Kölcsönadott pénz - papírok nélkül


Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.04. 14:28

Fizetési meghagyás, per.

iup1 # 2012.05.02. 15:19

Tisztelt segítők! Olyan gondom van, hogy valaki kért kölcsön pénzt. Ezt édesanyám kölcsönözte. Papírt nem írtunk. Előttem adta át édesanyám az összeget. Vissza még nem kaptuk az egészet. Van valami törvényes mód a pénz visszakapására?
Köszönöm
Feri

maresz75 # 2012.02.24. 16:55

Köszönöm guba a tanácsodat.

A fizetési meghagyásnál mivel banki hitelről van szó kérjek a pénzintézetektől a megfizetett és a fennálló tartozásról igazolást amiből pontosan látszik a követelt összeg.
De a meglátásom az, hogy szerintem bírósági per lesz belőle mert mikor 2007-ben felvettem a pénzt utána kb.3 évig úgymond 80%-át a törlesztőrészleteknek megadta. De az általam befizetett részletek bizonylatai mindegy szálig megvannak. Igaz a megállapodásunkban én nem kértem a hitelekért semmi jutalékot csak annyit, hogy amit a hitelszerződés előír azt olyan mértékben és időben teljesítse.
Mindenesetre elsőben felkeresek egy közjegyzőt és megbeszélem vele mik a teendők.

Köszönöm a segítségedet.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.22. 13:06

Ez nem fog menni a szerződés ismerete nélkül.

andi0716 # 2012.02.21. 21:12

Tisztelt Segítők!

Olyan ügyben kérném a segítséget,hogy nyitottam egy fagyizó-büfé üzletet.Társult egy hölgy,de nem szált bele a KFT.-be hanem csak az üzletben társult.Írtunk szerződést,de nem kölcsönadásit hanem egy olyat,hogyha a hölgy ki szeretne szállni akkor egy új üzlettársat kell keresnem.Ennek én eleget is tettem,de a hölgy a bele tett 900000 FT helyet 1200000 Ft. ott kért az érdeklődőktől és azt mondta,hogy azért száll ki egy hónap után,mert nem tud kivenni pénzt mert a szerződésbe bele írta,hogy a haszonból havi 100000 Ft ott kér.és neki így nem jó,mivel az első hónapban még nem tudta kivenni,szerinte csőd az egész.Szerintem alapból nem így kellet volna az érdeklődőknek felelni és főleg nem egy hónap után kiszállni,mert már rögtön meg akart gazdagodni.Aki érdeklődőt annak az volt a válasza,hogy nem többet kellene kérnie hanem már alapból kevesebbet,mivel én ingyen dolgoztam,mert úgy volt a megállapodás,hogy nem kell alkalmazott hanem majd mi dolgozunk.Ö nem jött dolgozni így kellet egy alkalmazott aki az ö műszakjában volt.Sajna így be kellet zárnom ami azzal járt,hogy Ö is meg én is elvesztettem a befektetett összeget.Az lenne a kérdésem,hogy beadta a szerződést egy behajtó cégnek és hogy én mit tudok ellene tenni,mert azt mondják,hogy jelentsem fel zaklatásért mivel nem kölcsön adási szerződés.
Előre is köszönöm a segítséget.

guba" # 2012.02.21. 18:39

A fizetési meghagyás.

maresz75 # 2012.02.21. 18:29

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a tanácsát de az igazsága az, hogy nemcsak nekem tartozik az ismerős nagyobb összegekkel, hanem még jó pár embernek. Természetesen azért beperelem, mert talán van rá némi lehetőség, hogy valamennyi pénzt visszakapjak tőle. A problémát az is okozza, hogy azóta egyedül nevelek egy gyereket, persze minimálbérből. Ha a szüleim nem segítenének nem lennék sehol mert 45-50 Ft között van a törlesztőrészlet. Szóval nem tudom, ha esetleg végrehajtásra kerülne a sor, mit tudnának elvinni tőlem, nekem sincs semmi vagyonom mint ami a fizetésemből marad.

Két lehetőséget tanácsoltak eddig a Közjegyzői fizetésmeghagyást vagy a Bírósági pert.

A kérdésem az lenne a fent említett eljárás közül melyik lenne a megfelelőbb.

Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.20. 17:00

Van e esély arra, hogy a bíróság úgy döntsön, hogy az esetleges végrehajtásnál Őtőle foglaljanak.
Na, arra nincs. A ti ügyletetekhez a hitelezőnek ugyanis semmi köze. Nem mellesleg: mit foglalnának nála, ha már nincs semmije?

maresz75 # 2012.02.20. 16:10

Tisztelt fórumozók!

A következő esetben szeretném a segítségeteket kérni.
Egy ismerősömnek hitelt vettem fel CHF-ben 2 banknál a saját nevemre, anyagi gondjai miatt. Külön megállapodást kötöttünk arra vonatkozóan, hogy Ő a hitelszerződésekben meghatározott összegben és időben a törlesztőrészleteket a hitelszámlákra befizeti. Ez sok esetben nem történt meg és így a hiteleket én fizettem meg, de ezen összegek nagyobb részét megadta. Az elmúlt 2 évben viszont nem is fizetett illetve nem is kaptam meg a befizetett összegeket. Mivel a törlesztőrészletek túlzottan megemelkedtek (ami most már a fizetésem 3/4 részét teszi ki) így gondjaim lettek a fizetésekkel és az egyik bank már fel is mondta a hitelszerződést. Azóta faktorcégek fenyegetnek végrehajtással. Az ismerősnek természetesen vállalkozása, autója, nyaralója volt amikor megkötöttük a szerződést. Idővel ezeket a vagyonokat kimentette szüleire illetve más nevére. Szándékozom bíróságon beperelni és követelni tőle azt az összeget amit én befizettem illetve ami még a tartozásokból hátra van.

Tanácsot kérnék tőletek, hogy milyen módon indítsak vele szemben pert. Van e esély arra, hogy a bíróság úgy döntsön, hogy az esetleges végrehajtásnál Őtőle foglaljanak.

Segítségeteket köszönöm.

dundee # 2009.09.04. 12:39

nagyon szépen köszönöm a gyors választ!Remélem minél hamarabb sikerül elintéznem!

Dr.Attika # 2009.09.04. 12:30

Kedves dundee!
A tanú bizonyítás elégséges. Ér annyit, mint a papír. Mielőtt perelne javaslom, hogy lépje meg az ősi trükköt. Irjon az adósnak egy tértivevényes levelet, hogy a ekkor és akkor és ott átvett 1 millió négyszázezer forintot szíveskedjék visszaadni. Lehet, hogy beveszi a trükköt és visszaír, hogy csak 700 ezret kaptam. Ez már elég bizonyíték ahhoz, hogy a bíróság kötelezze a visszafizetésre.

dundee # 2009.09.04. 11:31

Kedves Segítők!

A problémám a következő: 1,5 éve kölcsön adtam 700.000 ft egy ismerősömnek és azóta csak 300.000-at kaptam vissza belőle. Sajnos papírok nélkül, mert kicsit ostobán bíztam benne. Azóta naponta többször hívom, de vagy ígérget vagy egyszerűen fel sem veszi a telefont. Mit tudok tenni ebben a helyzetben? Papír nincs, tanúim viszont lennének. mennyi az esélyem, hogy visszakapom? Köszönöm.

banoka # 2007.11.05. 23:29

A következő esetben szeretnék segítséget kérni:

Férjem ,egyik barátjának, egy nagyobb összeget adott kölcsön. Anno papírok nélkül. Eltelt 4-5 hónap, a pénzből nem kaptunk visza semmit, erre aláírattattam vele egy kölcsönszerződést az összegről, hogy 30 napon belül köteles visszafizetni, vagy után MNB kamatot köteles fizetni minden megkezdett hónappal. Aláírta.

Egy szóbeli beszélgetés alkalmával számomra kiderült, hogy az illető közel sem tartja olyan sürgetően fontosnak az összeg visszafizetését. Most még 2 hónap haladékot kért, de nem reménykedem, hogy ennek letelte után megkapjuk az összeget. Dühít, hogy vannak ingatlanjai stb, de nem vagy alig hirdeti és várja, hogy "jó áron megvegyék tőle".

Kérdésem: az illető felesége nevén van két ingatlan (egy ház és egy lakás), ill. egy másik lakás a 13 éves gyereke nevén. Plusz van még egy nagyobb értékű külföldi telkük is (talán szintén a feleség nevén). Hogyan kötelezhetném, hogy adjon el valamit záros határidőn belül és fizesse vissza a pénzt? Vagy hogyan tetethetnék rá jelzálogot (az egyik lakáson és házon banki hitel is van).

