E - ügyintézés önkormányzatnál


dipo # 2019.08.08. 10:54

Javítás:

"Leginkább nem az a gondom," helyett:
Leginkább az a gondom

dipo # 2019.08.08. 10:53

Köszönöm hozzászólásaikat!

Leginkább nem az a gondom, hogy ha jól vélem nem jsz szerint járnak el. A "technikai feltételek" megléte csupán az átutalástól eltérő elektronikus fizetésre vonatkozik. Azonban nem látom be hogy kötelezhetnek-e arra, hogy bélyegen fizessem be az illetéket amikor erre még lehetőséget sem biztosít az adott ügyintézés esetében semmilyen jogszabály.
A beszedési számla meglétét nem a számlaszámra érti nyilván, hanem a kifejezetten ilyen illetékekre beszedésére rendelkezésre álló, elkülönített számlára (gondolom). No de az már az ő bajuk, hogy nem hoztak létre, ha jól vélem ez is részükről kötelező lenne.

rigoz # 2019.08.08. 04:43

Az érdekli Őket végülis, hogy fizessen az ügyfél alapvetően.

drbjozsef # 2019.08.08. 04:38

Azt mondták a polghivban, elég igazolásnak az átutalási igazolás, az pedig simán nyomtatható netbankból, szerintem ez se kevésbé hiteles, mint amit a bankban adnának.

rigoz # 2019.08.08. 03:21

Bankfiók esetleg? Ott kiadják nyomban is.

Meg OTP-nél, Etsenél Netbankon is letölhető biztosan.

Bár ezutóbbi nem hiteles, de eddig NMHH is többek közt - pedig ott is nagyon számonkérősek voltak ilyen téren - elfogadta.

drbjozsef # 2019.08.07. 07:22

Aha, tényleg, netbanknál mintha lenne ilyen, eddig sose használtam.

nanemaaa # 2019.08.07. 06:44

Online ügyintézési lehetőség esetén minden egyes tranzakcióról közvetlenül online le lehet hívni az igazolást is. Legalább is az én bankom esetében ez működik, de szerintem mindegyiknél működnie kell.

drbjozsef # 2019.08.07. 06:35

Azt tudom.
De ha átutalom telefonról, és az önkorinál vagyok, és intézném az ügyet, akkor nem fogom tudni, és tényleg menjek el a világ másik végére egy bankfiókba, vagy várjak egy hónapot míg a bank küld nekem levélben?

rigoz # 2019.08.07. 06:17

Banktól lehet a tranzakció megtörténtéről kérni igazolást.

drbjozsef # 2019.08.07. 06:11

Nem lehet, hogy a „a technikai feltételek megléte” azt jelenti, hogy kifejezetten illetékbeszedési számlája kell legyen?
Nálunk az önkormányzatnak van vagy 20 számlaszáma minden szarra, mondjuk illetékre is itt.

Mellékkérdés : ha átutalom az illetéket - épp a napokban kell nekem is -, egy általam indított ügyben, mivel igazolom, hogy előre befizettem?

nanemaaa # 2019.08.07. 05:47

az eljarast folytato ugyintezo szeint...
Hát ez valóban alapos indok. :O :D
Egyebekben szerintem a kérdésedre a választ meg is adtad. Van számlája az önkormányzatnak, mert lennie kell.

dipo # 2019.08.07. 04:22

Üdvözletem!

Elektronikus ügyintézésre kötelezett (Kft) beadja elektronikusan kérelmét egy kozigeljaras kezdemenyezesere ( engedely kérelem), illeték 3000.-
Elutalja egy onkormanyzat weboldalan feltuntetett illetek beszedesi szamlara. Onkori visszautalja hogy nincs ilyen beszedési szamlaja es leirja hogy az eljarast folytato ugyintezo szeint ezt belyegen kell leroni...
Nos e ugyintezes esetén nem kotelezo biztositani szamlaszamot? Ha igy indul eljaras nem az alabbiak szerint kell eljarni onkorinak?:
Euszt reszletes es illetek tv:
111. § (1) Az EFER szolgáltatáshoz nem csatlakozott elektronikus ügyintézést biztosító szervek az elektronikus tájékoztatás szabályai szerint kötelesek közzétenni bankszámlaszámukat, és lehetővé tenni az eljárásukkal összefüggő illeték- és díjfizetési kötelezettségek bankkártyával vagy banki átutalással erre a bankszámlaszámra történő megfizetését.

73. § (1) A közigazgatási hatósági eljárási illetéket

  1. az eljárás megindításakor – a technikai feltételek megléte esetén – elektronikus fizetési és elszámolási rendszeren keresztül vagy az eljárást kezdeményező iraton illetékbélyeggel vagy
  2. átutalással, az átutalás közleményrovatában az ügyfél neve, lakcíme vagy székhelye, valamint a bb) alpont esetén az ügyszám feltüntetésével

ba) az eljárás kezdeményezését megelőzően vagy
bb) az eljáró hatóság felhívására
kell megfizetni a (2)–(4), a (4a), a (7) és (8), valamint a (11) bekezdésben foglaltak kivételével.

(4) Elektronikus úton kezdeményezett közigazgatási hatósági eljárás esetén az eljárási illetéket az eljárás megindítását megelőzően banki átutalással vagy – a technikai feltételek megléte esetén – az elektronikus fizetési és elszámolási rendszeren keresztül történő fizetéssel kell megfizetni. Banki átutalással történő illetékfizetés esetén az átutalás közleményrovatában az ügyfél nevét, lakcímét vagy székhelyét, illetve – amennyiben az ismert – az ügyszámot kell feltüntetni.