67 éves vagyok, egyedül élek. Az ingatlannak egyedüli tulajdonosa, adóalanya vagyok. A kommunális adót továbbra is fizetteti velem az Önkormányzat, arra hivatkozva, hogy fiam be van jelentve állandó lakcímmel ide. Mindenki tudja a környezetemben, hogy egyedül élek, családtagjaim csak látogatóba jönnek haza. Mit tudok tenni ez esetben, hogy a kommunális adómentességet megkapjam?
Kommunális adó
banfa
Az önkormányzat a lakcímnyilvántartás alapján állapítja meg.
Ezt nem ők találták ki, jogszabály alapján történik.
Egy megoldás van, ki kell jelenteni onnan a fiadat.
"Egy megoldás van, ki kell jelenteni onnan a fiadat."
Miért kellene, a tulajdonos az adóalany!
Mert az egyedülálló nyugdíjas a legtöbb településen mentes a kommunális adó alól, vagy, van ahol díjkedvezmény jár rá, a helyi rendelettől fügően.
Ha kijelenti, jár neki.
Egyedülállónak az a magánszemély minősül, aki:
hajadon
nőtlen
özvegy
elvált
házastársától külön él
kivéve, ha élettársa van.
Tehát nem kell kijelenteni!
Olyan nincs a jogban, hogy „mindenki tudja, hogy egyedül élek”.
Jelenleg a lakcímnyilvántartás alapján nem egyedül lakja az ingatlant.
Az önkormányzat pontosan ezért veti ki a kommunális adót.
Ők nem a szomszédok „tanúvallomása” alapján döntenek.
„Egyedülállónak az a magánszemély minősül”
Egyedülálló, de ez nem feltétlenül jelenti, hogy egyedül is él.
Igazad van, én kérek elnézést.
Nem egyedülálló, hanem egyedül élő.
„...az az egyedül élő nyugdíjas személy, aki a lakcímnyilvántartás szerint életvitelszerűen az adótárgyat képező lakásban lakik és ott rajta kívül lakó-, vagy tartózkodási hellyel senki nem rendelkezik, ...”
(mondjuk a "lakcímnyilvántartás szerint életvitelszerűen" szókapcsolat eddig is egy üres frázis volt, az új törvény óta pedig teljesen értelmetlen szókapcsolat lett, de mindegyis)
drbjozsef
És itt a lényeg:
„...az az egyedül élő nyugdíjas személy, aki a lakcímnyilvántartás szerint életvitelszerűen az adótárgyat képező lakásban lakik és ott rajta kívül lakó-, vagy tartózkodási hellyel senki nem rendelkezik, ...”
Pontosan ezért erőltetem én is, hogy ki kéne jelenteni a fiút onnan a kedvezményhez.
Köszönöm a válaszokat! Alább az érvényben lévő önkormányzati rendelet. Értelmezésem szerint nem kellene fizetnem a kommunális adót. Az adóalany én vagyok, szó sincs a rendeletben arról, hogy a címhelyre bejelentett , családtagnak fizetnie kell. Mindenkinek boldog újévet kívánok!
banfa,
De, pontosan ott van. Csak nincs odaírva, mert az általam idézett részben - ahogy később meg is jegyeztem - teljesen felesleges az a rész.
Az általad linkelt rendelet 6.§(2) 'a' pontja elég világos : az egyedül élő 65 év felettinek jár.
Szerinted a hivatal ha azt látja a lakcímnyilvántartóba, hogy oda be van jelentve a fiad is, akkor mégis mire gondol? Azt hiszed, majd kimennek, és megnézik, hogy ott él-e? Ez már csak azért is hülyeség lenne, mert az egyébként ott lakó lehetne éppen munkában/iskolában/moziban/akárhol éppen akkor, amikor ellenőrzik. Vagyis mit ellenőriznek? A lakcímnyilvántartást.
(Bár lehet hivatkozni az új törvénybe, ami kifejezetten engedi a bejelentést úgy is, hogy életvitelszerűen nem kell ott élni, de ez még elég új.)
Egyszerű : kérd a kedvezményt, és meglátod, mit válaszolnak.
Tisztelt válaszadók!
