BAR lista


Szundika01 # 2019.10.14. 12:09

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni. Október 21.-én lesz 5 éve , hogy egy otp hitelt kifizettünk megegyezéssel. Szeretnénk a babaváró hitelt felvenni, de ugye ez még akadályoz minket a pozitív elbírálásba. Kérdésem az lenne,hogy ha letelik az 5 év akkor ez teljesen meg fog szünni a khr ből vagy még így is nyoma marad és az elbírálásnál ismét vissza dobják a kérlmünket?Fizessük ki teljes tarozás és megegyezézett összeg közötti külömbséget?
Előre is köszönöm a választ

drbjozsef # 2019.10.14. 12:34

Szundika01,

Ha megegyezéssel fizettétek ki a tartozást, vagyis kevesebbet, mint kellett volna, akkor 1 évig kellett volna szerepelnetek még a KHR listán. Írjatok az OTP-nek hogy töröltessenek a rendszerből (esetleg a BISZ Zrt-nek is, hogy miért vagytok még fent, és mi kell ahhoz hogy töröljenek).

Ez után nem lehet akadálya a babavárónak a már kifizetett tartozás.

(Lásd. pl.: https://hitelnet.hu/…zetese-utan/)

Szundika01 # 2019.10.14. 12:45

drbjozsef!

Köszönöm szépen.Lehet van jeletősége, hogy faktoringnál volt már...és beleestünk a 90 napot és a mindenkori minimálbért meghaladó tarozásba. Szinte biztora veszem, hogy 5 évetmondtak elévülésnek.

drbjozsef # 2019.10.14. 16:37

Igazad van, rosszul mondtam.

a bíróságon kívüli adósságrendezési megállapodás hatálya megszűnését megállapító bírósági határozat jogerőre emelkedésének dátuma,

Innen öt év a nyilvántartás.
Ha teljes tartozást mindenestül rendeztétek volna, onnan van egy év, (ún. "passzív" státusz).

Viszont ha lejár a határidő, „ Az öt év letelte után, illetve a 9. § szerinti további adatkezeléshez való hozzájárulás visszavonása esetén a KHR-t kezelő pénzügyi vállalkozás a referenciaadatokat véglegesen és vissza nem állítható módon törli.

Várjátok ki a határidőt, aztán akár közvetlenül a BISZ-től, akár a bankon át kezdeményezhető egy adatlekérés, ha még rajta vagytok, akkor írjatok az otpnek, vagy a bisznek, hogy miért nem töröltek.