Tisztelt Fórumozók!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, mert a mai napon egy általam igazgságtalannak tartott eset részese lettem. A részletek az alábbiak:
A mai napon 3 db Vas Megye Rendőrfőkapitánysága által meghozott közigazgatási bírságot kézbesített a posta.
Mindhárom bírság ugyan azon cselekményhez kapcsolódik.
KRESZ 40. § (8) bekezdés a) pontja megállás szabályainak megszegés.
A körülmények eléggé összetettek mégis valóan így történt az eset.
A cím, ahol a "szabálysértés" megtörtént a lakóházam melletti rész, de nem a parkoló. Jelenlegi lakóövezetemben (lakótelepről beszélünk) folyamatosan zajlanak épületfelújítások, melyek következtében a környező épületekből is sokszor olyan autósok foglalják el a mi épületünkhöz tartozó, fenntartott parkolót, akik nem a mi tömbünkben laknak, így mi - az épület lakói sokszor keresünk alternatív megoldásokat és olyan helyen parkolunk, ahol ott tudjuk hagyni az autót. Szinte mindannyian ismerjük egymást, így tudjuk azt is, hogy melyik autó kié.
Természetesen ezen parkolások során arra mindannyian odafigyelünk, hogy sem az autós, sem a gyalogos forgalmat ne zavarjuk, ne akadályozzuk.
Januári hónapban - egészen 18-ig - szabadságon voltam, így szinte alig használtam az autómat. Sajnos az egyik napon vidékről hazaérve, műszaki hibás lett az autó és késő este annak is megörülve, hogy hazértem vel - kijelölt parkoló telítettségéből fakadóan - felálltam két kerékkel a járdára és ott hagytam az autót természetesen - hangsúlyozom - nem zavarva sem az autós, sem a gyalogos forgalmat és zöldövezeti részről beszélünk, tehát senkit sem zavarva. Mivel egyrészt több napig, ágynyugalmat írt elő az orvos, illetve államvizsgára is készültem és a napon teljes egészében tanultam, így napokig ki sem mozdultam a lakásból, hogy az autót odébb toljam, illetve fel sem merült bennem, hogy ezzel szabálytalanságot követnék el, hiszen rendszeresen parkolnak ott az épület lakói és soha nem bírságotak meg még eddig senkit. Az autó napokig meg sem volt mozdítva, így meglepetésként ért a mai napon kézbesített három darab közigazgatási bírság (30.000,- Ft/db), melynek a fényképein látszódik, hogy az autó ugyan ott állt minhárom egymást követő napon.
Kérdésem, hogy ebben az esetben mire hivatkozhatok, hogy a bírságot töröltessem, mert azért azt mégis csak nonszensz dolognak tartom, hogy az autó műszaki meghibásodásából fakadóan a lakcímen előtt folyamatosan napokig mozdulatlanul álló autó esetében mindhárom napon megbírságoljanak (és a fényképek alapján nyilvánvalóan nem mozdult az autó) mindösszesen 90.000,- Ft-ra. Ennél még a kerékbilincset is olcsóbban megúsztam volna, hiszen az azt hiszem "csak" 16.000,- Ft
Nem létezik, hogy ilyen esetben nincs méltányosságra mód.
Segítségeteket előre is köszönöm.
M. Beatrix