Olvastam a közjegyzői okiratba foglalásról. Ehhez újra meg kéne kérnem az illetőt, hogy jöjjön el velem közjegyzőhöz? Vagy elég az kölcsönszerződés?? Pereskedés esetén mennyi időbe telik, hogy visszakapjam a pénzt ill. van rá kamat?
Még fontos: állítólag válni akar a házaspár. Mivel minden ingatlan a feleség nevén van, még a válás ideje alatt indítsak eljárást, ha nem adja meg magától a kölcsönt? (gondolom házastársi közös vagyon miatt a fele a férjet illeti)

dexter # 2007.07.18. 12:33

Köszönöm!!!

Dr.Attika # 2007.07.13. 14:41

Szerintem is. Előnye még az, hogy nem teljesítés esetén pereskedés nélkül lehet végrehajtást kérni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.13. 13:08

A legjobb az lenne, ha közjegyzői okiratba foglalnátok. Ha nem így tesztek, akkor a legbombabiztosabb szerződésből is lehet évekig tartó per, aminek csak a végén látja a hitelező a pénzét.

dexter # 2007.07.13. 12:38

Üdvözletem!

Nekem fontos tanácsra lenne szükségem! A problémám az, hogy a legjobb barátomnak szeretnék kölcsönadni egy nagyobb összeget, mert így nem kell banki hitelért folyamodnia. És megelőzve a félreértéseket erről szerződést is kötnék vele. Nem szeretnék kamatot, jelzálogot vagy bármilyen más fedezetet kérni, csak szeretnék egy olyan szerződést kötni, ami bizonyítja, hogy az adott összeget, az adott személynek, az adott időpontban egy meghatározott ideig kölcsönadtam. Tudna nekem valaki segíteni, hogy hogyan kell kinéznie egy ilyen szerződésnek ahhoz, hogy jogilag teljesen megállja a helyét, ha mégis probléma lenne? Ha valaki esetleg e-mailben küldene egy minta dokumentumot, akkor azt kérem a dexter10@freemail.hu címre küldje!

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

andy1 # 2007.07.12. 22:11

Köszönöm a tájékoztatást.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.12. 17:54

Nem ismerhetem minden ügyvéd tarifáját, de egy felszólító levélért egy órai munkadíjat plusz némi költségtérítést el szoktak kérni. Az meg bizony, összesen kitesz 15-20 ezer forintot még vidéken is.

Egyébként - távol álljon tőlem a sértő szándék - úgy van ez, mint a kurvákkal. Van nagyon drága is, meg nagyon olcsó is. De az utóbbinál többnyire jobb, ha egyedül csinálod.

monalisa1 # 2007.07.12. 15:55

A tudta és belegyezése nélkül rögzített beszélgetést a bíróság nem veszi figyelembe.

andy1 # 2007.07.12. 15:53

Bizonyítani, talán - ha rögzíteném a telefonbeszélgetésünket- ... Valahol olvastam, hogy kb. 7eFt-ért készít ügyvéd hivatalos levelet, és abban bíztam, hogy ez megfelelő hatással lehet és nem kell tovább menni. De ezek szerint ilyen "olcsón" nem úszom meg.(?)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.12. 14:38

A remény hal meg utoljára...
Ha tudod bizonyítani, hogy tartozik, nyersz, ha nem tudod, vesztesz. Ennek függvényében kell eldöntened, hogy megbízol-e ügyvédet (kb.20-25 ezer forint) , kérsz-e fizetési meghagyást (további 3 ezer forint) és szükség esetén vállalod-e pert. (Ismét csak minimum 3 ezer.)

andy1 # 2007.07.12. 14:25

Üdvözlet mindenkinek!
A következőben szeretnék segítséget kérni:
Kb. 2,5 éve tartozik az ex-barátom 50eFt-al, amit vissza tudna adni, csak nem akar. Papír persze nincs az ügyletről, hiszen mikor kölcsön adtam még együtt voltunk, mellesleg elég sokszor kisegítettem anyagilag és mindig visszakaptam az összeget. Nagy szükségem van a pénzre, már rengetegszer kértem vissza, de hiába. Van-e értelme felkeresnem egy ügyvédet, hogy hivatalos levélben szólítsa fel az illetőt, hogy "x" időn belül rendezze a tartozását? Vagy más megoldás létezik?
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!