Kutyaugatás


Gabicsek # 2011.11.19. 19:19
Miina # 2011.12.01. 22:23

Kedves Mindenki!

Főleg a gazdikhoz szólok most, mert harmadéves jogász hallgatóként van némi fogalmam az esetleges következményekről...
Kérdés: Van egy kutyusom, akinek én vagyok a harmadik gazdája. örökbe fogadtam. Ma szólt a szomszéd (nagyon csúnya jelzőkkel illetett) hogy amikor nem vagyok otthon a kutya ugat...én erről eddig nem tudtam mert a kis bolognese sose ugat amikor otthon vagyok. Bocsánatot kértem a szomszédtól, de nem túl megértő. Mit tehetek?? 2 hónapot leszek már csak az albérletben mert utána elutazom ösztöndíjjal...
A "maradj otthon" nem jó válasz, mert ha a heti egyszeri bulizásról le is mondok, egyetemre csak ki kell mennem
Köszönöm

dzsmaha # 2012.02.16. 13:43

Tisztelt valaki!!

Nekem olyan gondom van, hogy egy tanyán élek, ahova 2 éve költözött egy kb. 25-30 db. kutyával egy un. tenyésztő. Tőlem 50-150 méterre vannak a kutyái, kikötve is és összetákolt bódékban. Gyakran egész nap főleg amelyik ki vannak kötve, egymást ugatják, de ez órákon keresztül így megy, 8-10 óra hosszat.Az idegeimre mennek, nem azért költöztem ki, hogy az idióta kutyák ugatásait hallgassam.
Kérdésem az, hogy megáll-e a birtokháborítás, valamint egyáltalán szükséges-e ennyi kutya tartásához jegyzői vagy más engedély, arról nem is beszélve, hogy évente 25-35 db.-ot vagy ettől többet is értékesít engedély nélkül. Nem csak helyi, hanem miniszteri vagy egyéb más központi rendeletre gondolok, ami országos hatáskörű. Tisztelettel megköszönöm az esetleges választ.

Véleményem # 2012.02.16. 15:03

Jelezd a hatóságok felé, hogy nem megfelelően vannak tartva a kutyák, vizsgálják ki. Az önkormányzatnál is próbálhatsz panasszal élni, hátha csinálnak valamit.

keselyű # 2012.02.16. 19:22

Miina

Vegyél neki ugatásgátló nyakörvet.Egy húzósabb buli árából meg van.

Gabicsek # 2012.02.16. 20:07

Külterületen általában nincs szabályozva, hogy hány kutyát lehet tartani, az önkormányzati rendeletek a belterületekre vonatkoznak.
Tartás miatt - ahogy Véleményem mondja -, értesíthetsz állatvédőket.

dzsmaha # 2012.02.21. 14:29

Köszi a válaszokat, de állatvédelmi szempontból ezek ha nem is minden, de nagyjából rendben vannak. Itt a birtokháborítás megáll-e vagy sem. Közegészségügyileg se nincsen rendben a dolog. Azért az sem okay, hogy akármennyi kutya tartható úgy , hogy mások nyugalmát oktalanul zavarhatja. Nem vagyok hajlandó idegileg tönkre menni, csak azért, mert ő úgy gondolja, hogy folytatólagosan, üzletszerűen , engedély nélkül tart és értékesít kutyát a szomszédjog felrúgásával, annak figyelembe vétele nélkül.
Nem vagyok köteles mindennap a kutyák vonyítását , vinnyogását eltűrni, csak azért, mert ő úgy gondolja.
Azért az nem mindegy, hogy a tanya őrzésére tart valaki 2-3 kutyát, vagy 20-25-öt, üzletszerű értékesítés céljából.

Azért egy jogász véleményét szívesen venném.
Köszönöm.

Véleményem # 2012.02.21. 15:40

Jogilag nehéz a kutyás szomszédodat megfogni. Vagy elviseled vagy nem. Ugat a szomszédban a kutya, nem tudok aludni. Hát ez van. Az hogy 20 ugat egyszerre az sajnos nem számít.
Ha rendben tartja őket akkor ezen nincs fogás. Az hogy eladja vagy kereskedik vele, nehéz egy ilyet lebuktatni.

