Kedves lezli! A munkáltató 6 órát meghaladó munkavégzés esetén köteles kiadnia pihenőidőt. Ha nem teszi, őt büntetik meg. A pihenő idő nem része a munkaidőnek, kivéve, ha külön erről megállapodtok.
Egyébként a Te munkáltatód nagyon is jószivű, mert a számítőgép előtti munkavégzés esetén biztosítandó 10 perces szünet nem azt jelenti, hogy pihi, nem kell dolgozni, hanem azt, hogy nem számítógép előtt!
Valóban nem életszerű, hogy pl. reggel fél kilenckor kapod meg az „ebédidőd”, de erről a munkáltatóval kellene egyeztetni.
Ebédidő elszámolása
Nos, igen, arra gondoltam, hogy egyben ledolgozva rövidebb időt kell eltöltenem a munkahelyen - szolgáltató cég, monitor előtti munkavégzés, tehát óránként 10 perc szünet van, amikor is lehet enni, inni, emberi szükségleteket elvégezni,stb..
Az a helyzet, hogy eléggé gázosan osztják be enni az embereket, van olyan, hogy bemegyek dolgozni és félóra munka után félóra kajaszünet - amikor még nem is vagyok éhes, hiszen nem úgy megyek be, hogy majd bent eszem. A csop.vezt. ez nem érdekli, viszont így több embernek felesleges ez a "kényszer-szünet".
Ha kiadni köteles, nekem elfogadni az?
doRko
Szerintem arra gondol, hogy ledolgozza egyben az egészet, szünet nélkül, és aztán hamarabb hazamegy.
Talán van an olyan munkáltató, aki ebbe esetleg belemegy, de aztán tutira árgus szemekkel nézik, hogy tényleg egyfolytában dolgozol-e. Egy jó csomó kolléga is ellenségeddé válhat. Szerintem nem éri meg.
(Az a személyes véleményem, hogy ez rendkívül egéazségtelen is, és esetleg a munkavégzés színvolanalának degradációjával is járhat.)
De ha szolgáltatás területén dolgozol, akkor tuti felejtős. Ha ötig elérhetőnek kell lenni, akkor ez van. Munkaköri leírás kérdése is.
Nem akarok indiszkrét lenni, de mégis mivel? A munaközi szünet ugyanis a munkavégzés megszakításával jár, vagyis ebben az időben munkát nem végzel - ha meg ebéd helyett inkább újságot olvasol, az attól még munkaközi szünet.
Tisztelt Hozzáértők!
Az ebédidőt köteles vagyok kivenni? Nem találtam erre azóta sem választ, pedig a Mt. magyarázatait is átnyálaztam...annyit leltem, hogy a munkaadó kiadni köteles, én viszont azt a félórát hasznosabban is eltudom tölteni, muszáj kivenni??
doRko
Lezli, szerintem nem vagy köteles kivenni, de nekik ki kell adni...ugyan nem vagyok jogban jártas, de mintha a sok keresés közben ilyet láttam volna (valaki hozzáértő megerősíthetne)
Nekem viszont a problémám nem oldódott meg, a főnököm írott, hivatalos formában szeretné látni azt, amit olyan sokfelé megtaláltam. Ezen kívül viszont, hogy ez honnan, milyen jogszabályból, törvényből van, nos nem találtam hivatkozást egyenlőre sehol. Valaki tudna esetleg kiinduló pontot, tanácsot adni? Azt tudom, hogy a Munka Törvénykönyvében nem láttam...biztos valami kiegészítés, vagy módosítás lehet...
"Akkor, ha a munkaidő nem szakítható meg pl. folytonos munkarendnél vagy több műszakos munkaidő-beosztás miatt, illetve a készenléti jellegű munkaköröknél a munkaközi szünetet munkaidőn belül kell kiadni. Ez azt jelenti, hogy a 20 perces munkaközi szünet beleszámít a munkaidőbe."
ezt Zle75 linkjén találtam, tehát a megszakítás nélküli munkarendben az ebédidő a munkaidő része?
eredeti kérdésem az, hogy az ebédidőt köteles vagyok kivenni? én nem nagyon eszem a munkahelyemen, így az a 30 perc felesleges ott töltött idő nekem...
doRko
Nem része a munkaidőnek a munkaközi szünet, hacsaknem rendelkezik így kollektív szerződés, vagy a munkaszerződés.
