ingatlan bérbeadás


Peeter # 2013.06.21. 08:17

Üdvözlök Mindenkit!

Tervezem, hogy az egyik lakásomat bérbe adnám hosszabb távra, ezzel kapcsolatban az lennének kérdéseim.

A lakást kb. 60.000 Ft+ rezsi/ hónap díjért szeretném kiadni.

Nem vagyok egyéni vállalkozó és nincs adószámom se. (Csak adóazonosító jel mint magánszemély)

Szükséges-e a NAV-nál előre bejelenteni a lakás bérbeadási szándékomat?
Kell-e adószámot (7-es adószámot) kérnem vagy nem szükséges?
Szükséges számlát illetve bevételi pénztárbizonylatot is adnom a bérlőnek?

Kérem aki járatos ezekben a kérdésekben az válaszoljon.

Előre is köszönöm.

KisskKrampusz # 2013.03.04. 17:55

Tisztelt Fórumozók!

A segítségetekre lenne szükségem. Kötöttem egy határozott idejű albérleti szerződést amit idő előtt felmondok. Gondolom már kitaláltátok, hogy a kauciót szeretném visszakapni ami 120.000 Ft. A szerződésben nem esik szó arról, hogy mi történik akkor ha idő előtt távoznék. Illetve az egyik pont azt írj:

"A jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezései, valamint a bérleti jogviszonyra vonatkozó, mindenkor hatályos jogszabályok irányadóak."

Én sajnos nem tudom mit tartalmaz a Polgári Törvénykönyv ilyen kérdésekben. Ha valaki tudna erre válaszolni nagyon megköszönném.

Lenne még egy kérdésem, mi van akkor ha felmondok, de nem fizetem a csekkeket a mai naptól azzal a címszóval, hogy a kaució elvileg az ilyen esetekre is való és abból bőven telik majd rá. Vagy ez így már súlyos vétségnek számít? Remélem érthetően fogalmaztam. Szóval ha már így is úgy is bukom a kauciót akkor legalább a csekkeken akarok spórolni.

Még egy utolsó kérdés. "A felek megállapodnak, hogy a jelen szerződést a a Bérlő jogosult a Bérbeadóhoz intézett írásbeli nyilatkozattal, 30 napos felmondási idővel felmondani."
Ez akkor is kötelez engem ha idő előtt mondok fel?

Üdv.: Egy kedves KissKrampusz

PMici # 2013.03.04. 14:17

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Társasház (szerződés alapján ) bérbe ad helyiséget egy 4-es adószámmal rendelkező egyéni vállalkozónak.
A megelőző években a közös képviselők a bérbeadás összegéből a számlán (külön soron)azonnal levontak 16 % Szja-at.
Az idei évtől a számlát én állítom ki, viszont a 16% Szja-t nem vonom le a számlán, mert véleményem szerint azt nem szabad levonni.
A bérbevevő vállalkozó sajnos ezt nem fogadja el, nem hajlandó fizetni a számlán feltüntett (Szja levonás nélküli) összeget.
Kérem szíves állásfoglalását - törvényi hivatkozással - az ügyben!
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Titiána # 2013.02.01. 17:43

Magyarázzátok már meg légyszíves, mert nem értem.

Egyszerűsített adózást lehet kérni, ha - többek között -, ingatlan bérbeadásából kifizetőtől származott bevallásköteles jövedelem van.

Ezt a "kifizetőtől", ezt nem értem. Hiszen, ha én vagyok a tulaj, akkor a bérlő a kifizető? Én úgy gondolom, hogy ha pl. vizsgáztatok, a munkahely elküld egy másik városba időnként, akkor a munkahelyem a munkáltató, az a másik hely a kifizető, én pedig az adózó.
A bérbeadásnál hol van a kifizető?

Titiána # 2013.02.01. 17:40

zsu0502: a bevétel után levonhatsz 10 %-ot, mint értékcsökkenés, majd ennek a 16%-a az adó. Tavaly még volt egy vmennyi %, de most már nincs, mert kivezették a szuperbruttót. Én most nagyon egyszerűen fogalmaztam, mert én csak tanú vagyok, de mintha ennyi lenne.

