vízbekötés. egy telekre csak egy lehetséges ?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.08.13. 07:42

megtagadhatom-e

megni meg, de a végrehajtás elébe kellene menned, nehogy tényleg végrehajtsanak.

Először is kérd írásban a Vízművekvől, hogy erre az ingatlanra, (hrsz-mal) nem vezetnek, mert már egy meglévő van rajta.

Azzal el kellene menni a jegyzőhöz és tárgyalni vele, hogy nem vagy hajlandó megosztani az ingatlant, mert így akarod használni, és nem verhetnek téged külön költségbe.
Ha ragaszkodik hozzá, hogy ellenszolgáltatás nélkül neked majd 1m Ft-ot kell fizetned, akkor hozzon egy határozatot és mond, hogy mindenképpen megtámadod és végrehajtás esetén perled őket kamatostúl.

K_Gábor # 2008.08.12. 19:06

bocsánat az előbbit én írtam, csak más volt bejelentkezve (zenyt)

zenyt # 2008.08.12. 19:04

mint ahogy írtam az a problémám, hogy a telekre dupla közmű csatlakozási díjat fizettetnek velem (a viziközmű társulás végett), viszont a vízmű egy vízbekötést sem hajlandó elvégezni az idézett 38/1995.(IV.5.) Kormányrendeletet 11.§ (2)-re hivatkozva, mivel már van a másik utcán egy nagyon régi vízbekötés.
Ezek alapján megtagadhatom-e a viziközmű társulás felé a díjfizetést ? Mert így igen drága és nem szeretném fizetni, az önkormányzat pedig már behajtással fenyeget, mivel ha nem fizetek a társulásnak akkor az önkormányzatnak adják át behajtásra

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.08.12. 12:47

Haj.

A telkek nagyságát, méretét a helyi építési szabályzat vagy szabályozási terv határozza meg.

Egy meglévő, korábbi szabályok szerint kialakított telek nem kötelezhető az újabb rendelet szerinti telekalakításra.
A tulajdonos kérheti - nem olcsó - meg is adják, ha az jobban megfelel az új előírásoknak, de kötelezni, azt nem lehet.

Ez a közmű társulás meg nem hatóság. Ha egy telek 1 hr.számmal rendelkezik, természetesen elegendő 1 csatornabekötés.

Mondd nekik, hogy ha majd úgy döntesz, hogy telekfelosztást kérsz, akkor a hiányzó telekre a tulajdonosa megkéri a csatornabekötést.

K_Gábor # 2008.08.11. 11:32

köszönöm a választ, megnéztem a 38/1995.(IV.5.) Kormányrendeletet

nekem az a problémám, hogy van egy viszonylag nagy telkem, ami két utcára is néz, az egyik utcát kb. 6 éve nyitották meg, és alakítottak rá viziközmű társulást, baromi drágán vitték be a vizet, csatornát (490e Ft/telek) mert még nem volt uniós támogatás. A telket a mérete miatt megoszthatónak minősítették, ezért kettő egységre köteleztek. viszont a telket nem szeretném megosztani.

Most építkezek a telek új utca felőli részén és a vízmű megtagadta nekem a vízbekötést, mivel a régi utcán már van egy vízbekötés és a telek nincs megosztva (egy helyrajzi szám)

Kérdésem, hogy jogosan szedik be tőlem a 2x490e Ft belépési díjat, hogyha nem létesítenek egyetlen vízbekötést sem, holott azért fizetek igen nagy összeget ?

illetve erre a 38/1995.(IV.5.) Kormányrendeletre
hivatkozva megtagadhatom a társulási díj befizetésését ?

11. § (2) Egy ingatlan ellátására több ivóvíz bekötővezeték csak tűzvédelmi vagy műszaki okból létesíthető, vita esetén az illetékes szakhatóságok (így például a vízügyi felügyelet) szakvéleménye alapján a jegyző dönt.

vagy a jegyző majd akkor úgy dönt hogy lehet vízbekötést létesíteni?
a telket nem szertném megosztani továbbra sem, gondolom erre sem kötelezhetnek.
köszönöm

nanemaaa # 2008.08.11. 10:30

Kivételes esetekben engedélyezhető, ha azt műszaki okok indokolják.
Olvasd el a "Szolgalmi jog...." című témát, ugyanebben a fórumban. Ott találsz jogszabályokat is.

mikkamakka88 # 2008.08.11. 10:19

egy telken több óra lehet, tehát 1 bekötést lehet ágaztatni.

K_Gábor # 2008.08.11. 09:42

Üdv.
van állítólag egy olya rendelet vagy törvény, amiben szabályozzák, hogy egy telekre (egy helyrajzi szám) csak egy víz és egy csatorna bekötés lehetséges.
Aki tudja esetleg, hogy melyik ez a rendelet, ill. hol olvasható, vagy egyáltalán létezik-e ilyen, az írja meg legyenszíves. Köszönöm