Közigazgatási bírság


csegi # 2011.05.04. 16:35

Kedves Szilvia25!

Ezekben az esetekben nem kell számítani más retorzióra a pénzbírságon kívül.

csegi # 2011.05.04. 16:33

Ma olvastam, hogy a 410/2007-es kormányrendelet megszüntette ezekben az ügyekben az előzetes értesítést.

Jaynaz # 2011.05.04. 12:33

Most akkor 90, vagy 180 napra módosították a korábbi 60 napos értesítési határidőt??

Horex fórumtárs 90 napot írt előző hsz.-ében, de én korábban ugyanitt 180 napot olvastam emlékeim szerint.

Jaynaz # 2011.05.04. 12:30

Kedves Mindenki,

Én, az elkövetés után kb. 6 és fél hónappal megkaptam a határozat megsemmisítéséről szóló levelet a Budapesti Rendőrkapitánytól (mint másodfokon eljáró hatóságtól.)

Tehát nem kell befizetnem az 50 ezer forintot egy olyan sárga lámpáért, amin át sem mentem (még jó). A rossz hír, hogy nagyon alaposan elemezték a fellebbezésemet és ahogy nézem azért adták meg nekem a dolgot, mert hiszen a fényképen már megkezdtem az áthaladást, amikor sárga volt a lámpa, ergó zöldön mentem át. Namost ha 2 méter lett volna még a sárga lámpáig a fényképen, akkor nem tudom megadták-e volna. Jó lenne tudni, hiszen egy 35m-es 50->0 km/h biztonságos fékutat nem lehet 2 méter, de még 20 méter alatt sem produkálni.

tnrk # 2011.05.04. 11:34

Egy hónapja írtam.Megszüntették az eljárást.Hurrá!Köszönöm a segítséget!

Szilva25 # 2011.05.04. 11:24

Tisztelt szakértő/ fórumozók!
Visszanéztem az eddigi kérdéseket, hozzászólásokat, de nem találtam kielégítő választ a problémámra.

Tehát a problémám: 50 km/h helyett 77 km/h-val lefényképeztek, meg is jött az értesítés a közigazgatási eljárás megindításáról. Kérdésem, hogy ekkora mértékű túllépés esetén számíthatok-e komolyabb retorzióra, vagy "csak" a kozigbirsag.police.hu oldalon feltüntetett pénzbírságra? Komolyabb retorzió alatt büntetőpontokra, vagy esetleg jogosítvány bevonásra gondolok?

Előre is köszönöm a válasz(oka)t!

Orsi78 # 2011.05.04. 10:50

Köszönöm Neked is, Jaynaz.
Fellebezek, ha érdekes lehet, megírom ide a fejleményeket.
Főleg, ha további segítségre lesz szükségem Tőletek...

Jaynaz # 2011.05.04. 10:29

Orsi78

Szerintem mindenképpen fellebbezz, hiszen egyáltalán nem azt a jogszabályt sértetted meg, amire hivatkoznak. Természetesen nem biztos, hogy megadják (hiszen egy másikat viszont megsértettél), de általában fél évet nyersz a fizetéssel, addig is fel lehet rá (lelkileg) készülni. Mondjuk 5000-od pluszban bánja, ha utána nem Neked ítélik meg a dolgot, ez tény.

De szerintem a fellebbezésben kizárólag arra térj ki, hogy nem a zebra előtt, hanem után parkoltál, így a hivatkozott szabálysértést nem követted el, felelősséged nem ismered el, pont. Így szerintem van esély, hiszen a határozat ez, és csak ez alapján született; szövege csak ezt tartalmazza.

Részemről a következő nevetséges rendőrségi fogásnak tartom, hogy ilyen pitiáner, közlekedésre hatást nem gyakorló jogszabályok alapján közigazgatási eljárást indítanak, a minimálbér felét kitevő büntetéssel. A Rendőrségtől védj meg Uram minket!

Orsi78 # 2011.05.04. 08:58

horex, köszönöm!
Jogos, a kreszt betartani elsődleges, a forgalommal szembeni parkolás hiba volt.
Megpróbálom azt, amit írtál.
Köszönöm a segítségedet!

horex # 2011.05.04. 07:54

Orsi78

Mire gondolsz ez ügyben? Hogy tegyen egy cédulát a szélvédőre, mint régen, felhívva a figyelmed a szab.sértésre?
Nincs, tartsd be a kresz-t!
Engem megbüntettek szintén parkolás miatt 2x 1héten belül, ugy hogy el sem mozdultam. A jogszabály szerint jogosan. Megkifogásoltam és elengedték, de nem ez a jellemző

Azt viszont megkifogásolnám, hogy a leirt szab.sértés tányállása nem valósult meg, igazolja ezt az önök fotója is
Ekkor már elvben nem "vádolhatnak meg" hogydehát szemben parkolt a forgalommal
A kiértesités határidejét mostanság emelték 90napra