Zoltanuss # 2013.01.31. 14:35

T. zsu0502 !
és miért nem bérbe adod a lakásodat ?
Az albérlet egy elavult fogalom , van persze olyan is !

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.31. 14:10

Szamosi és Trs. Végrehajótól most kaptam 1. levelét amelyben 85.781,-Ft költségét követeli.
Ez még mindig a vízdíj? Hagytad, hogy egy nem is megalapozott követelés jogerős és végrehajtható legyen?

monalisa1 # 2013.01.31. 11:51

Javítva: http://www.nav.gov.hu
A lakhely szerinti regionális adóhívatal ügyfélszolgálatát keressed.

monalisa1 # 2013.01.31. 11:47

Hívd fel az adóhivatal ügyfélszolgálatát és bizonyára minden kérdésedet megválaszolják. http://www.nav.hu

zsu0502 # 2013.01.31. 10:35

Tisztelt Címzett!
Szeretném kiadni hivatalosan lakásomat albérletbe.Érdeklődnék,hogy mi a feltétele,hova kell bejelenteni,hogyan és mennyi adót kell utána fizetni?
Valamint én kisadózó lettem január 1-től(KATA),ezt nem befolyásolja,ha más jövedelmem is lesz?
előre is köszönöm válaszát!

Kovács Kálmánné Ózd # 2013.01.24. 08:22

Szamosi és Trs. Végrehajótól most kaptam 1. levelét amelyben 85.781,-Ft költségét követeli. Nem szeretném a más által fogyasztott vízét kifizetni azért mert tulajdonos vagyok. Senki nem segít,teljesen elkeseredtem!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.23. 11:09

Blöff.

Kovács Kálmánné Ózd # 2013.01.23. 11:06

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ezúton szeretném segítségét kérni. A bérlő nem fizette ki a vízdíját és a Dijbeszedő/XI.Ker Vahot u. e-törvényre hivatkozik:

"PTK 99§-a alapján a tulajdonos jogosult a dolgot használni és a dolgokból folyó hasznokat szedni,viselni a dolgokat járó terheket és a dolgokban beállott azt a kárt, amelynek megtérítésére senkit sem lehet kötelezni. Társaságunk álláspontja szerint az ingatlan használója(bérlője) által ki nem egyenlített tartozásokért a tulajdonosnak kell helytállnia."

Szeretném megkérdezni :
Tényleg olyan törvény van érvényben amelyben a tulajdonost büntetik (mert APEH-nál adózik,lakcímre bejelentette és az órákat átíratta) szabályosan járt el?

A bérlőknek tényleg ekkora joguk van,hát boldog emberek!!

Várom mielőbbi válaszát Köszönettel Kovácsné

vadvirág (törölt felhasználó) # 2013.01.21. 21:39

Mindenképp tértivevényesen add fel a felszólítást.
Ha nem közjegyző előtt írtátok a megállapodást és Önszántából nem költözik ki ,elég hosszadalmas lesz kirakni!!
vadvirág.

gerbera317 # 2013.01.20. 21:30

Ez lemaradt:

De mindenek előtt járj utána, nem áll-e felszámolás alatt a cég, mert akkor a felszámolónál rövidre zárhatod a történetet.

gerbera317 # 2013.01.20. 21:24

fizetési felszólítást kell kiküldeni neki, két tanúval aláíratva,

A tanúk minek? Ők fogják tanúsítani a bíróság előtt, hogy azt a felszólítást nem a cica írta, hanem krisztian97 saját kezűleg? Ugyanmár...

Ha nem veszi át, azt hiszem, a második után akkor is kézbesítettnek minősül, de az ügyvéd ezt jobban tudja.

Ez a hivatalos iratok kézbesítésére vonatkozó szabály. A privát felhívás egyébként nem vált ki joghatást, úgyhogy kár miatta erőlködni. Fel kell mondani a bérleti szerződést szerződésszegésre hivatkozva, ebben felhívni a hátralék megfizetésére és az azonnali kiköltözésre. Aztán fizetési meghagyást kell kérni az adós ellen. Nem kell ezt túlcifrázni.

Fényharcos # 2013.01.17. 11:25

Kedves Krisztián!

Először is én ügyvédhez fordulnék.
Fizetési felszólítást kell kiküldeni neki, két tanúval aláíratva, amelyben felhívod a figyelmét hogyha 8 napon belül nem fizet, akkor szerződésszegése miatt felmondod a szerződést. Ha nem veszi át, azt hiszem, a második után akkor is kézbesítettnek minősül, de az ügyvéd ezt jobban tudja.
Miután a felszólítás(ok)ra nem reagál és nem fizet, így JOGCÍM NÉLKÜLI ottartozkodását végrehajtókkal, rendőri felügyelet mellett kirakhatod őket, az ingatlkanodban lévő ingóságaikat pedig a tartozásuk erejéig lefoglalhatod.

Sok sikert és türelmet!
Okosan, ügyvéddel.

Fényharcos # 2013.01.17. 09:53

Üdv!

