Kutyaugatás


polárbér # 2012.08.12. 13:31

A gy.p. megfelelőbb behatárolás lenne :)

Eravera # 2012.08.13. 08:01

Úgy tudom, kertes házban max 2 kutyát lehet tartani engedély nélkül. Mit tudtok erről ?
És ha a szomszéd ezt megszegi, hol lehet bejelenteni.

Ne ítéljetek el, én is szeretem az állatokat de a szomszédban elég primitív emberek laknak, és meg lehet bolondulni a kutyáiktól.

wers # 2012.08.13. 08:16

A helyi onkormányzatot kérdezd, ez területenként változhat, még egy településen belül is.

wers # 2012.08.13. 08:19

Településünk sszerencsétlen őshonos lakói onnantól kezdve örült kutyaugatásra, macskanyávogásra, flexelésre, egyéb abnormális behatárolhatatlan zajok keltésére ébredtek, feküdtek

Hát, flex az nem, de kutya és macska már a pattintott kőkorszakban volt az ember körül. És ugatott is.

nanemaaa # 2012.08.13. 14:40

Hát, flex az nem, de kutya és macska már a pattintott kőkorszakban volt az ember körül. És ugatott is.

Ezzel vitába szállnék! Elfeledkeztél a kréta kor csúcsragadozójáról: Tyrannosaurus Flex!
Nem véletlenül a szólás: Baj van a kréta körül. :D

polárbér # 2012.08.14. 03:00

Hát, flex az nem, de kutya és macska már a pattintott kőkorszakban volt az ember körül. És ugatott is.

Pontosan! Láttad az Apocalypto c. filmet? na ott is ugatott a kutya és a leányzó mondja is hogy öld meg plíz :)
"http://www.youtube.com/watch?v=DkxW7dX1fpM"
24.29-nél

és a T. Flex mit csinált, berregett :D

nanemaaa # 2012.08.14. 05:46

és a T. Flex mit csinált, berregett :D

Morrongott, és belecsipegetett a kutyásokat nem szerető emberek popsijába. Meee a kuttya nem tudta őket előre figyuztatni, hogy ellenség jő. :D

wers # 2012.08.14. 06:46

Na, akkor Flex is volt. Jó tudni.

nanemaaa # 2012.08.14. 08:53

A kis flexet pedig flexibilisnek hívták. :D

Desmond # 2012.08.31. 08:39

Látom, nincs megoldás.
Nagyvárosban lakom, és társasházból költöztem a kertvárosba. Mert vágytam egy kertre, több nyugalomra és jó levegőre. A soklakásos társasház udvarán késő estig ordítozó gyerekhad elől menekültem gyakorlatilag. Ez itt valóban nincsen, de van helyette más. A kertvárosi nyugalom illúzió, nem létezik. Tényleg jellemző, hogy miután vasárnap reggel az egyik szomszéd lenyírta a füvet, a másik előveszi a rotátort, majd rövid ebédszünet után a harmadik a motoros fűkaszával ügyködik órákig. A sarokcsiszóló visítását is lehet hallani gyakran. Rengeteg a kutya, sok háznál kettő-három is van. Nappal is zavaró, amikor órákig visszhangzik a környék az ugatásuktól. Éjszaka meg borzasztó, mert nem lehet tőlük aludni. Gyakran csodálkozom, hogy a saját gazdája hogyan tudja némelyiket elviselni. Nyáron a kánikula idején nagyon jó lenne nyitott ablaknál aludni, de ez lehetetlen. A hab a tortán a szabadtéri zenehallgatás, ami itt ugyanolyan probléma mint egy társasházban. Kirakják a teraszra a hangszórókat, aztán hadd szóljon. Mert buli van, vagy csak úgy. Főleg ünnepnapokon, amikor mondjuk én a munkás hétköznapok fáradalmait szeretném kipihenni. Az otthonomban, a kertemben.
De hát mit tehetnék? Jelentgessem fel a szomszédokat? Egyáltalán mit érne az? A végén én leszek a békétlen, összeférhetetlen. Még szerencse, hogy a ház szigetelése jó, ha mindent becsukok, akkor elviselhetőek a zajok. Bár volt olyan kutya, amelyiknek a hangját még így sem tudtuk kizárni. Sok álmatlan éjszakát okozott, mert nemhogy órákig, de szó szerint egész éjjel ugatott. Nem tudom, nem értem ezeket a dolgokat. Volt kutyánk a panelben, több is (egymás után), ők nem ugattak. Alapvetően imádom a kutyákat, de már lassan kezdem megutálni őket. Pedig inkább az őket tartó emberekkel lehet a baj.
Másik téma a jó levegő, mert itt az sincs. Rendszeresen égetik a környéken a hulladékot. Közel van pedig az ingyenes lerakóhely. Gyakori, hogy a reggeli órákban érezhető a füstszag, mert éjjel, hajnalban égetnek. Télen meg a kéményekből dől a füst, nem lehet akármikor szellőztetni.
Nem tudom, mondjuk egy tanyán jobb lenne-e, ebben sem vagyok biztos. Meg nem is akarnék remeteként élni. Vannak zajok, szagok, ez természetes. De valami ésszerű, elfogadható szinten kéne ezeket tartani.