Segítséget szeretnék kérni családi háznál lévő a ház mellé épített kétszárnyú ajtóval ellátott tárolóhelységgel kapcsolatban.Más tároló egyáltalán nincs a telken.A nagykaputól a betonos udvaron kb 45 fokban lehetne ráhajtani,ráállni és az édesanyám ingatlanán van ez a helyiség melyben egész életében tüzelőt és egyéb mezőgazdasági eszközöket,lomokat tárolt és adómentes volt az ingatlan haláláig.Ebből a helyiségből lehet a pincébe is lejutni.A hagyatéki eljáráskor az önkormányzattól kijött felértékelő hölgy azt mondta,hogy ez a helyiség garázs ami adóköteles a városunkban.Na már most nézegettem több mint 20 éves építési szabálymódosításokat melyben a kor megnövekedett járműméretei miatt 1 autós garázs méretét 3x5m-ben határozták meg.Ez a tároló helyiség ez 4m x 3m vagyis mégha egyenesen rálehetne állni akkor sem férne be a jelenlegi 4,5m-es átlagos hosszú személyautóm.Szüleimnek beteg testvéremnek sosem volt sem jogosítványa sem autójuk de a felértékelő 2 paraméter miatt vette garázsnak egyrészt út vezet oda (természetesen egy betonos udvar szélén van a helyiség a tüzelőt is oda tolatva hozták anno) másrészt ajtó van rajta.Mivel egy átlátható forgalmas sarokháznál van ezért még így is betörtek már többször az,hogy ott ajtó ne legyen képtelenség.Bementem a járási építési hatósághoz és az öreg megfáradt hölgy azt mondta,hogy jól tudom régebben elég volt az egyik szárnyát fönt leheggeszteni de mivel nincs apparátusuk azt ellenőrizni ezért csak akkor lehetne a 4x3-as tárolót nem garázsnak minősíteni ha ketté falaztatnánk.Ez ma közel 100 ezres tétel és miért feleznénk le 2x1,5m-es valamire?Ez egyszerűen elfogadhatatlan számomra mert senki nem lakik az ingatlanban 5 éve mióta édesanyánk elhunyt.Elég embertelen,hogy van egy beteg testvérem intézményben él én pedig közel a 60-hoz több mit 10 éve munkanélküli vagyok egészségi okok miatt és nem elég,hogy e örökség miatt nem kapok semmilyen juttatást még a nem garázs méretű helyiséget is adózásra a nyakunkba rakták az önkormányzatnál.A jegyzőnek írtam ő továbbitotta az adót kiszabó illetőnek mit lehetne tennem most olvasom,hogy például Pápán idén 2020-ben meg is szüntették a garázsadót.Mivel évi 3000ft a garázsadó nem is az összeg lenne a probléma csak szerintem ez elvi kérdés mert a garászsorokon lévő garázsok is 3x5m-esek 50-60 éve akkorára épültek ez pedig nem alkalmas beállásra mert még ha nem zárnánk be az ajtóját beállás után akkor keresztben állás után a jármű mellett nem lehetne lemenni a pincébe az pedig tűzvédelmi szempontból sem lenne megengedett hiszen az egész épület leéghetne emiatt.Mit lehetne tennem tanácsot kérek? Üdv:Gyulesz
"A jegyzőnek írtam ő továbbitotta az adót kiszabó illetőnek mit lehetne tennem most olvasom,hogy például Pápán idén 2020-ben meg is szüntették a garázsadót."
Ez az amit kellett tenni az ügyben, várd meg a választ.
Tavaly írtam a jegyzőnek sajnos továbbküldött az adócsoport illetékes ügyintézőjéhez aki kiszabta az adót igazából nem indokolta mert a legkönnyebb helybenhagyni egy határozatot mint utánanézni.De mivel a kormány cége a járási hívatal építési hatósága amely lustaságból kényelemből,emberhiányból azt válaszolta személyes megkeresésemkor,hogy régen leheggesztették az egyik szárnyát de nincs napjainkban apparátus azt ellenőrizni ezért a nem garázs méretű tároló helység az garázs még akkor is ha nem fér be egy korunkbeli átlagos méretű jármű bele és a ráállás a falnak való hajtással próbálható lenne amit normális gondolkodású ember nem tesz meg még egy öreg járművel sem,hogy a jobb oldalával a falnak hajtva biztosítja a kiszállást és a pincébe való szabad lejárást.Illetve a mai forráshiányos önkormányzatok a miénk ráadásul ősidők óta ellenzéki az utolsó forintot is kiakarják sajtolni a lakosságból.Arra lettem volna igazán kíváncsi,hogy van-e jogharmonizáció a megállapításnál az önkormányzatoknál vagy valaki a hasára üt és úgy?
