Banki hitelek


Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.24. 07:34

Ha egy ügyvéd ilyet mond, akkor annak a cseréjét célszerű megfontolni.
(Mint a mellékelt ábra mutatja, a kolléga olyan kérdésben téved, amit egy - igaz, nem átlagos felkészültségű - joghallgató is kapásból tud.)

Sirtos # 2013.05.23. 22:41

...én nem tudom, csak az ügyvéd azt mondta, ha a 4 meghatalmazóból az egyik halálával kiesik, megszűnik az egész meghatalmazás. A másik 3-nak újra egy új meghatalmazást kell adni neki!
MINEK??? Én is ezt kérdem.
A továbbélő meghatalmazók ugyanúgy visszavonásig értették a meghatalmazásuk adását anno.
Nincs ebben az ügyvéd részéről valami stikli?
Miért mond ilyet, hogy a halálesettel megszűnik a meghatalmazás? Nem téveszti össze azzal, amikor egy meghatalmazásban csak két fő van jelen? Akkor természetes hogy a halál után megszűnik!

Sherlock # 2013.05.23. 20:30

Miért szűnne meg ettől a meghatalmazás? Nem kell csinálni semmit, de ezt az ügyvéd nem mondta? A halott nevét kihúzni sem kell, mert az ő meghatalmazása a halálával megszűnt.

Sirtos # 2013.05.23. 20:16

Ha 4 banki károsult meghatalmaz egy ügyvédet, hogy a bíróságon képviselje őket (a meghatalmazás visszavonásig érvényes), de közben az egyik meghatalmazó meghal, attól az állandó meghatalmazás még érvényes a másik 3 meghatalmazótól? Ők továbbra is fenntartják (nem vonták vissza) az egy éve adott meghatalmazást.
Kérdésem: automatikusan megszüntnek kell tekinteni a másik 3 meghatalmazó meghatalmazását? Egy oldalon szerepelt mind a négy meghatalmazó, csak a múlt hónapban meghalt az egyikük. Ki lehet húzni a meghalt személy nevét a meghatalmazásról, úgy hogy a többiek meghatalmazása -visszavonás hiányában- marad? S ezzel mindhárom tovább meghatalmazó egyetért!

Sherlock # 2013.05.23. 16:19

A NAV ellen pont semmi értelme nem volt.

Magánattila # 2013.05.23. 09:35

Elfelejtettem leírni. A NAV ellen összességében 15 millió Ft. vagyoni, illetve nem vagyoni kártérítési keresetet nyújtottam be a bíróságon.


