Kölcsönadott pénz - papírok nélkül


Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.04. 05:47

Kollégám jogi álláspontjával nem értek egyet, sem a tényállást, sem a konkluziót illetően. Továbbá megjegyezném, hogy ilyen tényállás alapján láttam már kiosztani hat hónap felfüggesztett szabadságvesztést. A bankkal szerződött félre. Pedig én védtem.

kfgabri # 2012.07.04. 05:53

az azért megvan, hogy a bank az adóssal fog elszámolni a totálkárt illetően (kártérítés/ha van/-tartozás a kártérítés kiegyenlítésének napján)?

Dr.Attika # 2012.07.04. 07:05

Nem értesz egyet. Rendben van. Mi a Te álláspontod? Akkor lehetne vitatkozni esetleg.

kfgabri # 2012.07.04. 07:08

Nem engem kérdeztél, de felelek én is.
Egy megterhelt autóra nem lehet csak úgy felvenni a kártérítést.
Ez csalás.
El kell számolni a hitelezővel.

Dr.Attika # 2012.07.04. 07:29

Azt sem tudjuk, hogy az autó meg van-e terhelve. Azt sem tudjuk, hogy cascos-e. Sok no-casco szerződés köttetett.
Egy biztos a leírtakból, hogy célhoz kötött kölcsönszerződés köttetett.
Ezért sem értem KBS határozott NEM válaszát.

kfgabri # 2012.07.04. 07:30

Mivel ő bárlistás volt, a hitelfelvételre nem volt lehetősége, emiatt gondoltam, hogy segítek rajta, tehát az autót ő használta saját célra, amit bizonyítani is tudok. Azt, hogy az autóra igazából neki volt szüksége, és kizárólag csak ő használta, arra is van több tanú, és munkahelyi ipari kamerás felvétel. A hitel részleteit februárig fizette, azóta viszont már nem. Sajnos egymás között nem írtunk semmilyen papírt, vagy megállapodást, ami bizonyítékként szolgálna, csak a szóbeli megállapodás volt, van közöttünk. Pár hónappal ezelőtt kértem, hogy az ő általa használt autó csekkjei ne az én címemre jöjjenek, mivel problémás volt az átadása, külföldi munkáim miatt. Így átíratta a saját címére.

Van esély, hogy személyi kölcsön volt, de az is esélyes, hogy autóhitel.
A legszebb az lenne, ha lízing.

Honey82 # 2012.07.04. 07:37

Tisztelt Jogászok/Ügyvédek/Fórumozók!
2004-ben vettem egy autót melyre 3millió hitelt vettem fel CHF-ba. 2008-ban nehézségeim akadtak és a bank behajtási embere, aki egyben a barátom (volt) jött, hogy a kocsit elvigye. megírtuk a papírokat majd párnap múlva szólt, hogy nem adja át a kocsit a banknak, hanem ő használja a kocsit és fizeti a hitelt tovább. Ez a megállapodás szóban történt és papírunk nincs róla, viszont tanuk vannak, hogy tényleg ő használta az autót. A banktól érkező leveleket is ő kapta meg mivel a postást is régóta ismeri és megkérte, hogy ami a nevemre jön a banktól az neki vigye át. Idén azaz 2012-ben valami véletlenség folytán kaptam egy levelet a banktól melyben az állt, hogy jelenleg majd 3millió tartozásom van mely kamattal együtt 4,2 millió a 2004-ben kötött szerződésre, ami 2010-be lejárt.
A banktól kikért folyószámla kivonat alapján a törlesztés 2008 óta nem lett fizetve csak egyszer 2009 elején 1havi részlet, továbbá kiderült, hogy a Bank többször próbált levél útján kapcsolatba lépni velünk, de sikertelenül.
A bank behajtó embere (aki a barátomnak mondta magát) váltig állította, hogy itt valami tévedés van, és ő majd intézkedik. Azóta eltelt 2hónap és ismét levelet kaptam a banktól, hogy kezdjem meg a 4,2 millió törlesztését és csekket is küldtek.
Azt tudom, hogy át lettem verve, azt viszont nem, hogy mit kéne tennem ez ügybe!
Kérem segítsenek mit tegyek! Fogadjak ügyvédet? Tereljem jogi útra?
Válaszukat előre is köszönöm

Dr.Attika # 2012.07.04. 08:57

Tisztelt Kérdező!
Ez a barátja Önt becsapta. Tegyen büntető feljelentést a helyi rendőrségen, ott adja elő ezeket, vigyen minden dokumentumot. A feljelentésről kérjen másolatot és azt küldje meg a banknak. Innentől be kell indulnia az igazságszolgáltatás gépezetének.

Honey82 # 2012.07.04. 09:30

Tisztelt Ügyvéd ÚR!

