Banki hitelek


limma # 2011.09.05. 07:38

Kacsa111 :"Kedves limma,

„De nem tartják be, hanem tisztességtelenül extraprofitot termelnek a bőrünkön.”

ez a zöldség aranysárgarépa díjra érdemes!:)"

Szóval én csak zöldségeket mondok :-(

http://index.hu/…_frankhitel/?…

Kedves Nandiboy!

Elismerem hogy egy bírságot a bank röhögve kifizet, de akkor mégis mit lehet tenni ellenük? Ez a jogállam?

limma # 2011.09.05. 07:55

"Tízéves periódusra vetítve ez a 3 évnyi extra költség, illetve veszteség pusztán 60 bázispontos eltérést indokolna évente a mostani 235-ből. Ezzel számolva a nehezen indokolható kamatfelár 175 bázispont, ami azt jelenti, hogy a bankok akár ennyivel csökkenthetnék átlagos kamataikat, hogy árazási gyakorlatuk hosszabb távon is reálisabb, a múlt sikereire tekintettel valamivel kiegyensúlyozottabb és nem utolsó sorban az ügyfeleknek kedvezőbb legyen, fogalmazott az egyik megkérdezett.

Ha a bankok ezt megtennék, egy "normális" svájci frank alapú jelzálogkamat durván 5,8 százalék lehetne a jelenlegi 7,6 százalék helyett, úgy, hogy még így is maradna nyereség a hitelezésen, mint alább látszik, nem is olyan kevés. (Természetesen a lengyelnél magasabb országkockázati felárral is számotunk.)"

Zöldségdíjas cikk, ugyebár

Nandiboy # 2011.09.05. 11:19

Kedves Limma!

....de akkor mégis mit lehet tenni ellenük? Ez a jogállam?

Fel kell szedni minden elérhető ismeretanyagot, ami hasznosítható. Be lehet iratkozni a jogi egyetemre.
Akinek az ismeretségi körében van ügyvéd, jogász, ügyész, kérje ki a véleményüket. Buzdítsák őket, hogy szintén kutassák a megoldást. Ha tudnak a problémáról, az már részben eredmény.

Szem előtt kell tartani, hogy a kölcsönszerződést mi írtuk alá. Nem kényszerített rá senki, nem tartottak a fejünkhöz fegyvert, stb...

Mi hitelfelvevők adtunk a bankok kezébe olyan, lehetőséget, amivel vissza tudnak élni és ki tudnak fosztani. Most egy ilyen szerződést támadni, nem reménytelen, de semmiképpen nem egyszerű - beteg dolog -.

Jelenlegi ismereteim szerint, abból az irányból lenne a leginkább támadható a kölcsönszerződés, hogy a törlesztőrészletek emelkedésének mértéke, messze meghaladta, a hitelfelvevők kockázatvállalásának mértékét.
Például olyan költségekről, mint országkockázati felár, szó sem volt a szerződés aláírásakor.

Nyilván a kockázatok valódi mértékének ismeretében a hitelfelvételi hajlandóság alacsonyabb lett volna.

dmarcsii # 2011.09.05. 13:58

T. limma!
Azt szeretném kérdezni, hogy a lányomat jogosan vették-e be adőstársnak, hitelfelvételnél. Ó akkor ég tanult se munkahelye, se keresete nem volt. A bankban azt mondták, csak azért kell kitöltenie a lapot, mert Ő is ott lakik. Váéaszodat előre is köszönöm Dné

C a s a b l a n c a # 2011.09.06. 05:59

Ilyen a világon nincs, csak szeretett hazánkban...

limma # 2011.09.06. 07:43

Kedves Dmarcsi!

Köszönöm megtitsztelő kérdésedet, sajnos, én nem vagyok jogász (csak anyám volt az) és még túl okos sem vagyok jogi ügyekben. CSak az igazságérzetem fejlett.
Így hát csak hozzávetőleges választ adhatok.
Szerintem az, hogy ott lakik valahol, nem jelenti azt, hogy adóstársnak kötelezhetnék. CSak erőteljes nyomást gyakorolhatott a bank, hogy bebiztosítsa magát (gondolom, azt mondták, ha nincs adóstárs, nincs hitel se.)

limma # 2011.09.06. 07:45

Kedves NAndiboy!

Hát hol élünk? de tényleg?

A bankok működését nem egyedi esetekben kellene szabályozni (azaz ki mit tud kiharcolni magának), hanem egységesen, érthetően, követhetően, tisztán, JOGszerűen.

Kezes # 2011.09.06. 10:57

dmarcsi!

Én ezt úgy tudom elképzelni,hogy jelzáloghitelt vettetek fel és a lányod tulajdonos az ingatlanban.Ilyenkor kell minden tulajdonos beleegyezése de ez nem jelenti azt,hogy adóstárs.Persze ez azzal jár,hogy ha a hitel nincs fizetve akkor az ő részét is árverezhetik!

