ingatlan eladás után fizetendő adó


nandy # 2010.05.28. 13:18

Ha kevesebbért adtátok el, mint amennyire az illetékhez felértékelték (még akkor is, ha illetékmentes), akkor nem kell fizetni adót.

barbee112 # 2010.05.28. 19:54

Köszönöm a választ!

farmer # 2010.05.28. 21:41

Tisztelt Szakértő!
Hatalmad probléma előtt állok!!
Az önkormányzat által végre /több mint 20 év után/ megvehető a lakásunk. A rengeteg hitelünk miatt megvenni részletre tudnánk,vagy lehetőségünk lenne most végre cserélni,vagy eladni!
1 Kérdésem: Ha megveszem,és még ebben az évben cserélem /olcsóbbra,és kisebbre/ adózni akkor hogyan kell??
2 Ha ebben évben eladnám,és rögtön vennék másikat,akkor az adóból le lehet-e vonni az új lakásnak a korszerűsítését??
Pontosan hogy kéne adóznom??
Venném Önkormányzattól kedvezményesen 5 millióért.
Eladnám: 15 millióért.
Pontos árakat még nem tudok,ezeket azért írtam hogy egyáltalán értsem a válaszokat.
Nem kereskedni szeretnék,hiszen itt nőttem fel de lányom tartós beteg így már hosszú évek óta vidékre szeretnénk költözni+ az itteni lakás fenntartást már fizetni sem tudjuk.A rengeteg hitel /4 db/ miatt csak valami ilyesmi megoldásban gondolkodunk,de tartok tőle hogy még nagyobb adóságba keveredünk,legfőképp
az adózás miatt!!
Szeretnék pontos adatokat kérni!

  • Még egy kérdésem lenne,ami nagyon fontos:
  • Ha Ha bele kezdenék a részletre történő megvásárlásba,

és amint lehetséges /1 éven belül/ cserélnék vidékre,kisebbre DE PÉNZT NEM KÉRNÉK, abban az esetben mi után adózok,vagy kell-e??
Nagyon várom a választ,előre is köszönöm.

nandy # 2010.05.29. 12:18
  1. Ha 5 millióért megveszed, és 15 millióért adod el, akkor a 10 milliós különbözet után 25% szja-t kell fizetni.
  2. Lakásszerzési kedvezmény már nincs. A fizetendő adót be kell vallani, és mellette lehet írásban kérni, hogy mérsékeljék, vagy engedjék el az adót. De ezt csak akkor teszik meg, ha az adózó és vele együttélő családtagjai megélhetését az adó megfizetése súlyosan veszélyeztetné. Ezt neked kell bizonyítani.
takacskriszta # 2010.05.29. 17:48

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem a következő lenne:
Öt éve vettünk két üdülőtelket. Ennek a teleknek a Tul. lapján a következő megnevezés van- belterület, beépítetlen terület, de üdülőterületen van - igaz, vannak ott már családi házak is. Most ezeket a telkeket áruljuk, és úgy néz ki, van vevőnk. Kb. egy hónapja vettünk másik két telket - személyi hitelre, mert tudtuk, hogy eladjuk a telkeket, és ez nagyon jutányos áron volt megvehető.
Kérdésem, hogy kell e fizetnünk adót a két eladó telekre, ha igen, beszámítható e a most vett két telek ára, valamint mik vonhatók le költségként? pl. ingatlanforgalmazó díja, átírási költségek, megvételkor ügyvédi díj, éves adó stb.?
Köszönöm válaszát.
takacskriszta

leslieh # 2010.05.30. 08:24

Tisztelt Szakértő!

Édesapám 2008 októberében hunyt el, majd a hagyatéki tárgyalás utána 2009. februárjában lett az örökösöké a lakás. (testvéremmel 50-50% arányban) A hagyatéki értéke 4,8 millió forint.

A kérdésem az lenne, hogyha el szeretnénk adni a lakás, akkor milyen költségei lennének és azok milyen mértékűek? pl.: adózás, bármilyen más egyéb költségek?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

László

monalisa1 # 2010.05.30. 08:46

Nem vagyok szakértő csak egy laikus hozzászóló:

Eladáskor a szerzés éve + a rákövetkező év 25%-ban adózik a vételárból., a második év 90%-ban, a harmadik év 60%-ban, a negyedik év 30%-ban, az ötödik évben már nem kell szja fizetni.

Az adó alapjából minden olyan költség/kiadás levonásba helyezhető mely a szerzéssel ill. eladással kapcsolatos - és papírral igazolható.

Lentebb nandynak van egy belinkelt táblázata, a fizetendő összeg kiszámításához használjátok.

