birtokvédelem


Jeno # 2011.05.19. 15:47

jelen esetben az ingatlanra beköltözött hajléktalan ellen legfeljebb az ingatlan tulajdonosa/használója léphet fel...

nanemaaa # 2011.05.20. 07:32

Inno...
Igen, ez is megoldás lehet. esetleg szép szóval megkérni, hogy fáradjon át a másik utcába és boldogítsa a szomszédaidat tovább. Ha netán ellenkezne, esetleg ráutaló magatartással tájékoztathatod, hogy azért is kéred, mert nem tudod, hogy mi lesz, ha a kutyád véletlenül kiszökik az utcára amikor "nyitva marad a kapu". :)

innocent # 2011.05.20. 13:46

Újabb adalék...
Ma a két ház között a gyalogúton vizelt a szerencsétlen.
Mit lehet tenni? Fotózzam és feljelentés?
30E Ft a közterületen való vizelés?

üdv SR

Aisa2011 # 2011.05.24. 11:41

Sziasztok!
Remélem jó helyre írom a problémámat!
A történet röviden:van egy ingatlanom,ahol a volt pasimmal együtt éltünk,majd én költöztem el,mert erőszakoskodott velem és mennem kellett.Ez 2009 decemberében történt.2011 áprilisában mehettem be újra a házamba,mert addig nem kaptam kulcsokat,és senki(Rendőrség,Önkormányzat) nem tudott segíteni hogy a saját ingatlanomat jogosan visszavegyem.
A probléma a következő:benne lakott a házban 2010 év végéig,ő használta a gázt,a villanyt,a vizet amit nem fizetett,és ezt most rajtam követelik!!!!!!
Mit csináljak hogy tőle követeljék a tartozást???

Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.24. 12:02

Nem tudsz olyat csinálni.

Aisa2011 # 2011.05.24. 13:04

Nem tudok mit csinálni?hát ez vicc,ez az ember minden felelősség alól ki tud bújni.Nincs bejelentett lakcíme,vagyis ami van az 1000 éve lejárt,nincs állása,TB-je,hogy tud létezni így valaki Magyarországon,és kereskedni???

Jeno # 2011.05.24. 14:54

ha a te neveden vannak a mérőórák, akkor te kapod a számlákat -> neked kell kiegyenlítened a számlákat, s a kifizetett összeget majd követelheted a volt barátodtól a bíróságon, amit valószínűleg sosem kapsz vissza...

Aisa2011 # 2011.05.24. 15:16

Köszönöm a válaszokat!
Sajnos tehetetlen vagyok!A bűnözők megélnek ebben az országban.A tisztességes embert pedig félredobják,és büntetik.

Aisa2011 # 2011.05.24. 18:13

Nadír05!
Teljesen igazad van,de ez most késő bánat!Akkor is kellene valaminek lennie ami segít ebben az esetben.Szerintem nem én vagyok az első.

vörös # 2011.06.02. 16:45

Remélem jó helyre írok és kérek segítséget.
Korábban egy Kft-nek székhelyhasználatot biztosítottam. Nem dolgoztak ott, csupán a levelezés érkezett ide. A lakás az én tulajdonom. Hónapokkal ezelőtt már kértem, változtassák meg a székhelyet. Nem történt semmi. Most ajánlott levélben jeleztem, hogy felmondom a használatot, kérem a cégbíróságnál intézkedjenek. A cégbíróságnak elküldtem a másolatot. Most engem szólít fel a cégbíróság, hogy igazoljam, milyen jogon mondom fel, megkapta-e a levelet az ügyvezető, stb. Én nem kívánok intézkedni, ügyvédre sincs pénzem. Nekem kell a saját tulajdonomból kijelenteni a Kft-t?
Eddig sem kaptam semmit a használatért. Mit tehetek?
Kérem, aki tud, segítsen, előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.02. 17:04

Válaszolj a cégbíróságnak!

Whisper # 2011.06.03. 08:23

T. vörös!

Szerintem hivatkozz erre, mivel ebből semmi nem valósul meg:

2006. évi V. törvény 7. § (1) "a cég székhelye a cég bejegyzett irodája. A bejegyzett iroda a cég levelezési címe, az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik. A cégnek a székhelyét cégtáblával kell megjelölnie..."

