Banki hitelek


Csillagszem63 # 2011.07.30. 15:58

Sziasztok!
Banki ügyben szeretnék felvilágosítást kérni!
Van több személyi kölcsönöm, s jelen esetben mind felmondás alatt áll, mivel nem tudom fizetni a svájci frank emelkedése miatt. Ha felmondják, s bíróságra/végrehajtásra kerül mit tehetnek, ha az ingatlanomon is jelzálog van, s nem egyedüli tulajdonos vagyok sehol sem, amiben van részem. Nem egyszerű út vezetett idáig, hanem meghalt a férjem, és egyedül maradtam mindennel, mivel az én nevemen vannak a hitelek. Autóm lízinges-azt vihetik-e? Végrehajtó mit vihet a lakásból, ha azt nagyrészt kaptuk a szüleimtől, testvéremtől?
Kérem legyetek szívesek tájékoztatni!
A hitel összesen kb. 10 millió Ft, amit természetesen nem bírok egyedül fizetni, és van két Gyermekem is. Ezért informálódom előre, mire számíthatok?

Köszönöm válaszotok!

Dr.Attika # 2011.07.31. 05:35

A lízinges autót nem vihetik, mert az nincs a tulajdonában. A többire végrehajtási jogot jegyeztethetnek be. Itt nem is a polgári jogi következmény miatt, hanem a büntetőjogi miatt kell aggódni. Ha "szagot fognak" a bankok, hogy több személyi kölcsön is fut párhuzamosan, akkor könnyen büntető feljelentést tehetnek csalás miatt. Nehezen képzelhető, hogy a bankok úgy folyósítottak összességében ilyen nagyságrendben kölcsönt, hogy tudtak volna a többiről.

ius latratus # 2011.07.31. 07:49

Igaz, de sokszor fogalmi zavar van az embereknél a lízingszerződés, s a gépjármű hitel között. Fontos lenne tisztázni, hogy valóban lízingről van-e szó, vagy csak "sima" hitelről. Mert abban az esetben vihető az autó is.

Csillagszem 63

Lízingelt az autó? Ha igen, akkor az tényleg marad(hat).
Ingatlan esetében meg kell próbálni -míg nem késő- tulajdonjog átruházási szerződés(eke)t kötni, a kötelem egyéb feltételeinek változatlanul hagyása mellett.

A büntetőjogi jogkövetkezmények miatt annyira nem aggódnék, de ez csak a saját véleményem...

Kacsa1111 # 2011.07.31. 08:08

Kedves Dr.Attika,

Itt nem is a polgári jogi következmény miatt, hanem a büntetőjogi miatt kell aggódni.

ezt az aranysárgarépa díjra érdemes zöldséget honnan szedted?:)


Kacsa11

kovacsz # 2011.07.31. 08:51

Pl. onnan, ha az adósnak több élő hitelszerződése miatt olyan összegű volt már az ujjonan felvett hitel ügyéntézése során a fizetési kötelezettsége, hogy lényegében esélye sem volt az új hitel törlesztésére, netán ezeket a korábbi kölcsönszerződéseit az új szerződés során tett nyilatkozatában eltitkolta akkor simán megállapítható a csalás.

Dr.Attika # 2011.07.31. 08:55

Kedves Kacsa!
Mélyedj el a 3/2009. Büntető jogegységibe. A lényeget beidézem:

"A fent kifejtett álláspontnak megfelelően az indítványozó tanács javaslatot tett arra, hogy a büntető jogegységi tanács mondja ki: A szabadpiaci feltételek mellett folyósított hitel igénybevételével, amennyiben annak, valamint járulékainak a visszafizetésére vonatkozó és reális lehetőségen nyugvó komoly szándék a hitel igénylésekor és a folyósításkor megállapítható, a csalás bűncselekménye akkor sem valósul meg, ha a folyósítás egyéb - különös - feltételei tekintetében a hiteligénylő a folyósító pénzintézetet megtéveszti. Ilyen esetben a megtévesztés körében tipikusan felhasznált hamis tartalmú köz- vagy magánokirat a bűnösségnek köz- vagy magánokirat-hamisításban való megállapítására adhat alapot. "

Ezek alapján lehet vizsgálni, hogy a konkrét esetben megvalósult-e a csalás. Mivel van egy hasonló ügyem meglehetősen körbejártam a témát.

Nem hiszem, hogy "zöldség" lenne a felvetésem.

végrehajtó1 # 2011.07.31. 09:33

Az emberek kb:40%-ának több személyi hitele is van ami végrehajtás alatt áll.Ehhez még nem kevés esetben ingatlan hitel is párosul.

És mind szabadlábon van:)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.31. 09:48

Az lehet. De hogy ilyen ügyletért ítéltek már embereket pénzbüntetésre, felfüggesztett szabadságvesztésre. Védő vagyok egy ilyen ügyben, és nagyon nem tudom biztosra venni, hogy elérhetek egy felmentést.