Nem tag is lehet ügyvezető.
KFT üzletrész öröklése és eladása
Tisztelt tanácsadó,
Az lenne a kérdésem, hogy adott egy egyszemélyes KFT.
3MFt törzstőke + 13Mft szerzési értékű ingatlan+
Járműpark mindez a páromé.
Azt szeretné ha átvenném az ügyvezetői posztot, illetve
beszállnék a cégbe,
mivel egészségi állapota megromlott.
Ebben az esetben kell-e bevinnem valamennyi tőkét?
Vagy elég ha ő a tulajdon viszonyát megosztja kettőnk közt, mivel én is dolgozom a cégben.
Ez esetben pl X % aránynál kell e adóznom a szerzett cégrész után, vagy van valami lehetőség adózás nélkül tulajdonrészt bejegyeznünk?
Tisztelettel várva válaszuk
Ne haragudj, de - ha már ügyvezető létedre ennyire nem értesz a társasági joghoz - miért nem szerződtök ügyvéddel?
Tisztelt Fórum!
Van-e konkrétum arra az esetre, ha a társaságból kilépni szándékozó tag, szóban sokak által hallott és magasnak tartott összeget kér az üzletrészéért. Így szinte a társaságon belül senki nem jelezte a vételi szándékát. Ezután jelezte, hogy külső vevőt próbál találni. Kis idő múlva bejelenti, hogy a városban lévő legnagyobb konkurenciának kívánja értékesíteni.
/napi szinten viszünk el üzleteket egymás elől./
Megteheti-e, ha igen milyen módon teheti meg? Hisz a cég üzleti érdekeit súlyosan veszélyezteti ezzel, esetleg blöfföl? A társasági szerződésünk tartalmazza a taggyűlés erre vonatkozó hozzájáruló határozat köteles, megtagadhatja? Egyébként azonnal korlátoznom kellene az iratbetekintési, információs jogait.
Előre is köszönöm válaszát.
üdvözlettel: BesT
Én azt nem értem, mi a problémátok. A hagyaték megnyílásával az üzletrészetek nagyobb lett. Ehhez semmiféle közgyűlési döntésre nincs szükség.
Igazából csak annyira lennék kiváncsi, hogy ki lehet venni a társasági szerződésből azt a pontot, hogy kell a tagok vagy taggyűlés hozzájárulása az üzletrész eladásához? Vagyis szabadon adhatják el a tagok üzletrészüket az ügyvezető illetve tag, tagok vagy taggyűlés hozzájárulásását nem kell kérni?
A másik konkrát kérdés, hogy üzletrész öröklése miatti társasági szerződés módosítás aláírását megtagadhajta e a kft tagja olyan tagokkal szemben akik már az öröklést megelőzően is tagok voltak?
Idáig kettő elvileg cégjogban járatos ügyvédet kerestünk meg, de sajnos nem jutottunk előrébb. Elkészítette a társasági szerződést a cégünk ügyvédje de sajnos a másik 3 tag nem írja alá.
peppa!
Ne internetes fórumon keressenek választ, hanem keressenek egy cégjogban járatos jogászt és a konkrét tények elővezetésével kérjenek jogi tanácsot, jogi képviseletet.
Segítségeteket szeretném kérni, hogy mi van abban az esetben ha üzletrészt örököltünk a testvéremmel édesanyánktól egy olyan Kft-ben ahol már eddig is tagok voltunk.
A társasági szerződés módosítását a többi 3 tag addig nem akarja aláírni amíg nem vesszük ki a társasági szerződésből azt a pontot, hogy üzlerészt eladásához nem kell a taggyűlés hozzájárulása.
A társaság ügyvezetője a testvérem. Mit tehetünk ebben az esetben?
Rövidítésként pénznél az ezert "E" betűvel jelöljük. Pl. 100 000 Ft helyett 100 EFt, 1 000 000 Ft helyett 1 MFt.
Prefixumként, mértékegységek előtt a "m", ezred szorzót millit, és nem ezerszerest jelent. Az ezerszeres szorzó a kiló, jele a "k".
1. A megváltáskori értéket.
2-3. Az ügyvezető szándékos károkozását csak a taggyűlés kérheti számon.
"m" az ezret jelent, amit jelentenie is kell, vagy milliót? Vélhetően milliót akart írni. Ha édesapja tulajdonos volt, ahogy Ön írja, akkor semmit nem örököl. A kérdésre a válasz a cégjegyzék szám ismeretében adható.
A társasági szerződés tiltja, hogy tag legyél?
Tiszteletem!
Édesapám 10%-ban tulajdonos volt egy Kft-ben, amit én örökölök. A cég 30m Ft jegyzett tőkével, 500m Ft saját tőkével, és 100m Ft mérleg szerinti eredénnyel rendelkezett a legutolsó, 2015-ös beszámolók alapján.
A kérdéseim az alábbiak:
1.) Az édesapám által birtokolt 10%-os tulajdonrész értékének megállapításához mikori cégértéket kell figyelembe venni? A halál időpontjában létező értéket, vagy a hagyatéki eljárás lefolytatásakori értéket?
2.) Mi történik abban az esetben, ha a cég értéke drasztikusan csökken a két időpont között?
3.) Bizonyítható-e a további tulajdonosok általi, a cég értékének szándékos csökkentése, illetve ennek van-e bármi hatása az örökölt tulajdonrész értékére?