És/vagy erre:

7. § (4) "cég székhelye, telephelye és fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára a cég jogosult."

Ha a használatra nem jogosult, pl, felmondtad a használatot (szerződést?), akkor a cégbíróság őket fogja felszólítani.

Üdv.

Zsolti11719 # 2011.07.25. 14:25

Tisztelt Szakértő!
Birtokháborítási eljárást kezdeményeztem a polgármesternél, mert a szomszédom sertést tart, az ól a lakóépülettől 4,5 méterre van.
A helyi állattartási szabályzat szerint ez 5 méter.
A széljárás miatt a lent lévő sertés és baromfi ólból a bűz mind a lakásomba áramlik.
A sertéstartó szomszédom háza magasabb mint az enyém, így élvezem az állattartást.
Azért a polgármesterhez fordultam, mert 2 évvel ezelőtt, személyesen jelentem meg a jegyzőnél, ahol jegyzőkönyvben rögzítette a panaszomat, majd rá három hétre helyszíni bejárás volt, s ezzel le is zárult az ügy, semmilyen értesítést nem kaptam.
Félő, hogy nem születik kedvező ítélet, mert én csak 2 éve költöztem Nagyrédére.
A fent említett rendelet 3§ (3)bekezdése" Az állattartónak biztosítani kell, hogy az állattartással senki közérzetét, életminőségét ne rontsa."
Kérem segítsenek, feleségemmel mindketten nyugdíjasok vagyunk, s nincs másik ingatlanunk.
Eladni, vagy elcserélni, nem tudjuk, mert a cserepartner azt mondta, hogy Ő nem akarja szagolni a disznó sz..T.

Rexor # 2011.07.25. 14:40

Nem vagyok szakértő, de biztos hogy számít az a fél méter a szag szempontjából?

Zsolti11719 # 2011.07.25. 14:44

Kiegészítésként, a 2 évvel ezelőtti tulaj, valamint a szomszédok is elmondták, hogy korábban egy esetben fordult elő, hogy a szomszéd sertést tartott, de mivel a férje rendőr volt, kérésükre elvitte a portájáról az állatokat. Igaz, kettő évig nem beszéltek.

Zsolti11719 # 2011.07.25. 14:47

Tisztelt Rexor!
Nem a félméter, hanem a szag. De véleményem szerint az 5 méteres védőtávolság, még a galamb esetében sem elegendő ahhoz, hogy a sz idézett szabályzat 3§ - ban foglaltaknak megfeleljen.

MónikaV # 2011.08.05. 16:30

Tisztelt Fórumozók!

S következő ügyben szeretnék segítséget kérni.Nem közvetlen szomszédomban /egy szántóföld választ el)rally pályát működtet egy cég.A területet az önkormányzattól bérli.Ezen a területen kb.20 éve alakították ki ezt a pályát de évente csak két alkalommal rendeztek versenyt ami3 napot jelentett.Éves szinten 6 napról volt szó.A cég viszont két csúcs géppel csalogatja a vendégeket, jó pénzért kipróbálhatja bárki.Már hajnalban lent van a földmunkagép, az autók van, amikor 12 órán át mennek és elviselhetetlen a zaj és a por.Gyerekem asztmás és állapota romlik.Levelet írtam a képviselő testületnek,leírva az előbbieket és 10 utcabeli is aláírta.Ez májusban történt és július 20-ig semmi nem történt.Bementem testületi ülésre és rákérdeztem,miután felvették a napirendi pontok közé az ügyet.Válasz az volt,hogy nem készültek fel a témából nem volt idejük(polgármester mondta).Összehoztak egy találkozót köztem és a vállalkozó között,úgy szóltak,az ovi udvarán,semmi hivatalos levél.A vállalkozó elismerte a tényeket,mindet és ígéretet tett a probléma megoldására.A polgármester meg felháborodott azon,hogy ekkora költségbe akarom verni a vállalkozót!Mit képzelek én!Jó lenne ha nem lázítanám a környéken lakókat.Ezzel vége volt a megbeszélésnek,engem ajtón kívülre tettek és zárt ajtók mögött folyt tovább a megbeszélés.Mit tudok tenni?Eladhatatlan az ingatlanom a pálya miatt.Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.05. 17:13

Nem a képviselő-testület dolga ez, hanem a jegyzőé. Mondjuk, ezt meg is mondhatták volna neked.