Hál1istennek az én bérlőm rendesen fizet, viszont utalással, mert kerüli a személyes találkozást, én meg ráhagyom, mondván, legalább fizet.
A gondom az, hogy tavaly augusztusban adtam ki a lakásom, miután megszűnt a munkaviszonyom és aug végén a rehab járadékom is lejárt, ezért újabb ígénybejelentést tettem megváltozott munkaképességűek ellátása iránt. Azóta nem dolgozom és a Nyufi se fizetett még. (nov. 15.-én volt a felülvizsgálatom)

kérdésem lehet e bármilyen jövedelmem a felülvizsgálat ill. az ígénybejelentés időpontjában? Munkaviszonyból származó jövedelem nem - úgy tudom.

Az adóbevallásban, úgy gondoltam, becsületesen bevallom az ingatlanbérbeadásból származó jövedelmem, mivel a családi adókedvezmény miatt úgysem keletkezik adófizetési kötelezettségem, és az utalás miatt nyoma van. Elveszthetem-e emiatt a rokkant ellátásomat?
Másik kérdésem: úgy hallottam, hogy a rezsit is fel kell tüntetni bevételként, bár nem értem minek, hisz ez nem változtat a fizetendó adó összegén. Mi van ha rosszul számolom ki? Ráadásul ennek pontos összegét nem tudom és nem tudom h a teljesítés időpontja vagy a fogyasztási időszak számít-e?

Előre is köszönöm a hasznos válaszokat.

lewho # 2011.11.30. 12:33

Éppen ki lehet. Más kérdés, hogy nem biztos, hogy mindenki elhiszi.

rufi # 2011.11.30. 12:01

Tisztelt Szakértő!

Üzlethelyiség kiadható-e bérleti díj nélkül, kizárólag az üzlet állag megőrzése, karbantartása címen?

Köszönöm!

lajosközepes # 2011.10.18. 02:43

Kedves Szakértök!

Napok óta keresek jogszabályt a helyzetem megoldására de nem találtam. Megszűnt a munkaviszonyom ,de van egy üzlethelyiságem amit bérbe vennének. Kérdésem,milyen bizonylatot kell adnom a bérlőnek ,ha kifizette a bérletidíjat?
Nekem milyen bevallási köttelezettségem van az apeh felé?
Mit és mennyit kell fizetnem adót esetleg járulékot?
Úgy hallottam így munkanélkülire sem mehetek el, de azt sem tudom hogy lesz biztosítási jogviszonyom? Mikor leszek tb.re jogosult?
Segítségeteket előre is köszönöm!

bonn2004 # 2011.10.14. 14:43

Kedves Nandy köszönöm válaszod. amúgy igen tényleg rosszul írtam le, a bérbeadó tehát apukám nyilatkozott arról, hogy 10 %-s költségelszámolást akar.
Tavaly nem volt semmi bevétele, ezért nem is adott be adóbevallást, az ideit amit az albérletre kapott pedig majd természetesen jövőre fogjuk beadni a 1153-on.

nandy # 2011.10.14. 09:28

De egyébként több ponton is tévedésben vagy...

nem a kifizető nyilatkozik a költséglevonási hányadról, hanem a bérbeadó.
A 1108-ast viszont a kifizető kötelessége benyújtani a magánszemélynek juttatott jövedelemről.

Javaslom, hogy keressetek fel egy könyvelőt, aki némi ellenszolgáltatásért cserébe korrektül elrendezi az ügyet! Egyedül nem fog menni.

nandy # 2011.10.14. 09:26

1108-ast akkor kellene beadni, ha lenne munkavállalója, msz. megbízottja stb...

A nyugdíjas magánszemély a jövedelméről és fizetendő adójáról az 53-as (éves szja) bevallásban ad számot.
Ha 2010-ben volt bérbeadásból származó bevétele, ami kimaradt a bevallásból, azt önellenőrzéssel tudja korrigálni. Ha nem is adott be 2010-ben szja-bevallást, akkor most "sima" bevallást kell tenni.

(Az adó(előleg) megfizetése nem mentesít a bevallási kötelezettség alól)

bonn2004 # 2011.10.13. 13:01

SEGÍTSETEK ha tudtok.

Kell-e a nyugdíjasnak a 1108-on bevallania ha ingatlant adott bérbe adószám nélkül. (mivel rá már a 2010.08.16.tól érvényes a szabály, nem vállalkozó, nem akar áfát visszakérni stb..., ezért nem kért adószámot sem).
Az szja-át megfizettük, a negyedévet követő 12-ig,de viszont a 1108-as elmaradt.(Összesen 6 hónap) Jövőre persze a 1153 adóbevallást megcsináljuk.
Akkor kell a 08-s?A kifizető nyilatkozott a 10% költségátalányról.Így is lett kiszámolva a befizetett szja.