Banki hitelek

Rexor # 2011.08.22. 14:46

Kedves Limma,

Az hogy mennyi a vetőmag ára nem valószinű, hogy tudod (mert ez csak a felekre tartozik, akik megkötik a szerződést). De azt te is láthatod, hogy mennyi volt a bank bevétele és ráfordítása, mivel a beszámoló nyilvános.

limma # 2011.08.22. 15:57

Kedves Rexor!

Ok.

Azt látom, mennyi a nyeresége a banknak.

DE ami érdekel az az, hogy állítólag (nem mondom, hogy biztosan, mert nem tudom)külföldi bankok kamatképzéséhez képest a magyar bankok túlárazzák a kamatot.
Ezt írta az index vagy valamelyik másik orgánum.

EZ érdekelne.
Jó, elfogadom, hogy a magyar országkockázat nagyobb, mint a lengyel. Mennyivel?
És ebből az x felárból hogy lesz nálam, mint hitelfelvevőnél 30-szor x?

bigdady # 2011.08.22. 16:15

az a túlárazás kb +2-3%-ot jelent egy ingatlanhitelnél.

Nandiboy # 2011.08.22. 16:53

Piszkozat!

Végrehajtó1!

Naivitás és bizalom, egymással rokon fogalmak.

Emlékezzünk arra a hajléktalanra, aki hagyta magát leitatni. Beásták a földbe, mert volt kb. 50 ezer forintja a bankszámláján?
http://www.magyarhirlap.hu/…incsben.html

Azok a futball szurkolók is naivak voltak, akik bíztak a kedvenc csapatuk győzelmében, mit sem sejtve arról, hogy némelyik játékos a saját csapatuk vesztére fogadott?
http://tv2.hu/…tartoztattak

Igen, ezek az áldozatok is naivak voltak, megbíztak másokban, ezért váltak áldozatokká.

Igen a naivitásnak nincs határa. Elmondom mennyire naiv vagyok:

• A múlt héten felvettem egy autóstoppost.
  • A múlt hónapban, megálltam egy balesetnél és bekötöztem egy ismeretlen pali több sebből vérző fejét.

Tucatnyi autóvezető, isten tudja miért, elment a baleset mellett.
Biztosan volt közöttük, aki azt gondolta, vessen magára, aki hülye haljon meg.
Biztosan volt közöttük aki bizalmatlan volt, azt hitte, hogy a baleset, csak egy megrendezett szituáció, és a szereplők valódi szándéka a naiv emberek megkárosítása.

A hitel károsultak most bajban vannak, akárcsak az az ember aki balesetet szenvedett.

Igen, a hitel károsultak naivak voltak. Alulértékelték a devizahitelezésben rejlő kockázatot, Csakúgy mint Shakespeare - A velencei Kalmár c. művében Antonio szintén alábecsülte a hitelfelvétellel járó kockázatot, és a zálogul szolgáló 1 fontnyi hús jelentőségét.
A történet elolvasható: http://mek.oszk.hu/…/avelkal.htm

Bihari Péter a jegybank monetáris tanácsának a tagja a következőképpen nyilatkozott a devizahitelezéssel
kapcsolatban. Idézek egy részletet a Népszabadság 2009.február 6.-án megjelent cikkéből:

Földrengés után, a romok között ülve sem tűnik ésszerűnek az az önmarcangolás, hogy nem lett volna szabad házat építeni, mert tudni kellett volna: egyszer úgyis lesz földrengés. Földrengéseket nem tudunk előre jelezni. Nem róható fel azonban a monetáris politikának, a hiteleket kihelyező bankoknak és a hitelek felvevőinek, hogy nem arra építették fel üzleti politikájukat: egyszer, valamikor egy súlyos nemzetközi pénzügyi válság be fog következni. Ez nem józan előrelátás, hanem a kockázat olyan kizárása, aminek következtében mindennemű haladást is kizárnánk.

A teljes cikk forrása: http://www.nol.hu/…-20090206-35

limma # 2011.08.23. 15:06

Ok, oK, OK

Értem én , hogy hülyének (felelőtlennek, gyengeelméjűnek stb.) vagyok kikiáltva, mert frankhitelt vettem fel (még tudom fizetni és kb. most akkora a törlesztő, mintha forintban vettem volna fel)

DE ÉRTSÉTEK MEG MÁR VÉGRE:

NEM AZ ZAVARJA A LEGTÖBB FRANKHITELEST, HOGY EMELKEDIK A KAMAT, AZ ÁRFOLYAM STB.
HANEM HOGY KÖVETHETETLEN MÓDON ÉS FÉLŐ, HOGY ÉPP A KÖVETHETETLENSÉGÉBŐL ADÓDÓAN BECSTELENÜL, TISZTESSÉGTELENÜL.

Mert azt reméltük, hogy a bankok hmmm.... tisztességesen játszanak, hogy ezért nem megyünk uzsoráshoz, mert egy banknak van rengetegféle előírása,szigorú törvényeknek felel meg, a szava szent.
Ha mi betartjuk a játékszabályokat, ők is tartsák be.

De nem tartják be, hanem tisztességtelenül extraprofitot termelnek a bőrünkön.

"az a túlárazás kb +2-3%-ot jelent egy ingatlanhitelnél.
"

Nekem igenis sokat számít az a 2-3 százalék.

Ha adakozni akarok , az az én döntésem.
De hogy sumák módon lenyúlják, az vérlázító.
És főleg, hogy ezt csak nálunk teszik-tehetik meg.

bigdady # 2011.08.23. 16:50

Extraprofitot hol termeli most a bank?
Túlárazás az oirszág besorolásából adódik, ezt az itt élőknek el kell fogadniuk

agica20 # 2011.08.23. 17:17

T.Fórumozók!

Nekem is van deviza hitelem, svájci frankos.
Nekem sem az a bajom,hogy emelkedett az árfolyam,tudom,hogy ez előfordulhat.

Amikor a hitelt kértük nem is ajánlottak mást.A legjobb feltételekkel ez a konstrukció rendelkezett,természetes,hogy felvettük.

Azt nem tartom helyesnek,hogy a kockázatot csak a hitelt felvevők viselik, a bank nem.
El kellene felezni az árfolyamkülömbségből adódó összeget.

Arról már nem is beszélve,hogy a bank saját Ft.megtakarítását helyezte ki svájci frankba,és ebben számolja ki a kamatot is és a kezelési költséget is.
Így nagy mértékű haszonra tesznek szert.

Én nem értek a banki szektorban végbemenő folyamatokhoz,de bíztam a szabályozottságukban, bíztam a bankomban, bíztam a kormányban.Kár volt.
Nagy árat fizetünk érte!