Florek

Magánattila # 2013.05.23. 09:27

Üdvözlök mindenkit!
Lenne egy kérdésem!
Van egy vállalkozásom, egy Kft. Történt az, hogy egy könyvelési hiba miatt, mellyel külsős vállalkozó könyvelő irodát bíztunk meg, egy 2006 dec 27,-i 183,500,- Ft értékű számlát, az ő saját gépi nyílvántartásában 2007 január 23.-án (bevallások után) 1,835,000,- Ft.-ként könyvelt le. 2010.-ben revíziót rendeltek el nálunk. A NAV adóellenőre megállapította, hogy mindenben törvényesen jártunk el, mivel a kiadási és bevételi pénztárbizonylatokat a megfelelő összeggel állítottuk ki. Természetesen a telephelyen vezetett pénztárkönyvet is így vezettük. Az adóellenőr javasolta, hogy bízzuk meg a könyvelő vállalkozás vezetőjét, hogy ez ügyben eljárjon, mert látja ő is, hogy könyvelési hiba történt, piti ügy, ők majd tisztázzák, mi történt. Én ezt megtettem, de külön megkértem az adóellenőrt, hogy engem mindenképp értesítsen a fejleményekről, nekem minden keletkező dokumentumot küldjön meg. A könyvelőt meghallgatta és egy logikátlan, elmebetegségre utaló jegyzőkönyv készült a könyvelő tudtával. Ebben megállapította, hogy a feleségem a kettő közötti különbséget 2006 december 31,-én 1,651,500,- Ft.-ot kilopta a pénztárból, mert ő vezette a pénztárat. A revizort nem érdekelte, hogy nem is volt annyi pénz a pénztárban! Megállapított visszamenőlegesen 600,000,- Ft személyi jövedelemadót számára. A vállalkozásunkat ÁFA csalás miatt, meg mivel nekem észlelnem kellett volna 2006 december 31,-én a hiányt, stb, 5 millió Ft bírságot szabtak ki. Közben a könyvelő, mert belátta, hogy ő nem képviselhet, mert érintett az ügyben, a hibáját is elismerte meghatalmazott egy adószakértőt, hogy további képviseletet a vállalkozás nevében ellássa! Utólag kiderült, hogy a könyvelő a nála lévő dokumentumokat, jogorvoslati lehetőség lejárta után adta át, ezért azt visszaadta a könyvelőnek, visszamondta a képviseletünket a NAV.-nál.
A NAV revizor semmiről nem értesített, a könyvelő is arról tájékoztatott, hogy folyamatban van az ügy, majd szól, ha lesz valami. Se nekem, mint ügyvezetőnek, se a feleségemnek, mint magánszemélynek a NAV nem küldött semmilyen iratanyagot. Se a jegyzőkönyvet, se az erről készült határozatot sem.
A banki folyószámla átvételével is megbíztuk a könyvelőt, nem messze lakik tőlünk, úgy, hogy a postás oda vitt minden hivatalos dokumentumot.
Egyszer csak végrehajtók jelentek meg a telephelyen. Tájékoztattak, hogy 7 milliós adótartozásunk van. Mi mondtuk, hogy nem tudunk semmiről, mi semmilyen ilyen értesítést, határozatot nem kaptunk. Elővették a tértivevényt, hogy én átvettem azt a határozatot, amelyben ez a megállapítás van. Kiderült nem én írtam alá, hanem a könyvelő megbízottja, aki, mint elmondta utólag, igaz, hogy átvette, mert nem tudta mi van benne, de mivel ő már a határozat megszületése előtt egy hónappal visszamondta a képviseletünket, ezért nem foglalkozott vele. Mivel azzal szemben jogorvoslattal nem éltünk, jogerőre emelkedett.
A vállalkozásunknak két tehergépkocsija volt. Mindkettőt a Budapest Banktól lízingeltük, az egyiknél előre kifizettük az átírási díjat, így azt automatikusan a nevünkre írták, a másiknak üzembentartói mi vagyunk, a bank a tulajdonos.
A nevünkre írt gépkocsit lefoglalták, annak fejében, hogy fél év múlva viszik el, ha nem fizetjük ki az adósságunkat. Ez már 1,5 éve volt. Közben én ezek miatt büntető feljelentést tettem, a NAV Bűnügyi Igazgatósága megalapozottnak tartotta a feljelentést, nyomozást indított a könyvelő és a NAV ellen.
A kocsit a NAV nem merte elvinni. Most újra kijöttek, újra közölték a tartozást, újra lefoglalták ugyanazt a gépkocsit.
Erre kaptam a banktól egy felmondó levelet, mely szerint mivel az egyik kocsit lefoglalta a NAV, ezért ők automatikusan felmondják a másik gépkocsi lízingszerződését is, és elviszik azt a gépkocsit amelynek üzembentartói vagyunk, és árverezni fogják.
Kérdésem: Van-e joga lefoglalni a banknak a gépkocsit arra hivatkozva, hogy a másikat a NAV lefoglalta. A bankot kár nem érheti, hisz, ha nem fizetem a részleteket, mivel már csak egy év van hátra a lízingszerződésből a gépkocsi ára bőven fedezi. Ha meg fizetem, mint teszem is, akkor meg nincs indok a visszavételre! A NAV ezt nem viheti el, mivel a bank a tulajdonos, nem a Kft.
Mellékesen megjegyzem: A vállalkozást minimálisra leépítettük, mivel a folyószámlánkon lévő összeget leinkasszálták, a 14,-ből, 12 embert elbocsájtottunk!


Florek

gerbera317 # 2013.05.12. 14:55

Meglehetősen rugalmas gumiszabály ez. Én kettes konjunkciót látok, de ha akarom akár hármas is lehet. Olyan ez, mint a forgó alak árnyéka: ha akarom, akkor egyik irányba forog, ha másként akarom, akkor kis koncentrálás után másik irányba forog.

Végső soron az számít, hogy a jogalkalmazó a saját eljárásában hogyan alkalmazza a szabályt. Ha az ügyfél ezt sérelmesnek tartja, jogorvoslat útján kell érvényesítenie a saját értelmezését. De akkor az a saját értelmezés legyen megfelelően értelmes...

