birtokvédelem


mrswarr # 2014.02.23. 19:31

Tisztelt Fórumozók!
A következő a problémánk: 10 emeletes paneltömb, alattunk lakó rapsztárnak hiszi magát, gyakorol, időnként torokból hörögve,ordítva. Ezenkívül éjszakai bagoly, aki éjjel 2-kor még TVzik vagy hasonszőrűekkel ordítva Skype-ol. Mindezzel nem lenne gond, de minden szó felhallatszik, mert a szobája gyakorlatilag üres. Próbálkoztunk beszélni vele, de szerinte költözzünk el, ha nem tetszik. Ez már megy vagy 2-3 éve. Tényleg csak Bírósághoz tudunk fordulni? Vagy van valami más is, amit tehetnénk?
Köszönöm előre a segítséget.

czizso # 2014.01.18. 15:55

Adott esetben a szomszéd ilyen magatartása (rendszeresen hangos zajokkal, pl. zenekari próbával zavar téged) is minősülhet birtokháborításnak, így birtokvédelmi eljárást lehet indítani. Amennyieben a birtokháborítás 1 éven belüli, akkor az érdi jegyző az illetékes, ott kell eljárást indítani, de ha 1 éven túli a dolog, akkor már a Bíróság az illetékes.

A jegyzőnek (illetve a birtokvédelemmel foglalkozó ügyintézőnek) egyeztető tárgyalást kell kezdeményezni, ahol az érintett felek elmondhatják a sérelmeiket, adott esetben megállapodást köthetnek, melynek betartása mindkét fél részéről kötelező. Az ügyintéző - hétvége ide vagy oda - akár helyszínelést is tarthat, ahol meggyőződhet a tényállásról, sőt akár zajmérést is végezhet, amelyben megállapíthatja, hogy a zaj a zajvédelmi határértéket meghaladja-e. Amennyiben a birtokháborítás megállapítható, úgy a jegyző kötelezi a birtokháborítót a jogsértő magatartás beszüntetésére, amely később ellenőrizhető is. Ellenkező esetben bírság is kiszabható.

Az, hogy a magatartást nem a szomszéd, hanem egy zenekar követi el, még nem mentesíti a szomszédot, hiszen ő az ingatlan tulajdonosa, vélhetően az ő beleegyezésével, illetve engedélyével történik a zenélés, vagyis a birtokháborítás.

gerbera317 # 2014.01.18. 10:46

az az elve, hogy mindent jogi úton kell megoldani, pl. jeleztem, hogy permetezni fogok, ne teregessen ki hétvégén

Szerintem az emberednek nem elvei vannak, hanem konkrétan fogalmazva: beteg.

brainshare # 2014.01.18. 10:17

Probléma: Érd, kertvárosi rész.
A szomszéd ház melléképületét zenekari próbateremnek rendezték be, és szombat délutánonként, vagy vasárnap ott próbál egy popzenekar.
A szomszéddal nem vagyok túl jó viszonyba, az az elve, hogy mindent jogi úton kell megoldani, pl. jeleztem, hogy permetezni fogok, ne teregessen ki hétvégén. Feljelentett fenyegetésért. Locsolás közben a másfél méterre lévő házfalat elérte a vízsugár, ennek is feljelentés lett a vége, meg a szomszéd fiú kakaskodott az utcán,mert ő tánc és illemtanár, ő csak tudja, mit lehet. Nos kitérőnek vége.
Gyakorlatilag a megegyezésnek nem sok esélye, ez már ilyen magyaros történet.
Kérdésem: hogyan tudom rászorítani, hogy a hétvégi pihenésünket ne zavarja (hol találom meg a csendrendeletre vonatkozó jogszabályi részt? Érd!). Valahonann az rémlik, hogy már ez is birtokháborításnak minősül (igaz ez?) .

Kinél kezdjem a "panaszkodást", hogy tényleg gyors, és hatásos legyen?
Mivel nem az ottani lakosok a rendbontók, a tettenérés/bizonyíték fontos lehet, ugyanakkor hétvégén önkormányzati tisztviselő nem mozdul.
Rendőrség?Ismeretlen tettes ellen tegyek feljelentést? Milyen vád állna meg?
Van a szomszédban egy egy év körüli csecsemő, aki a próba idején az erős zajra felsír. Ezt a gyámhivatalnak kellene jelezni, "erősítheti" a megoldást?
Köszönöm a segítséget, ez a tüske már hónapok ót bennem van,a feleségem csitítgat, de. .. Ennyi.

