Közigazgatási bírság - Biztosnsági öv


hrobo # 2021.08.19. 08:24

Tisztlet Cím!

A következő ügyben szeretném a segítségét/segítségüket kérni.

Vétlen söfőrként vettem részt egy halálos közúti balesetben.

https://www.vaol.hu/…nal-5172134/

Röviden a lényeg: Egy frontális ütközés után (ebben nem voltam szereplő) egy teherautó irányíthatatlanul sodródott felém, hogy elkerüljem az ütközést az árokba, árok felé kormányoztam az autót. Azonban nem tudtam elkerülni az ütközést; oldalba kapott és mindketten az árokba kötöttünk ki. Szerencsére könnyebb sérülésekkel megúsztam, de az autóból a helyszínen lévő civilek húztak ki az utasoldali ablakon, mert az ajtókat nem lehetett kinyitni (egyik oldalon az árok széle, másik oldalon a tehehergépjármű). Szóval mielőtt oda ért volna bármilyen hatóság engem kiszedtek a kocsiból.

Röviddel ezután a mentők szállítottak el a kórházba, előtte még egy rendőr az adataimat felírta.

Tegnap kaptam egy közigazgatási bírságot, amely szerint a helyszíni szemle során megállapítást nyert, hogy a biztosnásgi övek be voltak kapcsolva, annak ellenére, hogy engem a mentő elszállított a helyszíni szemle alatt. És így én a biztonsági övet nem rendeltetésszerűen használtam, a hátam mögött volt bekapcsolva. (15000 Ft bírság)

Kérdésem, hogy ez így rendben van? Szeretnék fellebbezni, és nem tudom mit érdemes írni. Igazából úgy vélem - de nem tudom, hogy igazam van-e jogilag - hogy talán elegendő lenne annyi, hogy: "kérem hitelt érdemlően bizonyítsák, hogy én a baleset előtt szabálytalanul használt biztonsági övvel közlekedtem" (Arról nem is beszélve, hogy nem tudom hogy a helyszíni szemle alatt, vagy inkább jóval előtt vittek el a mentők...)

Vagy, nekem kell elkezdeni bizonygatni, hogy miért és hogyan van/volt az az öv bekapcsolva a kocsiba a balaset után, 10-20-30 perccel amikor szemléztek, amikor én már ott sem voltam már? Igazából tényleg nem értem, hogy ez így normális-e, hogy utólag egy ilyet megállpítanak. A baleset után szerintem, akárki, akármiért is bekapcsolhatta, nem értem ez hogyan bizonyít bármit is.

Kis kitérő, és a témától valamennyire független, ha nem muszáj nem is akarnám bolygatni, de ugyanebben határozatban az is szerepel, hogy a "járművezetőkkel szemben alkalmazott légalkoholmérő ittasságot nem jelzett". Na most, meg sem szondáztattak...akkor ez is szerepelhet benn? Nem mintha ittam volna, de elég nagy káosz volt ott (Rendőrök, Mentők, Tűzoltók, Helikopter) és a szondázás elmaradt ez biztos. Az egyik mentős írt fel annyit már a mentőautóban, hogy az ittas állapot gyanúja nem áll fenn. Ő is kérdezte, hogy volt-e szonda, neki is mondtam, hogy nem...

Előre is köszönöm a válaszokat!