wers # 2012.08.31. 09:18

Sok helyen helyi rendeletben tiltják vasárnap a fűnyírást. A láfűrész-flex-betonkeverő stb nem tiltott.
Emlékszem régebben volt anyósom nem engedte, hogy vasárnap hangos-zajos tevékenység legyen az udvarán. Istentisztelet napján nincs zajongás, ezt mindenki betartotta. Akkor ehhez nem kellett rendelet.

nanemaaa # 2012.08.31. 10:23

Desmond
Jól látod a kérdést. Bárhová is költözöl, mindig lesznek környezeti adottságok amikhez igazodni kell. Ha mindig kertvárosban éltél volna, akkor ezek a zajok számodra is megszokottak lennének, és már nem is figyelnél rájuk.

Legkevesebb környezeti alkalmazkodási igény talán tanyán van, bár ott is vannak éjszakánként állatok. Pl van akit a tücsök ciripelése zavar, vagy városiként először a nagy csend idegesít. Azt hiszem ezt a kérdést leginkább arra lehetne kihegyezni, hogy kinek mekkora a tolerancia küszöbe és hogyan tudja elfogadni a tényt, mások is élnek körülötte, és mindenki a saját életét szeretné élni.

Desmond # 2012.09.06. 06:58

Alkalmazkodni kell, persze. De azért mégsem jó az a jog, ami nem hagy meg mást az embernek mint az önbíráskodás. Kinek jó az a sok megmérgezett kutya? Pedig ehhez a megoldáshoz már csak végső elkeseredésében fordul az ember.
Laktam egyszer olyan helyen családi házban, ahol az utcára nézett a hálószoba. Az egyik szomszéd egyszercsak magához vett egy németjuhász kutyát. Nem tartotta jól, enni is alig adott neki. Néha megsajnáltuk, mi dobtunk neki át ennivalót. Ez a szerencsétlen egész éjjel gyakorlatilag az ablakunk alatt ugatott. Mikor már nem bírtam tovább, kiosontam egy vödör vízzel, és a nyakába zúdítottam. Akkor éjjel csend volt. Többet ezt nem tudtam elsütni, mert ha közeledtem, elszaladt. Ha elmentem, akkor meg visszajött és folytatta az ordítozást. Végül felhívtam a jegyzői hivatalt, hogy megtudakolja, mit lehet tenni. Azt mondta az ember, nem tud segíteni, de ha bemegyek, akkor személyesen ad ötleteket. Gondolom, mérgezést, vagy ilyesmit akart ajánlani. Nem mentem be. A szomszéddal nem lehetett beszélni, fura egy figura volt. Onnan végül elköltöztem, de hát nem lehet örökké költözni, azért az nem egyszerű.
Az ilyen fórumokon a kutyások részéről általában az az odavetett válasz: ha nem tetszik, költözz el. Szerintem igenis alapvető joga az embernek, hogy pihenhessen. Ez a társadalom érdeke is. Mert milyen munkát tud az végezni, akinek nincs lehetősége a pihenésre? Ezért szerintem kéne legyen jogi szabályozás erre és működő jogorvoslat.
Egy régebbi perről olvastam, amelyben az ombudsman is állást foglalt. Azt mondta, a kutya gazdájának nem kötelessége a kutya nevelése. Hát ez meg így hogy? A kutya az emberhez erősen kötődő háziállat, akinek szüksége van a törődésre és a nevelésre is. Szoktam nézni kutyás műsorokat, a szakértők szerint minden viselkedésbeli problémán lehet segíteni. Van olyan, hogy felelős kutyatartás - és általában állattartás -, vagy legalábbis kéne hogy legyen.
Amikor kertes házba költöztünk, az volt a terv, hogy lesz kutya is, macska is. Macskánk lett, kutyánk nem. Mert átgondoltuk, hogy nem tudnánk vele eleget foglalkozni. Megjegyzem, a macskával sokat foglalkozunk, és ennyire van energiánk, nem többre.
Pedig láttam aqility versenyeket, hát öröm volt nézni, milyen boldogan teljesítik a kutyák a feladatokat, és milyen boldogok a gazdik is. Itt meg látom, hogy kicsapják őket az udvarba, jó esetben rendesen esznek, ennyi.