Orsi78 # 2011.05.03. 09:18

Sziasztok,
Segítséget szeretnék Tőletek kérni.
A lakótelepen a házunk előtt évek óta kevés a parkolóhely, így mindenki minden szabad területet parkolásra használ.
Amióta térfigyelő kamerákat helyeztek el nálunk, a rendőrök éjszakánként büntetik az utolsó utáni helyre beállókat, minden -általában jogos- indokkal. Én is megkaptam a büntetésemet, tegnap (május 2-án) kaptam egy értesítést, hogy eljárás indult ellenem szabálytalan parkolás miatt, mert április 11-én éjjel a ház előtt szabálytalanul parkoltam. A paragrafus-bekezdés-pontra rákeresve a gyalogátkelőhely előtti 5 méter távolságot nem tartottam be. A fényképeken azonban egyértelműen látszik és tudom is, hogy én nem a gyalogátkelőhely előtti 5 méter ellen vétettem, mert mögötte álltam, hanem az ellen, hogy a forgalommal szemben parkoltam le.
Kérdéseim a következők:
Nincsen-e értesítési kötelezettsége a helyszínen a büntető rendőrnek? (mert így a büntetés és értesítés között eltelt 3 hét alatt lehet, hogy többször is megbüntettek)
Mennyi ideig kell kiértesíteni a közigazgatási bírságról?
Éljek-e fellebbezéssel azért, mert nem a gyalogátkelőhely előtt 5 méterrel voltam szabálytalan, hanem a forgalommal szembeni megállással, vagy a bírság mértékének szempontjából (30.000 Ft) ez teljesen mindegy?
Köszönöm előre is!

Gabicsek # 2011.04.05. 19:13

mdream!
A közig. bírság nem alakul át szabálysértési eljárássá. Meg sem kérdezik, ki vezette az autót, hanem itt lép be az objektív felelősség, tehát a csekket a nyilvántartásban szereplő tulajdonos/vagy üzembentartó nevére postázzák.
A részletfizetéssel, halasztással kapcsolatban olvasd el az oldalt, aminek a linkjét adtam, de ezt írják:

A közigazgatási bírság méltányossági alapon történő mérséklésére, elengedésére a hatóságnak a hatályos jogszabályok alapján nincs lehetősége az ügyfél szociális körülményeire, illetve a cselekmény elkövetésének menthető erkölcsi voltára figyelemmel sem.

A határozat jogerőre emelkedését követően a teljesítési határidő leteltéig - 2.200,-Ft illeték megfizetése mellett - az első fokú hatóságtól lehet kérni a közigazgatási bírság részletekben történő teljesítésének, illetve a teljesítési határidő módosításának (a továbbiakban: fizetési kedvezmény) engedélyezését, ha az ügyfélen kívül álló ok teszi lehetetlenné a határidőre való teljesítést vagy a teljesítés aránytalan nehézséget jelent. A határidő lejárta után az ügyfél - feltéve, hogy a végrehajtást még nem rendelték el - a fent meghatározott okból igazolási kérelem egyidejű benyújtásával kérhet fizetési kedvezményt. Amennyiben a hatóság elutasítja az igazolási kérelmet és a fizetési kedvezmény iránti kérelmet, egyidejűleg dönt a végrehajtás elrendeléséről.

tnrk # 2011.04.05. 06:55

Monalisa1
Nagyon szépen köszönöm!

monalisa1 # 2011.04.04. 16:49

Kérd az önkormányzatot, hogy a házatok elé az otthoni parkolási nehézség miatt - külön is tekintettel a beteg gyermek kézben történő le- és felszállítására - az adott rendszámú gk. részére alakítsanak ki rokkantsági pitogrammával ellátott táblát és útburkolati felfestést, valamint az írásbeli várakozási engedélyt külön küldjék meg a rendőr és a közterületes hatóság részére.

monalisa1 # 2011.04.04. 14:59

Várd meg a Határozatot és a hozzá mellékelt csekket, aztán a lenti jogszabályhelyre hívatkozással fellebbezd meg, és csatold a rokkant parkolási engedélyt fénymásolatban - annak ügyszámával együtt. (Tudasd: mindig ki van téve a szélvédőhöz jól láthatóan, ergo észre kellett volna venni...)

Emberi számítás szerint meg fogják szüntetni az eljárást.

tnrk # 2011.04.04. 12:19

Bocsánat,utánanéztem,pontosítok:

1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelete
14§ 13.bekezdés

A mozgáskorlátozott kártya kint volt a szélvédőn,de a homályos fotókon nem látszik.

A fellebbezéssel meg kell várni a határozatot,vagy az értesítésre is lehet?

Köszönettel

tnrk # 2011.04.04. 08:59

Most találtam valamit,hogy a KRESZ 51/A. §-a szerint:

A következőkben felsorolt jelzőtábláknál a mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) a tilalom ellenére behajthat, ha úti célja a jelzőtáblával megjelölt úton van vagy csak ezen az úton közelíthető meg. A járművel ilyen esetben legfeljebb 20 km/óra sebességgel szabad közlekedni.