"Mona"

monalisa1 # 2010.05.30. 08:49

kriszta, a nemrég vásárolt telkek ára nem helyezhető levonásba, egyrészt nem lakóingatlan, másrészt a beszámítási lehetőség már megszünt.

monalisa1 # 2010.05.30. 08:50

Jövő év május 20-ig kell szja bevallást tenni és addig a pénz be is fizetni.

leslieh # 2010.05.30. 09:18

Köszönöm!

Használtam az apeh-os linket és most valószínúleg olcsóbban tudnánk eladni az örökölt lakást! Ha 4,5 millóért tudnám most eladni (2010) és a hagyatéki értéke 4,8 millió volt (2009), akkor az említett APEH kalkulátor 0 Ft-os adózást mutat. Lehetséges ez vagy jól számoltam?

APEH link:
http://www.apeh.hu/…rok/ing_kalk

monalisa1 # 2010.05.30. 09:44

Mivel az eladásból nem származik jövedelem - az a minusz 300 ezer kész "ráfizetés" -, így valóban nem lesz adófizetési kötelezettség.

Szja bevallást ettől függetlenül kell majd tenni mert azzal legalizálod a pénzt. (Azt hogy a bevallásban hol-mit kell bejelölni kérdezd majd könyvelőt.)

ml.

monalisa1 # 2010.05.30. 09:49

Persze az is előfordulhat hogy az APEH nem fogadja el a minuszus vételárat - véli trükköztetek, és ezért a különbözet után kivethet adót...

Nem tudom, mint írtam csak egy laikus hozzászóló vagyok.

Nandy itt az adóügyekben a szakértő, (késő)este lehet hogy felfigyel és érdemben hozzászól- kiigazít majd.

ml.

leslieh # 2010.05.30. 10:01

Rendben! Köszönöm a hozzászólást!

Figyelni fogom, hátha NANDY elolvas és hozzászól majd!

klanyi # 2010.05.31. 07:31

Kedves Fórumozók,

A következő a problémám:

Egy 1994-ben vásárolt ingatlant szeretne eladni egy kft. Az ingatlan rendelőként üzemelt, de most eladás után lakásként fog.

Kérdésem az, hogy kft-ként van-e a nyereségadónak bármilyen elévülése. Ahogy a magánszemélyeknél 5 év után már nem kell fizetni. Nyilván a vásárláskori érték nominálisan sokkal kevesebb volt, mint a mostani eladási ár, viszont reálértékben már lehet, hogy több.

További kérdés, hogy vásárláskor az áfát visszaigényeltük, most viszont jó lenne áfa mentesen eladni. Erre vonatkozóan mi tudja e valaki, hogy mi a szabály.

Előre is köszönöm

Kristóf

nandy # 2010.05.31. 08:03

Az 5 éves szabályt az szja. tv. írja elő, mely a magánszemélyekre vonatkozik, cégekre nem!
Tehát cég esetében a nyereséget le kell adózni.

Tekintve a kérdésed súlyát, és azt, hogy nagyon nem vagy képben, javaslom, hogy keresd fel a könyvelődet, ő tudni fogja, mit lehet és mit nem.

Szilfe # 2010.06.01. 15:36

Tisztelt Fórumozók,

Az alábbi illetékkel kapcsolatos kérdésben kérném a segítségüket.

2008-ban vásároltam egy telket egy önkormányzattól. Az adásvételi szerződésben az illetékről a következőképpen rendelkeztek " vevő kijelenti, hogy az Ingatlanon a szerződés illetékkiszabásra történő bemutatásától számított 4 éven belül lakóházat épít és ennek megfelelően az illetékről szóló 1990. évi XCII törvény 26 §. (1) a) pontja alapján kérik a viszterhes vagyonátruházási illeték kiszabásának mellőzését."

A telken lakóház nem épült, valamint a telket el kívánom adni. Érdeklődnék, hogy az adásvétel bekövetkezésekor ki kell-e fizessem az illetéket, ha igen akkor a 2008-ban érvényben lévő 10%-os illetéket, vagy a 2010-ben érvényes, csökkentett illetéket kell megfizetnem, valamint, hogy kell-e késedelmi kamatot fizetnem az illeték késedelmes megfizetése miatt.

Szíves válaszaikat és segítségüket előre is köszönöm.

Tamás83 # 2010.06.03. 07:29

Kedves nandy!

Köszönöm a választ (5.14-én kérdeztem), 2008-as lakásszerzésről volt szó.
Annyival kiegészíteném, hogy a megvásárolt ház után fizettünk vagyonszerzési illetéket, 18 MFt érték után kb 1 MFt-ot. Ezen felül a lakásvásárláshoz felhasznált másik lakásból eredő bevételt szintén le kell adózni, még akkor is, ha a pénzt családtag lakásának lakásvásárlásához használtuk fel?