Gabicsek # 2012.02.21. 19:47

El kell keserítselek, egy ebrendeletből másoltam és ez máshol is így van:

Külterületen ebet, macskát megfelelő
elhelyezés esetén korlátlan számban lehet tartani.

Gabicsek # 2012.02.21. 19:48

Próbáltál vele már szót érteni? (Na, nem mintha szerintem sokat számítana)

dzsmaha # 2012.02.24. 22:39

Azért ez szerintem nem egészen így van, hogy a kutya ugat és vagy elviselem vagy nem. Ki a fontosabb az ember vagy a kutya? Arról nem is beszélve, hogy ő költözött mellém és nem én ő mellé. Csak azért viseljem el, mert egy senkiházi úgy gondolja, hogy valaki nyugalmán szaporítja a kutyákat és ezzel igen jelentős haszonra tesz szert. Éves szinten 15-25X200 ezer forintra is. A tanyán semmi más nincsen, csak a kutyák, direkt erre a célra költözött ki ide. Szerintem az APEH szívesen venné az infót. Azért az még sem lehet, hogy míg mások keményen fizetnek adót, az emberem meg elbújva a hatóságtól egy qrva vasat sem.

Véleményem # 2012.02.25. 00:00

Jól csinálja a szomszédod. Mint mondtam nem sok mindent tehetsz.

Egyjogász # 2012.02.25. 04:02

A tanya kifejezetten mezőgazdasági, állattartási, terménytárolási tevékenység céljára szolgáló ingatlan. És az ilyen tevékenységeket általában haszonszerzési célból folytatják.

balmar # 2012.02.26. 06:46

Tudjátok azt mondanám, hogy aki nem szereti az állatok zaját, az költözzön lakott településre, bár itt is azért felvetném, hogy sok (mondjuk több, mint 2) kutya esetén kötelezõ 300 méter védõtávolságot írhatna elõ a törvény a legközelebbi szomszédtól tanyákra is.

Ami ennél sokkal nagyobb baj, hogy ma Magyarországon hiába költözik valaki lakott településre, jó eséllyel belefut majdnem ugyanebbe a problémába. Nem húsz kutya lesz egy szomszédjánál, csak 1-2, viszont sok szomszédja van (lásd pl. a mostanaban népszerû sorházas beépítést), akik nem 50-150 méterre lesznek, hanem 5-15-re. És pontosan ugyanúgy megeshet, sõt általában meg is esik, hogy legalább egy kedves szomszéd kutyája 8 órán keresztül sikít, egy másik pedig mondjuk csak pár órát naponta, de azt késõ éjjel. Ez így megy nálunk évek óta, így ment a lakótelepen is, legutóbb egy kórházban volt szerencsém eltölteni pár éjszakát, és ott is pont ugyanez volt a helyzet. És az, hogy ezellen sem lehet legálisan semmit tenni ez a magyar jogrendszer csúfos szégyene.

dzsmaha # 2012.02.26. 12:29

Vélemény!
Ez a te véleményed, de szerencsére csak a tiéd. Lehet te is ugyanezt csinálod, de azért felhomályosítlak, hogy van olyan, hogy szomszédjog. Ha erről az oldalról nem megy, akkor majd a NAV.-val ismertetem meg a "tisztelt" kutyatenyésztőt. Mivel ő nem csak kutyatartó, hanem szaporítja és kemény pénzért értékesíti, így valszeg. a NAV-ot is érdekli majd, a kutya ingóságnak számít és folytatólagosan, üzletszerűen 8-10 éve csinálja ezt. http://www.adonet.hu/archivum?… vagy
http://angolbulldog.hupont.hu/…vonatkozasai
Na erre varjál gombot Vélemény!! ! !

dzsmaha # 2012.02.26. 12:42

Egyjogász és Vélemény!! Vagy ezt !! http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

Itt az értékesítésnél lehet megfogni, ha ő az én véleményemet sza.ba sem veszi, akkor majd én is így állok a dologhoz.

dzsmaha # 2012.02.26. 12:56

Véleményem # e-mail 2012.02.21. 16:40

Jogilag nehéz a kutyás szomszédodat megfogni. Vagy elviseled vagy nem. Ugat a szomszédban a kutya, nem tudok aludni. Hát ez van. Az hogy 20 ugat egyszerre az sajnos nem számít.
Ha rendben tartja őket akkor ezen nincs fogás. Az hogy eladja vagy kereskedik vele, nehéz egy ilyet lebuktatni.