•"Mindkét irányból behajtani tilos" tábla,
stb...

Jól tudom? Akkor ezzel tuti lehetne a fellebezés?

tnrk # 2011.04.04. 07:23

Tisztelt Szakértő!
Kedves Fórumozók!

Kaptam egy értesítést,miszerint minkét irányból behajtani tilos táblánál behajtottam.50.000 ft.
(A határozat még nem jött meg.)
Szeretném megkérdezni,hogy fellebezhetek-e ezen indokokkal:

  1. azt írták,hogy a Zalaegerszeg, Kosztolányi Dezső u. 28. alatt történt,(a fotókon is ez van írva) De a képek nem ott készültek,hanem a Koszt.Dezső téren.
  2. a szabályszegést igazoló képfelvételek közül:
  • az elsőn alig kivehető a behajtani tilos tábla, valamint egy beazonosíthatatlan gépjármű látható (rendszám nem olvasható)
  • a másodikon látszik a behajtani tilos tábla, valamint egy beazonosíthatatlan gépjármű látható (rendszám nem olvasható)
  • a harmadikon sem a behajtani tilos tábla, sem a KJW-987 forgalmi rendszámú gépjármű nem látható
  • a negyediken nem látszik a behajtani tilos tábla, viszont látszik a KJW-987 forgalmi rendszámú gépjármű rendszáma egy aszfaltozott úton, ami alapján szerintem nem lehet beazonosítani a helyszínt
  • az ötödik képen nem látszik a behajtani tilos tábla, látszik viszont egy beazonosíthatatlan (homályos a kép, rendszám nem olvasható) gépjármű

3. a kiküldött értesítőn jelzett napon és időponton a pécsi gyermekklinikáról szállítottam haza daganatos beteg,kemoterápián átesett gyermekemet (ezt igazolni is tudom).Akkor értem haza,a képek addig készültek,míg felvittem a gyermekem a lakásba.(aki előzőleg éppen összehányta az autót)
A mozgáskorlátozott igazolványa kint volt a szélvédő mögött.Mégis hol álljak meg,ha környéken nincsen felfestve mozgáskorl.parkolóhely a többi pedig foglalt?

Köszönöm ha válaszolnak.

mdream # 2011.04.04. 05:59

Köszönöm válaszát mégegy kérdésem lenne:

Az autó édesapám nevén van,ha most jogszerűen járunk el nyilatkozunk,hogy én vezettem.Valami olyasmit hallottam,hogy ilyenkor már nem közigazgatási bírság lesz hanem szabálysértéssé megy át az ügy.Ez megfelel a valóságnak,vagy ugyanúgy közigazgatási bírságot fogok kapni?
Egyidejüleg tudok kérni részletfizetést és halasztást is?
Köszönöm előre!

Gabicsek # 2011.04.02. 19:58

Közigazgatási bírság esetében nem indul egyidejűleg szabálysértési eljárás és nincs büntetőpont.

A kérvényeid lehetőségére megkapod ezen az oldalon a választ:

https://kozigbirsag.police.hu/

mdream # 2011.04.02. 19:37

Kedves Fórumozók!
Olvasgattam az oldalt,mert sajnos én is beleszaladtam egy piroslámpába 100.000ért.
2napja próbálok valamilyen hibát találni a fényképekben,de sajnos nálam minden jel arra mutat fizetnem kell.Kérdés az,hogy egyidejüleg tudod beadni részletfizetést és halasztást is?Illetve 100.000Ft nál milyen mértékü részletfizetésre számíthatok ha sajnos nincs semmilyen jövedelmem?Egyáltalán figyelembe veszik,vagy megvan a sablon mennyi összegre mennyi a részlet?10.000ft-nál többet nem fogok tudni befizetni ha havonta.
Továbbá most egyidejüleg szabálysértés is indul ellenem amiért pontokat kapok?
Köszönöm!

csegi # 2011.03.31. 16:01

Tisztelt Sma1!

Igen, így gondolom.

sma1 # 2011.03.30. 18:47

Tisztelt Csegi!

Tehát Ön is úgy gondolja, hogy eljárási hibára hivatkozva van értelme fellebbezni? Szabálytalankodtam, ez nem vitás, viszont nem megfelelő paragrafusra hivatkozva indítottak eljárást.

csegi # 2011.03.30. 16:12

Tisztelt believe!

Nyújtson be részletes, alaposan megindokolt, fényképpel ellátott fellebbezést.

csegi # 2011.03.30. 16:10

Tisztelt kvadra!

Valószínűleg az első- és a másodfokon eljáró hatóság bizonyítottnak látta a szabályszegést a képi felvételek alapján is. Az ügyintézési határidő megszegése ebben az esetben kisebb súlyú eljárási hibának számít, ha bíróság elé viszik az ügyet.