Köszönöm a gyors segítségét. A feljelentést a helyi rendőrségen meg teszem, bár dokumentumból nem sokat tudok vinni! Kérdésem még annyi lenne, hogy Ön szerint szükségem lesz e ügyvédre? Mivel még soha nem volt dolog az igazságszolgáltatással eléggé tanácstalan vagyok ez ügybe.

Dr.Attika # 2012.07.04. 10:01

Tisztelt Kérdező!
Bizonyosan szüksége lesz ügyvédre, ha sikerrel akar járni. Javaslom KBS kollégámat. Elérhetőségét megtalálja valamelyik topicban írt hozzászólása végén.

monalisa1 # 2012.07.04. 10:10

Honey82

Az hogy a haver átvert az egy dolog, a bankkal szembeni tartozásod teljesen más probléma. (Előbb lesz egy büntetőeljárás, azt követően meg lehet próbálni polgári peres úton "a" baráttól valamenyi pénzt látni.)

Ne feledd, hogy a banktól érkező leveleket 2008-tól a hozzájárulásod alapján rendre az ismerősödnek adta át a portás - nagy hibád volt.

monaluis
laikus hozzászól

Dr.Attika # 2012.07.04. 10:49

A büntetőeljárásban is lehet a polgári jogi igényt érvényesíteni, így nem szükségszerű a polgári per külön.
Nem a portás, hanem a postás adta át a levelet. Nagy különbség jogilag.
Meg kell tenni a feljelentést és ahogy írtam beindul a gépezet.

Honey82 # 2012.07.04. 11:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ismét köszönöm a segítségét és a válaszait. Nagyon sokat segített merre is induljak el az üggyel kapcsolatba.

Monalisa1!

Mint ahogy "Dr.Attika" is írta tényleg nem a portás hanem a postás vitt a levelet neki és amit még fontos tudni én semmilyen hozzájárulást nem adtam az ügyben hogy a nevemre érkező leveleimet neki vigye át 3 utcával arrébb!
Ez egy egyszeri eset volt mikor megjött a kocsi kötelező (befizetetlen)csekkjét elhagyta a "haverom", és mikor újra megkértem a biztosítótól a "haverom" említette hogy ismeri a postást és szól neki hogy ha jön a levél vigye át neki és ne dobja be a postaládába. Szóval innen gondolom, hogy a banki levelek az Ő postaládájába landoltak az enyém helyett, mivel a bank rendszerébe szerepel az összes postai megkeresés kísérlete.
nézze én nem értem a bank működési rendszerét, de valamiért most már nekik jobban hiszek mint a "haveromnak"

monalisa1 # 2012.07.04. 18:51

A postást elgépeltem portásnak - meleg van... Amúgy fura, hogy van egy hiteltartozásod melyet egy idő után nem tudsz teljesíteni, és képbe jön egy ismerős aki "ezt mondta meg azt mondta" stb., aztán telnek-mulnak a hónapok/évek miközben homokba dugod a fejed a tartozás dolgát illetően...

A postás nem hülye, hogy folytatólagosan harmadik személy ládájába kézbesítse a bank által neked írt ajánlott és/vagy tértis levelet, ezt próbáld majd kimagyarázni a bíróságon.

Bárhogy is van, a 4,2 millió forintos csekk rendezését a bank tőled várja.

Honey82 # 2012.07.05. 06:53

Igen, tudom hogy a bank tőlem várja a hitel rendezését és ezt valahol el is ismertem. Nekem nem is ez a fő gondom. A problémám az, hogy ez az ember aki a haveromnak mondta magát folyamatosan palira vett, hisz az autóval kapcsolatba egyáltalán nem dugtam a fejem a homokba. Tartottuk a kapcsolatot folyamatosan és a hitelről is többször szó eset. Sőt 2009-be hozott egy papírt is a banktól, hogy csinál egy szerződés módosítást. Mondott "ezt meg azt" és elég hihetőnek tűnt és naivan azt is elhittem, hogy ő tényleg segíteni akar.

A postás esetről pedig csak annyit, hogy én ezt bizonyítani nem tudom kinek adta oda a levelet. Egy biztos a bank elküldte, én pedig nem kaptam a kezembe. Tudod én örülnék a legjobban ha a levél tértisen érkezett volna (bár nem hiszem)hisz azon lenne egy aláírás ki vette át a levelet.

Monalisa1 van esetleg javaslatod? szívesen fogadok minden lehetőséget, meg ha az kritika is.

jovaga # 2012.10.15. 13:46

Tisztelt Ügyvéd úr! Nagy bajba kerültem egy régi ismerősöm jól átvert. Kért tőlem kölcsön, de nem tudja visszaadni. Írtunk papírt, de nem tudom hova fordulhatok. Hol kell feljelentenem, kell e hozzá ügyvéd. Mit tegyek? Köszönöm előre is a segítségét.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.16. 10:30

Van rá esélyem, hogy visszaszerezzem a pénzt?
Arra, hogy legyen egy végrehajtható döntésed, van valamennyi. Egy tanú is valami, bár elfogult, de végül is mindkét fél irányába. (Azt meg hátha nem feszegeti az adós, hogy ez a tanú valójában maga is hitelező.)

