Számlaadás előre külföldre

zardoz # 2014.01.16. 12:34

Köszönöm a válaszokat.Akkor küldünk a vevőnek egy proformát.Ha viszont ezt nem fogadja el, akkor nyilván nem érdemes vele tovább foglalkozni, jól gondolom?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.15. 15:47

valamint ha előleg bekérőre nem történik meg a pénzbeni teljesítés, elállhat szállító a teljesítéstől.
Akkor mégegyszer: ne keverd a számlát a szerződéssel.

Az pedig, hogy valamit egy bizonyos módon szoktatok csinálni, nem jelenti azt, hogy minden más mód szabálytalan lenne. (Még azt is megengedem, hogy a ti módszeretek a legpraktikusabb, -olcsóbb stb. De szerintem azt sem tiltja semmi, hogy még a saját teljesítésed előtt kiállítsd a rendes számlát.)

wers # 2014.01.15. 14:03

azt hittem építész vagy ” (ezt ne mond el senkinek) meg ndenes... nos nekem kell kiállítani ezeket, vagy rendelek, én kérem a szállítótól, így muszáj volt megtanulnom, mik a szabályok

Az a különbég, és fontos mert pénzt bukhat az emberfia, hogy a számla és az előleg számla könyvelésbe kerül, ÁFA bevallásba, a proforma számla vagy előlegbekérő nem, valamint ha előleg bekérőre nem történik meg a pénzbeni teljesítés, elállhat szállító a teljesítéstől.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.15. 13:50

Rosszul emlékeztem, azt hittem építész vagy. De ezek szerint könyvelő vagy adótanácsadó.

wers # 2014.01.15. 13:46

Ilyen előlegszámla formanyotatványt lehet valahonnan letölteni?

Kezdem előről, az előleget vagy proforma számla, vagy előleg bekérő alapján tudják előre fizetni, az előleg számlát csak akkor szabad kiállítani, ha az ellenérték megfizetésre került.
Az előleg számla fejlécében nem kötelelző ott lennie, hogy előleg, elég a termék megnevezésébe beírni. Még az sem fontos feltüntetni, mire adta az előleget, azt csak a végszámlába kell részletezni.

wers # 2014.01.15. 13:42

Igen, az előleg számlából ki kell derülnie, hogy a teljesítés még nem történt meg, de az ellenérték kifizetésre került. De fontos, hogy az előleg számla nem azonos a proforma számlával.

zardoz # 2014.01.15. 13:36

Szerződés az nem lesz.Az előlegszámlán kellene valahogy feltüntetni, hogy az áru még nem került kifizetésre.
Különben itt volt egy képviselőjük - a vevő egy európai ismerőse - és személyesen megtekintette a gépeket, felírta a gyári számokat, lefotózta őket stb.
A lényeg az hogy mindent rendben talált, megegyeztünk abban, hogy előre utalják a vételárat és mi a pénz megérkezésétől számítva max. 2 héten belül a konténerbe berakodjuk.Elment az emberke, aztán kb 1 hét múlva jött egy mail, hogy akkor előbb kellene nekik számla.Addig erről egy szót sem ejtettek.Sem mailben, sem az ürge személyesen.
Ilyen előlegszámla formanyotatványt lehet valahonnan letölteni? Hogyan kéne ezt kitölteni.Formailag hogy nézzen ki?

pazs # 2014.01.15. 13:33

Azért az túlzás, hogy teljesítés nélkül számlát befogadni és kifizetni sikkasztás, tényleg elképzelhetetlen, hogy előre kell fizetned, de cégként számla nélkül azt nem teheted?

wers # 2014.01.15. 13:32

Kedves Béla, nem ijasztgetek, csak meg van a szabálya az előre fizetésnek.

wers # 2014.01.15. 13:30

arra való a proforma számla

Szerintem Pruban is sikkasztás gyanus lehet teljesítés nélül számlát befogadni, és kifizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.15. 13:29

Én se utalnék számla nélkül. Nem hiszem, hogy egy határidős számla kiállításából bárkinek baja lehetne. Wers ijesztgetésével (ne haragudj érte), sem értek egyet; a fiktív számla illetve az a kikötés, hogy a vevőnek kell elöl járni a teljesítéssel, nagyon nem ugyanaz.

pazs # 2014.01.15. 13:18

wers: igazad van.
Csak láttam én már fura előírásokat, tök hihető, hogy kell valamilyen számla ahhoz, hogy utalni tudjanak.

wers # 2014.01.15. 12:52

pazs, bocs de ezt 50.000-től 500.000-ig, nagyobb számlaösszegnél több is lehet, amivel méltányolja a NAV, ha teljesítés nélkül kerül számla kiállításra, és nem derül ki róla, hogy az előleg. Előleg számlát pedig akkor szabad kiállítani, ha az előleg összege ténylegesen megfizetásre került.

pazs # 2014.01.15. 12:41

Szerintem nem lehet abból semmi bajotok, hogy adtok egy számlát, a szerződésbe bele kell írni, hogy a fizetésig az árut nem lehet elvinni és kész.

wers # 2014.01.15. 12:05

nem ismerem a perui szokásokat, de igazolás nélkül én sem utalnék, meg neked is kell valamivel igazolni, miér kaptál pénzt a számládra, erről nálunk nem a bank érdeklődik elsősorban, hanem az adóhatóság

wers # 2014.01.15. 12:02

proformát a teljesítés előtt, vagy előleg bekérőt

zardoz # 2014.01.15. 12:00

Köszönöm.Tehát a proformát is csak a teljesítés után szabad küldeni?

Nem szerződésről van szó hanem számláról.Nem éretettük félre.

Azt írja a vevő(Peru), hogy addig nem ad engedélyt a bank az átutalásra amíg ő nem tudja bizonyítani, hogy miért küldi a pénzt.Eléggé hihetetlen a story.

wers # 2014.01.15. 11:48

ezt nekem szántad, Béla?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.15. 11:23

Nem kéne összekeverni a szerződést a számlával.

wers # 2014.01.15. 11:18

ha előre akarja a számlát előre kell fizatnie előlegbekérő vagy proforma számla alapján, és ha fizetett, kiállítod az előleg számlág, az áru átvétele után pedig az elszámoló számlát

zardoz # 2014.01.15. 11:06

Üdv!

A külföldi (EU-n kívüli) vevő előre szeretné a számlát megkapni.A kérdés az, hogy küldhetünk-e előre számlát?
Ezzel a számlával ő akár már másnap elvihetné az árut, anélkül hogy fizetett volna?
Vagy ha a számlám rajta van a fizetési határidő és ha addig nem teljesít, akkor onnantól az a számla érvénytelen?

Ez egy egyszeri üzlet lenne.Gépeket akarunk eladni(becsődölt az üzem).
Természetesen megkérdeztem erről a könyvelőt, csak kiváncsi lennék több véleményre is.

Köszönöm előre is a segítséget!