wers # 2012.09.06. 07:09

Itt meg látom, hogy kicsapják őket az udvarba
Meggyőződésem, hogy a kutya az udvarba való. Az ember házában nincs helye. Na persze a kutya nem mindig gondolja így, de mindig megegyezünk. A kuytának mozgásra, levegőre van szüksége, és meg is kapja.
Egyébként a felelős állattartásról írtakkal egyet értek, az azért nem feltétlenül jelenti azt, hogy cirkuszi produkciókra tanítsuk a kutyát, azt én nem szeretem.
Arra viszont szerintem is rá lehet nevelni, hogy az ugatást jelzésnek és visszariasztásnak használja. (na meg kajája védelmére)

Desmond # 2012.09.07. 06:21

Szerintem is az udvarba való a kutya. A kicsapás alatt azt értettem, hogy csak ott vannak, de senki sem foglalkozik velük. Az udvarban tartott kutyának is szüksége van törődésre.
Az egyik szomszédunk is az udvarban tartotta a kutyáját, láncon. Nap mint nap panaszosan nyikogott szegény. Idegesítő is volt, meg sajnáltam is az állatot. Kérdezem a szomszédot, mi a baj a kutyával. Azt mondta, hogy néha felrúgja a vizes edényét, aztán meg panaszkodik, mert szomjas. Amikor aztán estefelé valaki adott neki inni, elhallgatott. Rövid láncon volt egész nap. Kérdeztem, miért nem engedik el. Hiszen a kertet nem művelik, kárt nem tenne. Erre az volt a válasz, hogy rossz a kerítés és a szomszéd már feljelentette őket, mert átment a kutya. Utánanéztem, így tartani egy kutyát az állatkínzás. Nem tettem feljelentést, nem akarok haragosokat. A kutya pár hónap múlva eltűnt.
Szóval szerintem amelyik kutya órákig ugat, annak valami baja van. Egy-két vakkantás persze belefér, nem arról van szó, hogy ne legyenek kutyák, vagy hogy némák legyenek. De itt szó szerint órákig, néha egész éjjel vagy egész délelőtt őrjöngenek. Remek ám erre ébredni vagy el se aludni, vagy bezárkózni a lakásba nap közben, mert a kánikulában kénytelen az ember még az ablakokat is csukva tartani. És aki erre csak annyit mond, hogy a kutya dolga az ugatás, annak azt kívánom, hogy a beteg gyerekét az az orvos műtse, aki egész éjjel nem aludt az ő kutyája miatt.
Na, ez ellen kellene tenni valamit.

C a s a b l a n c a # 2012.09.07. 10:34

"Szóval szerintem amelyik kutya órákig ugat, annak valami baja van..."

Nem feltétlenül. Rohamosan emelkedik az ebtartók száma, de a kutyák is egyre belterjesebbek, rossz az ebek idegrendszere - idegbetegek.

A másik probléma a gazdi. Aki szintén idegbeteg, tehát a kutyája is hasonló féle-fajta lehet...

A mi szomszédunkban is van jó pár kutya, de a legkisebb, legbénább eb folyamatosan, szünet nélkül rohadt idegesítően ugat és nem tudni miért...
Szerintem hisztizik, nagyzási hóbortja van és így bizonygatja, hogy ő milyen nagy, ő kutya, ő igenis valaki. Akárcsak az embereknél...

szafika # 2012.09.07. 12:35

Valószínű, h neveletlen. Volt egy tündéri tacskónk , egy igazi úrinő , ugy vette el a kezemből amit adtam neki , h még véletlenül se kapjon belém , egyik kölyke a nyakunkon maradt , hát ő akár könyékig is bakapta volna a kezem , vadon nőtt, a kutya se foglalkozott vele , mikor a gazdi kivitte őket sétálni , az utca végéig ugatott , úgy , mint aki megkergült , soha többé nem szokott le róla , eleinte tetszett a gazdinak , aztán már idegesítette , utána a többi kutya is átvette tőle ezt a szörnyű szokást, még jó , h csak 3 ház volt az utca végéig .