Hogy aztán mit lehet az adóson végrehajtani, az nem jogi kérdés.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.16. 10:33

nem tudom hova fordulhatok.
Ha a követelés nem éri el az egymillió forintot, akkor fizetési meghagyást kérhetsz (bármelyik közjegyzőtől), afölött pert is indíthatsz.
Egyszerű az ügy, nem is kötelező az ügyvédi közreműködés, de ha ekkora a tanácstalanság, akkor rád férne.

babenyeczp (törölt felhasználó) # 2012.12.04. 20:10

Abban várnék tanácsot, hogy egy ismerősömnek, mikor épp "pénzzavarba" került, baráti kölcsönként 100eFt-ot adtam. Nem írtunk róla papírt, pontosan nem is állapodtunk meg abban, hogy mikor fogja visszafizetni, elfogadható volt számomra, hogy akkor amikor tudja, bíztam is az ismerősömben. (mindez pár hónapja történt)
Azóta kértem tőle többször az összeg visszafizetését, de mindig lerázott azzal, hogy nincs pénze, sőt, egy ideje már elérhetetlen számomra.
Tudom, nagy butaságot követtem el, de ez van.
Sajnos a címét nem tudom, a nevét és születési dátumát igen. Az FMH-hoz kellene több adat (a végrehajtáshoz már pláne), de mivel nem készült papír az ügyletről, hogyan és milyen indokkal fordulhatnék a KEKKH-hoz az adataiért?
Még ha meg is lenne a címe, a későbbiekben, ha mondjuk kifogással él akár a FMH során, akár a vélelmezett átvétel után a végrehajtásnál, mit tehetek, van-e bármi lehetőségem, mint az ő szava az enyém ellen?

Flati # 2013.04.14. 12:01

2012 őszén kölcsön adtam egyik nagyon jó barátomnak nagyobb összeget papírt is írtunk róla kölcsön adási szerződést , 2 tanu a papíron alá is írta a srác vissza fizetési határ idő meg már rég lejárt eddig adtam neki időt kb a harmadát már vissza fizette , hozzá teszem van pénze de nem akar fizetni csak mindig mesékkel áraszt el jól keress hetente kap pénzt nem írom le mennyit , most telt be a pohár , ebben kérek segítséget hogyha én ügyvédhez elmegyek és pert indítok milyen esélyeim vannak a 2 tanu és többen is tudják hogy mennyivel tartozik és mennyit adott nekem sokba fájna ez nekem ? körülbelül 260 forintról lenne szó.

lajcsó # 2013.04.14. 12:17

Flati!
Ne ügyvédhez menj hanem közjegyzőhöz! A közjegyzőnél kérni kell a fizetési meghagyás kibocsátását az adós ellen. Amennyiben az igényed megalapopott akkor minden költség az adóst terheli, viszont neked kell megelőlegezni.

Flati # 2013.04.14. 14:01

Értem ,köszönöm a segítséget , már úgy vagyok vele kerül amibe kerül de a gyerek nagyon nagyon szívja meg ezt, mert ehez már pofa kellet hogy egy barátjával ezt művelje de nem megyek bele a részletekbe.

monalisa1 # 2013.04.14. 17:16

Kamatot, valamint késedelmi kamatot is kérj, a közjegyző majd kiszámítja.

Flati # 2013.04.14. 18:12

lehet ilyet is ? az nem gond hogy papíron az áll hogy 2012.09.10. és vissza fizetés pedig rá két hétre írtuk ? illetve még annyit kérdeznék hogy a közjegyző csak felszólítja aki tartozik nekem ? és ha továbbra se fizet akkor mi a következő lépés ? nem vagyok nagyon tisztába ezzel nem voltam még ilyen helyzetbe.

monalisa1 # 2013.04.14. 19:06

2012.09.25-ig rendes kamat, onnantól a kifizetés napjáig késedelmi kamat.

A közjegyző megküldi neki a fizetési meghagyást, arra 15 napon belül válaszolni köteles., ha nem válaszol ill. ellentmond a követelésnek automatikusan per lesz a dologból. Az első körben 3% illetéket kell fizetni, a másodikban további 3%-ot, valamint a közjegyző 2-3 tízezer forintos munkadíja.
Pernyertesség esetén ezt a költségeket is köteles lesz megfizetni az adós.
Bármelyik közjegyző felkérhető.