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.12. 08:30

Csak az első előtörlesztés költségmentes, és az is csak akkor, ha 24 hónap után történik, és nem más bank kölcsönéből. Ez egy hármas konjunkció, az eredmény akkor igaz, ha mind a három elem az. A kérdezőnek pedig már volt egy előtörlesztése korábban.

gerbera317 # 2013.05.11. 21:54

Ez nem igazán jogi, hanem tisztán értelmezési kérdés. Annak kell történnie, ami szó szerint következik a szövegből.

Így nem maga az elő- vagy a végtörlesztés az ingyenes, hanem csak a 24 hónap elteltével teljesített első (= soron következő) alkalom, függetlenül attól, hogy korábban már történt teljesítés. Minden további alkalommal történő teljesítés már térítésköteles. A legelső ilyen alkalom is csak akkor ingyenes, ha nem másik banktól felvett kölcsönből törlesztesz. Ha mégis banki kölcsönből törlesztesz, csak akkor lesz a legelső alkalom ingyenes, ha az előtörlesztett összeg meghaladja a kölcsönszerződésben meghatározott kölcsönösszeg felét. De a második teljesítési alkalomnál már mindenképpen megilleti a bankot a költségtérítés.

A bank valószínűleg nem (B) állásponton van, hiszen az hibás (A is az), hanem egyszerűen nem állnak fenn az ingyenesség feltételei.

Kevin09 # 2013.05.10. 18:01

Kedves Kovács Béla Sándor!

Ez esetben meg tudná magyarázni, hogy Ön szerint mi a törvény helyes értelmezése.

Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.09. 21:52

A is és B is hibás. Pedig elég egyértelmű, ha nem azt olvasod, amit szeretnél, hanem azt, ami oda van írva. A lényeg: ez alapján neked nem lesz ingyenes a végtōrlesztés.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.09. 21:52

A is és B is hibás. Pedig elég egyértelmű, ha nem azt olvasod, amit szeretnél, hanem azt, ami oda van írva. A lényeg: ez alapján neked nem lesz ingyenes a végtōrlesztés.

Kevin09 # 2013.05.09. 19:40

Kedves Fórumozók!

Az alábbi jogszabállyal kapcsolatban szeretném kérni a segítségüket:
"2009. évi CLXII. törvény
25. §
(7) Lakáscélú jelzáloghitel esetében nem illeti meg a hitelezőt az (1) vagy a (2) bekezdés szerinti költségtérítés a szerződés hatálybalépésétől számított huszonnégy hónapot követően teljesített első részleges, vagy teljes előtörlesztés (végtörlesztés) alkalmával, kivéve, ha a részleges vagy teljes előtörlesztés (végtörlesztés) – részben vagy egészben – más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből történik, vagy ha az előtörlesztett összeg meghaladja a kölcsönszerződésben meghatározott kölcsönösszeg felét.
”"

Már volt egy előtörlesztésem a szerződés kezdetétől számított 24 hónapon belül, amiért természetesen kifizettem az előtörlesztési díjat, most azonban szeretnék végtörleszteni. (24 hónapon túl) A fenti megfogalmazás talán (?) két értelmezést is lehetőve tesz a díjmenteséggel (azaz, hogy a hitelezőt nem illeti meg a költségtérítés) kapcsolatban :
(A) Ingyenes az elő- vagy végtörlesztés, ha az az első ilyen tranzakció a szerződés kezdetétől számított 24 hónapot követően
(B) Ingyenes az elő- vagy végtörlesztés, ha az az első és a szerződés kezdetétől számítva már eltelt 24 hónap.

(A) esetben nem kellene fizetnem, míg (B) esetben igen, természetesen a bank (B) állásponton van. Önök szerint melyik a helyes értelmezés? Hova fordulhatok, ha nem értek egyet a bankkal?

Előre is köszönöm segítségüket.

Kedves km78!
Véleményem szerint az általam hivatkozott törvény az Ön esetében is irányadó lehet, érdemes lehet átolvasnia.

km78 # 2013.04.24. 07:14

Üdvözletem!