A következő kormányrendeletben:253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet [ OTÉK ] ez szerepel bemásolom:
103. § * (1) * A gépjárműtároló egy vagy több gépjármű elhelyezésére szolgáló helyiség. A gépjárműtároló helyiség csak önálló szellőzésű előtér vagy közlekedő közbeiktatásával kapcsolódhat az építmény huzamos tartózkodás céljára szolgáló helyiségéhez.
(2) A gépjárműtároló szilárd padozatú, közvetlen természetes szellőzésű, illetve gépi szellőzés esetén a levegőnél nehezebb égéstermék tető fölé elvezetését biztosító megoldású legyen.
(3) Gépjárműtárolóban a padlóösszefolyó csak homok-, továbbá benzin- és olajfogóval ellátott lehet.
(4) A gépjárműtároló kialakítása, bejárata, szabad belmagassága tegye lehetővé az elhelyezendő gépjármű biztonságos be- és kiállását.
(5) * Egy személygépkocsi tárolására szolgáló gépjárműtároló helyiség vagy terület legalább 2,70/5,00 m nagyságú legyen. Több személygépkocsi elhelyezésére szolgáló tároló tervezésénél és kialakításánál a 6. számú melléklet szerinti megengedett legkisebb méreteket és legnagyobb lejtéseket kell alkalmazni.
Ez egy 25 éves Korm.Rendeletben szerepel és egy egyautó garázs méretét 2,7x5m méretben határozza meg míg a miénk csak 3x4m-es és még nem beszéltünk a ráhajtás szögéről tehát szerintem nem teljesíti semmilyen formában a garázs követelményeit!
Tisztelt fóromozók.
Az lenne a kérdésem, hogy egy korábban örökölt majd tavaly áprilisban eladott ingatlan után a helyi Önkormányzat 2022.02.22.-én keltezett "Felhívás adatbajelentésre" című iratot küldött amiben mint tulajdonost jelöl meg minket. Ezt így hogyan tölthetnénk ki amikor ez már nem áll fenn ?
„ "Felhívás adatbajelentésre”"
„tavaly áprilisban eladott ingatlan után”
Akkor ezt jelentsd be nekik. Ha már maguktól nem látják.
Az önkori állandó fáziskésésben van.
A helyi adónak az az alanya akinek az év első napján a telek,gépjármű stb. a birtokában van.
A tavalyi évben ez te vagy.
Fogadd meg wers tanácsát.
Bejelented,a tavalyi évre kifizeted a helyi adót,majd benyujtasz adatváltozás bejelentőt hogy eladtad. Pont.
„Az önkori állandó fáziskésésben van.”
Elég lájtos megközelítés. Hanyagnak nevezném. Ott a takarnet, az lenne a legkevesebb, hogy megnézi.
Van benne valami.
Gondolkodni ott sem lenne tilos....
Köszönöm mindenkineka válaszokat.
wers
A kommunális adó nem automatikusan kerül kivetésre, hanem adózói bevallás alapján működik.
Nyilván pont ezért nem nézik a földhivatali nyilvántartást, ami egyébként nekik is lóvés játék.
Hát azért nem egészen.
Engem most lepett meg az önkori adóügyi osztálya hogy a zártkertem után sziveskedjek már 5 évre visszamenőleg helyi adót és késedelmi pótlékot fizetni,mivel az X/2016 évi rendelet szerint adóköteles a vityillóm. A kacsaláb nem.
Bagatell 156 ezer ft-érdekében írtak nekem egy ajánlott levelet.
Szóval wers-nek igaza van.
Ja,és neked is van igazad mert csatoltak egy bevallást,hogy miből áll mennyi m2 az erdei kastélyom, ezután jött az összeg kivetése.
Tisztelt Tagok!
Egy zempléni falu önkormányzata kérhet kommunális adót olyan belterületi lefelőnek minősírett terület után, melyet a tulaja soha nem használt es nem is fog? Be van nőve mind erdővel. A tulaj a nagyszülei után örökölte és messze él az adott falutól. Ha kell is fizetni ilyen területért, cserébe nem elvárható a tulaj részéről hogy legalább az odavezető utat biztosítsa az önkormányzat? Gazos-erdős területről van szó. Gépkocsival teljesen megközelíthetetlen, út soha nem fog hozzá vezetni, megművelhetetlen s eladhatatlan. Anno legelőként funkcionált...
Köszönöm a választ!
E.Zs.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02