Banki hitelek

valika29 # 2011.01.04. 06:29

Szeretnék tanácsot ill. segítséget kérni!
Kedves Fórumozók!

Férjemmel vettünk fel hitelt két banktól, azóta már külön élünk, és én fizetem egyedül a részleteket.
A neve sajnos nem szerepel sehol, mert "egyedül" vettem fel.
Nincs rá véletlenül olyan törvény, hogy a többi tartozást már ő fizesse?
2 éve csak én fizetem és már egyszerűen nem bírom tovább!!
Két csekk havonta összesen: 69000.-Ft.
Dolgozom, napi 4000.- ft-ot kapok, de van olyan hónap,
hogy csak 10 napot kell mennem.
A családi pótlékom 12200.-ft, nem is keresek sokszor annyit, hogy pontosan be tudjam fizetni!
Kérem, ha valaki tud valami megoldást, akkor segítsen!
Vele nem lehet egyezkedni!
16 évig voltunk együtt és mindig csak az ő nevére szóló
csekkek voltak fontosak...
Teljesen kilátástalannak látom az egész életemet,
helyzetemet.
Várom a válaszokat, mindenkinek köszönöm!
Üdvözlettel: Vali

Gabicsek # 2011.01.04. 09:08

Én csak azt nem értem, ha a férjeddel együtt vettétek fel a hitelt, hogy lehetséges, hogy "egyedül" vetted fel. Ha valakinek van házastársa, egyedül nem vehet fel hitelt, a házastárs az adóstárs. Mindegy, kinek a nevére szól a csekk.
Nem akarlak elkeseríteni, ezt közösen kell fizetnetek. A bankot nem érdekli, melyikőtök adja fel a csekket, a lényeg, hogy fizetve legyen. Ha nem fizeted se Te, se a férjed, mindkettőtöktől végrehajtás útján munkabérből fogják párhuzamosan tiltani mindaddig, amig a hitelek fennállnak.

scmmcs # 2011.01.04. 13:16

Tisztelt mindenki.

Olyan problémával küzdök hogy, a párom és én felvettünk egy CHF alapú lakáshitelt kb 3 évvel ezelőtt 25 évre.
A hitel akkor 10 200 000 ft volt.
A bank a lakást kérte fedezetnek ami akkoriban ért 10 500 000-et.
Azóta a hitelünk kb 14 000 000 körülire nőtt a lakás értéke viszont esett.
A hitelnek én vagyok az adósa és az akkori párom az adóstárs.
A lakás 50-50%-ban van megosztva kettőnk között.
A hitel összegét automatikusan vonják a számlámról.
Az akkori párommal azóta szétmentünk.
ő a lakásban lakik továbbra is, én elköltöztem.
A hitelt ketten fizetjük.

A kérdésem az lenne, hogy nem fizetés esetén, csak a lakást viszi a bank vagy foglalhat a fizetésemből is?
Vagy ennek valahol benne kell lenni a hitelszerződésben?
Mármint hogy mit foglalhat.

Láttam az előzményekben hasonló kérdéseket de a válaszok nem voltak számomra teljesen tiszták.
Vagy csak én gondolom úgy hogy attól még hogy hitelt veszek fel a bank nem veheti el mindenem?

Valamint nem fizetés esetén csak engem vesznek elő vagy az adóstársat is?
Előre is köszönök minden normális választ.

kovacsz # 2011.01.04. 14:26

Természetesn a te és az adóstársad fizetéséből, ill. egyéb vagyonából - a lakáson felül - végrehajthatnak.

kovacsz # 2011.01.04. 14:28

Ui. És még biztosan vannak kezesek is....

csabesz78 # 2011.01.05. 14:28

Tisztelettel Üdvözlök Mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni, hogy az új év tényleg az legyen amilyennek kívánjuk egymásnak...BUÉK Mindenkinek!

Párom "nevében" írom le problémáját/problémánkat...
Picit hasonló a gond, mint valika29 írásában olvasható, tehát lakáshitel vettek fel egy házra volt párjával (nem házastársi viszonyban voltak), (csak barátnőm nevén szerepel minden, mert a volt párja "rokkantnyugdíjas" és nem volt hitelképes), ám vettek fel egy szabad felhasználású hitelt is, melynek jelzáloga az "úriember" szülői háza, erre irányulna a kérdésem... Barátnőm, így a lakáshitelt tudja fizetni,a másikat nem, a volt párja elzárkózik minden féle fizetéstől, mondván neki semmi köze hozzá, nem szerepel a neve sehol, ott hagyott mindent és lelépett. (csak éjszakaként tér vissza berúgva ablakot verve....undorító!) Már két hónap elmaradás van a jelzálogos hitelen, szerződés szerint harmadik hónaptól végrehajtás következik...
Párom már szólt neki(k) (kedves volt anyósjelölt, volt pár), hogy nem tudja fizetni, de nem hiszik el neki...félek, ha megjelenik a végrehajtó tettlegesség fajulnak a dolgok, féltem barátnőm és kislányát ám egyenlőre nincs rá lehetőség, hogy elhozzam őket vidékről...

Tisztelettel köszönöm válaszokat!
Csaba

nandy # 2011.01.06. 17:52

Mivel a barátnőd egyedül vette fel a lakáshitelt, ezért a bankkal szemben csak és kizárólag ő felel a tartozásért (ezt Gabicsek rosszul mondta, mert a bankot marhára nem érdekli, hogy a hitelt felvevővel ki élt éppen együtt...)

A másik hitellel pedig a volt élettárs felel a másik bank felé, tehát az meg az ő érdeke, hogy azt fizesse.

Ha a hitelt közösen élték fel, akkor lehet követelésük egymással szemben, pert kell indítani (nem lesz egyszerű). De ez a bankokat nem fogja érdekelni. Ha valamelyik hitel nincs fizetve, ők végrehajtanak.

csabesz78 # 2011.01.07. 14:31

nandy!

Nagyon szépen köszönöm az igazán kimerítő válaszod!!!
További szép napot kívánok!

Üdvözlettel:
Csaba