MónikaV # 2011.08.06. 13:37

Köszönöm a választ!
Az a helyzet a jegyző azt mondta nem az ő hatásköre eljárni ebben az ügyeben,mert a képviselő testület a döntéshozó,ő adta bérbe a területet.
Már rájöttem,hogy van aki visszaél azzal,hogy nem mindenki jogtudor.....
Megkérdeztem a régi jegyzőt mit mond.Ő szerinte nem kérhetek birtokvédelmet,mert nem közvetlen telekszomszédom zavarja az életünk?!!Szerinte nem tehetek mást tűrjek.Tehát a jegyző félretájékoztatott.Akkor,most mit tehetnék,hogy végre történjen valami az ügyemben??Valami ötlet ,javaslat.A sors fintora,hogy az önkormányzat nyert pályázaton pénzt az ovi felújítására,de az egyik szomszéd nem engedi be a munkásokat a telkére,hogy a fal szigetelését és vakolását elvégezhessék.1 milliót kér,mondván kisebb lesz a telke,mert az épület a telekhatáron van és a szigetelés (5cm) átlóg a telkére.A polgármester rendkívüli ülést hívott össze,amire a szülőket hívta meg,hogy találjunk megoldást,mert a határidő sürget és elúszhat a pályázati pénz.Érdekes egy településen élek,azt hiszem.

végrehajtó1 # 2011.08.06. 16:32

A bírtok védelmet pedig csak a biróságtól kérheted mert 1 éven túli a zavarás.

Detti190180 # 2011.09.05. 14:25

Legyenek kedves segíteni nekem!
Mi a teendője a kijelölt eljáró hatóságnak a következő esetben: egy lakó birtokvédelmet kér a saját önkormányzata ellen, mivel az önkormányzat az önkormányzati út szélén lévő fákat kitermelte, azok viszont a lakos tulajdonában lévő ingatlanra borultak, ahol az akácfái sérültek. Kéri a kár megtérítését és a további birtoksértés megakadályozását. Illetéket ugyan fizetett, de bizonyítékokat nem csatolt. Most Ön szerint mit kellene tenni a kijelölt hatóságnak? A birtoksértés 2 hónapja történt. Helyszíni szemle tartását nem kérte, bizonyítékot nem csatolt, akkor nekünk kellene kimenni a helyszínre, tulajdoni lapokat kérni a földhivataltól és kitalálni, hogy milyen lehetett a birtokháborítás előtti állapot?
Nagyon várom válaszát!
Köszönettel
Melitta

végrehajtó1 # 2011.09.05. 16:22

Saját önkormányzat nem járhat el az ügyben.A tulajdonilapot online megtudjátok nézni.Szemlét illene már tartani.

Detti190180 # 2011.09.07. 08:34

Kedves Végrehajtó!
Saját önkormányzat nem is jár el. Kijelölt hatóság jár el. Köszönöm szépen a tippet, szemle tartása lesz.

Maszana # 2011.09.28. 14:09

Üdv!
Nem tudom,hogy jó fórumban teszem-e fel a kérdéseimet,de ezt a megoldást találtam laikusként.
Az adott szituáció a következő:
egy pár egyik fele a ház tulajdonosa,a kapcsolat megromlik,és,aki a tulajdonos,az elköltözik,akinek nincs semmi tulajdona a házban, az marad,mert oda van bejelentve állandó lakcímen.Nem fizeti a rezsit,semmit,a tulaj fizet mindent.
A tulajdonos ki szeretné tenni a lakásból az exet,erre a szituációra alkalmazható-e a birtokvédelem kérése?
Ha igen,valószínű,hogy 1 éven túli,és így bírósági úton megy,milyen költségei vannak ennek?
Ha nem,akkor mi a megoldás?
Előre is köszönöm a választ!

C a s a b l a n c a # 2011.10.04. 07:39

A birtokvédelem azt illeti meg, aki birtokban van. A tulajdonost, aki nincs birtokban, azt nem...

A tulajdnak javaslom, hogy amikor az ingatlanban terpeszkedő potyalakos nincs otthon, akkor menjen már haza és cserélje már le a zárat a saját tulajdonán...