, köteles azt visszafizetni.

A 93. § rendelkezése:

93. § (1) A nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv az e törvényen alapuló követelését öt éven belül érvényesítheti.

(2) A nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv a követelését – ha e törvény másként nem rendelkezik – fizetésre kötelező határozattal érvényesíti.

További kérdéseivel forduljon a járási hivatalhoz.