Alexu # 2014.01.06. 14:57

Itt nem félnivalóról van szó egyszerűen rossz szomszédi viszony, a szomszéd aki nem is lakik itt, 2 hetet tölt itt nyáron imád belekötni mindenkibe. A régi tulajokkal ezt végig csinálta azok pert nyertek ellen és most ezt velünk folytatja ilyen ember, szerintem egy idő után mindenki kibukna ha folyamatosan piszkálná a szomszéd, nyilván az olyan ezt nem tudja akinek jó szomszédi viszonya van.
Itt csupán arról van szó és közben ezt meg is tudtam a jegyzőnek bizonyos esetekben nincs hatásköre akkor nem teheti át csak úgy a panaszt, mert neki építéshatósági ügyben nincs döntési joga főleg úgy, hogy nem is ellenőrizte a bejelentést. Úgy hogy ebben Kovács Béla úrnak igaza volt. Neki a birtokvédelemre irányuló kérését el kellett volna utasítania, és tájékoztatni arról hova fordulhat, vagyis az építésfelügyelethez. De a jegyző ebben a formában nem teheti át az ügyet. Amúgy külterület és a szomszéd baja az, hogy elveszem a napfényt előle, mert végre megcsináltattam a tetőt azért, hogy szép legyen, amit az előző tulajdonos nem tett. Erről van szó.

Dold # 2014.01.03. 20:41

Alexu!

Tömören annyi ennek a kényege, hogy ha ügyfélnek minősül, akkor az engedély másolatábúl is kapnia kellett de azt nem birtokolja mert nem került a hatalmába.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.12.31. 09:34

Alexu

Ha a jegyző hivatali hatáskörében szabálytalanságról értesül, akkor intézkedéseket tehet, így pld. értesíti a megfelelő hatóságot.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.31. 00:21

A kérelmet tartalma szerint kell elbírálni. Ha tartalma szerint nem birtokvédelem iránti kérelem, akkor nincs rá hatásköre a jegyzőnek. (Az "önkormányzatnak" a birtokvédelemre sincs.)

Alexu # 2013.12.30. 23:09

Tisztelt Fórumozók!

A következőkben kérek vélemény: birtokvédelem kapcsán bejelentés tesz az ügyfél az önkormányzatnál szerinte engedély nélküli építkezés kapcsán,birtokvédelmet kér.
Az önkormányzat elutasítja,majd átteszi az építésfeügyelethez mint hatáskörrel rendelkező szervhez.
Szerintetek jól járt el vagy nem, véleményem szerint, nem tehet át ügyet egy bejelentésre, hiszen a birtokvédelem el kell utasítani és ő nem bírálhatja felül, hogy jogos vagy nemjogos az építkezés, csak tájékoztatást nyújthatott volna.
Kérek véleményt.

wers # 2013.12.19. 09:43

Az viszont tény, hogy más esetben nem mennek ki. :(
Kijönnek. Ide ki.

Bizonyos népcsoport szokása, hogy mivel a nyilvános telefonfülkékből ingyenesen hívható a rendőrség, allandóan kihívják őket, mindenféle ürüggyel (inkább nem sorolom), aztán, ha már el kellett látogatniuk eme szép kis faluba, elkezdenek a nép javára gyűjtügetni, hogy bejöjjön a benzinköltség - harmincas tábla, biztonsági öv, és az ittas bicósok a sláger mostanság, főleg kivilágítatlanul.

wers # 2013.12.19. 09:32

Ki kell, hogy menjenek, a hangfelvételeket őrzik, felettesnek (parancsnok) lehet panasszal élni. Persze az a kérdés, ha annyira fáj nekik, hogy kimenjenek, akarjuk-e, hogy a bejelnetést, feljelentést az őrszobán kelljen megtenni, tíz példányban aláírva, min. 2 óra procedúrával.

nanemaaa # 2013.12.19. 09:27

Tudom, csak vicceltem. ;)
Az viszont tény, hogy más esetben nem mennek ki. :(

groszfater@gmail.com # 2013.12.19. 09:14

nana, ez nem-jó ötlet, ez a Hatóság félrevezetése...

nanemaaa # 2013.12.19. 09:06

Amíg nem folyik vér, nem mennek ki. Ha folyik, akkor meg már úgysem szalad el a sértett fél.
Sajnos a rendőrök egyre "kevesebben" vannak (ami nem igaz, de jól hangzik), a trafipaxok száma meg folyamatosan emelkedik, valószínűleg most épp mindegyik továbbképzésen van, mert az autósok sarcolása jobban kifizetődő üzletág.
Legközelebb próbáld meg őket valami hangzatosabb szlogennel kicsalogatni.
Pl: "Agyonvertem az anyósomat, itt fekszik vérbefagyva, mit csináljak? De siessenek, mert 10 perc múlva indul a vonatom."
vagy:
"Házunk előtt részeg sofőr tilosban parkol."
Ez utóbbi esetében persze valahogy meg kell nyugtatnod őket, hogy nem Stohl Buci, vagy más celeb az illető, mert akkor se mennek. ;)

ttege85 # 2013.12.18. 11:03

Kinek mi a fontos. Nekem pl. az, hogy, ha elmegyek éjszaka dolgozni, akkor ne kelljen attól félnem, hogy mi vqn otthon a cwaládommal!!!
Nem akarom ezt ennyiben hagyni! Ha legközelebb is lerázzák és nagyobb baj lesz?

