"Éttermi elbocsájtás"

Semoc (törölt felhasználó) # 2003.01.16. 12:54

Üdvözlet.

Volna egy problémám amihez egy kicsi segítséget szeretnék kérni toletek :

Két éves munkaviszonyom után 'kirúgtak' a munkahelyemrol a következo okkal: KÉSÉS
A munkaidom 8:30-tól 23:30-ig tartott
(papíron 11:00-tól 21:00-ig), ezzel szemben én 10 órára értem be a munkahelyemre. Az étterem üzletvezetoje 'büntetést' akart levonatni a fizetésembol, aminek az összege meghaladta az egész napi bérem összegét.
Reakcióként kijelentettem hogy, - Ha akar rúgjon ki, de nem vonhatja le az osszeget.
Ekkor nem történt még semmi.

Következo munkanapomon közölte velem az üzletvezeto, hogy felvehetem az addig ledolgozott béremet, és már nem kell többet munkába mennem.
Rákérdeztem a felmondási idore, mire közölték velem, hogy az nem jár (hozzá kell tennem hogy a cégnél két éves munkaviszony alatt 'nem járt' fizetett szabadnap sem).
 Közölték velem hogy bemehetek aláírni a papírokat. Ezzel azt hiszem megvárom amíg valaki ad valami tanácsot :)

Lehetséges olyan munkaszerzodes amely kizárja ilyen esetben a felmondási idot?

Jogosult vagyok e valamilyen pénzre a ledolgozott béremen kívül ?

Érdemes e jogászt bevonni az esetbe, lehet-e esélyem egy perben?

Rexor # 2003.01.16. 15:12

Szerintem ne irj alá semmit, főleg azt nem, hogy közös megegyezéssel bontjátok fel a munkaviszonyt. Mondd meg nekik hogy mondjanak fel, de akkor meg kell indokolniuk ezt és a felmondási időt is be kell tartaniuk. Van un. rendkívüli felmondás is, ha súlyosan megsérti a munkavállaló a szerződésben foglalt kötelezettségeit (pl. nem megy be dolgozni, vagy szándékosan kárt okoz, stb.), valószínű ez nálad nem áll fenn, csak ebben az esetben mondhat fel azonnali hatállyal a munkaadó (a próbaidőt leszámítva).

Ezután ha kirugnának nyugodtan mehetsz munkaügyi bíróságra, ahol kérheted visszamenőlegesen a veled ledolgoztatott rendes szabadságokra járó illetményedet is. Szerintem igen jó esélyed van a nyerésre. Megjegyzem hogy vendéglátásban sok hasonló szemétségről hallottam már (egyik barátom ételkihordó, nála is elfeledkeznek olyan apróságokról, hogy a munkaszüneti napon történő munkavégzést kétszeresen kell kifizetni, rendes szabdság, stb.)

Azért célszerű egy ügyvédet is bevonni, de maga a per illetékmentes.

Nekényi Edvárd # 2003.01.16. 16:05

Ha a munkáltatód rendkívüli felmondással akar elküldeni (ki akar rúgni), akkor azt meg kell indokolnia [Mt. 96.§ (2) bek.]. Ami nehéz lesz neki, ha papírokra akar hivatkozni, ugyanis papír szerint nem késtél. Ha valami ettöl eltéröt ír az elbocsátó üzenetbe, akkor az már nem valós és nem okszerü, így azt nehezen bizonyíthatja a bíróságon.

Ha rendes felmondást akar, akkor neked legalább 30 nap felmondási idö jár [Mt. 92.§]. Indokolnia itt is a fentiek szerint kell.

A közös megegyezést csak akkor ajánlom, ha valami szép summát is áldozna az ügyre és/vagy engedne neked kis idöt, úgymond 'felmentési idöt' hogy más munkát keress.

Kérdéseidre válaszolva:

Jogszerüen - rendes felmondás esetén - nem zárható ki a felmondási idö.

Legfeljebb még a ki nem vett szabadságaid pénzbeli  arányos, meváltására tarthatsz igényt [Mt. 136.§].
Végkielégítés három év munkaviszony után jár.

Persz, hogy érdemes ügyvédhez fordulni, de anélkül sem képtelenság végigvinni az ügyet.

Semoc (törölt felhasználó) # 2003.01.19. 19:05

Nagyon szépen köszönöm nektek az infót, és a jótanácsokat !!

Jó tudni hogy nem alaptalanul 'lázadozok' :)