Csak azért mert ott lakik,nem lehet adóstárs mivel jövedelme sincsen.

picpaca # 2011.09.08. 09:51

Tisztelt Jogi Fórum, illetve bárki, aki tud nekem segíteni!

A mai nappal olyan helyzetbe kerültem, amelyet az évek során minden erőmmel igyekeztem elkerülni. Négy évvel ezelőtt fel kellett vennem az Erste banknál személyi kölcsönt annak érdekében, hogy édesanyámékat ne lakoltassák ki az ingatlanjukból. Sajnos ez évekkel később ennek ellenére bekövetkezett, most albérletben élnek, vagyis ezzel csak elodáztam a helyzetet, és a nyakamba vettem nem kevés adósságot. Sosem panaszkodtam, becsülettel fizettem éveken át az adósságot, annak ellenére is, hogy duplájára emelkedett idővel a törlesztő részlet, és a munkámat is elveszítettem. Jövedelmem tehát nincs, én is albérletben élek, úgy, ahogy. Sajnos idén nyáron már nem tudtam a bank által kiszabott törlesztőt fizetni, mert a megélhetésem került veszélybe, és úgy döntöttem, inkább a rezsi, mint a hitel, de jeleztem a banknak, mikor megkaptam a felmondó nyilatkozatot, hogy nem szeretnék szerződést bontani, találjunk valamilyen megoldást. Kaptam egy hét haladékot, amit nem tudtam tartani, de ezt is jeleztem előre, adtak még egy hetet. Jövőhétre sikerült összeszednem a pénzt, a mai nappal viszont jelezték, hogy ők holnapig adtak haladékot, itt a vége. Arra a kérdésemre, hogy most mi fog történni, azt a választ kaptam, hogy egyösszegűvé teszik a tartozást, és külsős cég fog keresni, vagyonvizsgálatot tartani, és felkerülök valószínűleg a KHR-be. Ez annyira nem is izgat, mivel enyhén kilátástalan helyzetem miatt jövőre külföldre költözöm, de azért az érdekelne, hogy most mi fog történni. Munkám nincs, autóm nincs, ingatlanom nincs, semmi sincs a nevemen, ingóságaimhoz egy ágyon, laptopon kívül semmi más nem tartozik. De azt sem szeretném, ha ebből nekem a főbérlőm felé gondom lenne, mivel a lakáshoz tartozik egy beépített mosógép, sütő és néhány beépített szekrény...sajnos a bankban semmilyen tájékoztatás nem adtak, hogy van-e rá esélyem: megegyezzek valamilyen formában a külsős céggel. Tud valaki esetleg információt szolgáltatni nekem ezzel kapcsolatban?

végrehajtó1 # 2011.09.08. 10:52

Külsős céggel ne egyezkedj.

wers # 2011.09.08. 11:18

az a baj, hogy az idő ahogy múlik, egyre nagyobb és nagyobb lesz, amivel tartozol. Főként a külsősök bírnak vastag ceruzával kamatokat, költségeket számolni. Ráadásul a taktika, hogy egy darabig nem tudod, hogy külsős vette át az ügyet, ahol hagyják kicsit az ügyfelet, aztán kapsz mondjuk fél év után egy szép levelet, hozzá egy szívinfarktust az összeg láttán.

Ezentúl ha munkád lesz, akár életed végéig, utolérnek és letiltják a fizetésed. Ezt a tartozást akárhogyan is, mihamarabb fizesd vissza, és tárgyalj a bankkal.

picpaca # 2011.09.08. 13:06

sajnos a bank nem akar tovább egyezkedni, kétszer kaptam 1-1 hét haladékot, kerek-perec kijelentették, hogy holnap bontják végleg a szerződést, külsős cég fog keresni, vagyonvizsgálat céljából talán még személyesen is felkeresnek....bár albérletben lakom, de be is vagyok ide jelentve hivatalosan. Nem örülnék, ha például párom számítógépét lefoglalnák (mivel használtan vette, így számlával nem tudja igazolni, hogy nem az enyém)...
jövőre külföldre költözünk munkavállalási céllal, azt esetleg befolyásolhatja ez az ügy? Úgy értem, lehet valami akadálya, hogy elhagyjam az országot? (gondolom nem, ha fizetek tovább)

szeretnék fizetni kedves wers, ahogyan tettem ezt négy éven át annak ellenére, hogy ezzel erős hátrányba kerültem az életben, huszonévesen nem túl pozitív dolog tartozni, ennek köszönhetően nem mentem férjhez és nincs még gyermekem. Ezért is próbáltam megegyezni az Erste Bankkal, de úgy látszik, ők megelégszenek azzal is, hogy átveszik a tartozásomat tőlük. Bár már az is meglepett, hogy míg korábban, ha csúsztam a fizetéssel, felkerestek személyesen, most csak levelet kaptam a felbontásról

Dr.Attika # 2011.09.08. 13:14

Kedves "picpaca"!
Ne dőjön már be ilyen banki hülyeségnek. Semmi joga nincs önt felkeresni "vagyonvizsgálat" céljából. A szerződés felmondását követően lejárttá teheti a tartozást és kérhet bírósági végrehajtást. Csak a bírósági végrehajtó foglalhat vagy tehet más olyan cselekményt, ami alapján hozzá jut követeléséhez.