Előre is köszönöm a segítséget!
A tagváltozás bejelentésében kötelező az ügyvédi képviselet, és ha már úgyis fizettek ugye...
Üdv.
Segítséget kérnék az ügyben, hogy a Kft. üzletrész átruházási szerződésre kötelező-e az ügyvédi ellenjegyzés, vagy elegendő a két tanú?
Nincs a Ptk-ban erre határidő.
De az az igazság, hogy látni kellene az iratokat, hogy mi történt. (Az illetékes cégbíróságon lefényképezheted az iratokat.)
Az elállás az adásvételi szerződés megkötés dátumától mennyi ideig lehetséges? Ugyanis az ügyvezető nekem 2015.augusztus 11-én írott levelében tájékoztatott, hogy XY az üzletrészét eladta. (Igaz a cégbírósági bejegyzés szerint "A változás (törlés) időpontja:2015/10/19")
Hát, az elállás az szerintem elképzelhető.
"4. Az üzletrészek átruházása.
Az üzletrészt kívülálló személyre csak akkor lehet átruházni, ha a tag törzsbetétjét teljes mér-tékben befizette. A tagot, a társaságot vagy a taggyűlés által kijelölt személyt - ebben a sor-rendben - az átruházni kívánt üzletrészre elővásárlási jog illeti meg. Ha a tag. a társaság vagy a kijelölt személy az átruházási szándék bejelentéséről számított 15 napon belül nem nyilatkozik, úgy kell tekinteni, hogy az átruházáshoz hozzájárult.
Az adásvétel címén kívülálló részére történő átruházáshoz – amennyiben elővásárlás gyakor-lására nem kerül sor - társaság taggyűlésének beleegyezése kell .
A beleegyezést meg lehet tagadni , amennyiben :
- az adásvétel következtében konkurens cég vagy tagja kerülne a társaságba, vagy az átruházás egyébként a társaság üzleti, gazdasági érdekét veszélyeztetné.
A beleegyezés megtagadását indokolni kell.
A kívülálló részére – adásvételen kívüli – minden más jogcímen (ajándékozás, apportállás, házastársi vagyonközösség megszüntetése, stb.) történő átruházásra vonatkozó szerződés a taggyűlés hozzájárulásával érvényes.
A tulajdonosváltozást és annak időpontját a tagjegyzékbe való bejegyzés végett az üzletrész megszerzője – 8 napon belül – köteles bejelenteni a társaságnak. A bejelentést közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban kell megtenni és mellékelni kell hozzá az üzletrész-adásvételi szerződést. A bejelentésben nyilatkozni kell a megszerzés tényén kívül arról is, hogy az üzletrész megszerzője a társasági szerződés rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek ismeri el."
"1. A tag(ok) adatai
XY (an.: XY)
Születési ideje:...............
....................................
A tagsági jogviszony kezdete: 1999/02/01
A változás (törlés) időpontja:2015/10/19
Törlés kelte:2015/12/07"
"1/105. XY (an.: XY)
Születési ideje: 19.......
.....................................
A tagsági jogviszony kezdete: 1999/02/01
A változás időpontja: 2015/10/19 Bejegyzés kelte: 2016/03/30 Közzétéve: 2016/03/31 Hatályos: 2015/10/19"
Kérdésem, hogy el lehet állni az adásvételi szerződéstől amit 2015/10/19-én kötöttek (2015. decemberben törölte a tagot a cégbíróság), és úgy tenni minta mi sem történt, vagy elővásárlási jogom lett volna?
Elnézést, ha értetlen vagyon, de nem tiszta ez az egész ügy nekem!
Erzsike2005
Ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik, a pénzszolgáltatás ellenében átruházni kívánt üzletrész megszerzésére a többi tag, a társaság vagy a társaság által kijelölt személy - ebben a sorrendben - az elővásárlási jogra vonatkozó rendelkezések megfelelő alkalmazásával másokat megelőzően jogosult.
Tehát elsősorban a társasági szerződést kellene látni a biztos válaszhoz.
Az üzletrész másokat megelőző megszerzésére irányuló jog megsértésével kötött szerződés hatálytalanságának megállapítása iránt a szerződéskötéstől számított egyéves jogvesztő határidőn belül lehet pert indítani.
Tisztelt Asszonyom!
Meg kell nézni az elektronikus cégközlönyt és kb. 10 perc alatt minden kiderül.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy magánszemély 2015-ben októberében eladta az üzletrészét egy kft-nek.(A cégbíróság törölte a tagok közül 2015.12.07-ei dátummal)A mai napon látom, hogy ugyanaz az magánszemély ismét tag a kft-ben, de én erről nem értesültem, hogy visszavásárolta az üzletrészt. Lehetséges ez a tudtom nélkül? Nekem nem lett volna elővásárlási jogom???(A magánszemély szavazata szükséges, hogy a többségi tulajdonos kft ingatlant vásároljon a kft-től)
Válaszukat előre is köszönöm.
Ez szép. Azt javaslom, hogy indítsanak pert, az üzletrész adásvételi szerződését támadják meg feltűnő értékaránytalanság miatt. Ha gondolja, akkor a lenti elérhetőségemben szereplő email címre küldje meg a cégjegyzékszámot és megnézem a céget.
3 és fél milliárd Ft...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02