Tudja az APAH. (NAV) a dolgot hidd el még Békésben is . Egyébként semmi más nincsen ezen a tanyán, kifejezetten erre a célra van kialakítva, több fakkos "kenel" bódé a sűrűben eldugva. Amikor 8-12 db. 10 hónapos kutya van kikötve, szerinted ezek minek vannak, arra a célra, hogy az üres tanyát őrizzék?

Katalinka88 # 2012.02.26. 13:43

Sziasztok!

4 kutyánk van. A telek ketté van osztva, (2 helyrajzi szám is van) de nincs kerítés húzva. egyik fele az enyém a másik anyukámé. 2 kutya az én nevemen van 2 kutya az anyukámén. Ez így szabályos, nem is ezzel van a baj.
A probléma, a közvetlen szomszédságunkban egy bekerített játszóteret építettek + egy 4 lábon álló tetővel rendelkező "kocsibeállót". Szóval úgy építették meg a játszóteret és ezt a beállót hogy minket meg se kérdeztek hogy hozzájárulunk e.
Akkor megcsináltunk a köztünk és a játszótér közti kerítést (drótháló + erősítettünk rá nádszövetet) , mert nappal a gyerekek, éjjel az ittas tinik, fiatal felnőttek zaklatták a kutyáinkat. Dobálták őket kövekkel sörösüvegekkel, ugattak nekik, hergelték őket.
A probléma:

  • az önkormányzat feladata lenne e a köztünk lévő kerítésnek a helyreállítása, illetve újra építése a

253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet alapján ???

  • ha zárt területű játszótérről van szó akkor miért nem csinálja meg a mi felénk eső É-i oldat is???? ( mi van ha lebontom az általam épített kerítést???)
  • a 3. probléma a kutyáink mindig ugatnak! nos azért ugatnak, mert állandó jelleggel zaklatják őket!!!! ( ha megcsinálnák hangfogó kerítést, amin nem látnak ki akkor nem ugatnának)
  • a 4. probléma: mi 3 műszakban dolgozunk, valamikor nappal aludnánk, ha a gyerekek nem lármáznának, így a pihenéshez való alkotmányos jogunkat se tudjuk érvényesíteni, viszont ha kutyáink ugatnak az baj????????????????????????????

Az Önkormányzattal már több levélváltás is történt ez ügyben, nem hajlandók kerítést építeni!!!!!

valakinek van valami jó ötlete?? tanácsa???

Véleményem # 2012.02.26. 19:04

Már írtam a legelején hogy jelezd a hatóságok felé. Ha ez sikerült akkor nem tudom mi a gond. Problémázol itt feleslegesen, ha tudod mi a számodra megfelelő megoldás...

Gabicsek # 2012.02.26. 22:11

Csak arra is vigyázz, tudd bizonyítani, hogy értékesíti őket. Mert úgy gondolom, okirati vagy egyéb bizonyítékod nemigen van.
Megjegyzem, ha feldobod a NAV-nál, attól még ugyanúgy fognak ugatni.
Márpedig az eredeti problémád ez, és erre kellene megoldást találni.
Egyjogásznak igaza van, a tanya mezőgazdasági területnek számít, nézz utána.
Ettől függetlenül megértem a problémád, én is laktam tanyán tavalyig, és pont azért költöztem oda, mert nyugi volt. Próbálkozz azért a jegyzőnél, de nem biztos, hogy sikerrel jársz.