Köszönettel
Tamás

farmer # 2010.06.04. 16:51

Kedves nandy!
Köszönöm a segítséget!
Még egy fontos kérdésem van,
Ha 5 éven beül veszem és eladom az ingatlant a különbözet utáni adóból: -LE VONHATÓ-E AZ ÚJ LAKÁS ESETLEGES BŐVÍTÉSE VAGY KORSZERŰSÍTÉSE?? /mert az árából mindenképp másikat vennék../
Vagy csak a régi lakásra vonatkozik ez a fajta kedvezmény?
Előre is köszönöm:farmer.

takacskriszta # 2010.06.06. 12:41

Tisztelt Szakértő!
Apukám halála után ketten a nővéremmel vagyunk örökösök. A nővérem felszólított, hogy mondjak le az örökségről, mert sokba kerül számomra az örökösödéssel járó procedúra (illeték, közjegyzői díj stb.) valamint az ingatlanon van jelzálog magánszemély felé, ami 2011 márciusába jár le. Eddig szüleim fizették a havi 40 ezer forintot. Ez a hitel az én volt házasságomban keletkezett, ezért könnyen zsarolnak evvel. Ezt is az örökösöknek kell majd kifizetniük. Örökségünk egy családi ház, és az ingóságok. Szeretném megkérdezni, hogy milyen költségeim lesznek az örökség után, van e kedvezmény, mert egyedülállóan nevelem két kiskorú fiamat, ebből az egyik fiam tartós beteg. Össz jövedelmünk nagyon kevés.
Levonható e az örökösödési díjból a temetés költsége, és azt hogyan tudom érvényesíteni, mivel a nővérem szerint csak a házastárs jogosult erre a kedvezményre.
Továbbá szeretném megkérdezni, hogy ha anyukám most - temetés után, vagy előtt - a nővérem részére végrendeletet - eltartási szerződést - ír, ezt megkérdőjelezhetem e, mivel a nővérem beteg, műtétek előtt áll, és édesapámat sem látta el ez miatt....Édesapámat is én gondoztam, mert a nővérem azt mondta, hogy ő rokkant, és ezt nem tudja vállalni. Most mégis "bevállalná" az anyukámat.
Úgy tudom van biztosítása az apukámnak, ezt azonban a nővérem tagadja, el is rakott minden papírt. Hogyan tudok ennek utána járni, vagy felveheti e a nővérem vagy anyukám egyedül a biztosítási pénzt?
Megköszönöm segítségét.

ChrisXX # 2010.06.06. 15:27

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem a következő lenne. 2006-ban vásároltam egy üres ingatlant, ennek ára 5m ft volt. az elmúlt pár évben építtettem rá egy félkész házat és így az ingatlan 15m ft-ot ér. Most szeretném félkészen eladni, és a befolyt összeget nem szeretném ingatlanba fektetni. Természetesen magánszemély vagyok. Kell -e adóznom a különbözet után?
Amennyiben kell adóznom, és az építést vállalkozó csinálta és ezt tudom igazolni (sajnos csak egy részét számlával), akkor ez levonható -e a 10m ft különbözetből (hiszen ott már megfizettem az ÁFÁ-t a vállakozónak). Elnézést, ha buta a kérdés, nem igazán értek az adózáshoz...

Köszönettel:
ChrisXX

habfarago # 2010.06.06. 20:06

Sziasztok,

Kellene egy kis eligazítás.

Feleségem külföldön örökölt ingatlanát készülünk eladni.
Ott 3% adót vagy illetéket kell fizetnünk az eladás után, amiről igazolást kapunk.
A pénzt hazahozzuk kp-ben, és az árán idehaza fogunk valamilyen ingatlant vásárolni.

Felmerül-e valamilyen jövedelemadó vagy külön illeték idehaza az összeggel kapcsolatban?

Köszi.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.06.06. 20:42

Illetéket majd fizetni kell.

habfarago # 2010.06.07. 05:34

Tehát csak az itteni teljes vételi összegre számított 4% illetékkel kell számolnunk, jövedelemadóval,vagy ilyesmivel nem... Köszi!
Bevallani sem kell mint jövedelmet a jelenlegi állás szerint?

Ancsy # 2010.06.07. 12:05

Tisztelt Szakértő!

Ingatlan értékesítésről szeretnék érdeklődni.
Van 2 millió Ft-om, szeretnék venni egy 5-6 milliós ingatlant ( banki segítséggel ). Esetleges felújításokkal… Majd ezt én tovább szeretném értékesíteni, 1-2 éven belül.
Milyen kötelezettségeim lennének ? ( Jövedelemadó, illetékek, banki hitellel kapcsolatos )

nandy # 2010.06.07. 16:08

Kalkulátort az aláírásomban találsz.