Tgyás és táppénz közötti különbség

gyandi # 2009.12.22. 08:03

Kedves Mindenki !

23 hetes terhes vagyok, még most dolgozom, de január közepén szeretném kiíratni magam táppénzre ( macerás tömegközlekedés, járvány stb. ). Szülni április 22-én ( számítások szerint) fogok.

10 éve ( tehát amióta dolgozom) hivatalosan bejelentett munkahelyeim voltak - szóval a biztosítotti dolgokkal nincs gond.

De nem teljesen világos, hogy a Tgyás és a táppénz kközött mi a különbség, mert én a törvényből csak annyit tudok kiolvasni, hogy mindkettő 70%.....
Akkor mégis miben különböznek ?

Nem tudom, hogy fontos-e , hogy az idén már voltam 4 hét táppénzen !

Köszönöm, Andi

efi99 # 2009.12.22. 08:42

Mivel a TGYÁS lejárta után jöhet majd a GYED, viszont utóbbi maximálva van (2009-ben 100100 Ft) a TGYÁS meg nincs, ezért a TGYÁS-t érdemes minél jobban kitolni, vagyis minél később kezdeni (legkorábban szülés-4 hét, legkésőbb szülés napja). Ha a TGYÁS-od sem lesz több, mint a GYED maximuma akkor végül is mindegy.
Arra is figyelj, hogy a TGYÁS és GYED alapjába (ami az előző év jövedelme mindig) a táppénzes napok nem számítanak bele, így pl ha valaki van olyan "peches", hogy februárban szül, de már idén nyáron el kellett mennie táppénzre, az egy méreteset szív, mert a 2009-es jövedelme fele annyi lesz, mintha egész januárig dolgozott volna. (De ha pl decemberben "tudott volna szülni, akkor a 2008-as jövedelmet nézik, ami szinte biztos, hogy ebben az esetben több volt összesen)
Az biztos, hogy a papírt megetetném a jogalkotóval, aki az egészet (csp, gyes, gyed, tgyás, keverés a szabikkal) így kitalálta, egy szerverparkkal nem lehet pontosan előre kiszámolni, leginkább azért, mert az emberek 99,9%-a ki sem tudja hámozni, hogy mikor kéne ahhoz tgyásra menni, hogy majd 149 nap múlva a legjobban járjak.

gyandi # 2009.12.22. 08:58

Kedves Efi, ez kicsit bonyolultnak tűnt, kérdezhetnék még ?

Szóval a mondanivalód 2.részére : ha én a 2009.évet átdolgozom ( jan-dec), és csak 2010 január közepétől megyek végleg táppénzre, akkor járok jól, ugye ? Mert akkor a 2009.évet veszik teljes egészében alapul !

Az általad leírtak 1.részére : ha én jó pénzzel ( mármint teljes összeggel) vagyok bejelentve ( bruttó 260.000 Ft) akkor én a gyed maximumot fogom kapni, ugye ? És akkor mi a helyzet a Tgyásal ?

hát, ez tényleg nem egyszerű.....

efi99 # 2009.12.22. 10:11

A lényeg nálad, hogy 2009-ben ne menj táppénzre, mert nálad a tgyás mindenképp jövőre kezdődik, ezért ahhoz alapul a 2009-es évet veszik, tehát ebben az évben keress minél többet.
Tgyásnak nincs felső korlátja (1 millió is lehet, hiszen, aki többet keresett, többet is fizetett be), kb annyi lesz, mint a táppénzed.
GYED-nél pedig ekkora fizetéssel a maximumot fogod kapni (100 körül), ami biztos, hogy kevesebb, mint a tgyásod lesz, tehát a tgyást "húzd el" minél tovább, vagyis kezd kérni a lehető legkésőbbi időponttól (ami a szülés napja). Én lehet, hogy a helyedben szabikat is vennék még ki, mert azok kb 100%-kal fizetnek, több, mint a táppénz.
Aztán, hogy 2011-ben hogyan kell kiszámolni, pláne, ha esetleg még egy baba születik, annak nem néztem utána, de lehet, hogy a 2011-es GYED-be belekavar a 2010-es táppénzed, nem tudom.
Valaki még? A GYED-et minden évben újraszámolják?

nandy # 2009.12.22. 11:27

Efi, ne vidd tévútra a kérdezőt...

Feltételezve, hogy az elmúlt két évben nem volt 30 napnál hosszabb megszakítás a munkaviszonyok között....

Főszabály szerint az ellátások alapjaként az igénylés évét megelőző évben szerzett jövedelmet veszik alapul, ha az van legalább 180 nap. A kérdező esetében megvan, tehát a 2009. évi jövedelem lesz az ellátások alapja.
Az alapba nem számít bele a táppénz összege, azaz nem rontja le.
A TGYÁS-nak nem lesz maximuma, mert megvan a 180 bérezett napod.