pohicop # 2013.12.17. 21:35

Tudod ki kellene, de annyira kevés a közterületi rendőr, hogy ettől fontosabb címeken vannak. Titeket meg lerázott az ügyeletes. Gázspray-t lehet tartani otthon, utcán nem lehet nálad csak a rendeletben engedélyezett azt vadászboltban kapsz.

ttege85 # 2013.12.15. 03:55

Üdv mindenkinek!

Történt tegnapelőtt éjjel, hogy egy vélhetőén részeg ember be akarta törni ránk az albérletünk ajtaját. Hívtuk a rendőrséget, és élőben közvetítettünk nekik az esetet, aztán egyszercsak elment a betolakodó, mire közölte az ember a vonal túlsó felén a nejemmel ( mert ő telefonált, én meg az ajtót tartottam), hogy "örüeljön neki!", mire a nejem: "mi lesz ha visszajön?" a válasz: "telefonáljon újra!"
Természetesen visszajött, de ekkor már hamar leráztuk.

A kérdésem az lenne, hogy nem kellett volna jönniük legalább szétnézni, vagy valami?
Ha kellett volna, miért nem jöttek, és hová fordulhatok panasszal, és van-e értelme?

Sokszor dolgozom éjszaka! Mi lesz, ha olyankor történik ilyesmi?
Gázspray-t tarthatunk otthon? Ilyen esetben használható?

Előre is köszönöm!

pohicop # 2013.12.10. 15:58

Hát az. Kitartok.... kemény ügy, de hát a válás már csak ilyen.

pazs # 2013.12.10. 14:38

oké, naiv felvetés volt részemről... de ahogy a többiek írták, ha a feleséged nem a végleges távozás szándékával hagyta el a lakást, akkor őt be kell engedned, lehet kulcsa, azt meg annak adja oda, akinek akarja. Hülye egy helyzet, az tény.

pohicop # 2013.12.10. 14:08

Szerinted számít, hogy én mit kérek? :D Válunk, ezeknek semmi sem szent... :p

pazs # 2013.12.10. 13:36

De miért nem mondod meg a feleségednek, hogy ne engedje az édesanyját egyedül a lakásban mászkálni?

pohicop # 2013.12.10. 12:37

Értem. Pont ez a gondom, hogy ha adok nekik kulcsot akkor megint anyósnál köt ki. Ha meg nem vagyok otthon akkor turkálják a cuccaimat, vagy akár tönkre is tehetik.

Egyjogász # 2013.12.10. 11:46

Ha otthon vagy, egyszerűen bennehagyod belülről a kulcsodat, és már csöngetnie kell, ha be akar menni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.10. 11:42

Kicserélhetem a zárat?
Persze. Csak adjál kulcsot a feleségednek is.

pohicop # 2013.12.10. 11:03

Jó napot!

Van egy lakás ami a feleségem nevén van. Több milliót költöttem bele az építkezés során (tudom bizonyítani majd az eljárás során), édesapámmal építettük föl. Válunk. Januárban lesz az első tárgyalás. És majd folyamatban lesz a vagyonmegosztás.

Feleségem a kislányunkkal minden ok nélkül az anyósomékhoz költözött több mint 1 hónapja. Életvitelszerűen ott élnek, nem járnak haza.

Kicserélhetem a zárat? Azért szeretném csak, mert anyósom úgy járkál be a kulcsával mint ha itt élne. Zavar főleg, amikor alszok és itt áll felettem, meg járkál a lakásban.

Gondolom érthető a problémám.

Nem akarok "kicseszni" feleségemmel, de hát mégis csak idegesítő a dolog. Meg ugye válás során eldurvulnak a dolgok rendszerint. Én ugyan nyugodt vagyok, de hát ők eléggé megbízhatatlan instabil emberek. Nem szeretném ha bármi módon ártanának nekem, kitolnának velem. Ha már átköltözött akkor ne turkáljanak a cuccaim között én sem megyek át hozzájuk.

Feleségem ruháinak, bútorainak egy része itt van természetesen, mert majd ő akar a lakásban élni miután elváltunk. De nem él itt....

A válaszokat előre is köszönöm.