dzsmaha # 2012.02.27. 16:41

Gabicsek # 2012.02.26. 23:11

Azt, hogy ő a kutyákat értékesíti, nem nekem kell bizonyítani, hanem a NAV.-nak. Szerintem tudják ők s dolgukat, egyébként konkrét információ van, sőt " a szaporító" maga is dicsekedett vele, hogy hova, milyen szervezetnek értékesíti, nepper közvetítésével. . Az , hogy attól még a kutyák ugatni fognak, ha felnyomom a NAV.-nál, az igaz. De ha ő van olyan sz.mét, hogy sz.rba sem veszi az én jogaimat, mivel én több évtizede lakom itt, ő költözött hozzám, neki kellene alkalmazkodnia. Próbáltam vele szép szóval, nem érdekelte, lesajnált.Nem vagyok hajlandó eltűrni és nem is vagyok köteles, nem ment szép szóval, akkor majd megy hivatalosan, ettől rosszabb nem lehet.
A tanyára pont a csend, a nyugalom miatt költöznek ki az emberek, mert csendre, nyugalomra vágynak, nem 20-25 kutya ugatását , vonyítását hallgatni. Az is igaz, hogy a tanyán szoktak állatokat tartani, sőt arra a legalkalmasabb. De az élelem miatt tartott állatok és a kutya nem ugyanaz. Az ellen nem is lehetne, és nem is lenne kifogásom. Kutya más, a kutya a kedvtelésből tartott állatok kategóriájába tartozik és a szabályok nem ugyanazok , mint a fent említettek. Még egyszer megjegyzem, hogy nem a tanya őrzésére tartott 2-3 kutyáról van szó.

Csak azért írtam le kicsit részletesen, hogy ha valaki hasonló cipőben jár, akkor valamennyire legyen rálátása a dologra.

falikep # 2012.03.25. 09:30

Üdvözletem!

A következő problémám lenne. Kertvárosi részben lakunk, ahol sorházak találhatóak, azonban ezek egymáshoz nagyon közel épültek, mintegy 15 m-re (a házak kertje néz egymás felé). Mintegy két hónappal ezelőtt a szemközti szomszéd új kutyát szerzett valahonnan, amelyik mintegy 15-20 percenként rákezdi több perces ugatását (fókahangon ráadásul), vagy egész nap ugat.

Az ok egyszerű, reggel 7-kor kirakják a kertbe, és este beviszik, addig rá se néznek, sőt ha beszökik véletlen a lakásba, azonnal ráförmednek, és kidobják a kertbe. A kutya meg ugye menne be a lakásba közéjük, de az ajtót mindig becsukják. Tehát nem azért ugat, mert kutya, hanem mert így szocializálták. Mivel jön a jó idő, muszáj lenne az ajtót-ablakot nyitni, de lehetetlen, mivel az ugatás annyira visszhangzik, hogy több, mint zavaró. Ezért hiába dolgozom majdnem éjfélig, felébredek már kora reggel.

A megkeresésre annyit reagált a jó "gazdasszony", hogy mivel kutya, ezért ugat, költözzek el. Meg nyáron ő sem tud pihenni a többi szomszéd zajongásától, majd nézzem meg mi lesz itt nyáron (17 éve itt lakunk, egyáltalán nem zavaró).

Van e valami értelmes (jogi) lépés, amit meg lehet ilyenkor tenni? Minek egyáltalán sok embernek a díszkutya? Ez egy lakó-pihenő övezet, számít ez valamit?

nanemaaa # 2012.03.26. 07:51

Mit szeretnél? Alkalmassági vizsgához kötni a kutyatartást? Mit csinálsz akkor, ha majd gyereke is lesz? Vagy a gyerekszülést is alkalmassági vizsgának kellene megelőznie?
Próbálkozhatsz birtokvédelmi panasszal fordulni a jegyzőhöz, de hogy milyen eredménye lesz, az már más kérdés.

fürkész # 2012.03.26. 08:42

Üdv.
Az idegesitő ugatás mellett még nem beszéltünk arról,hogy az ilyen közelségben élő emberek kénytelenek elviselni a kutya büzét,kakájára odavonzódó legyeket (fertőzésveszély)Ahol kutya van ott nincs fű,felkavarja a port,az ugye száll mindenfelé,netán még egy kis szél is hozzátársul és a gyerekemet igy biztonságosan tegyem ki a "jó levegőre"?S hogy aludjon szegénykém ugatás közepette?Hosszasan sorolhatnám még,de véleményem szerint meg- kellene határozni a sorházak ill.társasházak ban élőknek,hogy milyen feltételekkel lehessen kutyát tartani,elvégre fontosabb talán az ember s másodrendü egy kutya!!!Ne egy kutya hátározza meg az életvitelemet!Nemigaz Nanemaaa??!!!

kadaj01 # 2012.03.26. 10:03

Kell venni egy kutyaugatás ellen kifejlesztett ultrahangos készüléket, kb 10e forint.