picpaca # 2011.09.08. 13:19

Kedves Dr. Attika!
köszönöm a válaszát, sejtettem, hogy ilyet nem tehetnek, csak a bankok szeretik úgy előadni magukat az ügyfélnek, hogy ők mindenhatók. Akkor most mi lenne részemről a legjobb megoldás? Várjak? Ne fizessek külsős cégnek?

végrehajtó1 # 2011.09.08. 14:19

Amíg az engedményezésről tértisen (de legalább ajánlottan )nem kapsz értesítést addig ne fizess.

picpaca # 2011.09.08. 14:23

vagyis arról, hogy átvette egy másik cég az adósságomat? ha hívnak telefonon, megtagadhatom a fizetést pl?

végrehajtó1 # 2011.09.08. 14:50

fel se vedd

Dr.Attika # 2011.09.08. 15:01

Ha nincs engedményezés, akkor nagy botorság követeléskezelőnek fizetni. Ugyanis ekkor ő levonja a saját jutalékát és csak a maradékot fizeti ki a megbízójának. Ha kifizeti egyáltalán. Csak a jogosultnak szabad fizetni. Azután ő majd elszámol a behajtójával ahogy akar.

picpaca # 2011.09.08. 16:56

ne haragudjatok, hogy visszakérdezek, de ezt az engedményezést nem igazán értem, ez pontosan mit takar? (megpróbálom nem felvenni a telefont, de elég sokan hívnak ezen a számon...azt hiszem, lecserélem)

picpaca # 2011.09.08. 17:05

közben gyorsan utánanéztem: tehát a lényeg, hogy amíg hivatalosan nem értesítenek arról, hogy megváltozik a jogosult, akinek teljesítenem kell, addig senkinek egy fillért sem :)
amúgy mire számítsak, a külsős cég mennyivel fogja megnövelni a tartozásomat? mert gondolom a jelenlegi 4000 chf fennmaradó tartozásomra rákerül még egy kis plusz :(

csati # 2011.09.09. 05:45

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem lenne, van egy évek óta húzodó személyi kölcsön tartozásom, anno a volt feleségemmel vettük fel közösen "költöttük" el és fizettük kb.másfél évig,elváltunk, válság stb. nem tudtam fizetni a volt feleség nem akarta és most sem hajlandó.
Jelenleg a Bank ügyvédjével egyezkedem, nyilatkoztam ,hogy mindenképpen hajlandó vagyok együttmüködni de a volt feleség is legyen terhelve.
A Bank ügyvédje utalást tett ,hogy ha vállalnék havi 100 000 forint törlesztést akkor kamatot is engednének el, én szinte nem keresek ennyit csak a családipótlékkal így nem tudok ennyit fizetni.
Jelenleg én dolgozom a családban a jelenlegi feleségem főállású anya,albérletben lakom így igen korlátozott a lehetőségem. Az adóság kamatokkal együtt 2 millió körül van. Mennyi a minimális összeg amit elfogadhat a bank és nem kerül végrehajtásra a dolog.

oro79 # 2011.09.12. 13:33

Tisztelt Forumozok!

Mult heten kaptam egy levelet az OTP Faktoring-tol, hogy tartozàsom van 130'000 Ft. értékben. 14 évvel ezelött vettem egy hütölàdàt OTP-és hitellel, de ezt 12 évvel ezelött vissza is fizettem. Természetesen csekkem màr nincs,amivel én ezt bizonyithatnàm.
Ök azt àllitjàk, hogy folyamatosan küldtek nekem levelet a cimemre, de én nem kaptam semmit, de egy pàrszor vàltozott is a lakhelyem ez idö alatt.

Ezt a történetet màr el is felejtettem, a mult hétig.
Mit lehet ilyenkor tenni? Mennyi idö utàn évülnek el ilyen követelések?

mylon # 2011.09.12. 14:03

Üdv mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:

6 évvel ezelőtt felvettünk egy banktól x millió forintot autóvásárláshoz, a volt férjem unszolására az én nevemre. 4 éve elváltunk, újra férjhez mentem, és most jött a levél, hogy fizessek y millió forintot, különben jogi eszközök alkalmazásával érvényesítik a követelésüket. Na erre gondolván anno elmentünk a bíróságra, amikor elváltunk és vagyon megosztásra került sor, hogy írtunk egy hivatalos bírósági papírt, amivel a volt férjem vállalja az autó kölcsönének fizetését. A nevére azért nem tudtuk átíratni, mert nem volt elég a fizetése, így neki nem adtak volna kölcsönt, és gondolom nem is tudta fizetni a válás után. Az autó is nála van. (illetve most már visszavette a bank) Ennek alapján most mégis nekem kell fizetnem, hogy van egy jogerős bírósági végzésem, hogy nem én fizetem a részleteket?