Állami kiegészítő kamattámogatásos hitelünket szeretném végtörleszteni.
Amikor felvettük a hitelt, akkor még szóban arról tájékoztattak, hogy a végtörlesztés
ingyenes. Az akkor aláírt/kézhez kapott hirdetményben a vég- és előtörlesztésről egy
árva szó nem esik. Az aktuális hirdetményben szintén semmi erre utaló "nyom" nem található.
Elöljáróban, szóban a bankfiókban érdeklődtem, hogy jelenleg van-e végtörlesztési díj.
Azt közölte az ügyintéző, hogy ha x dátum utáni a szerződés, akkor van.
Kérdésem az, hogy ha tényleges végtörlesztésre kerül a sor, és írásos hirdetmény, ászf alapján
nem tudja a bank igazolni a végtörlesztési (és egyéb díjak) jogosságát, akkor hogyan járjak el?
A hitel lezárásakor, bank által közölt tételes díjak megállapításakor kellene panaszt tennem?
De ugye annak 30 nap a válaszadási ideje, tehát, nem tudok végtörleszteni addig. Ha meg előre
kifizetem a (szerintem) nem jogos tételeket, akkor meg futhatok a pénzem után (pl. bíróság)?
Mi lenne a helyes ügymenet?

Köszönöm!

Pocokfalvi # 2013.04.10. 19:27

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy volt egy New Chance Credit ZRT, amit jogutódként átvett egy un Morgan lizing ZRT. Szerettem volna rögzíteni az árfolyamot, és szó szerint kiröhögtek. Azt mondták ők csak jogutódok. A pénzügyi szervezeteket felszámoló független egylet , aki a korábbi céget hivatott felszámolni, szintén azt mondta, hogy nekik sincs semmi közük az egészhez.
Mi ez ha nem a 22-es csapdája? Kihez fordulhatunk ilyen esetben?
Vagy csak fizetünk, azt jogunk meg semmi?

Köszönöm, László és Cs.

anyama # 2013.04.09. 17:14

evimeri
az hogy "sokat olvasgatsz mostanában jogi dolgokat" mit jelent? :)
én VALÓBAN nem vagyok jogi szakértő, de néha fáj olvasni amiket másnak tanácsként leírsz....:/

kiralyo # 2013.04.06. 10:59

Esetleg tudja valaki, hogy a bankok rögzítik-e a bankfiókos telefonbeszélgetéseket? ( A központban tudom, hogy felveszik, de a PSZÁF-os ügyintéző szerint a helyi fiókok is.)

kiralyo # 2013.04.06. 10:55

Kedves Evimeri!

Köszönöm, hogy válaszoltál. Az a baj, hogy adás-vételitől számított 30 nap a határidő. Mondtuk, hogy újrakötjük, vagy módosítunk a dátumon, de az ügyintézőnk azt mondta, hogy felesleges...
Még az a gondolatunk, hogy ha a fogyasztóvédelem nekünk ítéli az igazat, akkor perre megyünk. Ami bizonyítéknak számít (bár lehet, hogy csak arra, hogy bent voltunk), azok a sorszámaink. És az, hogy a férjem ismerőse, aki abban a bankban dolgozik, ő vette át a papírjainkat. Bár távoli ismerős és közel s távol nem biztos, hogy mellettünk tanúskodna.
Szóval remélem más nem jár így!

wers # 2013.04.05. 10:20

Úgy van az most is.

Gyanítottam

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.04. 14:06

Az adóstárs közismertebben a kezes.
Jujj!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.04. 14:04

Úgy van az most is.

evimeri # 2013.04.04. 14:03

Onnan, hogy a nagynéném anno úgy járt. A férje a munkahelyén elsikkasztott egy kis pénzt. Őt kirúgták, a nagynéném fizetéséből pedig vonták a tartozást. Pedig nem is egy helyen dolgoztak.

wers # 2013.04.04. 13:26

Az még a régi szép időkben volt, hogy a férj-feleség felelt a másik tartozásáért

Ez az információd honnan származik?

evimeri # 2013.04.04. 13:22

Kedves Peti 1013!

Gondolom amikor jelzálog hitelt vetettek fel te és a testvéreid csak az ingatlan részetekkel vettetek részt az ügyletben. Értem ez alatt, hogy nem szerepeltetek a szerződésben adóstársként jövedelem szempontjából.
Véleményem szerint valóban csak az ingatlan az amellyel feleltek, ha az összes tartozást nem fedezi az ingatlan értéke, akkor a bankok megszívták. A saját ingó és ingatlanotokhoz nem nyúlhatnak, kivéve ha bármelyik hitelfelvételkor te vagy valamelyik testvéred kezességet vállalt.
Sajnos a bankok és behajtóik manapság igen agresszívan próbálnak fellépni. Érdemes lenne egy-egy beszélgetést rögzíteni és feljelentést tenni. Szerintem bőven kimeríti az zaklatás és fenyegetés fogalmát.