A táppénz mértéke 60%, a TGYÁS-é 70%. Mindkettőből csak szja-t vonnak.
Mivel a táppénzt, GYÁS-t és a GYED-et is 2010-ben fogod igényelni, így a 2010. évi táppénz nem fog belezavarni semmibe.

gyandi # 2009.12.22. 11:30

Nándy, a táppénz mértéke nem 70% ?????

nandy # 2009.12.22. 11:31

Arra is figyelj, hogy a TGYÁS és GYED alapjába (ami az előző év jövedelme mindig) a táppénzes napok nem számítanak bele, így pl ha valaki van olyan „peches“, hogy februárban szül, de már idén nyáron el kellett mennie táppénzre, az egy méreteset szív, mert a 2009-es jövedelme fele annyi lesz, mintha egész januárig dolgozott volna. (De ha pl decemberben "tudott volna szülni, akkor a 2008-as jövedelmet nézik, ami szinte biztos, hogy ebben az esetben több volt összesen)

Egyáltalán nem így van. A táppénz is jogszerző időnek számít, azaz beletartozik a szükséges 180 nap biztosítási időbe.
Az összeg nem számít bele az ellátások alapjába, éppen azért, hogy "nem szívjon" az anyuka...
Ha pl. az előző évi jövedelme 1 millió forint, de ezt fél év alatt kereste meg, mert az év másik felében táppénzen volt, akkor a napi keresetének kiszámítása:
1 millió forint osztva fél évi napok - amire bért kapott - számával (nem az egész évvel).

nandy # 2009.12.22. 11:34

gyandi:

2009.07.01-től már csak 60%. Mint ahogy a betegszabi is 80% helyett 70% lett.
A táppénz maximuma pedig a minimálbér négyszeresének 70%-a lehet.

A GYED összege havi szinten kb. 102.900,-Ft bruttó lesz, mert 2010-ben a minimálbér 73.500,-Ft.
2011-ben ha emelik a minimálbért, akkor annak megfelelően újraszámolják (emelik) majd a GYED-et is.

efi99 # 2009.12.22. 12:21

Akkor ez nem egyértelmű:
"Mennyi a tgyás összege?

A terhességi-gyermekágyi segély összege a szülési szabadság kezdő napját megelőző naptári évben keresett jövedelem napi átlagkeresetének 70-%-a."

Ha matematikai oldalról nézzük, 365 napra vizsgáljuk a jövedelem teljes összegét, majd ha ezután napi átlagot számolunk, akkor 365-nel is osztanék. Sehol nem látom, hogy csak annyival kell leosztani, ahány db napon volt jövedelmem (pláne ha ez így egyáltalán megadható, mondjuk kapok egy jutalmat, de akkor már éppen táppénzen vagyok, akkor most +1 db nap vagy nem?)

Amúgy én a tgyásra írtam, hogy nincs maximuma, nem a táppénzre.

gyandi # 2009.12.22. 14:38

hát..én már elveszítettem akkor a fonalat....
mikor járok jobban ? Ha tgyást kérek ( ezt mikortól lehetne), vagy táppénzre megyek ? Vagy tulajdonképpen mindegy, hiszen tgyáást csak fix ideig kaphatok ?

efi99 # 2009.12.22. 15:33

Mindenképp szülésig a táppénz és csak utána a tgyás, mivel a tgyás után következő gyed már lényegesen kevesebb lesz. 1 hónap tgyás-gyed különböztet nyersz, ami nálad 40-50 ezer Ft is lehet. (tgyás legkorábban szülés-4. héttől kérhető, legkésőbb szüléskor, innen az 1 hónap eltolás)

efi99 # 2009.12.23. 10:29

Itt is találsz hasznos infókat:
http://www.kismamablog.hu/…gyes-osszege#…

nandy # 2009.12.26. 22:20

efi:

Jobb, ha csendben maradsz, mert látom, hogy még elég homály neked ez a téma.
Nem is értem, miért folytatod mégis.
Nem célom, nem is kötelességem az, hogy a kesergő, pontatlan mondataidat javítsam...

naci # 2010.04.07. 22:25

Sziasztok.érdeklődni szeretnék. 16 hetes terhes vagyok, szeptemberben szülök. Tavaly echós / egyszerűsített/ adózó voltam , mint alkalmazott. Januártól visszamentem normál adózásba. A Tgyás és a gyed kiszámítása minimálbér után fog történni vagy a rendes fizetésem után. Ezek szerint maradhattam volna echós továbbra is , mert a tavalyi bérem fog számítani? Ha valaki tud valamit erről nagyon megköszönöm válaszát.

Sziasztok.érdeklődni szeretnék. 16 hetes terhes vagyok, szeptemberben szülök. Tavaly echós / egyszerűsített/ adózó voltam , mint alkalmazott. Januártól visszamentem normál adózásba. A Tgyás és a gyed kiszámítása minimálbér után fog történni vagy a rendes fizetésem után. Ezek szerint maradhattam volna echós továbbra is , mert a tavalyi bérem fog számítani? Ha valaki tud valamit erről nagyon megköszönöm válaszát.

nandy # 2010.04.08. 07:36

Az EKHO-s jövedelem sajna nem képez pénzbeli eb. ellátási alapot, így annak alapján nem vagy jogosult sem táppénzre, sem TGYÁS-ra.
Az EKHO-zás feltétele az, hogy mellette legalább a minimálbér után megfizessék a járulékot, tehát a tavalyi minimálbér (vagy ha annál magasabb összeg után járulékoltak, akkor az) lesz a TGYÁS alapja.
A GYED alapja attól függ, hogy mikor válsz arra jogosulttá. Ha még idén, akkor szintén a tavalyi bér lesz az alap, ha 2011-ben, akkor az idei.

Preszil # 2010.12.15. 17:22

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy meg kell-e szakítanom a folyamatos táppénzemet 2011 januárjában, ahhoz hogy a 2009-es évi táppénz alap helyett a 2010-es jövedelmem legyen a tgyás alapom?. Elméletileg 2011 januárjában szülök. Én úgy gondoltam, hogy nem kell, mert az egy új ellátásnak számít, tehát újra kell a táppénz alapot számítani, de a kolléganőm szerint, ha nem szakítom meg a táppénzt 2011-ben, akkor marad a 2009-es táppénz alapom. Előre is köszönöm a segítséget?