Köszönöm a válaszokat, de a 12 órás munkarend nálunk a hét minden napján (nappal és éjszaka is) van, mivel hálózatfelügyelettel foglalkozunk. Ezek szerint folytonos munkarendről beszélünk. Ezzel kapcsolatban pedig ezt találtam:
http://europe.eu.int/eures/main.jsp?…
A fontosabb rész pedig:
A munkaközi szünet a legrövidebb pihenőidő. A napi munkavégzés közben biztosítja az étkezést és a pihenést. A munkaközi szünet időtartama napi 20 perc, amely a munkavállalót akkor illeti meg, ha a napi munkaidő a 6 órát meghaladja. Akkor, ha a munkaidő nem szakítható meg pl. folytonos munkarendnél vagy több műszakos munkaidő-beosztás miatt, illetve a készenléti jellegű munkaköröknél a munkaközi szünetet munkaidőn belül kell kiadni. Ez azt jelenti, hogy a 20 perces munkaközi szünet beleszámít a munkaidőbe. A munkaközi szünet minden egybefüggő három túlóra után is megilleti a munkavállalót. A munkaközi szünetet a munkáltató a munkavállaló kérése nélkül is köteles biztosítani.
Ezek szerint az ebédidő az esetemben beleszámít a munkaidőbe, igaz?
kedves Sücy! Ellent kell mondanom. A munkaközi szünet alapvetően NEM képezi a munkaidő részét, arra az időtartamra munkabér nem jár. De természetesen a munkáltató/kollektív szerződés rendelkezhet úgy, hogy a munkaidőbe beleszámít. Ez cégenként változó.
A munkaközi szünetet hat óra munkavégzés után illetve az azt követő minden harmadik óra után kell biztosítnai. Tehát elvileg ZLe75 esetében minimum 2*20 percet
Elvileg a munkaközi szünet (lehet, hogy nem ezt hívják annak, mindenesetre arra gondolok, ami egy napon belül kötelező...) a munkaszerződésben rögzített munkaidő részét képezi. A turpisság ebben annyi, hogy 12 órára több pihiidő járna, mint 8 órára, de ezt a munkáltatón nem tudjátok számon kérni.
Heti 12 óra túlmunkával persze, hogy túllépitek a max. túlórákat... Még heti 9 órával is... (ha a munkáltató szerinti 11-ről beszélünk). De az 1 óra ebédidőnek benne kellene lennie a munkaidőben. (ugyanaz a kalap, mint 8 órásnál a 20 perc...)
Persze mindez szerintem, de nem vagyok munkajogász.
Kis segítséget kérnék:
A munkahelyemen 3*8 órás műszak szerint vagyok felvéve (az év minden napján dolgozunk), de mivel anno elhatározták, hogy 12 órás műszakban jobban járunk (ami tényleg igaz) ezért most nem hivatalosan így dolgozunk. A gondok most jelentkeztek, mikor utánaszámolva nagyon sok ledolgozott órát számoltunk össze (átlépjük év végéig a munkaórák + maximum túlórák számát is év végéig, ha 12 órával számolunk). A főnökség szerint visszont nem 12 órás a műszakunk, hanem 11, mivel szerintük az 1 óra ebédidő nem számít bele a munkaidőbe (mondjuk az éjszakás műszakban szerintem nem is lehet ebédidőről beszélni se). Sokat keresgéltem, de 12 órás műszakra nem találtam érdemleges magyarázatot ezzel kapcsolatban, csak a 8 órásra, ahol ugye 20 perc pihenőidőről beszélnek, amit le kell tölteni. (Külön kollektív szerződés nincs a cégnél).
A kérdésem az lenne, hogy beleszámít-e a munkaidőbe 12 órás műszak esetén az ebédidő?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02