Huskys # 2012.10.08. 10:11

Kedves fórumozók!
Szeretném a segítségeteket kérni. Van egy másfél éves szibériai Husky-m. Tegnap kihívták rám az állatvédőket, hogy sokat vonyít a kutya, a kertes házunkban tarjuk mivel a társasházban ahol élünk nem engedélyezik így mindennap járunk le a kutyához de éjszakára nincs velünk. Ezét van e joguk elvinni az állatvédőknek?

ius latratus # 2012.10.08. 11:01

Csak azért, mert éjszaka nem vagytok ott, nincs.

kadaj01 # 2012.10.08. 11:36

Dehogynem.

wers # 2012.10.08. 11:40

miért? őrizni kell a kutyát? Akkor nem sok maradna, mert pl. most nálam éppen egyedül vannak az ebek. (mellesleg őrzik a házat, és ha arra téved valaki megugatják)

Huskys # 2012.10.09. 09:56

Én is így gondolom, de az állatvédők arra is hivatkozhat hogy egy haragos szomszéd akár meg is mérgezheti a kutyát. (megjegyzem az előző kutyámat megmérgezte valaki) Amúgy valóban a kutya arra való hogy a házat őrizze az én kutyám is megugat idegeneket vagy más kutyákat. Vonyítás pedig fajtajellegből adódik, meg persze kan kutyám van a szomszédban pedig egy szuka kutya van amelyik valószínűleg tüzel. A kertes házunknál az udvar nagy a kert is nagy szóval a kutyának van mozgástere is még megkötve sincs. Csak azért elvihetnek tőlem egy kutyát mert vonyít? Miért állatotthonban nem fog? Egy gyufásdoboznyi kenelbe zárva? Igazából az állatvédők is látták hogy semmivel nem tudnak belénk kötni, mivel a kutya jól van tartva, egészséges és ragaszkodik hozzánk továbbá óriási mozgástere van emellett hetente 3-4 alkalommal visszük sétálni is a rétre. A feljelentő valószínűleg a házsártos szomszéd (nyugdíjas) akinek gyakorlatilag minden baj ami az utcában történik és csak az a jó amit ő csinál. Száz szóbak is egy a vége nem szeretném ha elvinnék a kutyámat persze nem is hagynám.

Jeromos # 2012.10.09. 11:43

A mi szomszédunkban is "lakik" egy husky. Ki van csapva 24/7-ben a társasház kertjébe, mert így kényelmesebb a gazdájának. A hálószobánktól légvonalban úgy 8-10 méterre. Így első kézből tudom elmondani milyen az, amikor az éjszaka közepén arra riadsz fel, hogy a husky vonyít. Remeg kezed-lábad, a pulzusod az egekben. Hát mit mondjak, nem kellemes.....

efi99 # 2012.10.09. 13:08

Jeromos
Slag+víz, amíg ki nem alakul a Pavlovi reflex nála: vonyítás után mindig nyakonöntés jön.

Huskys # 2012.10.09. 17:13

efi99! Próbálkoztam vele én is ha hallottam hogy rázendít
meg rá is ordítottam de az állat se hülye addig nem csinálta amíg ott voltam aztán ha elmentem a háztól megint vonyított a családban mindenki dolgozik nem ülhetünk naphosszat a kutya mellett várva hogy mikor vonyít főleg ha akkor nem is csinálja ha ott vagyunk sőt valószínűleg magányában csinálja. Én belátom hogy a husky vonyítása kellemetlen egyet is értek avval aki azt mondja hogy zavaró vagy ijesztő de meg lehet szokni el lehet fogadni szerintem. Tőlem légvonalban kb 60-70 méterre van egy ház ahol egy kutya sipákolósan ugat én minden reggel arra ébredek ha éjjel csinálja akkor arra bosszantó aláírom de nem jelenteném fel a gazdáját sehol se mivel tudom a kutyának az a dolga hogy ugassa az idegent. Az én kutyám nem azért van kertes házban mert nekem itt kényelmetlen lenne hanem mert normális ember vagyok és tudom hogy ilyen nagytestű ebnek kertes házban van a helye. Ja meg bérházban amúgy se lehet ekkora kutyát tartani. Amúgy az utcában gyakorlatilag minden kutya ugat az én kutyám is reagál az ugatásra természetesen vonyítással vagy ugatással de inkább az előbbivel.