építési engedély: tejüveg...


afonyalekvar # 2006.08.15. 08:57

Sziasztok!

Végigolvastam a leírtakat és nem bántam meg.

Azt hiszem, ha valaha is építkezni fogok (előbb fejezzem be az egyetemet ;) akkor először benézek a "szomszédba".

Amúgy én is ezt akartam javasolni, mint iljs.

A tüzet tűzzel kell oltani :)

ilsj # 2006.08.17. 18:49

Szia áfonyalekvár:)

Megjegyzem, hogy amikor megkaptam a nagymamáméktól a területet építkezni, mi a párommal "benéztünk a szomszédba".
Becsöngettünk, bemutatkoztunk, megbeszéltük, hogy oda fogunk építeni, ahová... Azt mondták, semmi gond, ők csak örülnek nekünk. Gondolom ennyire.
Azért annyit ideírok, hogy birtokháborításban a jövő héten jönnek ki az Önkormányzattól. Valószínű, hogy már elbeszélgettek a szomszéddal, mert azóta az utca túloldalát használja, nem mer előttünk eljönni, és már látni sem látjuk. Remélem azért, amiket én adtam be, és nem azért, mert esetleg ő is alkotott valamit.
Azért majd a fejleményeket ideírom, hátha valakinek hasznos lesz:))

gitron # 2006.09.07. 12:29

Sziasztok!
Az eredeti kérdésekhez szeretnék némi segítséget adni.
A tejüveg - építésügyi jogszabályok függvényében - hülyeség, ilyen szabály nem létezik. Létezik viszont egy 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet az országos településrendezési és építési követelményekről. 37. §-ának (1) bekezdése szerint épületnek a szomszédos telekkel közös határvonalán, vagy attól 3 méteren belül álló, és a telekhatárral 60 foknál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30 foknál bagyobb szöget bezáró tetőfelületén nyílászárót, nyílást, szellőzőt létesíteni nem szabad. Vannak kivételek, pl. a lakás mellékhelyiségének olyan szellőzőablaka, aminek a mellvédmagassága legalább 1,8 m, és nyílófelülete legfeljebb 0,4 m2.
Ugyanezen szakasz (3) bekezdése viszont azt írja elő, hogy az oldalhatáron álló épület eresze a szomnszédos ingatlanra (2 m magasság felett és legfeljebb 0,5 m-re) átnyúlhat a csapadékvíz saját telekre való visszavezetésével.

A tejüvegre annyiban visszatérnék, hogy arra volt már példa, hogy birtokvédelmi eljárás keretében arra köteleztek valakit, hogy átlátszatlan üveget tegyen az ablakába. Főleg olyan esetben, amikor egy régebben kialakult szabálytalan, vagy a jelenlegi szabályoknak nem megfelelő állapot okán például szobablak néz a szomszédra.

Lehet, hogy ez így elég tömény, de muszáj volt visszafognom magam, mert nem győzi majd elolvasni aki erre kíváncsi.
Előfordulhat - a leírtakból levont következtetéseim szerint -, hogy a félköríves kialakítás miatt az ablak egy része a telekhatárhoz közelebb van mint 3 méter, így nem is lehettt volna engedélyezni; de mivel a szomszéd a tejüveges megoldásba belenyugodott, nem fellebbezett , így ez nem derült ki.
A csapadékvíz saját telekre való visszavezetése - mint fentebb idéztem - teljesen jogos, jogszabályi előíráson alapul.

Még annyit jegyeznék meg, hogy az építési engedélytől bizonyos mértékben kövcetkezmények nélkül el lehet térni. Például, ha az nem érintio az épület teherhordó szerkezetét, a homlokzat jellegét nem változtatja meg. tehát ha nem tejüveget teszel az ablakodba, semmiféle következménye nem lehet.
Természetesen itt is lehet kivétel, mert az ellenérdekű ügyfelek egyezséget köthetnek, amit a hatóság - ha nem ütközik jogszabályba- jóváhagy, ettől kezdve olyan mint egy jogerős határozat, végre is lehet hajtani. Ha ez a tejüvegkérdés esetleg így volt tálalva a hatósáég részéről, hogy az ügyfelek egyezsége, akkor viszont muszáj megcsinálni.
Ez hosszú lett. Ha nem világos valami válaszolok.

Chrys86 # 2022.08.18. 10:08

Sziasztok!

Elolvasva a rengeteg hozzászólást még mindig nem találtam egyértelmű iránymutatást arra vonatkozóan, hogy a nyíló ablak amennyiben 1,9m magasan helyezkedik el és megfelel e méretbeni előírásnak úgy alatta lehet-e átláthatatlan üveg. Legyen ez tejüveg vagy üvegtégla.

Rengeteg ismerősöm épített ilyen megoldással házat telekhatáron tejüveggel.
Most mi is építkeznénk hasonló paraméterekkel de mielőtt bekövetkezne, hogy a használatbavételivel gondjaink lennének szeretnék hivatalos állásoglalást kérni a felelős hatóságtól.

Kihez kell forduljak ebben az esetben.

Mivel országos rendeletről van szó elsősorban nem a helyi építésügyi hatóságtól szeretnék. Tapasztalatok alapján mondhatom, hogy sok esetben, hogy ne kelljen senkinek felelősséget vállalni elsőször egy nemleges válasz fog visszaérkezni.

Köszönöm!

Majordomus # 2022.08.18. 19:34

Pedig ajánlatos lenne,mert az országos hatóság nem jut el hozzád,de a helyi önkormányzat biztosan.
Az önkori épitésügyi osztályát keresd meg hogy nekik mik az előírásaik mert azt fog ják leverni rajtad.

nanemaaa # 2022.08.29. 07:01

OTÉK 36. § (4) bekezdés:
Az épületnek a telek oldalhatárán vagy attól 3 m-en belül álló és a telekhatárral 60°-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30°-nál nagyobb szöget bezáró, a telekhatár felé lejtő tetőfelületén csak tároló-, közlekedő-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhely, legalább 1,80 m-es mellvédmagasságú és helyiségenként legfeljebb 1 db 0,40 m2 nyíló felületű szellőzőablaka, szellőzőnyílása lehet. Az épület pinceszintjén és alagsori szintjén lévő helyiségeinek, tereinek nyílásai, nyílászárói, szellőzői a telek oldalhatárán vagy a telek oldalhatárától 1 m-en belül álló határfalán nem lehetnek.

Nos, ha valami nem világos, a mellvédfal, nyilvánvalóan csak falszerkezetek esetében értelmezhető. Ha agy nyílászárónak csak egy része nyitható, attól az még egy nyílászáró marad, ami nem felel meg a fenti előírásoknak.
Települési önkormányzatot felesleges kérdezned ebben az ügyben, mert önkormányzatoknál már két éve nincs építési hatóság, csak a kormányhivataloknál.
Ha neked csak a legmagasabb szintű jogforrás felel meg válaszadásra, akkor fordulj a Lázár féle minisztériumhoz. Egyébként ők nem fognak jogszabály értelmezésbe érdemben nyilatkozni, mert nem vonhatják el a jogosult építési hatóság hatáskörét.

Majordomus # 2022.08.29. 19:27

Akkor oda(kormányhivatal) kell kérdést intézni,mad válaszolnak valamit.